Röst på SD innebär stöd för hets mot Ryssland och globalism?


”Envar som röstar på SD röstar för Moskva”, skriver Anders Lindberg i en ledare i Aftonbladet. Ab: Envar som röstar på SD röstar på Moskva
Aftonbladet
Men det finns finns inga som helst belägg för några kopplingar mellan SD och Ryssland. Lindberg dammar av Egor Putilov-historien som inte bevisar något samband SD-Moskva.

I själva verket stödjer SD demonisering av och krigshot mot Ryssland. I en riksdagsmotion av Markus Wiechel m.fl. föreslår SD att ”Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör verka för att ytterligare öka EU:s sanktioner mot Ryssland om inte situationen för utsatta grupper förbättras avsevärt och tillkännager detta för regeringen. … Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att internationella nedrustningsavtal som gynnar Ryssland och missgynnar demokratiska stater inte bör stödjas av Sverige och tillkännager detta för regeringen.” Riksdagsmotionen

Ukraina SD skriver: Våren 2014 startade Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina, detta efter att Ukraina velat närma sig NATO och EU. Ryssland annekterade Krim-halvön – en illegal annektering som fortfarande består – och har sedan dess stöttat ryska separatister i östra Ukraina. Kommentar: Mycket falsk historieskrivning. I Ukraina skedde 22/2 2014 en fascistinfluerad statskupp mot folkvald president, som lovats mycket, mycket bättre ekonomiskt avtal med Ryssland än med EU. Efter folkomröstning med gott deltagande och med över 90 % för återanslutning av Krim till Ryssland skedde dett. Ryssland har inte startat något anfallskrig mot Ukraina.
SD Vi är på riktigt
SD:s tidning Samtiden skriver positivt om ett starkare Nato. Nato är en krigsorganisation i USA-imperialismens och USA-globalismens intresse. ”Också Trumps höjda tonläge om Nato har resulterat i positivt utfall, även om massmedierna skrämt sina läsare med hot om ett försvagat säkerhetspolitiskt läge för Europa på grund av Trump. Nu visar det sig att Trumps bullrighet har förstärkt Nato, eftersom fler länder fortare tänker uppnå sitt avtalspliktiga ansvar att höja försvarsanslagen till två procent av BNP.” Men SD anser inte att Sverige ska gå med i Nato, liksom socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern. DN
Och ETC skriver ”SD:s väljare tillhör de mest Nato-vänliga, och några ledande SD-politiker vill att partiet lägger om sin linje, vilket skulle innebära att en majoritet av riksdagen är för ett svenskt Nato-medlemskap. Men än så länge är partiets linje att det räcker gott med Sveriges nuvarande Nato-samarbeten. SD fokuserar på det svenska försvaret och partiet vill höja försvarsanslagen till kalla kriget-liknande 2,5 procent av BNP.” ETC

* Sammanfattningsvis: En röst på SD är inte bara en röst på högerpolitik i ekonomin och främlingsfientlighet utan också en röst på USA-imperialism och krigshetsande Russofobi. Fast ledarskribenten Lindberg tycks inte vilja och/eller kunna förstå något av detta.

i Andra om: , , , , ,, , , ,
Ukraina, , , , , , ,


60 svar till “Röst på SD innebär stöd för hets mot Ryssland och globalism?”

 1. Nja, Anders, det är nog ett önsketänkande från din sida. Du säger ’I själva verket stödjer SD demoniseringen av och krigshot mot Ryssland’.
  Tycker du det Uffe Hansen skriver är demoniserande av Ryssland? Artikeln är från förra året.
  ”Det finns en anledning att förhålla sig kritisk till den ensidigt negativa bilden av Ryssland som dominerar i vårt lands etablerade medier.”
  https://samtiden.nu/2017/03/rysk-svensk-vanskap-eller-ryssfobi/

  • Olika uppfattningar kan finnas inom SD. Jag har utgått från riksdagsmotionen vilket är ett auktoritativt uttryck för SD-ledningens uppfattning.

   • Kerstin använder alla trix hon kan för att följa monopolkapitalets agenda, som vanligt, här genom att bunta ihop Ryssland med SD, p.g.a. en SD-individs åsikt. Jag tycker det börjar bli komiskt. Fortsätt publicera hennes kommentarer! Att hon sänker förtroendet för SKP kan möjligtvis gynna KP eller V.

    • Det är allvarlig kritik och hon har möjlighet att svara. Hon har fått 1300 kommentarer publicerade här på drygt 2 år.

