Varför tappade Vänsterpartiet?


Efter att ha sovit ett antal timmar efter den valvaka som antagligen mer än några andra skakat om Vänsterpartiet och dess medlemmar så kan jag se åtminstone några orsaker till partiets stora tapp.

1) Partiet har tappat en hel del ungdomar till Piratpartiet, något som antagligen var väntat.

2) Feministiskt Initiativ har setts som ett alternativ bland de väljare som inte sett integriteten och piratfrågorna som de viktigaste frågorna.

3) Vänsterpartiets samarbete med (MP) och (S) har kritiserats internt, kanske framförallt från partiets vänsterflygel.

4) Den satsning som partiet gjort på sociala medier och internet har varit ett stort misslyckande.

Det som jag personligen reagerat mest på har varit de praktiskt taget obefintliga kontakter som partiet haft exempelvis med bloggare. Under vintern/våren så har jag själv fått enbart några enstaka mail ifrån partiet centralt, mail som innehållit information som partiet ansett vore bra om den även spreds av bloggar.

Vid förra valrörelsen så var Ali Esbati mycket aktiv, hans blogg hade överlägset flest besökare av samtliga svenska politikbloggar, men nu har han varit praktiskt taget osynlig. Den enda riktiga V-bloggen som synts till har varit Ung Vänsters blogg. Nu tror jag inte att man ska överdriva bloggarnas roll i opinionsbildande sammanhang, möjligen ska man se dem som ett slags digitaltermometrar när det gäller valtemperatur.

Men jag tror att det krävs att ett parti som Vänsterpartiet har minst en person anställd vars huvudsyssla är att hålla kontakten med de nya träffpunkter som ändå Facebook, Twitter, Youtube och bloggar är. Har man haft det så har vederbörande inte synts/märkts av någon orsak.

Sedan måste man notera en femte punkt i denna lista, partiet har gjort tre dåliga val i rad, EU-valet är inte något isolerat undantag. Inför riksdagsvalet 2010 så måste man lyfta sig självt i kragen, det räcker inte med att tala om högervindar som man

t.ex. gjorde efter förra valet. Att den borgerliga dominansen i media är ett hinder vet vi, att partiet har begränsade ekonomiska resurser likaså. Det skulle vara intressant att höra om det finns ytterligare punkter som jag inte har tagit upp här?

Nu har inte partiet några Benny Anderssons som öppnar plånboken vid behov så man får lita till de egna medlemmarna och den egna förmågan.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , dn123456 svd1234 ab12345 ex12345 t

[tags]EU-valet, Vänsterpartiet, Val 2010, Högeralliansen, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Mediekritik, Internet, Sociala medier, Twitter, facebook, Bloggar, Lars Ohly, Politik[/tags]


44 svar till “Varför tappade Vänsterpartiet?”

  1. Visst kan jag kommentera den senaste bloggposten, vilket väl är denna?

    Du går som en katt på hett plåttak. Den främsta orsaken till att vänsterpartiet inte kommer ut beror på Lars Ohly själv. Och visst finns det en efterträdare som faktiskt skulle komma ut ordentligt och hon heter Josefin Brink. Visserligen kan hon vara kontroversiell, men den kvinnan både syns och hörs. Och det är något som partiet behöver idag.

    Men du tycker väl inte att du vill skriva det väl? Men vi är många medlemmar som har den uppfattningen som du vet.

  2. Jag tror inte att man ska dra alltför stora växlar på det här valet just när det gäller vänsterpartiets siffror. Dagordningen har inte gynnat EU-motstånd denna gång och medvetna EU-motståndare har varit svåra att mobilisera. Det är ett misslyckande men inget man behöver ligga sömnlös över.

    Det som vore riktigt problematiskt är att dra väldigt kontraproduktiva slutsatser. Till exempel runt Lars Ohlys roll. Ohly har varit mycket bra när han har synts och det är något jag tror kommer att fortsätta visa sig framöver. Satsningen på sociala medier har också funkat bra, men där finns förstås mycket mer att göra. PP har varit överlägsna där, men det är inget som kommer att avgöra ett riksdagsval i sig.

