Majoritet vill ta hem soldaterna


Det är knappast speciellt överraskande att en majoritet numera vill att vi ska ta hem soldaterna från Afghanistan, Aftonbladet har låtit Sifo göra en undersökning och av dem som har en åsikt i frågan anser 47 procent att trupperna ska hem, mot bara 36 procent som vill att de ska stanna.

Lena Mellin/AB: ”Regeringen har inte stöd för sin linje att förlänga tiden för den svenska truppen i Afghanistan. Svenska folket vill att soldaterna ska hem. Första stora testet för minoritetsregeringen Reinfeldt gäller den svenska truppen som på FN:s uppdrag, men under Natos befäl, befinner sig i Afghanistan. Om två veckor föreslår regeringen att truppen får stanna kvar minst ett år till. Samt förses med helikoptrar.

Men de rödgröna partierna är emot. De vill börja ta hem soldater redan i vår och att siste man ska vara borta 2013. Sverigedemokraterna vill också ta hem truppen. Men har ännu inte bestämt sig för någon tidtabell. Mellan dessa ståndpunkter i riksdagen kryssar alltså regeringen för att få stöd för sin linje. Nu har de ännu en opinionsyttring att ta hänsyn till – svenska folkets.

Enligt Aftonbladet/Sifo har regeringen inte stöd för sin linje bland medborgarna. En majoritet, 47 procent, av de som har en åsikt i frågan tycker att truppen ska hem. 36 procent tycker att soldaterna ska stanna.”

Efter att denna undersökning gjorts så har soldater dödats och senast igår har två svenskar skjutits, en av dessa beskrivs som mycket allvarligt skadad medans den andre bara är allvarligt skadad, hur man nu ska tolka ordet bara. Försvarsministern hävdade i morgonekot att attackerna mot svenska soldater kan bero på att man bland talibanerna känner till att frågan om Afghanistan är omdiskuterad i Sverige, möjligen kommer nästa påstående bli att folk är kritiska för att så många bloggar kritiserar kriget.

Försvarsministern ger ett intryck av bristande seriositet, av att att vara en man som fiskar efter varje halmstrå. Aftonbladet-
/Sifos undersökning är säkerligen helt korrekt, möjligen med det tillägget att de som vill ta hem soldaterna sannolikt är fler idag än vad som framkom av undersökningen, det är en inte helt oväntad slutsats. Och det kan vara i ljuset av det och det faktum att riksdagen ska besluta om fortsättningen om två veckor man ska se försvarsministern verbala inkontinenser.

En lustighet som har blivit standard är annars att varje artikel om Afghanistan drar till sig ett antal pro kriget-människor. Det känns som om deras uppdykande inte är spontant utan snarare organiserat. De poppar upp som gubben i lådan precis som när man kritiserar ett land i mellanöstern som säger sig vara det enda demokratiska landet i regionen. Då kommer det ett antal kommentarer av varierande kvalitet, och det de har gemensamt är utfallen mot bloggaren eller någon som har skrivit en kommentar som de uppfattar negativt.

Att somliga anser sig behöva påverka folkopinionen är inget nytt, men tyvärr så gör man det under falskt namn, utan korrekt e-postadress etc. Jag har övervägt att lägga in en funktion som gör att den som kommenterar får ett mail som hon/han måste kvittera innan kommentaren publiceras, mitt motstånd mot denna funktion beror på att det krånglar till det för besökarna.

it , , , , , , dn12 svd12 ex123 ab1234 svt12


26 svar till “Majoritet vill ta hem soldaterna”

 1. Nu trummar sossarnas Urban Ahlin igenom borgarnas syn på Afghanistan och frånvaro av en bortre gräns 2013, om inte Ohly avgår i det läget så kommer jag att rösta på Sverigedemokraterna i nästa val! Ska fan vara vänsterpartist och stödja sossarna i såna fall! :-(

 2. Jag tror du har rätt Jinge att de, som skriver kommentarer att vi ska vara kvar i Afghanistan eller som stödjer Israels ockupation av de palestinska landområdena. är organiserade. Sannolikt också från politiskt håll i vissa frågor. Gå in t.ex. på Newsmill och titta på kommentarerna där. Om man inte visste annat skulle man sluta tro på mänskligheten.