 2. Det finns inom SD en vurm för Putins nationalism, de ser honom som en ärlig ryss, medan bolsjevikerna var en judisk konspiration som ett par element i kommentatorsfältet ständigt påminner om.

  Samtidigt påminner förstås SD om de svenska erfarenheterna av Ryssland som arvsfienden, det är den historiska och geografiska aspekten.

  Inga svenska partier vill satsa 2% av statsbudgeten 15 år i sträck på försvaret, så vi hamnar i Nato automatiskt. Ett land har alltid ett försvar, sitt eget eller någon annans.

  Ryssland har hotat Sverige med ”konsekvenser” om vi går med i Nato, det förträngs regelbundet i de medier som har fullt upp med att rädda miljöpartiet kvar i riksdagen, dvs SvD, DN, AB och SvT. Rent hypotetiskt kan man fråga sig vad som skulle uppskattas mest från rysk sida; att vi rustade upp till ett fungerande försvar eller gick med i Nato? På rysk sida räknas antagligen ett fungerande svenskt försvar som en del av Nato, medlem eller ej. Ryssland föredrar förstås den nuvarande ordningen, obeväpnade och oorganiserade, men om de måste välja mellan obeväpnade eller oorganiserade, vilket väljer de åt oss?

  * AB har de allra sämsta journalisterna i dagspressen, de är till och med politiskt felmärkta, de lanseras som socialdemokrater, men torgför ständigt miljöpartiets trams.

  • Sverige har via värdlandsavtalet och separata avtal med uSA och Storbritannien mycket väl organiserad försvarsplanering och -struktur.

 3. Man kan notera att för första gången sedan Maidan kan man på FiB/K:s hemsida läsa en debattartikel som talar klartext om Krim och Ukraina:

  https://fib.se/article/raett-raadligt-daerfoer-aaker-vi-gaerna-till-aaland

  Ingemar Folke skriver ”Ryssland anordnade en folkomröstning på Krim”, och uttrycker
  i övrigt åsikter som ligger långt från Anders Romelsjös.

  Såväl MSM som bloggar verkar ha missat Putins tal i Novosibirsk:

  http://tass.com/politics/1018886

  Varför är det anmärkningsvärt? Novosibirsk är Rysslands tredje största stad, och Sibiriens
  centralort. Men Novosibirsk fick inte vara med i fotbolls-VM! Exempellöst i VM-historien att
  värdlandets tredje stad negligeras (det är lätt att flyga dit från Moskva).

  Staden var under Sovjettiden, tillsammans med Charkov, den tredje viktigaste vetenskapliga staden (efter Moskva och Leningrad). Jag känner personer som berättade hur de kom tillbaka från Novosibirsk fyllda av idéer och inspiration. Vid ett besök där för två år sedan märkte jag hur situationen förändrats drastiskt
  till det sämre.

  Putin valde nu Novosibirsk för sitt tal om hur Ryssland ska kunna göra vetenskapliga och
  teknologiska genombrott, något som är en nyckelprioritet för Ryssland (enligt Putin).
  Jag delar den bedömningen. Ryssland är extremt beroende av sin gas- och oljeexport och
  behöver stärka sin teknologiska bas. Kommer det att lyckas? Tveksamt, men kanske. För grannländernas säkerhet tror jag det vore bäst om de lyckas.

  • Ja visst kan det finnas olika uppfattningar bland medlemmar i FIB, förstås. Det är väl klart att Ryssland hade stort, avgörande inflytande över att myndigheterna på Krim de facto ordnade folkomröstningen. Jag uppfattar inte att Inge Folke och jag har så olika uppfattningar faktiskt.

 4. Det finns en inneboende motsättning i Aftonbladets argumentering: De europeiska nyhögerpartier som står närmast nynazismen och som är rabiat Rysslandfientliga (som i Ukraina) betecknas av Aftonbladet och övriga stora medier inte alls som ytterlighetspartier. Och omvänt, de nyhögerpartier som förespråkar avspänning och fred i Europa förses ständigt med epitetet extremhöger.

  I Finland sitter extremhögern i regeringen med de mest centrala ministerposter. När har ni hört Aftonbladet eller det officiella Sverige vara upprörda över detta ? Det är som med den finska regeringen 1941-1944. De var inte nazister men de älskade nazisternas gärningar. Likadant nu: de som är extremt russofoba och krigsvilliga, dem hyllar man, för de vill ha NATO och upptrappade konflikter med Ryssland och andra, helt enligt USA:s och Israels önskemål.