    Det riktigt allvarliga med valet är att fascister går framåt i hela Europa. Det måste vänstern ta på stort allvar. Annars blir det BETYDLIGT värre än att tappa ett mandat här och där.

    • Jag tror inte att man ska dra alltför stora växlar på det här valet just när det gäller vänsterpartiets siffror.

      Tar man inte på allvar att partiet mer än halverades (!) i EU-valet så kommer man väl inte ens märka när det försvinner helt. Att fascisterna går framåt är visserligen alarmerande, men det är klart att de kan göra det när vänstern sviktar.

  3. Jag tror, i likhet med en tidigare kommentator, att partiledarfrågan är av central betydelse. Även om Lasse O är en trevlig prick så behöver vi nu byta ut portalfigur. Josefin går fram enormt bra i media och partiet skulle dra till sig fler. Och det är det enda som betyder något nu när fascisternas stöveltramp hörs på våra gator. Sedan undrar jag hur det varit med satsningen på internet och sociala medier. Det var tal om en sådan satsning, men blev det något av den?

  4. Haha, jag vet att (3) är en käpphäst för dig men du kan väl inte på allvar mena att valresultatet på något sätt pekar på att denna tes stämmer? Folk är arga på (v):s samarbete med (s) och (mp) och därför gör (mp) ett rekordval och (s) klarar sig hyggligt??? Nej, den kritiken är en marginalföreteelse och kan nog räknas i de eventuella röster som ”arbetarinitiativet” och andra bokstavssekter fick. Vad folk som valde soffan tycker kan man ju spekulera i men det är i dagsläget rena fantasier.

    Riktigt dystert att ledande vänsterpartister som Esbati sticker huvudet i sanden. Tänk en laguppställning inför 2010 med Brink som ordförande, Esbati som partisekreterare och Jonas Sjöstedt som vallokomitiv, då skulle vi kunna börja snacka!

  5. Ali: ”Det riktigt allvarliga med valet är att fascister går framåt i hela Europa. Det måste vänstern ta på stort allvar.”

    Vänstern har inte tappat väljare till sverigedemokraterna.

  6. Anders: ”Haha, jag vet att (3) är en käpphäst för dig men du kan väl inte på allvar mena att valresultatet på något sätt pekar på att denna tes stämmer?”

    Nej det är inte min käpphäst. Jag är i stort sett överens med den målsättningen, men jag vet oxo att det finns folk som valt att rösta på andra partier av just den orsaken.

    ”Riktigt dystert att ledande vänsterpartister som Esbati sticker huvudet i sanden. Tänk en laguppställning inför 2010 med Brink som ordförande, Esbati som partisekreterare och Jonas Sjöstedt som vallokomitiv, då skulle vi kunna börja snacka!”

    :-) Fast herr Esbati har mest lyst med sin frånvaro, men det finns väl andra..

  7. Jag har röstat på V i 25 år, men inte i år, då MP fick min röst. Varför? Jag vet inte vad V vill med EU-samarbetet. Jag gillade att det gröna blocket i EU hade en gemensam plattform. I EU-parlamentet sitter V med en massa ”far-left” partier och jag har ingen aning om vad det blocket tycker.
    Det är lustigt att vänstern inte har lyckats med sina kärnfrågor i den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet. Europas banker nationaliseras på löpande band – och vänstern är tyst!?! Vem hade kunnat tro att revolutionen skulle starta i Amerika?

  8. Kan bara hålla med sign Anlika #14 i förra bloggposten som skriver:
    ”Tyvärr har som flera påpekar (V) fortfarande revolutionsromatiker och kommunister kvar knappast kan attrahera människor. Det behövs förvisso en radikal samhällskritik men den måste formas med större öppenhet och mer skicklighet och utan undfallenhet gentemot (S).”

    Att sätta sig i knät på (S) var det största misstag som kunde ske och Ohly’s kommunistiska framtoning går inte längre att mörka bort. Det är för sent. Spelar ingen roll hur duktig han än är så lever ändå kommunistspöket vidare genom honom.