  Vad gäller Tolgfors får man hela tiden intrycket att han har en innantill läxa som han läser upp. I den radiointervju han var med på igår gjorde han f.ö. ett helt fantastiskt uttalande. På frågan hur den svenska regeringen ser på USA:s drönarattacker i Pakistan, sa han att det kunde inte han svara på utan då skulle man fråga Carl Bildt! När de upprepade frågan och undrade om svenska regeringen inte har en samlad uppfattning om drönarattackerna – som ju sker utan att det finns något FN-mandat – så måste han medge att det finns ett samband mellan dessa attacker och läget i Afghanistan, men vidhöll fortfarande att det är Bildt som ska svara på denna fråga. Sannolikt gick frågan utanför hans hemläxa, men man kan ju ändå inte låta bli att undra om Sveriges utrikespolitik är Carl Bildts egen lilla låda, dvs i händerna på en som är misstänkt för brott mot mänskligheten!

 3. Att en stor andel av svenska befolkningen vill ta hem våra soldater torde bero på att de inte är rätt informerade varför svenska soldater är där. Hade frågan om talibaner hållit sig inom Afghanistans gränser, så hade troligen ytterst få nationer varit villiga att sända soldater dit oavsett hur ömmande situationen varit. I sig syftar vår insats till att hjälpa Afghanistan, men det viktigast och avgörande skälet är att talibanerna och där befintliga närbesläktade terrororganisationer befinner sig i krig mot västvärden. De för sitt krig genom terrorattacker som drabbar civila män, kvinnor och barn urskiljningslöst. Jag kan föreställa mig (eller det kan jag kanske inte) allmänhetens reaktion på exempelvis ett bombattentat mot Stockholms centralstation med ett hundratal offer. Ett sådant krig är svårt att bekämpa på hemmaplan om vi inte vill införa en polisstat (och det vill nog inte de flesta av oss). En gammal regel säger att om du skall döda en orm, så slå mot dess huvud och icke dess svans. Genom att angripa talibaner och likasinnade i Afghanistan och Pakistan slår vi mot ormens huvud. Våra soldater hjälper i och för sig Afghanistan men samtidigt – och detta är det viktigaste – försvarar de oss på hemmaplan. Rätt informerade om detta och om hotbilden mot oss, är det min bestämda övertygelse att opinionen hade svängt till förmån för bibehållande och kanske till och med utökande av den svenska insatsstyrkan. Lars Ohlys uttalanden är lika naiva som Neville Chamberlains uttalande efter fyrmaktskonferensen i München den 29 september 1938 om ”peace in our time”. Sensmoralen är att man inte kan förhandla med djävulen utan att förlora. Därför skall djävulen bekämpas med alla till buds stående medel.

  • Realist: Och du anser att det inte är naivt att tro att man kan vinna kriget trots att de senaste nio åren varit en ren katastrof?

   • Tja, nio år i sådana här sammanhang är en kort tid. Vietnam pågick under drygt 20-talet år, Cypern i 40, Libanon i nästan 30, Nordirland under decennier. Att kalla det för misslyckande betyder bara att man inte förstår eller vill förstå vad det handlar om.

    • Intressant att du blandar in Vietnam. Det kriget var ju USAs största fiasko någonsin.
     Om inte det var ett misslyckande så vet jag inte vad du anser vara misslyckande.

    • Ja, kriget pågick i drygt 20 år i Vietnam. Och det gick ju bra till slut.