  Det parti som klarast har tagit ställning för goda relationer är de fransknationella, sällan omnämnda utan tillägget de extrema. Andra som är moderata i detta hänseende är de tyska, österrikiska och italienska.

  De riktiga extremisterna är alla som slutit upp bakom nyliberalismen och dess konservativa pendang nykonservatismen. Miljoner människor i Mellanöstern har fått sina land och liv förstörda av dessa extremisters cyniska krigspolitik där de bakom kulisser av demokrati och mänskliga rättigheter kört fram med sina krigsvagnar. Letar ni efter hatspråk: Läs DN, SvD, Aftonbladet.

 5. Man flockas kring narrativet.
  Önskar inget Nato eller ett uppblåst EU med Nato-kopian Pesco. Vad att göra med valsedeln, vill inte kasta den i gapet på detta kollektiva spinn. Alla ligger platt med näbben i samma riktning, den politiska avvikelsen från ”normen” kan liknas vid spasmer, inte mer.

 6. Ja naturligtvis är det så. SD är ett högerparti som precis som sig bör är storkapitalets och globalisternas springpojkar. Vissa SD propagandister som t.ex. Lars Bern försöker måla upp en bild av att nationalisterna skulle stå i motsättning till globalisterna och t.om. vara det enda alternativet om man vill bekämpa dom.
  Detta är lögn och rent bondfångeri. Globalisterna och nationalisterna har samma uppdragsgivare, nämligen det internationella storkapitalet. Det handlar enbart om olika taktik för att lura vanligt folk. Nationalisterna står för samma söndra och härska taktik som storkapitalet tillämpade i Tyskland på 30-talet, utan att på något sätt hota globalisternas planer.

  • nationalisterna har självfallet inte samma uppdragsgivare som globalisterna. varför annars tror du Trump är så hatad av dessa uppdragsgivare?

   • Visst pågår det hela tiden maktkamp mellan olika kapitalister. Det är ju underförstått när man pratar om kapitalister som grupp. Som grupp har dom dock gemensamma intressen av att bryta ner nationella hinder för sitt plundrande OCH gemensamma intressen av att vi som drabbas av plundrandet hellre riktar vår ilska mot t.ex. muslimerna än mot dom själva. Där har du paketet. Globalister och nationalister har bägge kapitalisterna som uppdragsgivare och bägge syftar till att underlätta fortsatt plundring.
    Vi kan se det tydligt här i Sverige där SD inte har några som helst planer på att reglera kapitalet.

    Trump är lite svårare att få kläm på. Han är ju en verklig storplundrare själv, men han verkar samtidigt inte vara lika hårt bunden till det militärindustriella komplexet som tidigare presidenter.
    Kanske är det vissa finanskretsars oro över konkurrensen med Kina om världsherraväldet som spökar och att ständiga krig, i deras ögon, inte längre verkar vara en framkomlig väg för USA;s ekonomi.
    Dollarn lever börjar ju leva farligt tack vare detta också och för ett land som USA som levt så länge på sitt valutabedrägeri så blir ju situationen lite speciell.

    • skillnaden är såklart att globalister stödjer globala företag som skiter i dig totalt. nationalisterna stödjer lokala företag där du åtminstone har större påverkan och värde. Det är därför stora företag hatar Trump eftersom han söker stärka de mindre amerikanska inhemska företagen och dess anställda som skapar mindre ojämlikhet.

     • Där tror jag du har fel. Varken Trump eller Åkesson går emot multinationella företag generellt.
      Åkesson har ingen plan för att reglera några företag alls och Trump och hans bakblåsare har som sagt kanske en lite annorlunda verklighet att förhålla sig till än presidenterna innan honom.

      Nationalisterna spelar egentligen bara en roll och det är att göra invandrarna till syndabockar för globalisternas brott, så att plundringen kan fortsätta.

      • Både Trump o Åkesson värnar om lokala företag. Hur har du kunnat missa detta?
       Du gör vanlig folk till syndabockar som röstar på Trump eller Åkesson.

       • Så här värnar Trump ’lokala’ oljeföretag:
        https://www.theguardian.com/us-news/2017/jan/24/keystone-xl-dakota-access-pipelines-revived-trump-administration

        ”Native American and climate change activist condemn president [Trump] for ’pleging allegiance to oil companies and Wall Street’ after signing of executive order.”

        Det var troligen det första beslutet han tog som president. Trump värnar inte om folket – han värnar om stora oljeföretag.

        • Kerstin

         Din länk visar ju de jag säger. Trump värnar lokala, inte företag som lägger sig i Asien.