    PS:
    Även Moderaterna opinionssiffror (36 %) halverades till valresultatet på 18,8 %. :-)

  9. Det jag skriver är motsatsen till att ”sticka huvudet i sanden”. Det går att dra viktiga slutsatser av EU-valet, men det är viktigt att inte dra fel slutsatser. Röstsiffrorna för enskilda partier i det här valet säger ganska lite. De övergripande politiska trenderna desto mer.

    Och när det gäller Lars Ohly är vi helt enkelt oeninga. Dock kan det finnas självuppfyllande profetior i det där. Likafullt är det inte riktigt för ett medlemsdrivet arbetarrörelseparti att ständigt snacka om partiledarfrågan så fort något verkar ha gått dåligt.

    Och när det gäller att jag själv ”lyst med min frånvaro” så tackar jag för den noteringen. Jag bor i ett annat land, så det är inte så värst konstigt.

  10. Nix. Jag bor i Oslo och har just börjat ett nytt halvtidsjobb på nystartade tankesmedjan Manifest Senter for Samfunnsanalyse. Frilansar fortsatt resten av tiden.

  11. Dina 4 orsaker förklarar ingenting alls. Det är ju bara 4 bortförklaringar.

  12. Ali, jag tror inte att man ständigt talar om partiledarfrågan, men nu har det gått baklänges i de senaste valen och du borde veta att man diskuterat detta ute i kommunerna. Och mer sådant lär det bli efter detta val.

    • Du Förtroendevald! Det må vara så att det diskuteras lokalt, men varför inte låta det göra det då? Jämför med diskussionen runt Sahlin inom (S) så får du se. Ingen kommer undan sådant…

  13. Jag är rädd att v inte valde rätt frontfigur i EU-valet. Hur skicklig politiker Eva-Britt Svensson än är går hon definitivt inte hem. Det är bara ett ändlöst kraxande. I TV-debatten bleknade hon fullkomligt i sällskapet av de mer vältaliga Schlyter och Bohlin – till och med Paulsen och Ek hade mer att komma med.
    Det här har inget med Ohly att göra – jag upplever på fältet att han är högt respekterad av folk. Men det är klart – med Josefin Brink skulle det bli ett jävla drag (utan att tappa politiken).
    PS! Skulle gärna se Ali tillbaka i Sverige just nu.

  14. Förtroendevald,

    Man har ett eget, fritt val som partimedlem, om man vill föra konstruktiva eller destruktiva diskussioner.

  15. Vill i sammanhanget tipsa om valanalyserna som Jens Holm och Jonas Sjöstedt lagt upp på sina bloggar. Mycket klokt där.

    Sen Ali, partiordförande väljs vad jag vet av kongresser, vilket väl (v) ska ha en innan valet, så hur kan det vara ”destruktivt” att diskutera om det skulle vara bättre om någon annan än Lars Ohly valdes?

  16. Ärligt talat så tror jag att vänsterpartiets stora problem är att vi varit fullkomligt värdelösa på att presentera oss som alternativ till något.

  17. Folk som inte står för vilka de är, som ”förtroendevald(v)” behöver man rimligen inte ta på så stort allvar.

    Det destruktiva är att fokusera på enskilda personer, när det är politiken som ska diskuteras. Att dessutom kritisera någon annan person utan att själv säga vem man är, det är inte annat än fegt!

    Ohly har blivit bättre i det utåtriktade arbetet. Eva-Britt gjorde fiasko i avslutningsdebatten, men det var knappast avgörande. Vi har lyckats med att dels bli stämplade som vänsterextremister efter att en del lycksökare sökt sig bort från partiet. Den stämpeln är svår att hantera. DESSUTOM har vi genom en del beslut det gågna åren hamnat nära (s) och det är skadligt. Ska vi utmålas som radikala så ska vi väl också vara det.

    Vi ALLA som partimedlemmar kunde gjort en bättre valrörelse. Satsat mer. Jens Holm som känt namn skulle kanske ställt upp och hoppat av om ett halvår? Ohederligt, visst. Effektivt- visst.

