Försvarsmaktens bomskott


För ett par veckor sedan så visade jag bilder på Försvarsmaktens annonskampanj som egentligen handlar om indoktrinering. Då hade jag inte sett en rad i tidningarna om saken, idag skriver en hel del av dem om det uppenbara – den stinker elitism.

Helle Klein/AB: ”Mitt i bröllopsyra och i en huvudstad som är indränkt i ”Love 2010” har Försvarsmakten tapetserat tunnelbana och busskurer med stöddiga annonser som syftar till att dumförklara den som inte är för krig. ”Din kusin är inte särskilt intresserad av att upprätthålla fred utomlands”, står det på en affisch. ”Din morbror kan tänka sig att leva i ett samhälle där civila inte har något som helst skydd”, står det på en annan. Och hela tiden upprepas mantrat: Nu väntar vi på din åsikt om vårt arbete. Om du har det som krävs för att ha en. Elitismen stinker. Den som inte tycker att Sveriges truppnärvaro i Afghanistan gagnar freden är tydligen dum i huvudet, enligt Försvarsmakten. Domen gäller i så fall en betydande del av Sveriges medborgare, politiska företrädare och opinionsbildare.”

Det lustiga är att den undersökning man kommer till via deras hemsida är så illa konstruerad att jag själv lyckades besvara alla frågor fel. De har en sorts regel som man ställer in för att få den att korrespondera med de egna åsikterna, och den ställde jag konsekvent tvärs emot min egen åsikt. Det upptäckte jag när det endast var ett par frågor kvar, något som ger ett intressant perspektiv på hela kampanjen. Eftersom jag inte är obegåvad och dessutom datorvan så är risken uppenbar att många gjort samma misstag, deras undersökning är med andra ord förfelad.

Men det gäller hela kampanjen, nu har de lyckats reta upp folk istället för att påverka. En kolumnist skrev ungefär som undertecknad

Jinge.se: ”Sedan frågar man om jag har det som krävs för att ha en åsikt!? Det kan försvars-
makten hoppa upp och sätta sig på att jag har! Man har till och med ett ”test” på sin hemsida, forsvarsmakten.se, där hugade kan testa om just de har den åsikt som militären är intresserade av. Man är intresserad av stridisar, stridisar och stridisar. Själva skulle de givetvis förneka detta men då ljuger de. Och nu får vi en yrkesarmé, det är så långt från folkviljan som man kan komma. Men, verkar inte försvarsmaktens annonser vara lite elitistiska? Och varför i hela friden ska man kasta skit på folks kusiner?”

Bland mina kusiner så finns givetvis alla åsikter representerade. Min egen också, vi ska givetvis inte ha en yrkesarmé utan allmän värnplikt. Nu blir vi av med den, och den har varit en garant för demokratin och ett hinder mot ett nytt Ådalen. För egen del gör det mig till en än mer övertygad motståndare mot militarism, något som givetvis gör att jag mister respekten för svenska soldater. Och precis som vanligt så vet jag att detta inte bara gäller mig själv.

i , , , , , , , , , , , , , ab123 gp t


12 svar till “Försvarsmaktens bomskott”

 1. Det finns ytterligare ett bombskott som kan läggas på Försvaret. I går på TV 1 i programmet Sverige berättades att Jas Gripen! kan tro att vindkraftverk inte är ett vindkraftverk, utan ett flygplan, vilken sort flygplan berättas emellertid inte.
  Men den felaktiga iakttagelsen kan innebära att c:a 95 vindkraftverk i Östergötland, nära flygflottiljen måste tas bort till en kostnad på flera miljarder. Kostnaden för miljön nämns inte heller…

 2. Dom sa ju igår att dom inte skulle ta bort några vindkraftverk för ”dom står ju där dom står” utan att det endast gällde kommande vindkraftverk där dom skulle se över placering osv. Du får lugna dig med konspirationstankarna.

  • Jag refererar endast vad jag hörde igår. Om situationen förändrats så är det väl bra!
   För det skulle skära i bröstet om ett nära hundrata vinkraftverk skulle behöva rivas för Jas skull!

 3. Detta ar en forkampanj i syfte att vacka intresse for forsvarsmakten infor en kommande rekryteringskampanj, Forsvarsmakten ska rekrytera tusentals soldater.

  Att Forsvarsmakten bara vill ha stridisar som soldater ar bara svammel. Med tanke pa att soldatyrket ar ett lagloneyrke med max anstallningstid pa 8 ar och helt utan civilt meritvarde, sa kommer Forsvarsmakten sakert att ha mycket svart att besatta alla platser.

 4. Vad menar du med ett ”nytt Ådalen”? Varfor skulle just varnpliktiga soldater gora nagon skillnad?

 5. Det här är egentligen inget nytt. När jag mönstrade för tiotalet år sedan minns jag hur man överöstes av propagandafilmer medan man väntade på de olika testerna. Simulerade stridsscener i svenska fjällen, fallskärmssoldater mm. Det ironiska är att många av dem som sitter och dräglar (bokstavligt) till filmerna inte heller är önskvärda och de flesta som är önskvärda vill helst slippa eländet. Vapenindustrin och vapenexporten är tyvärr alltför dåligt granskad i Sverige idag och jag är helt övertygad om att det finns mycket att finna för den som gör sig besväret att gräva ordentligt.

 6. blev helt chockad och arg när jag såg dessa reklambilder.. speciellt den där det står ”din kompis tycker att det är onödigt att jobba internationellt för demokrati”.. -.- ! Jag tycker det är så irriterande! Kriget i Afghanistan och alla andra muslimska länder som attackeras för att skapa en ”demokrati” är ju snarare motsatsen till demokrati. Meningen är att folket ska välja och visst är många regeringar korrupta men det är inte regeringarna de slåss mot, de slåss mot de som försvarar sig själva. Men även de länder där folket faktiskt har valt presidenter själva, kallar de för odemokratiska – bara för att de vill ha en islamisk stat. USA har propagerat till hela världen att om det kommer en islamisk stat så är det typ kört för alla andra länder men så är det verkligen inte. :S.

  Finns en by eller stad i Indonesien som har 100% shariah lagar och det är hur fredligt som helst. Folk tror att kvinnor ska bli piskade om de går utan slöja, med sådant pågår definitivt inte där! De går efter muslimska lagar och om en muslimsk kvinna går ut utan slöja eller i byxor i den staden så händer detta: de får antingen kläder eller om de bor nära så skickas dem hem att byta om. Klart många fortfarande är emot sådant men det är åtminstone inget våld.

  sen när ska man kriga och förstöra ett land och dess befolkning för demokrati? Det är som korsriddarna nnär de krigade och mördade folk för att acceptera kristendomen, nu handlar det bara om demokrati. Om alla vill ha islamisk stat i ett land tex, eller majoriteten vill det, är det då inte demokrati?