Media talar med små bokstäver


Nu finns det en ansats till lösning på varför olyckan med Herculesplanet inträffade uppe vid Kebnekaise, planet flög på för låg höjd vilket egentligen är mycket märkligt. Den aktuella flygrutten går över ett berg som är drygt 2,1 km högt och en sådan sak bör inte en erfaren flygbesättning ha missat.

Antagligen kommer vi att få höra/läsa mer om detta snart, men för familjerna till dem som ännu ej återfunnits så spelar det kanske inte någon större roll, de får ändå inte hem sina anhöriga. Men det finns en sak som har stört mig en del ända sedan flygplanet rapporterades saknat, och det är det faktum att ett stort antal svenska soldater inklusive flygplan och helikoptrar har samövat med Nato.

Jo jag vet att Sverige ingår i ett slags partnerskap under amerikanskt befäl, men jag stör mig rejält på detta. Vi är redan i Afghanistan och flera svenskar har dödats, vi får ständigt hem krigsinvalider från landet, varav en stor andel är mentala invalider. Det är ingenting som man kan skylla bara på den borgerliga regeringen, där är Socialdemokraterna lika goda kålsupare, men jag tycker definitivt inte om det. Vi har under en herrans massa år inbillats att vi är neutrala och alliansfria, men när Nato kallar så skickar vi allt vi har av soldater, kanoner och flygplan, hur neutralt är det?

Dessutom skapar vi egna förband som ständigt ska vara insatsberedda varhelst den amerikanska presidenten får för sig att vi behövs. Det maskeras ofta aktivt av FN som är helt beroende av amerikanska pengar för att kunna driva sin verksamhet, dessutom har USA sett till att ständigt ligga efter med sina subsidier, i dagsläget är det säkert mer än tiotalet miljarder dollar. På det sättet så tillskansar sig USA extra makt i FN, något som känns mer än tveksamt.

Och hur neutralt är USA? Ja frågan är löjlig, USA:s strävan efter världsherravälde är känd av de allra flesta, och att man går över lik för att befästa sin makt likaså. Och när det händer en olycka av detta slag på svensk mark så verkar våra egna medier tysta ner det faktum att 1500 svenska soldater, plus diverse elitförband, ett tiotal JAS-plan, och åtskilligt med understödsförband och marktrupper fanns på plats för att öva upp sin förmåga att slåss på USA:s sida.

Vårt svenska försvar har dessutom infört regler om att den som inte är beredd att åka till andra sidan jorden för att ”försvara” Sverige inte får arbeta kvar i verksamheten, hur man nu får facken att gå med på något sådant. Nej fakta i målet är att vi inte längre har något försvar, vi är medlemmar i Nato fastän det är hemligt för svenska folket. Det bekommer mig illa, något som också påverkar mig när denna tragedi dyker upp. Men varför tiger media med fakta i ärendet?

it Andra om: , , , , , , , , , ab12 svt1 sr1 dn123 svd1234


25 svar till “Media talar med små bokstäver”

 1. Det är nog riktigt Jinge. Men varför är det så? Varför inte talar inte media i klarspråk om detta? En annan sak, hur många här har flugit i ett Lockheed C-130 (E eller H) plan? Det jag har gjort åtskilliga gånger. Det är förfärligt vilket oljud de är inne i planet. Utrymmet är likt en halv storstadsbuss, fast bredare. Planet är mycket säkert. Det kan till exempel landa med enbart en motor. Säkerligen är det som du skriver Jinge att de flög lågt – så lågt att de möjligen kraschade mot ett bergstopp?

   • Kan ju ha varit fel på höjdmätaren. De kan även ha flugit in i en luftgrop och tappat höjd. Det finns nog en hel drös med olika anledningar att spekulera om och den mänskliga faktorn är alltid en av dem.

    • De har väl fler höjdmätare i dessa maskiner. Dessutom har de väl både navigatör oxo?

     Jag vet inte, för deras egen skull hoppas jag att de kommer på olycksorsaken.

     • Navigatören förlitar ju sig på instrumenten. Även om man har redundanta system kan det gå fel (oftast finns där två höjdmätare – en som är barometrisk och en som använder sig av radar för att läsa av avståndet till marken).

      Det kan ju vara också vara som så att service-personal på marken har gjort nåt fel vilket inte är en helt ovanlig orsak vid tillbud i civil-flyget.

 2. Det som faller mig in är att de flög lågt för att inte hittas av de svenska ”motståndarna”? De ingick ju i en övning.

   • Det är ändå märkligt att de flög så lågt i snöoväder i ett fjällmassiv.
    Ser illa ut med chanserna att någon skulle ha överlevt. Man har ju hittat vrakdelar spridda över ett stort område, och troligen är ingen ombord i bättre skick än planet efter en krasch in i en fjällvägg. Den som eventuellt överlevt smällen, säkert skadad, skulle då också behöva överleva det hårda vädret.

  • Prestige kan vara olycksorsak?

   Det Norska Hercules-planet skulle angripas av det svenska Jas-Gripen planet, ett luftkrig mellan de norska och svenska planen.

   Vilken norrman vill bli förnedrad av de ”svenske” och därför kopplade de ur autopiloten för att kunna gå så lågt som möjligt för att undvika att bli upptäckt och katastrofen var ett faktum…..

   …..och krigsleken slutade i en stor tragedi.

 3. Tänk om det är al-qaeda som gömt sig i Lapplandsfjällen och skjutit ner flyget. Fast kanske det är lite för kallt för dessa herrar?

 4. Dessvärre och tråkigare lutar det åt den mänskliga faktorn. Varför krascha precis mellan nord- och sydtoppen?
  Kan vara slumpen men…

  • Ptja, det är ju möjligt, men de borde ha kollat in höjdmätaren och varit medvetna om att flyga över 7000ft ?? Själv skulle jag nog valt 9000-10000ft med tanke på turbulensen vid ett sådant berg..

 5. Fel på höjdmätaren kanske – som den Airbus som störtade i Atlanten här om året. För övrigt håller jag med Jinge om att det talas aldeles för lite om vår ”nästan NATO-anslutning”. Dessutom tillåter vi NATO att bombträna både i norrlands inland och i Göteborgs södra skärgård. Sån miljöförstöring hade aldrig accepterats i Stockholms skärgård!

 6. Vindskupan skriver lysande om detta på http://sandberg.be/vindskupan_hem/2012/01/hur-svensk-sakerhetspolitik-drog-in-oss-i-ett-gerillabempningskrig-i-afganistan-pa-den-forlorande-sidan/

  Det råder samma sorts tänk i den svenska statsledningen som på 1600-talet då den hyrde ut militären till den för tillfället ledande stormakten i hopp om klapp på ryggen. Oftast uteblev betalningen, stormakter har sitt att tänka på. Men såna småsaker tänker dom inte på.