Valets vinnare 2018

Som bekant är det val idag i Sverige. Som så många gånger förr talas om ödesval. Jag har bidragit litet, litet grann i debatten: Vad kan man rösta på? och med artiklar om SD, som jag inte röstar på Röst på SD innebär stöd för hets mot Ryssland och globalism?

* I all anspråklöshet avslöjar jag redan nu Valets verkliga vinnare. * (Låt inte detta hindra Dig från att gå och rösta).

Jag har noterat:
* en stor samstämmighet mellan partiledarna för riksdagspartierna;
* att ingen seriös debatt av riskdagspartierna sker om Sveriges närmande till krigsorganisationen NATO;
* att ingen kritisk diskussion sker av dessa om Sveriges deltagande i det USA- och NATO-ledda kriget i Afghanistan;
* att ingen kritisk diskussion sker hos riksdagspartierna av USA:s brutala krigspolitik i länder som Syrien och Libyen;
* att de ökade socioekonomiska klyftorna i samhället knappast uppmärksammas (visst undantag för V);
* att pensionsfrågan inte alls uppmärksammas;
* att inget av riksdagspartierna framför allvarlig kritik mot kapitalismen;
* att ” ” framför ett socialistiskt alternativ;
Men jag har röstat.

Det är väl ändå troligt att högerpartiet SD och Vänsterpartiet blir valets stora vinnare jämfört med röstsiffrorna 2014. Trots att SD så kritiserats av alla andra etablerade partier. Detta kan ses som ett slags misstroendevotum mot det politiska etablissemanget. SD är ett parti som kraftigt vill begränsa invandringen (valmanifestet).
Men ur ett annat mer grundläggande perspektiv kan man säga att kapitalismen segrar i valet. Detta förutspådde jag i presidentvalet i USA 2012 och 2016 och jag fick helt rätt, eller hur? Lita på mig!

Kapitalismen går sedan 2-3 decennier med generellt ökad arbetslöshet, som minskat under högkonjunkturen. För 30 år sedan ansågs 3 % arbetslöshet vara alltför hög, och nu anses 6 % arbetslöshet vara en låg siffra. I detta millenium ses ökad krigföring om kontroll över landområden och naturtillgångar i Kapitalets vildsinta jakt efter högre vinster. USA som den särklassiga brutala krigsaktören med miljontals döda och fler sårade och flyktingar – utan särskild i kritik av ledande politiker eller etablerade media i Sverige. Genom den djupt odemokratiska kapitalismen är bestämmanderätten i händerna på en liten grupp utan demokratisk insyn. Målet är ökad vinst för den egna verksamheten, inte människor eller samhällets behov. Med samhällelig kontroll över produktionsmedel och naturtillgångar skulle man väsentligen kunna slippa krigen, planera för en långsiktig politik med planmässig, sund användning av naturtillgångar och för samhällen där alla fick arbeta.

Efter finanskrisen för 10 år sedan som betalades främst av arbetarklassen och folket håvar Finanskapitalet åter in skyhöga vänster. Flammans skriver ”De fyra storbankerna kontrollerade totalt 80 procent av bolånemarknaden och deras vinst uppgick 2017 till svindlande 106 miljarder kronor.” Finanskapitatalet vinner valet

Detta innebär bland annat att:
* Ägandet av och kontrollen över produktionsmedlen och naturresurser finns hos en lite, liten rik del av befolkningen, men inte hos arbetarklassen och folket som tjänat ihop rikedomarna;
* Beslut fattas utan folklig, demokratisk insyn;
* Möjligheterna till ökad profit blir avgörande, ej folkets behov;
* Arbetslösheten väsentligen kommer att bestå, i stället för att kunna avskaffas vid folkligt ägande av produktionsmedlen och naturresurser
* Hänsyn till miljö, natur och klimat kommer i andra hand, efter profitintressena;
* De ekonomiska skillnaderna, som ökat detta millenium;
* Ett fåtals kontroll över massmedia hindrar att väl underbyggd kritik av dominerande uppfattningar knappast kommer fram.