         • ’Lokala’ företag? Stora oljebolag som endast ser till sin egen vinst – och inte folket. Eller naturen.
          Det är många – inklusive svenska AP-fonden – som har investerat i det multinationella Dakota Acess Pipeline.
          http://www.greenpeace.org/sweden/se/press/debatt/Staten-kapitalet-och-oljan—Hur-investerar-staten-din-pension/
          Oljeledningen dras också genom Kanada. Så hur lokalt är detta?
          Det finns även lokala företag som har tvingats att sparka arbetarklassen. Allt medan medelklassen på företagen har undkommit att bli arbetslösa.

          Och hade Trump inte en minister – Tillerson – som hade och har stora intressen i Ryssland och i Venezuela (Exxonmobil)? Men jag antar att du anser att Ryssland och Venezuela är en del av det lokala USA – ja, i alla fall en del av den nationalkonservativa imperialismen.

         • Det du behöver visa är att nationalisterna på något sätt går emot dom stora multinationella företagen som plundrar våra länder. Inbördes maktkamper mellan kapitalister borträknade.

          Vad gäller syndabockarna så gör du med din egen definition alla som inte röstar på Trump eller Åkesson till syndabockar. Man använder inte ordet så. ”Som metafor används ordet syndabock när en person ges, eller tar på sig, skulden för det någon annan gjort.” Wikipedia.
          Ordet syndabock är dock en utmärkt beskrivning på hur högerpopulisterna använder invandrarna för att dölja globalisternas skuld.

      • ”Åkesson har ingen plan för att reglera några företag alls”

       Det är nog väldigt svårt att påstå Åkesson skulle vara särskilt nöjd över mediaföretagen. Till skillnad mot Åkessons politiska motståndare (till höger och vänster) som verkar ha betydligt bättre förhållande vad gäller såväl offentliga, privata och multinationella mediaföretag. Men det gäller inte bara Jimmie Åkesson. Även Donald Trump i USA är minst sagt missnöjd över mediaföretagens maktutövning. Som jag sagt tidigare är det främst inom media och kultursektorn du kan vänta dig en förändring med en Sverigedemokratisk regering. Om vi nu bortser från migrationspolitiken som är själva kungsfrågan.

       • OK klasse media som kritiserar SD vill han nog ha bort. Tänkte inte på det!

        Nu gjorde du det för enkelt för dig igen Klasse. Om Youtube plockar bort rasistvideos så betyder inte det att högerpopulisterna inte stöder kapitalisterna. Går man för nära träden så ser man inte skogen.

  • Partiet Sverigedemokraterna har ett program om kulturella förändringar (revolutionärt?) varför jämförelsen skevar. En debatt där två sidor talar om olika saker leder sällan till gemensam lösning. Med sd i regering blir det förmodligen inga ekonomiska förändringar alls av betydelse jämfört tidigare. Däremot kan du vänta dig förändringar inom kulturpolitiken samt statens hållning gentemot media. Jämför dito i USA med Trump så får du svaret där. Sponsringen av ”tredje statsmakten” kommer tveklöst att upphöra. Du kan förstå att det våndas i Radio och TV-huset precis just nu.

    • Det kan nog diskuteras. Sverigedemokraterna har inte den positiva synen på frihandel (Free Trade) som den övriga partierna. Frihandel har med liberalism att göra och är en hjärtefråga för kapitalägarna. Ta bort frihandeln och kapitalismens globala maktstruktur kommer genast att försvinna. Därmed inte sagt att frihandel är alltid är av ondo. Även vänstern kan vara positiv till frihandel både av politiska och ekonomiska skäl.

      • Jovisst kan man konstatera det i ett sådant perspektiv. Men det gäller inte bara Sverigedemokraterna. Vad jag vet så är det endast kommunisterna som aktivt motarbetar kapitalismen. Sedan har vi nazisterna som också är motståndare till kapitalismen men inte lika aktivt. Båda är dock stickspår som slutar med stoppbock. Kommunisternas spår växer tyvärr igen men nazisternas börjar så smått bli aktivt.

      • Ja Anders för SD är pragmatiker och vill uppnå inflytande.
       Om du vänder på det, hur många skulle rösta på SD om dom förde en politik liknande ngt socialistiskt parti?
       Och varför skapar inte vänsterinriktade människor ett mer nationalistiskt parti? För det är ju vad du implicerar att du vill se men tydligen är det ngn annan som ska stå för det. Medge att ni är motsägelsefulla till vänster.

