Vad gör Trump i Saudiarabien?

Ett svar på frågan ”Vad gör Trump i Saudiarabien?” kommer i denna artikel av Robert Fisk, som publicerats i Counterpunch den 19 maj och som översatts av Jan Nybondas.Counterpunch

Artikeln publicerades 19/5, dvs. innan Trumps tal till ledare i Mellanöstern i huvudstaden Riyadh i det land som främst finansierar terrorismen i världen – nämligen Saudiarabien. I talet kritiserar Trump Obama för att denne ibland talat om demokrati och mänskliga rättigheter visavi länder som Saudiarabien. ”Trump implicitly rejected the aspirational goals and call for democracy and human rights of former president Barack Obama, who also delivered a major speech to the Islamic world early in his presidency.” … ”Trump called for unity in confronting Iran over its funding of terrorists and promotion of a “craven ideology.” He called on the Muslim world to help isolate Iran and, just days after Iranians reelected moderate President Hassan Rouhani,”Washington Post 21/5
Trump manar alltså till kamp mot Iran som de facto bekämpar terrorismen i världen. Surprise?
DN skrev ””Vi strävar inte efter att pådyvla någon annan vårt sätt att leva”, som Trump sade. USA har ofta sett mellan fingrarna med Saudiarabiens kränkningar.”DN 21/5
Trump Saudiarabia 170521
Artikeln
Donald Trump reste i fredags till Riyadh för att skapa ”fantasin om ett arabiskt Nato”. Han skulle hälsas välkommen av ett uppbåd diktatorer, korrupta autokrater och skurkar, torterare och halshuggare. Bland dem finns minst en zombie – Abdelaziz Bouteflika av Algeriet som närmast befinner sig i koma och varken kan tala eller höra någonting – och naturligtvis en komplett galen president, Donald Trump.
Målsättningen är emellertid enkel; att förbereda sunnimuslimerna i Mellanöstern för krig mot shiamuslimerna. Med Israels hjälp, naturligtvis.

Även för dem som vant sig vid de arabiska ledarskapens vansinne – för att inte tala om de västerlänningar som ännu inte begripit att USA:s president själv är helt bortkollrad – är det arabisk-muslimska toppmötet i Saudiarabien nästan bortom all fattningsförmåga. Från Pakistan till Jordanien och Turkiet och Egypten och Marocko och 42 andra minaretbeprydda huvudstäder har de kommit för att de dekadenta och ambitiösa saudierna skall kunna leda sitt islamska korståg mot ”terrorismen” och shiismen. Det faktum att det mesta av ”terrorismen” i Mellanöstern – IS och al Qaida eller Nusrafronten – har sin källa i just den nation dit Trump har rest måste och kommer man att bortse ifrån. Aldrig någonsin i Mellanösterns historia har en sådan ”kumidia alakhta” – på arabiska bokstavligen ”komedi av villfarelser” – iscensatts.

Utanpå allt detta måste de lyssna till Trumps svada om fred och islamistisk ”extremism”, utan tvekan det mest orimliga tal från en amerikansk president eftersom han är tvungen att låtsas att Iran är extremistiskt – fastän det är Saudiarabiens wahabi IS -kloner som ruinerar islams anseende över hela världen. Allt detta medan han främjar krig.

Därför att den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman (härefter MbS) vill leda sina sunnitiska stammar – plus Irak om det är möjligt, varför den shiitiske premiärministern Abadi har inbjudits från Bagdad – mot ormen, det ”terroristiska” Iran, den mörka (shia) ”terroristiska” Alawitregimen ledd av Bashar al-Assad, ”terroristiska” shialibanesiska Hizbollah och de aggressiva shiahoutierna i Jemen. Vad beträffar Gulfstaternas egna shiaminoriteter och andra uppstudsiga, nåväl, hugg av deras huvuden.
Saudi Mohammad bin Salman
Det var exakt vad man gjorde med den prominente saudiske shialedaren shejk Nimr al-Nimr förra året: man kapade huvudet av hans kropp, enligt IS-modell, en klassisk uppvisning av wahabi-halshuggning, tillsammans med 47 andra ”terrorister”. Och på samma sätt kommer man att meja ned övriga ledande shior i intilliggande Gulfstater – vilket är vad som hände med shiamajoriteten i Bahrain, då den saudiska armén gick in och ockuperade ön 2011, på ”begäran” av dess sunni-regent.