De senaste 2-3 decenniernas utveckling och officiell statistik talar för att det är hög sannolikhet för att denna bedömning blir riktig.

Ett alternativ
Kapitalismen, baseras på massor av företag, med allt större dominans för storbolagen (Officiell statistik), där var och ett strävar efter allt större vinst. Det är då en fördel med låga löner, få anställda, affärshemligheter i stället för att sprida ny information till mänskligheten att avstå från kostnader för insatser för att förbättra miljön och motverka klimatförsämringar. Behöver inte mänskligheten behöver ett annat, demokratiskt ekonomiskt system där vi gemensamt och planmässigt kan utnyttja jordens resurser här och nu och för framtiden. Detta innebär inte planhushåll i diktatorisk form, utan en kraftig utvecklad demokratisk form av ekonomi?
Då kan vi snabbt få bort fattigdomen och reellt ta itu med miljöfrågorna.
Kapitalismen har historiskt på många sätt varit mycket framgångsrik, men dess begränsningar och svagheter framträder allt klarare. Vi behöver en gemensam social, demokratisk och socialistisk värld nu.
Kapitalism is not working images

Jag tror alltså att ett socialistiskt Sverige med ökad demokrati bättre kan ta itu med de stora, reella problem som nämns ovan. Enligt min uppfattning ska där finnas tros- och yttrandefrihet. Kreativitet ska uppmuntras. Löneskillnader kommer säkert att finnas. Den sociala tryggheten ökar bl.a. genom att arbetslösheten i stort sett avskaffas. Utbildningar och hårt arbete ger högre inkomst som nu, men de stora skillnader i inkomst och förmögenhet reduceras markant, vilket ökar förståelse och samhörighet mellan människor.
Socialismisforever

Det finns starkare opinion för detta än många tror. Detta framkommer i opinionsundersökningar som jag presenterat i ett tidigare blogginlägg. Är demokratisk socialism den amerikanska drömmen?

intressant.se, , , ,, , , ,, ,
, , ,, ,

  14 comments for “Valets vinnare 2018

 1. Haffa fiflfarern!
  9 september, 2018 at 09:01

  Jag gillar moderaternas affisch ”Nu tar vi tag i fifflet” med en fyförnäm fifflare på bild.

 2. Christian
  9 september, 2018 at 10:18

  Tycker Anders du har gjort ett oethört stort misstag. Med alla opponionsundersökningar du brukar hänvisa till som stöder dina åsikter borde ju du ha ställt upp i valet. Du hade ju garanterat gjort rent hus och utan tvivel blivit vald till statsminister av det svenska folket. Ditt stöd måste ju vara överväldigande.

  • 9 september, 2018 at 10:51

   Det har du ju rätt i! Att jag inte tänkte på den saken! Får bli 2022 då.

 3. arbetarklass
  9 september, 2018 at 12:01

  Hej Anders
  Du påstod i ett tidigare inlägg i samma ämne att det inte finns något nationalistiskt alternativ att rösta på. Det påståendet är felaktigt tycker jag. Bland riksdagspartierna är Sverigedemokraterna det nationella alternativet. Det enda alltså, därför de övriga partierna är pro-internationella fast något av dem kanske känner sig tvingade för att inte riskeras splittras upp. Även ryska Sputnik news anser Sverigedemokraterna vara ett nationalistiskt parti. I vart fall har de gett partiet den benämningen.

  https://sputniknews.com/europe/201809091067871460-sweden-elections-polls/

  Jag noterar SVT tar upp hur valet idag uppmärksammas i omvärlden. I stort sett i alla aktuella länder. Utom hur det svenska valet uppmärksammas i rysk media. SVT bojkottar Ryssland utom möjligen om Ryssland kan kritiseras för då är de snabba att göra det. Men det kan bli ändring på det efter valet. Vi får se. Redan i går kväll tvingades en SVT medarbetare inom politiken lämna sin plats till förfogande. Minns inte namnet men det var en kvinna. Jag tror inte nationalism riktigt passar de kvinnliga avantgardet. De är internationalister och många kvinnor är nog det men långt från alla. Det har tydliggjorts med asylaktivisterna. Oftast är de kvinnor.