    Låt oss diskutera EU-valrörelsen ödmjukt och självkritiskt, men då hoppas jag också att folk som ”förtroendevald(v)” är med på tåget och inte bara fokuserar på enskilda i partiledningen. Snarare- vad gör vi när medialogiken är som den är? Hur når vi ut med vår syn på kommunpolitik, rikspolitik eller EU-politik? Varje partiförening borde ha ett flygblad/tidning som delas ut ett par gånger om året oavsett val eller inte. Ut och spring – möt folk.

  18. V tappade pga att man var för osynliga. Man kom helt enkelt inte fram.

  19. Jag tror absolut att det finns mycket att ta tag i självkritiskt. Både när det gäller politik, organisation och framtoning. När det gäller sistnämnda kan personfrågor också luftas.

    Min poäng är bara att fokus på partiledarfrågan lätt blir just destruktiv och leder till att de viktiga – självkritiska – diskussionerna hamnar i skymundan.

    Och så upprepar jag att jag i sak menar att Lars Ohly har varit väldigt bra i den mån han har kommit fram i den här valrörelsen. I valrörelsen 2010 kommer han naturligtvis att synas mer och det är bra – såvida inte han ska dras ned i massa gnäll och skitkastning före det.

    • I valrörelsen 2010 kommer han naturligtvis att synas mer och det är bra – såvida inte han ska dras ned i massa gnäll och skitkastning före det.

      Han kommer givetvis utsättas för en kopiös massa skitkastning från och med att valrörelsen börjar på allvar. Kommunistspöket kommer att vädras dagligen och jag har tom läst påhitten om att han gillar antisemitiska bloggar. Vad som nästa valrörelse bjuder på vet ingen än, men det finns säkerligen sådana som just i skrivande stund sitter och klurar på hur de ska angripa honom och partiet när det börjar dra ihop sig till nästa val.

  20. Den största anledningen till att vi gick back beror på att man misslyckades mobilisera de EU kritiska väljarna. Jag själv stod i nordstan de fem sista dagarna och märkte det själv, Eu kritiska väljare kommer fram och säger ” jag skulle rösta vänsterpartiet i vanliga fall men jag är emot EU därför röstar jag inte”

    Ett stort problem som partiet i allmänhet har är ju retoriken. Gott folk vi måste inse att det ”språket” som vi använder oss av inom Vänsterpartiet och Ung Vänster är ett skrämmande språk för många andra och även för mig ganska svårt att fatta. Om jag lyckades övertyga någon att rösta på oss så beror det på att jag använde mig av socialdemokratiska språket med ett socialistisk och feministisk innehåll.

    (V) Måste lära sig tala folkets språk, inte marxismens.

  21. Att V tappade beror huvudsakligen på att EU-motståndet minskat inte bara bland etablissemanget utan också hos vanligt folk. Varför kan jag dock inte alls förstå. Inte heller förstår jag hur nej till EU nu kommit att förknippas med högern, t o m extremhögern. Men det är ett faktum att så har skett.

    Josefin Brink är kanske en jättebra partiledarkandidat, men jag har aldrig ens hört talas om henne, trots att jag är politiskt intresserad mer än de flesta. (Är dock inte medlem i v).

  22. V är ju trots allt inom många områden ett positivt frihetsparti. Jag tror vänstern måste bli öppet, informellt och utstråla frihet och glädje. Mer lekfullt trots frågornas tyngd. Utan glädje orkar inte folk engagera sig i längden.

    När jag dock pratar om lekfullhet och glädje så måste den dock komma underifrån även om den gärna får stimuleras ovanifrån. Det duger inte att någon i partiledningen säger åt folk att de måste vara glada. Man kan nog kika på Pp en hel del här. Officiella Youtube-kanaler i all ära men kan man uppmuntra en massa personer att på egen hand göra V-positiva grejer så vinner man desto mer.

    Vad gäller frihet så vinner alliansen på att de pratar så mycket om frihet och valfrihet men det handlar ju inte om någon valfrihet för den stora massan, för dem så innebär alliansen politik istället ekonomiskt förtryck. Samtidigt så dras nog fortfarande V med att folk förknippar dem med byråkrati snarare än frihet. När någon pekar på V och ropar Stalin så måste det vara helt uppenbart hur jävla löjligt det är även for folk som inte läst på ordentligt. Eftersom pressen för det mesta är höger så måste man lyckas tränga igenom på andra sätt.

