Stockholms Medeltidsmuseum och Härkeberga kyrka, forts


Jag tror att många har märkt att jag är intresserad av medeltida muralmålningar, kanske främst av den tyska pärlstickaren och målaren Albertus Pictor. Det har fört mig till massor av små medeltida kyrkor och en av dessa är Härkeberga kyrka nära Enköping som jag tidigare visat bilder från.

Tråkigt nog så är intresset för tidsepoken tämligen begränsat bland dem som besöker bloggen, men en klar fördel med att ha en egen blogg är förstås att det är jag själv som bestämmer vad det ska skrivas om, och vilka bilder som ska visas. Som jag berättade igår både här och här så var jag på Medeltidsmuseet I Stockholm igår. Där tog jag den övre bilden som är en modell på museet som föreställer Härkeberga inifrån. Och som många kan se så skiljer sig bilderna åt högst betydligt. (forts nedan..)

De av oss som har ett normalt färgseende ser att det skiljer sig högst markant mellan bilden från modellen och bilden från verkligheten. Den högra bilden här är mörkare och har rejält med svart i taket.

Det beror på att den färg man använde i slutet av 1400-talet inte var färgbeständig, allt det röda har oxiderat och gradvis förvandlats till – svart. Det är förstås tråkigt, men Albert Pictor och hans måleriverkstad kunde knappast vänta med målandet i några hundra år för att se hur färgen skulle ändras.

Själv kan jag tycka att man skulle testa med att renovera målningen i någon av de kyrkor som har lägre kulturhistoriskt värde än Härkeberga för att sedan utvärdera resultatet och kanske utvidga renoverings-
arbetet.

Albertus Pictors historia slutade antagligen 1507 eftersom man inte har några uppgifter om honom efter den dagen. Det enda man vet är att han hade varit ordentligt sjuk en längre tid, därför antar man på goda grunder att han avlidit då. Och efter att ha läst praktiskt taget allt om honom så börjar jag ana både var han dog och var han blev begraven. Mina hyfsat välgrundade spekulationer har jag tänkt återkomma till på hemsidan vid ett senare tillfälle.

Den som är intresserad av fler bilder på Pictors måleri kan använda sökfunktionen här och på min andra blogg, http://Bilderblogg.se.

it Andra om: , , , , , , , , dn1 svd1


6 svar till “Stockholms Medeltidsmuseum och Härkeberga kyrka, forts”

  1. Jag bor bara 2.5 mil från denna 1400-tals-kyrka och har besökt den ett flertal gånger och fotograferat dessa kalkmålningar. Trots att jag gått ur Svenska Kyrkan så känner jag av de historiska vingslagens andaktliga fläktande när jag träder in i kyrkan och ser dessa groteska kalkmålningar som var tillgängliga för kyrkobesökarna under 1400-1600-talet, dvs innan de kalkades över med vit kalk (som tur var förstörde man inte dessa målningar innan överkalkningen). Jag förstår att det var ett kärt söndagsnöje för traktens pigor, drängar, löske-folk och bondesläkten, från detta öppna jordbrukslandskap norr om Mälaren, att få fantisera över dessa groteska kalkmålningar när prästens utläggningar blev för långrandiga efter mer än två timmars predikande.

    Bengt Nilsson, klassisk sosse

    • Det är en vacker kyrka dessutom. Hade jag bil så skulle jag besöka varenda en av de medeletida kyrkorna i Sörmland & Uppland…

  2. Jaha, jag tillhör dem som gillar dina ”kyrko-inlägg”. Väldigt fina bilder, och häftigt att få en jämförelse med hur det kan ha sett ut när kyrkans målningar var nya.