  Nu är det min tur att rösta. Jag ska bara göra mig i ordning lite sen ska jag ta en promenad till röstlokalen. Det är en tradition jag har och helst ska det vara lite svalt men soligt höstväder. Jag tror det kan bli så idag.

  För inte så många val sedan, jag tror det var valet 2010, då stod en valarbetare för SD och käbblade med en kvinna utanför röstlokalen. Kvinnan var upprörd och högröd i ansiktet. Det började bli högljutt och efter en stund kom ’chefen’ för vallokalen (minns ej vad de kallas) och sa att sd-aren skulle avlägsna sig vilket han också gjorde. Det här är knappt tio år sedan. Nu är det förvisso inte längre några valarbetare vid röstningslokalerna, de försvann efter någon intern överenskommelse tror jag, men jag tvivlar på att någon valförättare skulle köra iväg någon sd-valarbetare idag och kanske ännu mindre i morgon?

 4. 9 september, 2018 at 13:12

  Inte ens Ung Vänster, klädda som ett trasproletariat, fokuserar på problemet. De är fullt upptagna med att skandera sig hesa om ”rasism” mot den del av högern som klätt sig propert och vill kasta ut våldtäktsmän, icke-barn och icke-flyktingar ur landet, som om detta skanderande skulle hjälpa vänstern till makten. Kasselstrand i AfS t.o.m. tackar dem för beteendet. När ska vänstern vakna och istället skandera lagligt och hövligt vad de verkligen vill ha?

  Frihet, jämlikhet, broderskap!

 5. kaolina
  9 september, 2018 at 17:53

  Problemet med SD är inte att de säger sig vara nationalistiska utan det de lägger in i betydelsen av nationalistisk.

  Den demokrati som vi omhuldar så intensivt kan ju faktiskt inte fungera utan de nationella gränser som den verkar inom. Det är ju därför som det knakar i fogarna mellan eu-staterna själva och Bryssel och värre blir det ju längre det får fortgå. Demokratin blir överkörd när vi gång efter annan måste underordna oss lagar och regelverk som inte har fattats av våra egna valda politiker utan av ett sammelsurium av politiker långt bort som inte ens talar vårt språk. Det lämnar en känsla av misstro mot de politiker som försatt oss i den situationen och som inte ens vill diskutera alternativet att gå ur eu. Detta har SD skickligt utnyttjat i sin kampanj för sin politik. De förnekar frenetiskt att de är rasister men faktum är att grunden för deras ideologi är främlingsfientliga rörelser, ibland ända så långt bakåt som till tiden för andra världskriget. Däremot tror jag inte majoriteten av deras väljare är rasister, de är besvikna medborgare som sett sina politiker svika dem ffa i eu-frågan. Dessvärre tror jag de kommer att bli än mer besvikna när de ser vilket sorts parti SD är. Det är ett utpräglat högerparti som till varje pris vill skydda det globala näringslivets intressen, därför kommer jag bli mkt förvånad om de verkligen kommer låta Sverige lämna eu som ju är en skapelse av de globala företagen för att underlätta handeln på div händer. Samma sak med Nato, SD kommer att gå i högerpartiernas fotspår och officiellt lämna över Sverige till krigsalliansen Nato pga försvarsindustriella intressen, där ju f.ö Hultkvist har krattat manegen. Vi får se. Jag hoppas jag har fel.