Och ni kan förstå varför USA:s skandalösa president, en man som sannerligen passar in i regionens panteon av gormande galningar – i galleriet bland Mellanösterns Gaddafis och Ahmadinejads – spelar med i spelet.
Faktum är att IS – Trumps dödliga fiende och hans militärers strategiska motståndare – är en skapelse av samma salafistiska kult som Saudiarabien, och inte syns till varken här eller där. De sunnitiska saudierna och monarkerna i Gulfregionen är omåttligt rika, den enda religion som Trump verkligen högaktar, och de vill ödelägga shiitiska Iran och Syrien och Hizbollah och houtierna – vilket för amerikanerna är en enkel ”anti-terror” -historia – och detta innebär att Trump kan leverera MbS och hans kumpaner robotar, jaktplan, fartyg och ammunition för 100 miljarder dollar för kriget som skall komma. Och USA är nöjda och Israel är nöjda.
Libyen-Syrien--Iran untitled
Jag förmodar att kronprins Jared Kushner tror att han kan ta hand om denna sida av det arabiska Nato, fastän israelerna själva kommer att finna det alldeles utmärkt att sunni och shia bekrigar varandra, precis som de gjorde under kriget mellan Irak och Iran 1980-1988, då USA stödde sunni-Saddam – låt vara att hans armé var mest shia – och israelerna levererade amerikanska robotar till shia-Iran.

Israel har redan utmärkt sig genom att bomba den syriska armén, Hizbollah och iranierna i det syriska kriget – medan de har lämnat IS i fred och givit sjukvård åt al-Qaida (Nusra) på Golanhöjden.

Mycken vikt har (med rätta) lagts vid MbS hot om att se till att kriget utkämpas ”i Iran och inte i Saudiarabien”. Men, typiskt nog, brydde sig få om att lyssna på Irans rasande replik på det saudiska hotet. Denna kom omedelbart från Irans försvarsminister Hossein Dehghan. ”Vi varnar dem för att begå några dumheter”, sade han, ”men om de inte låter bli, kommer vi inte att lämna någon plats orörd, bortsett från Mecka och Medina.” Med andra ord, det är dags att börja bygga bombskydd mot flygräder i Riyadh, Jedda, Dharan, Aramco-huvudkontoret och alla andra platser kära för amerikanska hjärtan.

Det är lätt att minnas en nästan identisk sunni-hybris – nästan fyra årtionden sedan – som den som MbS uppvisar. Den sistnämnde skrävlar om sitt lands rikedomar och sina avsikter att diversifiera, berika och bredda den ekonomiska basen. 1980 hade Saddam beslutat att göra likadant. Han använde Iraks oljeintäkter till att bygga motorvägar över hela landet, införa modern teknologi, sjukvård och sjukhus av modernaste slag och moderna kommunikationer. Sedan sparkade han igång sitt ”blixtkrig” mot Iran. Det utarmade hans oljerika land, förödmjukade honom inför hans arabiska bröder – som hade att skrapa ihop kontanter för hans katastrofala åtta år långa äventyr – ledde till Saddams invasion av Kuwait, sanktionerna mot Irak och till sist den brittisk-amerikanska invasionen 2003 och galgen för Saddam själv.

Men här fattas ännu den syriska dimensionen. Sharmine Narwani, en tidigare adjungerad vid St Antony’s College – och ett motmedel för alla som är urtrötta på kvacksalvar-expertisen vid tankesmedjorna i Washington – påpekade förra veckan att USA:s stöd till de kurdiska styrkorna som strider under det vilseledande baneret ”SDF, de syriska demokratiska styrkorna”, genom att rycka fram mot Raqqa, bidrar till att avskära Syrien från Irak. Och att kurdiska styrkor nu rapporteras ”återta” kristna eller muslimska arabiska städer i Ninive-provinsen i Irak, som aldrig tidigare varit kurdiska. Kurderna betraktar nu Qamishleh- och Hassakeh-provinserna i Syrien som delar tillhörande ”Kurdistan”, trots att kurderna utgör en minoritet i flera av dessa områden. Sålunda innebär USA:s stöd till dessa kurdiska grupperingar – till Sultan Erdogans stora vrede, och de generaler som ännu stöder honom –

att en delning sker av både Syrien och Irak.


isis-dodar-islamic-state-henrettelseISIS – som gynnas av USA:s, Saudis och Israels politik
Detta kan inte och kommer inte att hålla. Inte bara för att kurderna finns till för att bli förrådda – och kommer att förrådas av USA, även om den nuvarande dåren som president skulle åtalas, precis som de förråddes på Kissingers tid till Saddams förmån – utan för att Turkiets betydelse (med eller utan sin egen galne ledare) alltid kommer att överskugga kurdiska anspråk på en egen stat. Bägge tillhör sunnigruppen och är därför ”säkra” allierade ända fram tills att någondera – oundvikligen kurderna – måste överges.

Under tiden kan ni glömma lag och rätt, medborgerliga rättigheter, sjukdom och död. Koleran har tagit sitt grepp om Jemen, det kan ni tacka saudiernas kriminella bombningar för – vederbörligen assisterade av deras amerikanska allierade långt innan Trump tog över – och de flesta av de muslimska ledare som Trump träffar i Riyadh har tortyrkammare i arbete på hemmaplan för att försäkra sig om att vissa av deras medborgare önskade att de aldrig blivit födda. Det kommer att vara en lättnad för knäppgöken till president att få lämna Israel och resa till Vatikanen, låt vara för ett snabbesök och klarspråk från en genuin fredsmäklare.

