Soldatlivet lockar vansinniga

Nu berättar media att dödsfall bland svenska soldater får fler att anmäla sig till tjänstgöring i Afghanistan. Detta om något bevisar att de som söker sig till den sortens tjänstgöring har något slags problem.

SvD: ”Det finns tecken på att intresset för utlandstjänstgöring ökar efter dödsfall. I november 2005 dog två svenska militärer, som ingick i de så kallade specialförbanden. Efter dödsfallen såg Försvarsmakten en dramatisk ökning av antalet sökande till de förbanden.”

Försvarsmakten tror att det handlar om äventyrslust, så egentligen skulle man skeppa iväg dessa till Gotska Sandön där de kan skjuta på varandra så att inga oskyldiga civila kommer i vägen för dem. Fast det vore billigare för oss skattebetalare att anställa ett antal psykologer som kan hjälpa dessa människor med deras problem.

it , , , , , , , svd12 dn1 svt ab1

  9 comments for “Soldatlivet lockar vansinniga

 1. Sten
  19 oktober, 2010 at 07:19

  Tror snarare att det är för att kriget får mer uppmärksamhet när någon svensk dödas. Uppmärksamheten i sig är sen det som får fler att söka. Det är min tanke.

  • 19 oktober, 2010 at 07:37

   Så tror inte jag att det är, det är dårarna som vaknar när någon/några dödas.

 2. Sniff
  19 oktober, 2010 at 09:15

  Läste en studie om huliganvåld för något år sedan där man hade som grundtes att samhället har en beskärd del krigiska/våldsamma typer (dårar) som tidigare hade krig att gå ut till och därmed decimerades. Vår långa tid av fred gör att dessa ökat bland oss. De söker sig till huliganism på läktare, våld på gator, sammandrabbningar med polisen eller andra antagonistgrupper och om det ges möjlighet samt intelligensen räcker till att bära vapen, uppdrag i främmande land. En av punkterna var att mönstringskontoren fylldes mer efter att man rapporterat om döda från de egna leden. Så företeelsen är inget nytt. Det tråkiga är att tidningarna ger det så mycket utrymme.

 3. Pazzo
  19 oktober, 2010 at 09:28

  Nu var det ju faktiskt så att det inte var ansökningarna till afghanistanstyrkan som ökade, utan ansökningarna till det hemliga specialförbandet SSG. Ett förband som tidigare inte hade fått speciellt mycket uppmärksamhet i media.
  SvD-artikeln är vinklat trams i sann kvällstidningsanda.

  Sen finns det säkert ”tokstollar” som söker sig till soldatyrket, men de sorteras ut tämligen kvickt.

  • 19 oktober, 2010 at 09:30

   Sen finns det säkert ”tokstollar” som söker sig till soldatyrket, men de sorteras ut tämligen kvickt.

   Skitsnack! Har du betalt för att sprida trams?

   • Pazzo
    19 oktober, 2010 at 09:39

    Haha, nej jag driver ingen blogg. ;)
    Det skulle vara kul att veta vad du baserar ditt uttalande på!

    • 19 oktober, 2010 at 09:42

     Vem har pratat om bloggar?

     Läs http://jinge.se/mediekritik/majoritet-vill-ta-hem-soldaterna.htm så kanske det går upp ett liljeholmens…

     • Pazzo
      19 oktober, 2010 at 10:56

      Nej, ingen har väl egentligen pratat om bloggar. Försökte bara göra en humoristisk anspelning på din fråga om jag fick betalt för att sprida trams, men det gick tydligen inte riktigt hem.

      Du svarade inte på min fråga, men jag antar att du menar att jag är del i den stora konspirationen som vill ha kvar trupperna i Afghanistan. Både ja, och nej är svaret på det. Ja, jag vill att trupperna ska stanna, men nej, jag är inte del av konspirationen. Jag inser dock att jag har ganska svårt att bevisa min oskuld i denna fråga. Det är därför i svensk rätt på det viset att den som påstår något också har bevisbördan för detta. Det om det.

      Nu väntar min juridiska litteratur på mig, men jag ser fram emot att läsa ett givande svar i god ton till kvällen. Väl mött!

      PS. Jag är för Afghanistaninsatsen, men jag vill inte på något sätt pga detta klumpas ihop med de personer som stödjer Israel! Jag skulle vilja påstå att jag är väldigt, på gränsen till extremt, pro-palestinsk. Detta med hänvisning till ditt inlägg ”Majoriteten vill ta hem soldaterna”.

 4. nature
  19 oktober, 2010 at 09:41

  Ett omvänt moment-22-förfarande, hör jag.

  I Europa, närmare bestämt i England under 2WW, så var risken att omkomma för de amerikanska piloterna under deras bombningar av tyskland mycket höga. Det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är att vara galen. För att slippa militärtjänstgöringen måste man ansöka om detta. Ansökan antas emellertid bero på att man är livrädd och eftersom detta är en sund reaktion är man följaktligen inte galen. Det hela blir ett cirkelresonemang, som innebär att det är omöjligt att bli frikallad.

  Här råder det omvända förhållandet – galna svenskar står i kö för att bli lemlästade eller dödade och följaktligen är de galna och skall ej antas till utlandstjänst.

Comments are closed.