 7. ”Egor Putilov” är en väldigt duktig journalist som inte tillhör samma ’skrå’ som de flesta övriga journalister i MSM media. Namnet Egor Putilov är taget. Han har visst verkat under flera namn. Jag tror han är infödd svensk, utan direkt koppling till Ryssland. Webbtidningen Samhällsnytt får säkert betala ganska bra för att få ha honom där. För befattningshavare brukar gälla höga löner om de är eftertraktade. Men hur staten har kunnat betala hög lön till myndighetschefer som Dan Eliasson övergår mitt förstånd. Ett stort problem för socialister är att de är så humaniserade att de inte förmår göra sig av med sina sänken. Men det gör däremot högern. En förlorare får en spark i ändan. Garanterat. Det är en rent logisk åtgärd i den kapitalistiska kampen om överlevnad.

  • Länsstyrelsen i Kalmar hade tills ganska nyligen en landshövding (s) som ’festade’ och ringde porrsamtal på arbetstid på länsstyrelsens telefon. Personalen mådde dåligt men förhållandet läckte ut till en sverigedemokrat som gjorde avslöjandet på sin blogg. Övrig lokalmedia mörkade in i det längsta men till slut blev trycket för stort. Då kapade de nyheten och gjorde den till ”sin” under tillbakahållande och förmildrande omständigheter. Landshövdingen avgick i det tysta men hedrades i lokalmedia för sina insatser som jag förstod ofta var förknippad med invigningar m.m. tillsammans med mer eller mindre blöta fester. Jag tycker beteendet är korrupt och visar hur det kan bli när oppositionen försvinner i en demokrati. Sverigedemokraten fick ingen uppskattning alls utom i kommentarsfälten i den egna bloggen. Summerar man alla sådana här händelser till en enda kraft så är det lättare att förstå att Socialdemokratin med dess svenska modell dagar är räknade.

   https://www.regeringen.se/sb/d/14414/a/183356

   https://web.archive.org/web/20120206205800/http://www.regeringen.se/sb/d/14414/a/183356

   • arbetarklass! Du länkar till regeringen där det framgår att Stefan Karlsson utsågs av Stefan Attefall (KD), alltså av alliansregeringen. Före det var han vd för Apoteket och tjänsteman inom flera sjukvårdsregioner, både S- och alliansstyrda. Inget i hans förflutna talar för att han sympatiserade med (S), mer talar för en typisk borgare, det som är bra för klättringen gäller!

     • arbetarklass! Lokala arbetarkommuner har hälsat många borgerliga och personer utan tydlig partihemvist välkomna. Dels hör det till god ton att hälsa en ny landshövding välkommen, dels kan det ligga en förhoppning om att kommande goda relationer ska falla väl ut för länet, arbetarkommunens medlemmar och sympatisörer! Återkom när du vet! Gå inte på SDs förhastade slutsatser!

      • Du verkar ha koll så det är nog så att Stefan Carlsson inte är någon tydlig socialdemokrat. Grundförutsättningen tror jag handlar om inställsamhet för det egna intresset. Jag förstår inte varför vi ska ha landshövdingar och länsstyrelser överhuvudtaget. Förr i tiden hade de vissa uppgifter bl.a. bilregistret men vad gör dom för nytta idag? Ett vuxendagis för akademiker och tjänstemän som producerar rapporter, rapporter och rapporter som knappast någon aldrig läser. En tung och dyr byråkrati utan egentlig nytta. Om arbetsdagen blir dryg och långsam så kanske det går att pröva telefonsex? Åtminstone för befattningshavarna med fötterna på skrivbordet. Avskaffa länsstyrelserna. De är en feodal kvarleva!

      • Hej Erik
       Jag gav nog upp min ståndpunkt för tidigt. Är säker på jag någonstans hade läst den avsatte landshövdingen Stefan Carlsson var eller förknippades med socialdemokraterna. För mig var han också som vissa socialdemokrater. Pamp och karriärist. Nedan kan du höra om den avsatte landshövdingens önskan att få bli socialdemokratisk politiker i Borgholms kommun på Öland. Hur det blev med den saken vet jag dock ej.

       https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=6722610

 8. Nyligen höll Jimmie Åkesson ett tal där Ryssland utpekades som aggressivt en fara för omvärlden. Uppräkningen av Rysslands aggressioner, Ukraina, Georgien osv. skiljde sig inte från de uttalanden vi hört från Allan Widman, Hultqvist, Wallström m.fl. Tyvärr hittar jag det inte men se detta istället:

  https://www.youtube.com/watch?v=gJHH8WA3Epo

 9. Den 21 januari i år kunde man läsa på denna blogg under rubriken ”Propagandalögner om Georgien och Krim”:

  ”USA och EU anklagade Ryssland för folkrättsbrott trots att första paragrafen i FN-stadgan (punkt 2) erkänner alla folks rätt till nationellt självbestämmande.” (jag vet att det inte var AR som skrev detta, men eftersom han publicerar det på sin blogg, och ser det som en fördel att sprida det, så antar jag att han instämmer)