Detta utelämnar endast en nation från kedjan i det uppblåsta skrammelverket: Ryssland. Men var så säkra att Vladimir Putin är väl medveten om vad som försiggår i Riyadh. Han kommer att betrakta hur det arabiska Nato faller isär. Hans utrikesminister Lavrov har en bättre förståelse av Syrien och Iran än den tafatte Tillerson. Och hans underrättelsetjänst befinner sig djupt inne i Syrien. Dessutom, om han behöver mer information är det bara att fråga Trump.

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Destruktionen av Jemen
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden (28/4)
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne (24/3).
FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015)
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen

intressant Andra om:
, , , , , , , ,

  10 comments for “Vad gör Trump i Saudiarabien?

 1. Vem bestämmer vilka vapen Saudierna får?
  22 maj, 2017 at 05:57

  Det som många inte vet om USAs vapenförsäljningen till Saudiarabien är att dessa ska inte minska Israels position som militär makt i regionen. Alltså, USA säljer vapen till Saudierna med israels godkännande. Det säger öppet zionisterna själva här
  http://www.timesofisrael.com/us-saudi-arabia-in-final-stages-of-negotiating-300-billon-arms-deal/

 2. Stig-olof Bragmo
  22 maj, 2017 at 07:01

  ett senario uppspelat som indikerar att det tar många år tills det blir fred i syrien och Irak och våra nysvenskar kan återvända till sina hem,om de vill.
  varför Saudiarabien skulle starta krig mot iran är svårt att förstå.
  i syrien var en pipeline från Quatar anledningen till att Obama startade isis för att ta bort assad.
  amerikanerna är blodtörstiga men föredrar ju legosoldater.afrikanska i Irak.arabiska (isis) i syrien.

 3. Nähä
  22 maj, 2017 at 09:43

  Trump spelar med i illusionen att huset sauds religion ska göra något åt sunniextremismen. USA är allierade med the bad guys i islam, och vill förstås tvätta bort smutsen så gott det går.

  Han ska tvätta byken och sälja mer vapen.

  • Nähä
   22 maj, 2017 at 12:25

   Sunniextremismen är inte extrem med islams mått, den tolkar koranen korrekt och bokstavligen. Huset Saud är korantrogna sunniextremister, och exporterar sin tolkning till både Syrien och Sverige. Konflikten med shia är 1400 år gammal, det går inte att säga att den ena anfaller den andra, de är dödsfiender i hederskultur.

   • 22 maj, 2017 at 12:56

    Men har samexisterat länge i länder som Syrien och Irak tidigare. USAs politik är att söndra även religiöst.

    • Nähä
     22 maj, 2017 at 13:26

     Ibland är kriget mellan islams bägge huvudfåror varmt, ibland kallt, men det tas upp igen vid politiskt behov. Antagligen försöker fotfolket leva i fred, det är väl som här, bara vissa önskar bråk. USA´s politik är att oljan ska flöda och vapnen säljas. Trumps förhoppning att Huset Saud ska krossa extremismen är tomt på innehåll, Huset Saud är själva extremismen, störtas det kommer ännu extremare versioner att göra sig bemärkta. Samexistensen i Irak bestod i att sunniminoriteten tryckte ner shiamajoriteten och kurderna. Nu trycker shiamajoriteten ner sunniminoriteten och kurderna är självstyrande.

    • Christian
     22 maj, 2017 at 14:11

     Knappast. Under Sadam Hussains tid vid makten i Irak förföljdes och fängslades shiamuslimer och de gjorde även uppror. Samma sak i Syrien där sunnimuslimer förföljdes och fängslades och även dem gjorde uppror.

     • 22 maj, 2017 at 15:18

      Betydligt mindre än under USA:s politik med direkt splittring och via USAs kända direkta och indirekta stöd till till terrorister

 4. NH
  22 maj, 2017 at 15:35

  Lämpligt att läsa Jan Öbergs senaste blogg om bindningar och samarbeten i denna krigszon, intressant.
  http://blog.transnational.org/2017/05/tff-pressinfo-414-b-trump-in-riyadh-a-gulf-nato-to-gang-up-against-iran-and-syria/

 5. NH
  22 maj, 2017 at 16:12

  ”Syrien är den fördämning som hindrar ett än större och blodigare kaos”. Jonathan-Cook blogg :
  http://www.jonathan-cook.net/blog/2017-05-08/syria-is-the-dam-against-more-anarchy/

  cit/ Om syftet hade varit att befria, demokratisera Mellan Östern’s stater, då skulle Saudi Arabien vara den första staten att intervenera” / slut citat.

  U.S. och ett flertal EU-stater gör allt för att öka flyktingströmmarna till europa, och den kommer att öka dramatiskt om detta expanderande krigs-spel fortgår.

Comments are closed.