Stockholms Stadsmur – Dagens bild


För några dagar sedan gjorde jag mitt första besök på Stockholms medeltidsmuseum, och varför jag inte har varit där tidigare kan jag inte riktigt svara på. Jag har ju känt till det, men det ligger ju inte så att man ser det direkt som t.ex. Stadsmuseet.

Jag har nämnt att jag skulle komma med fler bilder, och bilden här förställer Stockholms stadsmur. Den kom fram i samband med utgrävningarna och man lät den stå kvar, och nu står den mitt inne i museet. Det känns rätt overkligt eftersom man befinner sig under marknivå, men muren har nog varit lika hög som den israeliska då den byggdes i början av 1500-talet. Det kan kanske tyckas sent, men Stockholm var väl inte mycket till stad innan.

it Andra om: , , , , , ab dn svd ex


3 svar till “Stockholms Stadsmur – Dagens bild”

  1. Finns det inte en bit av stadsmuren i närheten av Slussen, eller har jag drömt det?

  2. Det stämmer att det finns en bit av en ”stadsmur” vid Slussen. Det går att se den när du åker i söderut med rödlinje på höger sida precis när du kommer in i tunneln. Muren är en bit av den järnvägstunnel som byggdes på 1860-talet då järnvägen knöt ihop Södra- och Norrastambanan. Det fanns en stadsmur vid Slussen och en skans med befäst torn som Gustav Wasa lät bygga i klassisk renässansstil, gjort för att klara massiv eldgivning med kanoner. Det runda tornet i mitten av nuvarande Slussen byggdes för att påminna om detta runda torn.