Härkeberga Kyrka – Dagens bilder
Som jag tidigare berättat så var jag idag iväg till Härkeberga kyrka som ligger någon mil öster om Enköping. Kyrkan är från början av 1300-talet och den är, som alla kyrkor, byggd i ett område som är rikt på fornlämningar från bronsåldern och framåt.

Några har frågat mig varför jag är så förtjust i gamla kyrkor, och det är en fråga som är utomordentligt lätt att svara på. Jag gillar historiska lämningar av olika slag, och vill man se ett fornminne på nära håll så ska man besöka en gammal medeltidskyrka. På den resan så har jag blivit intresserad av en speciell kyrkodekoratör, pärlstickaren Albert Pictor. Det är en herre som jag snart kommer att återkomma till eftersom jag nu tror mig veta var han tog vägen vid sin död 1509, men det blir en annan dag.

Bilden till höger visar kyrkan sedd från ingången mot altaret, observera särskilt det stora kors som är upphängt i taket, med den korsfäste Jesus. En sak man bör tänka på när man tittar på bilder av gamla kyrkomålningar är att det mörka eller svarta ursprungligen har varit rött. Det betyder att målningarna var mycket färggranna då det begav sig, men tyvärr så användes en röd färg som inte var färg-
beständig.

Den undre bilden visar en klassisk Pictormålning, ”livs-
hjulet” eller ”lyckans hjul”. Jag kommer att visa en del enskilda målningar på Bilderblogg.se men det blir tidigast imorgon.

Jag brukar rekommendera besök när jag sett särskilt vackra kyrkor, och Härkeberga kyrka tillhör en av de mest sevärda. De har dessutom ett prästboställe som heter Kaplansgården, runt den finns ett antal äldre hus, i en del fall ditforslade som bland annat ett härbre. Det är hembygdsgillet som sköter om dessa hus och som jag har förstått saken så säljer de kaffe, saft och bullar till besökarna på helgerna. Det finns även ett par grannar som har ordnat med serveringar.

Kaplansgården är ett kapitel för sig, den kan man gå in i och den är förstås ett museum. Samman-
fattningsvis så kan man lätt titta på allt möjligt i flera timmar, dessutom så tror jag att barn från fyra-fem års ålder kan tycka att det är skojigt. Jag vet inte om de får klättra in i de gamla byggnaderna, men frågar man personalen så kanske det går att ordna, i vart fall om han håller illbattingarna i handen så de inte blir alltför pigga…

it Andra om: , , , , , , , , ,


4 svar till “Härkeberga Kyrka – Dagens bilder”

  • Tyvärr är det alldeles för få som tittar på bilderna jag visar. Har många kyrkbilder på Bilderblogg.se men hur jag än vattnar för den (som inte är uppdaterad på ett tag) så är det svårt att få 100 besök en dag med helt nya bilder. Måttligt intressesant…

   Här är en annan kyrka i min smak…

   http://bilderblogg.se/dagens-bild/bromma-kyrka.htm

   Jag kommer lägga in fler bilder från Härkeberga och Kaplansgården på andra bloggen och det spelar egentligen ingen roll att folk är ointresserade, JAG tycker att medeltida kyrkor är JÄTTEHÄFTIGA… :-)

 1. Kyrkorna är de bäst bevarade kulturarv vi äger.
  Inget slår akustiken i en kyrka och
  och den ro och vilsamhet som vilar över kyrkorummet.
  Säger jag som är fullblodsateist…

  Själv äger jag en kopia av en trädkrona –
  från Ljusnedals kyrka i Härjedalen.
  Den är tillverkad på 1700-talet.
  och kopian hänger nu i mitt kök i Skåne.

  Jag är övertygad om att de flesta som besöker din blogg
  slås av det konstnärliga
  och av proffsigheten i dina bilder, Jinge.
  De är utomordentligt skickligt gjorda!

  • Konstnärligt och proffsigt, jo jag tackar jag… Men folk är inte intresserade av bilder, det är så det är. Bara de som själva plåtar.