Försvarsmakten har rektyteringsproblem?


Igår var jag nere i Nynäshamn en sväng, då hittade jag denna affisch i en busskur, en reklampelare som berättar för mig vad min kusin tycker om kriget mot Afghanistan. Nu har jag dessutom över femtio kusiner vilket gör yttrandet lite oprecist. Men framförallt drar jag givetvis den rätta slutsatsen – försvaret börjar få rekryteringsproblem.

Inte något att förvånas över, att Sverige ska sända trupp till Afghanistan för att hjälpa USA i deras ”Kriget mot terrorismen” är visserligen Folkpartiets våta dröm, men folk i Afghanistan vill fira bröllop utan en massa flygande droner eller klämkäcka svenskar som är beväpnade till tänderna, och som dessutom inte törs lämna sina bepansrade stridsfordon.

Fler börjar antagligen fundera på om de verkligen ska riskera att komma hem i en body-
bag eller helt söndersprängda med ambulansflyg. Det är tråkigt att det ska behövas dödsoffer och soldater i rullstol för att andra ska tänka om. Det borde rimligen vara helt naturligt att säga nej till att försvara en ”president” som inte har blivit vald till president, som på order av en fd president i USA beordrats att be FN om hjälp.

Historieböckerna kommer inte vara nådiga mot de politiker som skickat soldater till Afghanistan, lika lite som de föräldrar, syskon, kamrater eller fästmör kommer att vara som får hem sin älskade i en bodybag med blixtlås.

Sedan frågar man om jag har det som krävs för att ha en åsikt!? Det kan försvarsmakten hoppa upp och sätta sig på att jag har! Man har till och med ett ”test” på sin hemsida, forsvarsmakten.se, där hugade kan testa om just de har den åsikt som militären är intresserade av. Man är intresserad av stridisar, stridisar och stridisar. Själva skulle de givetvis förneka detta men då ljuger de.

Och nu får vi en yrkesarmé, det är så långt från folkviljan som man kan komma. Men, verkar inte försvarsmaktens annonser vara lite elitistiska? Och varför i hela friden ska man kasta skit på folks kusiner?

i Tags: , , , , , , , , , , , , , , ab1 svd1 dn12 t


13 svar till “Försvarsmakten har rektyteringsproblem?”

  1. Värnplikten upphör den sista juni så i fortsättning så måste försvaret rekrytera yrkessoldater. Det är nog därför de har börjat affischera. Man kan vara kritisk till politiska budskap i försvarets annonser, men försvarets uppgift idag är i första hand att genomföra internationella uppdrag. Därför blir inga officerare eller soldater anställda om de inte vill åka på sådana uppdrag.

  2. ”Och nu får vi en yrkesarmé, det är så långt från folkviljan som man kan komma.” – Är det inte ganska nära folkviljan eftersom så få vill göra lumpen idag?

  3. Tv-reklam från försvaret har man sett också. Man får vibbar av reklamen om marines de har i USA, men tack och lov är inte vår reklam så äckelpatriotisk… ännu.

  4. Upprätthålla ’fred’ utomlands, det vänder sig i magen på mig vid dessa ord. FN-insatsen i f d jugoslavien handlade om att upprätthålla fred. NATO-kriget i Afghaistan handlar om att upprätthålla krig. För övrigt är det en fruktansvärd atityd när man talar om att rätten till en åsikt inte längre skulle vara självklar.

    Osmakligt är vad det är !

    • Na du, nar det var en FN-instats i fd Jugoslavien sa inte fraga om uppratta nagon fred, inbordeskriget var fortfarande i full gang. langt efter det som det gick fran FN till NATO ledd verksamhet blev det fragan om uppratthallande av fred.

      Debatten om Sveriges medverkande i fd Jugoslavien i borjan och mitten av 90-talet var valdigt lik den som i dag rader om Sveriges medverkan i Afghanistan.

  5. Den värsta är väl ändå:

    Din vänninna tycker att internationella insatser för demokrati verkar onödigt.

    Dessa är inte politiska, utan det är faktiskt proborgerliga affischer. Egentligen skulle man kunna säga att det är valpropaganda från staten. Anledningen till att jag tycker detta är att internationella insatser för demokrati aldrig har fungerat. Man kan inte kriga fram demokrati. Var bomb man fäller är inget frö för att odla demokrati i ett land.

  6. Har alla reklamskyltarna just de där färgerna? Det här är antagligen en *ren* slump, gränsande till konspirationsteori, men jag kunde inte låta bli att haja till över att de avbildade skyltarna använder sig av färgerna rött, grönt, svart och vitt (texten), färger som är väldigt vanliga i flaggorna i Mellanöstern och Afrika – typiska problem områden dit våra soldater kan skickas för att ”upprätthålla fred utomlands”, som den första av skyltarna säger. Afghanistan, Palestina, Pakistan, Irak, Kuwait, Syrien, Sudan, med flera… allihop har 3-4 av färgerna.

    Den saken är nog trots allt en slump. Då är det *möjligen* lite intressantare att skyltarna inte använder sig av färgerna i den svenska flaggan, gult och blått. Bekanta, ”trygga” färger, som inte ska förknippas med de problem som försvarets soldater kan behöva ingripa i.

  7. Jinge skriver:
    Fler börjar antagligen fundera på om de verkligen ska riskera att komma hem i en body-
    bag eller helt söndersprängda med ambulansflyg.

    Det värsta är väl att alla kommer att få hem alla soldater från Afghanistan med psykiska störningar, somliga så allvarliga att deras anhöriga inte kommer att orka med dem och också kommer att få sina liv förstörda. Undrar om man förstår att man inte alls får hem samma kille/tjej som man sade adjö till då de for?

    • Kerstin, du har alldeles rätt. Egentligen är ju hemkomst i liksäck det minsta problemet när det bli många gånger fler som kommer hem med förstörda psyken.

  8. Tycker det är särskilt intressant i och med att försvarsmakten är en slags myndighet. Hur skulle det se ut om utrikesdepartementet eller miljödepartementet hade stora PR-kampanjer över hela landet?
    Slagord som ”din kusin är inte särskilt intresserad av att upprätthålla fred utomlands” skulle dessutom passa UD mycket bättre eftersom svenska turister skiter högaktningsfullt i demokrati, korruption och solidaritet så länge det är billigt och man kan leva som en kung i alla avseenden under ett par veckor…

    Information till medborgarna är en sak, opinionsbildande från en statlig myndighet tycker jag är helt fel. Försvarsmakten ska inte bestämma sitt eget uppdrag, det gör politikerna.

  9. Problemet ar att vi inte haft ett fungerande varnpliktsforsvar sedan mitten pa 90-talet. Forsvaret ar i ett mycket daligt skick och ar varit sa en langre tid.

    Omstallning till nagot som lite smatt liknar ett yrkesforsvar ar ett forsok till att rata upp skutan.

    Med tanke pa de lagt stallda kraven och den daliga lonen sa ar inte elitism det ord som poppar upp i mitt huvud.