  Ingemar Folke på FiB/K:s hemsida:

  ”Om de rysktalande Krimborna med hänvisning till ”folkens självbestämningsrätt” hade haft folkrättsligt stöd för sin, möjligen genuina, önskan att lämna Ukraina och i stället tillhöra Ryssland, och om det hade gett folkrättsligt stöd för Ryssland att ”hjälpa till” vid gränsförflyttningen, skulle det knappast bidra till ”vänskapliga förbindelser” eller ”världsfreden”. Tvärtom.”

  Med tanke på att en av FiB/K:s paroller är ”antiimperialism”, så framstår skillnaden i synsätt mellan Ingemar Folke och Anders Romelsjö som avgrundsdjup.

  • Ingemar menar att om överföring av Krim till Ryssland skulle ha haft folkrättsligt stöd skulle det knappast bidra till ”världsfreden”. Sannolikt riktig bedömning. Inte skulle USA tåla sådant. Har inga invändningar. Jag har liksom Ingemar Folke uppfattningen att annekteringen av Krim var i strid med folkrätten. Skillnaden i synsätt mellan Ingemar Folke och Anders Romelsjö är inte alls avgrundsdjup, det rör sig snarast om nyanser.

  • Mats! Vore bra om folkrätten respekterades men vare sig den eller FN-stadgan respekteras. Liv i luckan blir det dock bara om brotten ogillas av USA och av länder underordnade USA! Ryssland drabbas av sanktioner men USAs brott får passera med kritik från vänster i medierna, typ typ Noam Chomskys! Inget substantiellt med andra ord.

   Stora ord hördes när Krim annekterades (”första gången Europas gränser ändras med våld efter WW2”). Bortrationaliserat är att NATO 1999 bombade fram Kosovos självständighet (idag erkänt av 193 stater). Ett våld väl överstigande Rysslands vid annekteringen (obs understatement!). Vissa folk får västs sympatier och stöd när de kräver självständighet (Kurder m.fl) andra folk, typ sydossetier och abchazier, förtjänar inte stöd! Det som avgör västmakternas och våra mediers ställningstagande är om självständigheten gynnar väst eller inte!

   • Erik! Vid den aktuella tidpunkten, våren 1999, arbetade jag mycket intensivt
    tillsammans med en serbisk kvinna, född och uppväxt i Belgrad, och en
    konservativ amerikan. Min serbiska kollega var lamslagen av förtvivlan
    över att se sin hemstad bli offer för flygbomber. Min konservative amerikanske
    kollega var så ursinnig på Bill Clinton, att jag under flera år framåt undvek
    att ens nämna hans namn.

  • Hur jag än läser Folkes formulering får jag ingen rätsida på den. Det låter som Anders Lindberg när han skrev att det visserligen var olagligt att bomba Syrien men däremot högst legitimt.
   Däremot låter det suspekt då han säger att deras önskan att lämna Ukraina var ”möjligen genuin”. Det har västliga Gallup och andra utrett flera gånger.
   Åland har åtminstone vid två tillfällen uttryckt sin önskan att tillhöra Sverige. 1918 och 1944. Tji har de fått. Har de bemötts såsom folkrätten stadgar ?
   Skall de bombas om de en vacker morgon säger att nu räcker det, nu ansluter vi oss till Sverige ? – Fast det lär de inte göra. Trots en regering i Helsingfors fylld med svenskfientliga extremister tycks de fortsatt vilja tillhöra Finland. Hur kan det komma sig ? Inte kloka dessa ålänningar.

 10. SD har fått konkurrens av det nybildade partiet Afs eller Alternativ för Sverige. Namnet är nog hämtat från Tyskland som har ett parti med liknande namn. Partiledare är Gustaf Kasselstrand. Jag lyssnade (Youtube) på ett av deras valmöten som pågår nu. Retoriken är mycket tuff och bygger på återvandring till hemländerna för vissa migranter som på något sätt hamnat fel här i Sverige. Jag kommer genast och tänka på Donald Trump som också hade en tuff retorik. Jag misstänker det är själva strategin för att få röster. Kasselstrand vill göra en Trump. Återstår och se om det lyckas. I så fall har vi ett nytt parti i riksdagen efter valet.