 6. Peter Grafström
  9 september, 2018 at 19:43

  Anders du tar upp att medierna inte släpper fram kritik av dominerande uppfattningar. Skulle din form av politiskt system om det vore genomfört tillåta att folk i effektiv omfattning drev opinion om att avskaffa det systemet och tex övergå till borgerlig demokrati med privatägda företag?

  Sen beträffande SD. Om dom (eller tex Skånepartiet på 80-talet) fått bestämma skulle lönesänkarpolitiken som borgarna vill uppnå genom invandring varit svårare för dom att genomföra. Lönesänkningspolitik var knappast motivet till SDs framväxt.
  Om vänsterblocket inte frusit ut SD skulle nog möjligheter till påverkan förelegat.
  Dom flirtade tidigare med ’den gamla’ socialdemokratin men har nog slutat hoppas på sunt förnuft från det hållet.

  • 9 september, 2018 at 20:49

   Ja i någon form.

 7. arbetarklass
  9 september, 2018 at 20:17

  Sådärja, nu var det röstat. Jag drog ut lite på tiden så det blev kvällsröstning istället en halvtimme innan vallokalen stängde. Nytt för i år var en valarbetare från Socialdemokraterna som stod utanför vallokalen och delade ut valsedlar. Precis som det var för längre tillbaka med ett vitt band snett över bröstet med partinamnet på. Jag tog valsedlar och tackade. En nostalgisk vibb. Vallokalen var två rum. Ett förrum med stället med valsedlar och sedan vallokalen. Jag var ensam väljare för tillfället. Jag stod i förrummet och tittade på stället med valsedlar. Då kom en av valförrättarna till mig sa hej och gav mig tre kuvert. Sedan stod han kvar. Jag väntade några sekunder sedan sa jag att jag inte ville bli iakttagen vid stället med valsedlarna. Killen kände sig lite träffad och besvärad men valde ändå att gå. Jag höll ett getöga på valförrättarna och de pratade med varandra. Då gick jag in och gjorde mitt val bakom en skärm. Jag bor i ett villaområde som mestadels befolkas av (lägre) medelklass så rösterna här brukar vara övervägande borgerliga. Bara något tjugotal meter från vallokalen satt en mindre men färgglad valskylt för moderaterna nedstucken med två pinnar i marken. Tveksamt om det är tillåtet men borgarna har varit aktiva i det här området in i det sista förmodligen för de vet det är ”deras” valkrets. Jag tror jag fått minst ett halvdussin valinfo från Liberalerna i brevlådan. En och två-sidesblad. Det ligger fortfarande kvar på botten i brevlådan. Tidigare ikväll läste jag att det svenska valet för första gången ska bevakas av den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE. Enligt uppgift på begäran från Ryssland. Från media är det helt tyst om den saken. Men jag tror faktiskt det behövs i tider då demokratin börjar innehålla åsikter. Ett tag hade jag lust att besöka rösträkningen som jag gjorde vid senaste kyrkovalet men jag fixar inte det ikväll. Har åkt på en förkylningsinfektion och tappat orken men den räckte till det viktigaste att gå och rösta.
  Nu är klockan strax efter 20 på valkvällen och det är dags att försöka spåna ut vad vallokalsundersökningarna har att säja om valresultatet. Det här är spännande. På återhörande!

 8. arbetarklass
  9 september, 2018 at 21:51

  Med drygt 1500 valdistrikt räknade så börjar valresultatet för riksdagen ta form. Anders får nog rätt. Vänstern och Sverigedemokraterna går framåt men någon politisk jordbävning ser det inte ut att bli. Jag roade mig med att kolla de räknade valresultaten för riksdagen i de tre storstäderna Sthlm, Gbg och Umeå där det finns mycket lärosäten och ungdomar och där är Vänsterpartiet väldigt starka. En vid namn Aron Etzler talar om en vänstervåg bland unga och det verkar stämma. Det verkar som socialismen överlever det här valet som blivit så uppmärksammat.