  • Ingen, inte ens USA, har påstått att talibanerna har begått eller har för avsikt att begå terrordåd utanför Afghanistan eller Pakistan. Al-Qaida och talibanerna är två helt olika saker.

  • Försvara oss på hemmaplan?!
   Är du dum på riktigt eller?! Tror du att det är fattiga bönder från centralasien som angriper västvärlden i terrorattacker?
   De flesta som idag tas om hand för terrorbrott av olika slag är både födda och uppvuxna i västvärlden.

   Det finns visserligen starka fundamentalistiska krafter i världen som vi måste vara uppmärksamma på och inte naiva inför- både religiösa och politiska – men att det skulle handla om våran säkerhet att strida i Afghanistan är ett skämtargument!

   Det är snarare så att vår nationella säkerhet kraftigt har försvagats av vårt deltagande i kriget. Om vi hade stått utanför hade inte någon idiotisk extremreligiös galning brytt sig ett skit om vårt lilla kalla land, men idag utgör vi en del av ockupationen och kriget i Afghanistan, vi strider under NATOs befäl, vilket gör Sverige till en fiende i samma utsträckning som USA eller Storbritannien, vare sig vi har 500 eller 100 000 soldater på plats.

   Afghanistankommitén har arbetat i 28 år i Afghanistan utan någon militär hjälp oavsett regering och det har fungerat alldeles utmärkt. Civila biståndsorganisationer, civil uppbyggnad och utbildning är vad som kan lösa Afghanistans framtid. Inte vinande kulor och pansarvagnar!

   • Det är snarare så att vår nationella säkerhet kraftigt har försvagats av vårt deltagande i kriget.

    Väl formulerat, och Afghanistankommitén vill inte ha svenska soldater på plats.

 4. Min son är soldat och mycket välutbildad och ansvarstagande på alla sätt. Han är snart på väg till Afghanistan igen. Som mamma har jag naturligtvis framfört vad jag tycker om detta och om att lösa konflikter med hjälp av våld. Han är mycket målmedveten och vet vad han vill. Jag har verkligen försökt förstå honom och varför han riskerar sitt liv på detta sätt. Själv har jag aldrig trott att krig löser några problem. Våld föder våld. I dag tror jag att vi har alla redskap att lösa konflikter förhandlingsvägen och att det är fullt möjligt att förhandla oss fram till en varaktig fred här på jorden. Tyvärr har vapenindustrin för mycket makt och tyvärr finns det för många män som vår ÖB, som fastnat i ett gammalt tänkande. Det är så fruktansvärt sorgligt att Sverige skickar unga män ut i krig. Glöm inte att det är MINA OCH ERA SÖNER det handlar om. Jag är väldigt upprörd och arg, men framför allt fruktansvärt orolig.

  • Cecilia: Jag undrar om du också tänker på alla civila afghaner som dödas av västerländska trupper varje år. Alla de tusental oskyldiga kvinnor, barn och gamla som bombas ihjäl. Skänker du också dessa en tanke när du skriver att du är upprörd och arg?

 5. FOI (!!) presenterar en undersökning som kommit fram till att afghanerna vill ha utländska trupper i landet… :-) :-) FOI är ju trovärdiga… :-P

 6. ”Ta hem soldaterna” ropas det ut i media att svenska folket vill. Själv bryr jag mig inte. Jag gjorde inte lumpen, jag ville inte ha med våld och krig och göra och jag är nöjd med det. De svenska väl utbildade soldaterna som åker ned dit vet vad som väntar och får troligen bra betalt. Om de ångrar sig förutsätter jag att de får åka hem.

  Men vill de åka ned dit, och tror de dom gör är till nytta så ska de väl få göra det också. De har gjort ett eget val. Vill de vara där tänker jag inte förbjuda dom. Sedan om svenska staten ska vara inblandade i Afghanistan eller inte är en annan sak som politikerna borde ha makt nog att besluta över.