  Men man får vara snabb på Youtube. Därför Youtube tar bort och censurerar material och filmer från de här högerrörelserna mest hela tiden. Därför tror jag inte så mycket på kopplingen mellan kapitalisterna och althögern. Kasselstrand berättar att polisbristen bara är påstådd. Det finns poliser, resurser samt vapen så det räcker. Problemet är istället att polischefer begränsar polisernas befogenheter så de inte får vara poliser som det från början är tänkt. Afs vill också ha tillbaka den allmänna värnplikten. Syftet är att det kollektivt fostrar individen och skapar en gemenskap inom landet. Den ordning vi istället har idag är den liberala som bygger på individualitet och individens frihet att kunna välja. Om jag inte minns fel så var det borgarna som avskaffade den allmänna värnplikten.

  • Nu gjorde du det för enkelt för dig igen Klasse. Om Youtube plockar bort rasistvideos så betyder inte det att högerpopulisterna inte stöder kapitalisterna. Går man för nära träden så ser man inte skogen.

 11. Blev skakad av Uppdrag Gransknings upprörande reportage om altrightrörelsen och övriga öppet nazistiska rörelser som marscherar i lä bakom Sverigedemokraterna och räknar med att deras språkbruk och åsikter med SDs hjälp ska bli allmänt accepterade i samhället. En av dem är AfS, som närmast kan betecknas som nyfascistiskt. Om någon tvivlat på SDs roll av smygnazister så har UGs reportage undanröjt alla tvivel. SD är plogen som bereder mark för den öppna nazismen/fascismen. Och massmedierna accepterar aningslöst nyorden. Nar partiernas ledare ställs mot väggen av public service eller andra massmedier ställs frågorna utifrån ett höger- och nationalistiskt perspektiv, typ ”hur mycket invandring tål Sverige?”. På området välfärden handlar det om högre eller lägre skatter och vem som ansvarar för sjukhusköerna (där M typiskt nog kommer undan med sin katastrofpolitik i Stockholms landsting) – ingen frågar t ex om risken med att äldreomsorgen styrs av kravet på högsta möjliga vinst. Tydligast är problemet i frågorna om flyktingpolitik och invandring, där alla frågor handlar om invandringen som problem – och hur tolerant man kan tillåtas vara mot invandringsproblemet. Toleransen ifrågasätts systematiskt. Ingen frågar om problemet med alltför liten invandring. Trots att det är ett reellt och växande problem med bristen på personal i t ex äldreomsorgen (som SD så hjärteknipande värnar om). Redan idag fungerar äldreomsorgen hjälpligt enbart tack vare det stora inslaget av invandrare i personalen. De närmaste åren när den stora kullen 40-talister blir rejält gamla krävs en mycket kraftig ökning av resurserna till äldreomsorg och bristen på personal kräver ett tillskott på flera tusen invandrare per år (har sett siffran 19000). Invandringens positiva sidor nämns inte i valrörelsen och medierna mäter den opinion de själva varit med och format.

  • Smygfascismen inkluderad.
   Den stora förändring politiskt är lappkastet mot globalism, neoliberalism, nyliberalism. Och där befinner sig hela riksdagshuset i princip oavsett partifärg (media inkluderat), det hum:as en del, men det är ändå ganska tyst i bänkarna, flocken följer lydigt oavsett parti-färg, och det är där, just där vi har grogrunden till ’smygfascismen’ .
   Detta varnade till exempel Zygmunt Bauman tidigt för, globalism-ivern i dess tänkta form och utveckling innebär per automatik en nyfascistiskt samhällsinriktning. Och det räcker ju, om man inte är helt hjärntvättad, att se sig om på världsläget för att förstå det absurda i utvecklingen.
   Radera SD och Asf – lik förbannat har du grogrunden kvar. – Och den gror via neoliberalismen som partierna bejakar och understödjer. Det ligger i öppen dag ! Det är Handlingen som räknas.

 12. Ja, så är det. Det är de här grupperna (de som styr kulturlivet) som i första hand kan påverkas av ett större inflytande från Sverigedemokraterna. På 1970-talet använde kommunisterna teaterverksamhet för att sprida sitt budskap och påverka politiskt. Några av de här teatrarna överlevde och existerar än idag. Somliga grundare och eldsjälar finns kvar men idag ofta som pensionärer. Andra hamnade genom lediga tjänster på andra kulturinstitutioner. Jag förstår media uppmärksammar det här i sin kamp mot Sverigedemokraterna och visst kan kulturarbetarna markera men demonstrationer och protester från folket lär utebli helt. Just därför det här är ett särintresse.

  https://www.svt.se/kultur/kulturinstitutioner-i-upprop-mot-sverigedemokraterna-infor-valet

  • På 1970 använde nog borgerligt tänkande teaterverksamhet för att sprida sitt budskap i betydligt större utsträckning. Nu än mer.