 9. arbetarklass
  9 september, 2018 at 22:48

  Med nästan fem miljoner röster räknade kan man väl säja att riksdagsvalet är avgjort. Det blir förändringar men inte alls så stora som jag trodde. Det som mest förvånar mig är att Socialdemokraterna håller ställningarna som de gör. Anledningen är att det är svårt att påstå de haft medvind i valrörelsen. Det mesta har ju istället gått emot dem och så här i slutet av valrörelsen har knappast Stefan Löfven varit synlig alls. Vet inte vad jag ska tro om det här. Antingen är de svenska väljarna väldigt trögrörliga eller så kanske valfusk som i Honduras? Själv tillhör jag de lättrörliga väljarna. Klart påverkningsbar, men med avstånd mot liberalismen. Spänningen i den här valkvällen har tagit slut. Inga sensationer mer än Socialdemokraterna gjort ett bättre val än väntat. Kan bli lite knöligt att få ihop en regering men några större förändringar i politiken ser det inte ut att bli. Det kommer fortsätta ungefär som förut vilket gör att det kommer finnas innehåll att fylla den här bloggen med? Nu tror jag att jag stänger av datorn och tar en dusch eller fika eller kanske båda två?

 10. Gammal krigare
  10 september, 2018 at 02:41

  Min gissning att etablissemanget skulle lata SD fa runt 17% slog in, fast SD i sjalva verket fick betydligt fler roester. Nasta drag tror jag blir att Lofven lamnar over till Annie Loof innan nyar. En polis jag traffade i somras tror att Sverige kommer att bli som Venezuela. Det tror jag ocksa. Regeringen kommer nu att prioritera storre svenskt deltagande i EU-gendarmeriet och EU-armen. I nasta ”val” har vi sakert ocksa ett muslimskt parti som kommer att ta manga roester fran de etablerade partierna.

  • David
   11 september, 2018 at 11:50

   Så din gissning var helt rätt då,Skrev du det här innan också? Så det var valfusk också? har du några som helst belägg för det eller är det bara en känsla du har.
   Varför en polis skulle ha någon sorts speciell insikt i ekonomi förstår jag ärligt talat inte, känner ett flertal ekonomer men ingen som tror att Sverige skulle bli som Venezuela. Skulle jag fråga dom skulle jag nog bli utskrattad då det är helt befängt. Är det på grund av alla muslimer som Soros i sin ondskefulla plan ska flytta till Sverige.
   Det här med Eu:s gendarmeri styrka verkar vara något som du har helt hakat upp dig på, ett större Svenskt deltagande? då Sverige inte har någon som helst gendarmeri förmåga så är vi inte ens medlemmar i samarbetet så hur vi skulle kunna ett större Svenskt deltagande är för mig en gåta.
   Skriver du val inom citationstecken på grund av allt valfusk du säkert har massor av bevis för?

 11. David
  11 september, 2018 at 11:51

  Så din gissning var helt rätt då,Skrev du det här innan också? Så det var valfusk också? har du några som helst belägg för det eller är det bara en känsla du har.
  Varför en polis skulle ha någon sorts speciell insikt i ekonomi förstår jag ärligt talat inte, känner ett flertal ekonomer men ingen som tror att Sverige skulle bli som Venezuela. Skulle jag fråga dom skulle jag nog bli utskrattad då det är helt befängt. Är det på grund av alla muslimer som Soros i sin ondskefulla plan ska flytta till Sverige.
  Det här med Eu:s gendarmeri styrka verkar vara något som du har helt hakat upp dig på, ett större Svenskt deltagande? då Sverige inte har någon som helst gendarmeri förmåga så är vi inte ens medlemmar i samarbetet så hur vi skulle kunna ett större Svenskt deltagande är för mig en gåta.
  Skriver du val inom citationstecken på grund av allt valfusk du säkert har massor av bevis för?

Comments are closed.