    Samtidigt så bör V inte dras med in mot mitten så klart, ingen behöver ännu ett parti som bara handlar om grader i helvetet.

  23. Alltså missförstå mig inte nu jag är långt ifrån höger och jag har alltid velat rösta på (V)änstern.
    nånting säger mig att det saknas något hos(V) de lyckas inte riktigt nå människors hjärtan så som Miljöpartiet lyckas med.
    valet 2006 röstade jag på MP och i detta EU-val röstade jag på PP eftersom de tog upp frågor som är viktiga tyckte jag.
    viktiga frågor för mig är Integritet/Internet, Miljö, Välfärden och självklart EU, jag älskar verkligen ett enat Europa och så bör det förbli.
    varför vara kritisk till EU det är väl bättre att bejaka EU-samarbetet och försöka förändra EU men kritisk till EU tycker jag inte man ska vara.
    jag var kritisk till EU förut men sen har tänkt till o tycker att man kan förändra EU istället för att bara vara kritisk samtidigt som Högern går fram i EU o utnyttjar EU till sin fördel o det tycker jag är smart.
    kolla på Miljöpartisterna i hela EU man vet vad de vill o vad de kämpar för men i Vänsterns fall så känns det som att de inte riktigt har en gemensam valplattform för hela EU och vad det är de vill med EU.
    som sagt jag lägger mer än gärna min röst på Vänstern men först måste de vara tydligare med vad de vill av EU-samarbetet och framhäva ett Vänsterns EU styrt av Röd-Gröna endast då kan jag tänka mig rösta på V.

  24. Ja det jinge nämner kan vara ett par orsaker.
    Jag tror dock att V’s EU-fientlighet är lite ur tiden.

    V och Jl minskade radikalt (uttalade EU motståndare), och Mp gick starkt framåt (har svängt till att inse EUs fördelar på en rad områden – inte minst miljöområdet som ÄR globalt)

    /K

  25. Jag tycker att v gjorde en bra kampanj – deras valtidning var smart och visade tydligt på nackdelarna med EU.

    Som jag nyss skrev i ett annat inlägg här är nog den avgörande frågan att v får svårare att motivera varför de ska sitta i Europaparlamentet när de är emot EU och EU:s makt. Eva-Britt har ju trots allt aktivt bidragit till att ta fram olika direktiv under sin tid där. Det är bra saker hon har gjort i parlamentet men det går inte ihop med en grundsyn att man inte ska ha den makten från första början.

    Jämför med mp där vi hade en intern medlemsomröstning och tog bort utträdeskravet. Många var skeptiska men röstade ändå bort kravet eftersom EP trots allt är en demokratisk arena (om än dysfunktionell sådan). Detta har lett till att mp i valet kunnat koncentrera sig på vad de faktiskt vill göra på EU-nivå, dvs. klimat och miljöpolitik. Det har i sin tur gett trovärdighet och möjligheter att kunna kritisera det man inte gillar.

    Jag var på plats på en EU- debatt med Eva-Britt Svensson och de andra toppnamnen. Hon åkte hela tiden på fällor från s och allianspartierna som lurade henne att berätta om alla bra saker hon hade gjort i parlamentet (dvs. använt EUs makt till bra saker). I nästa stund påpekade de att v vill ju inte ha den makten. Det går inte ihop och väljarna ser det precis som de ser att junilistan mest suttit och uppburit en fet lön. Protestera mot EU gör man inte i Europaparlamentet utan genom att i riksdagsvalet driva krav på att lämna EU.

    Det tror jag har bidragit till att många har röstat på PP och mp (som annars aldrig skulle rösta på dem i ett riksdagsval) eftersom de bägge partierna har haft en konkret kritisk agenda för vad de vill förändra till det bättre i EU.

    Jag tycker det är synd för v, för Eva-Britt Svensson är en hedervärd och rakryggad politiker som står upp för sina ideal. Det behövs fler politiker som henne i EU. Synd då att hon inte vill vara med i EU…

  26. ”Varför vara EU-kritisk” – Jag tror jag smäller av. EU och dess föregångare EG och EEC har alltid varit storfinansens och kapitalismens projekt med udden riktad mot arbetareklassen och Tredje världen. Och inget tyder på att detta ändrats, snarare tvärtom. Det borde vara skäl nog för alla demokratiska socialister att med all kraft bekämpa EU.

