Utrikespolitiska institutet understödjer falskflaggad människorättsorganisation – brev till riksdagspartier och media

En påminnelse. Kanske mycket tjat om White Helmets? Kan inte låta bli. Våra ledande politiker och etablerade media stödjer denna terroristassocierade falska organisation och dess företrädare. Med Right Livelihoodpris, med en Oskar för bästa film i viss genre, med att ta emot och prisa ledande företrädare för hjälparen till antidemokratiska och kvinnoförtryckande al-Nusra och ISIS.

Återpublicerar denna artikel som först sändes här 2/12 2016.

Detta brev från docent Jan-Erik Gustafsson sändes 23/11 till riksdagspartier och media. Detta var dagen innan seminariet med White Helmets och två dagar innan denna terroristassocierade organisation tilldelades den alternativa Nobelpriset, the Right Livelihood Prize. Svar har inte erhållits.

”Den 24 november har Utrikespolitiska institutet (UI) inbjudit till ett seminarium med titeln De vita hjälmarna och det Syriska infernot. Dagen därefter delas 2016 års Right Livlihood Award, det alternativa Nobelpriset, ut till De vita hjälmarna, som en av fyra pristagare i Vasamuseets lokaler, Stockholm.

I sin inbjudan beskriver UI De vita hjälmarna (eller Syria Civil Defence) som ”opartisk till politisk förkunnelse och religiösa anknytningar” och som fram till oktober hade räddat 60 000 människor i krigets Syrien.

white-helmets-al-qaida

Detta är en uppenbar lögn. Den så kallade människorätts- och hjälporganisationen De vita hjälmarna är allt annat än opartiskt. Numera finns gott om artiklar på sociala media för den som vill få en alternativ bild som visar att De vita hjälmarna är en allt annat opartisk. Den agerar bara i områden i Syrien som hålls av terrororganisationer som Al Qaida och Al Nusra. Den är i praktikenen inbäddad organisation som har satts upp och finansieras av USA-koalitionen (USA, EU-länder och Nato) i syfte att åstadkomma ”regimförändring” i Syrien och störta den av FN erkända regeringen i Syrien. En av organisationen talespersoner, Raed Saleh, argumenterar liksom den neokonservativa högern i USA för införandet av en omedelbar flygförbudszon i Syrien.

För den som söker alternativ information hänvisar jag till Tim Andersons bok ”Det smutsiga kriget mot Syrien – Washington, regimskifte och motstånd” (Oktoberförlaget Stockholm 2016). Anderson är akademiker och docent i politisk ekonomi vid Universitet i Sydney. På sidorna 137-143 beskriver Andersson hur USA-koalitionen använder De vita hjälmarna som en inbäddad vakthund för det folkrättsbrottsliga försöket till regimskifte i Syrien (brott som tidigare lyckats i Irak och Libyen). Boken i sin helhet är en omfattande undersökning av Väst propagandakrig för en regimförändring i Syrien.

Det är naturligtvis problematiskt att en organisation som UI, som vill framstå som en akademisk organisation med ett stort antal utrikes- och säkerhetspolitiska forskare, ordnar ett seminarium med enbart De vita hjälmarna utan att som det tycks alternativa åsikter får komma till tals. UI uppger på sin hemsida att det är ett ”oberoende institut och har en plattform för forskning och information om utrikespolitiska frågor”. År 2015 finansierades institutet med skattepengar till ca 60 procent av medel från UD och statliga forskningsanslag. Övriga intäkter sägs vara försäljningsintäkter.

För att få någon balans i seminariet kunde UI även ha bjudit in pristagaren Can Dundar, före detta chefredaktör för den turkiska dagstidningen Cumhuriyet. Men det hade väl varit opassande för tidigare i år fängslades Dundar av den turkiska brödraskapsregimen för att ha avslöjat att den turkiska underrättelsetjänsten smugglat vapen till islamistiska/salafistiska grupper i Syrien, som tillsammans med USA-koalitionen verkar för regimförändring.

Margot Wallström tweetar

Wallström: Ärad att möta White Helmets Raed Saleh (dvs. terroristvännen)

”Honoured to meet Raed Saleh of The White Helmets – @SyriaCivilDef. Heroic humanitarian workers saving lives in Syria’s war.” (https://twitter.com/margotwallstrom)
white-helmets-och-wallstrom-161125

Andra artiklar om White Helmets.
Forum för levande historia,Kyrkan och Rio Bio marknadsför terroristorganisationen White Helmets
Vilka är Vita hjälmarna?
White helmets: Ska al Qaidas skyddslingar få Nobels fredspris
Nobelpriskandidaten White Helmets: Fin hjälporganisation eller med på anfallskrig och imperialism?

i Andra om: , ,White Helmets, , Syrien, , , , , , ,

white-helmets-161124-bild

  7 comments for “Utrikespolitiska institutet understödjer falskflaggad människorättsorganisation – brev till riksdagspartier och media

 1. Lügenspressen & lückenpressen
  2 december, 2016 at 18:37

  Alla västregeringar stödjer ISIS på ett eller annat sätt. Utrikespolitiska Institutet är inget undantag. När Aleppo befrias får terroristernas vänner ”Vita hjälmar” besöka UI:s kontor. Det är solidaritet det. Det är inte utan orsak som tyskarna numera skiljer mellan Lügenspressen & lückenpressen – den första ljuger och den andra låter blir att tala sanning.
  UI tillhör det senare.

 2. Viva Syrien!!!
  2 december, 2016 at 18:57

  Terrorister springer för livet från Aleppo tillsammans med ”Vita hjälmar”, d v s, NGO-terroristerna i vit burka.
  Viva Syrien! Viva Assad! Viat Putin! Viva Ryssland!

  http://syrianperspective.com/2016/12/terrorists-escape-east-aleppo-in-state-of-anarchy-leadership-collapses-and-white-helmets-take-off-with-the-rats-al-tal-liberated-abu-muhammad-al-jawlaani-to-be-assassinated.html

 3. Martin Kullberg
  3 december, 2016 at 15:06

  Det ligger så mycket hemligstämplade avtal på UD att det knappast kan betraktas som en svensk organisation längre.

 4. 2 december, 2017 at 23:49

  Att fulmedia ljuger fastän de uppbär presstöd är illa nog. Vi vet ägarförhållandena och agendan, men att utrikes- och säkerhetspolitiska ”forskare” i en ideell förening med statligt stöd, som anser sig vara opartisk, ljuger så pass medvetet och obalanserat är mycket klandervärt, anser jag. Det är skadligt för vår demokrati. En demokrati måste basera sina antaganden på källor som åtminstone försöker vara evidensbaserade.

  När jag undersöker Brottsbalken vad det gäller trolöshet mot huvudman så gäller det enbart förskingring, inte medveten lögn, tyvärr…

 5. Vem finaiserar UI?
  3 december, 2017 at 10:09

  Vanessa Bealy avslöjar terrorister i vit klänning (”Vita hjälmar”) – skamfyllda UI bjuder på te. En tredje del av denna imperiets organ i Sverige finansieras av skattemedel. Dags att avskaffa bidrag tills n organ som verkar för tredje makt.

  http://21stcenturywire.com/2017/11/28/vanessa-beeley-presents-new-white-helmets-expose-to-swiss-press-club-geneva/

 6. nils
  3 december, 2017 at 17:49

  White Helmets & ’Local Councils’ – Is the UK FCO Financing Terrorism in Syria with Taxpayer Funds? – 21st Century Wire

  http://21stcenturywire.com/2017/12/02/white-helmets-local-councils-uk-fco-financing-terrorism-syria-taxpayer-funds/

Comments are closed.