 7. Jag skrev ett inlägg 11.48 i dag och berättade om min son som är soldat. Allt det ni skrivit därefter känner jag till efter diskussioner med honom och efter att jag på olika sätt informerat mig om situationen i Afghanistan. Jag reagerar naturligtvis över att frivilliga oskyldiga får sätta livet till i detta land, men det som är sorgligt är att världen inte strävar efter att lösa konflikter genom att förhandla. Tills dess fortsätter ju krigen. Ifall det var era söner som valde att åka till Afghanistan, och kom hem lemlästade eller i en kista, skulle ni även då förespråka vårt lands närvaro i Afghanistan?

  • Cecilia: Du skriver att du reagerar över att frivilliga oskyldiga får sätta livet till.
   Om du verkligen hade reagerat så hade du övertalat din son att inte åka.
   Han kommer inte utföra något vettigt. Han är en bricka i ett schackspel.
   Sen kan politikerna försöka hjärntvätta honom bäst de vill med allt prat om ”fred och demokrati”.

   • Ja exakt! Det är ju ingen som tvingar någon att åka till andra sidan jordklotet! Jag skulle bli knäckt om min son kom hem i en trälåda, och satidigt veta att det är jag som har släppt i väg pojken till det där skit kriget bara för att det är bra betalt. Det var det argumentet jag fick höra från honom hela djävla tiden, att det är bra betalt. Ge dom lika mycket som dom vanliga här hemma får så ska vi se på fan att intresset svalnar till noll, och där efter se var dom verkliga ” frivilliga” fina soldaterna finns.

   • Prometheus: Har du vuxna barn själv? I så fall vet du vilka rättigheter du INTE har som förälder. Du kan varken övertala eller bestämma över dem. Han är vuxen sedan länge och vet vad han vill. Det jag tycker är sorgligt är att han valt denna väg med de risker det innebär. Som mamma vill jag helst att han stannar i Sverige och bildar familj. Men vi väljer våra liv, det gör även jag…
    Tänk om alla länder bestämde sig för att satsa pengar på att lära våra ungdomar hur man tillsammans kan samverka med varandra för att på sikt skapa fred i världen…en utopi i dagsläget???

    • Han kanske kan få en guldmedalj? (Förlåt, det var taskigt, men jag KUNDE inte bestämma över mina egna fingrar… :-)

 8. Det roliga är att när man kommer till Af för så kallade föra frihet och demokrati, så märker man att det är inte det vi gör och när man frågar sina cheferna att vi gör ju ingenting för afghaneran! då svarar dem att det tar tid! som sagt för vapen industrin och USA s Imperialism så är det anledningen för att vi är där! säg till att ta hem våra hjältar därifrån vi blir bara lurade när vi kommer dit!

  • Fast nu har ju bombliberaler som t ex Fredrik Malm ändrat sig.

   http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article7971919.ab

   Det handlar inte längre om att skapa demokrati i landet utan om att stärka de afghanska myndigheterna så de kan kontrollera landet när vi så småningom lämnar. Med detta menar naturligtvis Malm att vid ska stärka diktatorn Karzais grepp om makten så att han kan fortsätta att kontrollera sitt folk med järnhand även efter att våra soldater lämnar. Detta är den enskilda detalj som stör mig mest med bömbhögern. Om de bara var öppna med vad våra mål i Afghanistan är så skulle jag kunna respektera dem. Nu ägnar de sig åt att dupera det svenska folket till att tro på vår Insats för Freden. Insats för Karzai är det vi gör, inget annat.

   • Håller med dig angående Karzai plus att det är inget större skillnad mellan Talibanerna och Karzias regering. I grund och botten så är det ett religiös regering som styrs av Islam, om man tittar på Af parlamentariker så är dem flesta före-detta krigsharar som är samma som Talibanerna! o inte nog med det USA och dem allierade bryr sig inte ett dugg om afghanerna eller deras rättigheter.