USA bygger en ny måltavla


USA ska givetvis bygga de hus de vill, och med det utseende de önskar. Nu håller man på att färdigställa ”Freedom Tower” på platsen där tvillingtornen en gång stod, en byggnad som när den blir färdig når 541 meter upp i luften.

AB: ”Här reser sig nya World Trade Center åter mot toppen i New York. Under måndagen blir den stadens högsta byggnad – och den ska stiga ytterligare mot skyn. Det har gått över tio år sedan tvillingtornen vid World Trade Center ödelades i en terroristattack. Snart når byggnaden som ska ersätta tornen en milstolpe. På måndag kommer den halvfärdiga byggnaden One World Trade Center att bli 381 meter hög och därigenom bli stadens högsta byggnad.”

På ett sätt så kan jag tycka att det är ”typiskt amerikanskt”, för det man gör i och med detta är att skapa ett nytt mål för militanta extremistgrupper som på det ena eller andra sättet tycker illa om USA:s politik. USA:s utrikespolitik innebär att de ständigt fyller på skaran av människor som känner motvilja mot landet. Nu har man utmärkt sig länge i sin strävan efter hegemoni och idag så tror jag att vissa folkgrupper i Mellanöstern ser USA som ”Den Store Satan” i mer än ett avseende.

Det är förstås tråkigt, men det värsta av allt är väl att det redan finns grupper som funderar på hur man ska få omkull denna nya symbol för amerikansk imperialism. Det är i alla fall mitt antagande och jag är rätt säker på att jag har rätt. Det är långt ifrån säkert att det bara är en massa skäggiga typer i Afghanistans berg som klurar på saken, för visst kommer Freedom Tower, eller One World Trade Center som det tydligen ska heta, att ses som en symbol i omvärlden. Obamas Kairotal ses väl antagligen som en försvårande omständighet i sammanhanget. Var det inte seriefiguren Bamse som sade att ”– Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”?

it Andra om: , , , , , , ab1 svt12 dn123 svd123 gp.


2 svar till “USA bygger en ny måltavla”

  1. >>> – Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”?
    <<<
    Därmed inte sagt att det värkligen förhåller sig så…

    Men apropå hur man bestämmer och beslutar sig för saker och ting därborta, skulle inte vi kunna nå en tämligen stor export om vi skickade iväg våra politiker dit? De uppvisar ju alla förutsättningar för att göra ett ypperligt arbete bland sina kollegor västerut…