    Vi har uppenbarligen blivit mycket färre, vi som står kvar vid den traditionella vänsterlinjen. Det var en katastrof utan like att Socialdemokraterna och Miljöpartiet släppte EU-motståndet, och nu vill en del att t o m Vänsterpartiet ska göra det ! Bizzart är bara förnamnet … Ni såg ju hur det gick i valet ? Både i Sverige och än mer på kontinenten har ju högerkrafterna och även rena extremister trängt undan socialisterna ännu mer. Och detta i en tid av djupgående internationell ekonomisk och politisk kris, när det av naturliga skäl borde vara precis tvärtom ! Det om något är väl det yttersta beviset på att EU är och förblir ett högerprojekt, hur kan ni då tycka att vi ska uppge motståndet ??? Obegripligt.

  27. Kom ihåg mina vänner att mötet i verkligheten inte ska underskattas. Lätt att lägga för stor vikt i cyberrymden.
    Sen är frågan hur stora växlar man ska dra gällande Eu valet de flest verkar inte bry sig vad som händer där…

  28. Eu är gigantiskt och mycket omodern nyliberal kolloss, där demokrati inte alls är så viktigt. Röster något land ”fel” är det bara att göra om det tills det blir ”rätt.”

    Skulle vara bra om någon verkligen gick in och granskade alla som bluffar till sig orätta bidrag, räknade på svinnet…

    Förstår inte heller varför de flesta EU-länder ovillkorligen ska gå med i Nato, var det inte meningen att EU skulle ha en egen armé?

    Jordbrukspolitiken är helt åt skogen, ger de rika bönderna mest och struntar i exempelvis i våra norrlandsbönder. Samtidigt som den påverkar
    klimatet mycket negativt med massiva utsläpp.

    Djurtransporterna har inte blivit kortare, eller mindre plågsamma, trots vad husvagnstanten med termosen lovade förra gången…

    Jag har inget emot ett europeiskt samarbete på flera plan, men det är katastrofalt att vi ska lämna över den politiska och ekonomiska makten till en nyliberal mastodont, som vi inte ens vet hur den kommer att fungera om några år. De mörka avgrundslika högerkrafterna kan mycket väl roffa åt sig makten, det vet vi inte. Allt blir möjligt nu när varor och tjänster betyder mer än människorna bakom.

  29. Manga inom VP anser Mona Sahlin som en vandrande katastrof och inser att samarbetet med S innebar att en rost pa VP ar en rost for Mona Sahlin som statsminister och gynnar Soffliggarpartiet i stallet.

  30. Rättelse: EU är en gigantisk och mycket omodern nyliberal kolloss, där demokrati inte alls är så viktigt.

    Jag har fått ett rätt allvarligt synfel och det gör att jag tyvärr inte alltid upptäcker fel i min text förrän det är för sent.

    Hoppas att ni har överseende.

    Sara

  31. Jag håller med om att V ofta är mycket akademiska i språkbruket. Innan något sägs till folket bör det gå igenom ett ”folkfilter” så folk förstår vad V säger och vill. De här akademiska texterna kan passa som arbetsdokument men mer ska de inte bli!

  32. Jag tycker inte Eva-Britt gjorde fiasko i avslutningsdebatten. Däremot var det ett misstag att försöka följa några slags debattregler som inte fanns. Eva-Britt borde ha gjort som de andra, pratat i mun på alla och med våld ryckt till sig ordet.

  33. Josefin Brink lobbyn finns. Dessvärre finns den även i nyliberala kretsar. Och det gör mig lite rädd. Om nyliberaler vill se Josefin Brink som partiledare börjar mina varningsklockor ringa. Då måste något vara fel med den tanken!

  34. Partiledarfrågan är meningslös. Lars O tycker jag är helt okej som partiföreträdare. Men det är naturligtvis viktigt att ha en bred skara företrädare.