    • Hur vet du det? Vet du inte att Sverigedemokraterna är politiker? Föredrar du Kapitalets oinskränkta makt då, utan dagens (uttunnade) demokrati?

     • Någonstans (minns ej var) läste jag att Sverigedemokraterna vill underlätta för småföretagarna. Är det ett dåligt förslag tycker du?

      Vad tror du vårt lands egenföretagare som jobbar åtta tio tolv timmar om dagen och ser det mesta av sin inkomst försvinna i skatt, tycker om det här konstnärsprojektet. Jag känner en egenföretagare som har bilverkstad. Han påstår det är bara hästar och idioter som arbetar. Han har pension nu men arbetar lite ändå. Kan inte sluta. Arbetet har alltid varit viktigt för honom. Har svårt att se honom som en utsugare. Ibland berättar han hur mycket han betalat i skatt. Blir lite tjatigt i längden att höra.

      http://www.goteborgsfria.se/artikel/116509

      • Alla riksdagspartierna är på olika sätt småföretagare. En duktig småföretagare kan mycket väl vara en utsugare i eknomisk mening om han är anställda. Många småföretagare har ej anställda.

       • I det marknadsekonomiska systemet talar gärna kommunisterna om arbetsbefrielse, strejker, arbetsvägran etc. Trivas på jobbet ser kommunisterna som inte riktigt okej. Per definition ska vi vantrivas. Se bara SKP valfilm som jag länkade till tidigare.

        Men så fort kommunisterna får makten så blir det plötsligt tvärt om. Arbetsplikt gäller och arbetssituationen är bra eftersom det inte får finnas några fackföreningar vilket vi såg exempel på i Sovjet.

        Häromkvällen såg jag en film på Youtube. Det var en entreprenör som hette Jönsson nånting som talade tio minuter Vänsterpartiet men även socialismen. Jag höll inte med honom i allt (eftersom jag läser jinge.se) men ändå var det ganska skrämmande. Nu var det en monolog där han stod oemotsagd men det skulle vara ganska spännande att höra honom i debatt med en påläst kommunist. Mannen drog alla kommuniststyrda länder, nu eller tidigare, över en kam men jag håller inte med riktigt där. Resultaten med kommunisterna har varit lite olika och jag tycker faktiskt Kuba är det land där kommunisterna lyckats bäst.

        • Att bekämpa orättvisor är bra oberoende av styre tycker jag. Arbetsplikt är ett ledstjärna för svenska politiska ledare, vanligen uttryckt som ”alla som kan ska arbeta.” (Ej nämnt undantag – de som är så rika att de inte behöver arbeta). Intressant synpunkt om Kuba, som haft det så svårt under USA:s embargo, som alla västländer ställer upp på, samtidigt som de talar om demokrati.

 13. Inbäddad i allt det ’Goa’.
  Det är alltid värt att notera att HMW och Amnesty International aldrig någonsin opponerade sig mot kriget i Irak. Konstigt nog ser man varje vecka annonser i våra dagstidningar där Amnesty önskar bidrag för sina behjärtansvärda insatser runt om i världen. Man blir stum av den tystnad som ’handlingen’ består av.
  Beteendet är slående likt vad som påvisas i vår svenska riksdag, det är ganska tyst i salen där också.
  Media intar exakt samma hållning, – tystnad alltså. Det här har pågått ett antal år nu, oavkortat med krig lite var stans i världens alla hörn, länder har förvandlats till grus och aska, och där är vi med i båda ändar, ty flyktingar som klarat livhanken måste få någonstans att bo. Sverige är med i handlingen för den ”goda” sakens skull, naturligtvis i tysthet, vad annars. Man har fått tyst på det mesta, men skvalet i media består, där är det tjo och tjim dagen lång. Intet öga är torrt för all den hjälpsamhet vi tillhandahåller, är det inte fantastiskt. Och sanktionerna sen, matbristen och krisen på mediciner och sjukvård i fjärran land, ligger tydligen helt i linje med vår riksdag, ty det är tyst där också. Men sorlet består oavkortat om nästan allt och inget ! Och någon ropar, – Alla är Välkomna ! (Ur, När en mardröm slår i taket.)