    Politiken är dock inte meningslös.
    Miljöpartiet gjorde i sin medlemsomröstníng en mycket värdefull omdefiniering av sitt EU-motstånd i och med att det rabiata utträdeskravet avskaffades.

    Vänsterpartiet borde göra det samma. Frågan om EU är inte av sådan art att motståndet måste huggas i sten. Vänsterpartiet borde vara rätt parti även för oss som ser positivt på EU:s utveckling.

  35. @Sara G:
    EU är ju en byråkrati utan dess like med alltför lite insyn i hur beslut tas, och detaljstyrning in absurdum när det gäller många saker – så långt från nyliberalism man kan komma !

    Jordbrukspolitiken: idiotisk inom EU – men den baseras på en kompromiss – som mkt annat: Och våra ”norrländska bönder” skulle inte direkt få det lättare om vi inte kunde hålla de franska subventionerna i schack ! Nu kan vi dels försöka tona ned subventionerna, och dels se till att få en liten del av de som ändå finns (och där ligger just ”norrlänningarna” bra till)…

    Djurtransporterna lär väl knappast bli kortare om vi går ur EU eller hur resonerar du då ?
    Att vi skall isolera oss, och skita i hur djuren på kontinenten har det !?

    När det gäller NATO så är redan väldigt många EU-länder med – så det är väl inte så konstigt att politiken där förs åt det hållet. Men nu finns det ju många nya medlemmar också så det kanske kan ändras (eller inte?). Oavsett vilket så har det inte mkt med EU-medlemskapet som sådant att göra – tvärtom det har ju talats om en EU-allians istället.

    Jag har överhuvudtaget svårt för att vänstern inte vill vara med (till skillnad från många vänsterpartier i europa). EU är ju en överstatlighet, en allians och en chans att stå emot USA…

    /K

  36. Klas, i kommentar #33 har jag bevisat varför vänstern bör bekämpa EU.

    Jag får också påminna om att det bara är en minoritet av världens länder och folk som tillhör EU, internationell solidaritet är mycket större än så !

  37. @Gösta:
    Men om det inte ens går att ena Europa – hur hade du tänkt dig ett globalt samarbete då !?

    Och varför vill du inte förändra europa – utan hellre stå utanför och låt ”dom” göra på sitt sätt så gör ”vi” på vårt sätt ? Det är väl varken internationellt eller solidariskt ?!
    Nu finns det ju en platform åtminstonde för Europeiskt samarbete – och jag tror att det är därför socialister i andra europeiska länder oftast är pro-EU (som samarbetsform även om politiken i sig inte är deras kanske)…

    Så varför hålla fast vid ankdamspolitiken !? Den politik som sossarna fört i 30 år – dvs en tro på att ”vi” är så himla bra, och vi har ett överlägset system osv – och på ngt sätt förvänta sig att andra skall komma till oss och vilja ha ett samarbete osv !?

    ”Vi” är en del av europa – och ”vi” KAN göra en skillnad men inte genom att isolera oss och tro att våra ”goda exempel” alltid uppmärksammas och tas efter – för så funkar det inte…

    Istället för att sitta på våra höga hästar och vara belåtna med att vi iaf gör ngt bättre än ”dom” så är det väl otroligt mycket bättre att inom en gemenskap verka för våra åsikter och ståndpunkter – och vi har trots allt inom EU fått igenom en hel del, framförallt med tanke på vår litenhet ! Och måste vi då svälja en del sämre saker – well man måste kompromisa ibland – det är det som är demokrati och samarbete.

    /K

  38. Vänsterpartiet tappade i EU-valet pga av följande. Man kan inte kandidera till EU med en enda fråga att gå ur EU. Vilken person som helst med normalbegåvning begriper detta. Det begrep soffliggrna, som drog slutsatsen att den bästa man kunde gör vara att inte gå till partyt man inte gillade och stannade hemma. Dessutom känner medborgarna inte igen sig vänsterpartiets verklighetsbeskrivning. Det är inte så överjävligt som vänsterpartiet vill få det till. Vänstepartiet har helt enkelt en politik, som ligger fel i tiden och som kommer att marginalisera partiet ytterligare förhoppningsvis.