Andra stater måste lämna Syrien och dess folk i fred!

Denna artikel av Patrik Paulov har redan publicerats i utmärkta tidningen Proletären, där Paulov arbetar. Andra stater måste lämna Syrien och dess folk i fred!

Artikeln.
Turkiets invasion i nordvästra Syrien utgör ännu ett i raden av fientliga angrepp mot syriskt territorium. Det fördöms av Syrien och omvärlden. Men det talas tyst om att den syriska opposition som Sverige och västvärlden stött med pengar och vapen deltar för fullt i Turkiets blodiga angrepp.

Vänsterpartiet har tidigare stått bakom Sveriges stöd till den syriska oppositionen, som hela tiden varit nära allierad med Turkiet.

Utvecklingen i Syrien går åt rätt håll. När IS, Jabhat al-Nusra och andra utlandsstödda väpnade grupper förlorar territorium skapas möjligheter för fredlig återuppbyggnad och flyktingar börjar återvända.

Under denna och nästa vecka görs nya försök för att komma närmare en fredslösning på konflikten. FN kallar till en ny runda av Genèvesamtal, och Ryssland bjuder in till en dialogkonferens i kurorten Sotji. Gästlistan till den sistnämnda omfattar över 1500 pesoner.
Syrien Turkiet Proletären 170122

Den syriska oppositionens väpnade styrka, Fria syriska armén, deltar på bred front i Turkiets invasion av nordvästra Syrien. Oppositionen kallar kurdiska PYD för terrorister.
Det finns ett återkommande problem.
Varje gång det finns hopp om att föra det åtta år långa kriget närmare ett slut är det någon av de inblandade krigförande staterna som, i syfte att värna sina egna intressen, försöker sabotera fredssträvandena.

Det är vad Turkiet nu gör kring staden Afrin i nordvästra Syrien.

Det är väl känt att Turkiets allt mer maktfullkomlige president Recep Tayyip Erdogan under hela kriget sett de kurdiska grupperna i Syrien som en lika stor fiende som den syriska regeringen Assad. Lika känt är att den turkiska regeringen är vansinnig över att Natovännerna USA, Frankrike med flera lierat sig med Syrienkurdiska PYD, i syfte att etablera en permanent militär närvaro.

Att markera mot västs samarbete med de kurder som Turkiet stämplar som ”terrorister”, och att på samma gång stärka landets position inför kommande fredskonferenser, är några av orsakerna till den pågående invasionen av syriskt territorium.

Något det talas tyst om i medierapporteringen är att invasionen backas upp av syriska oppositionskoalitionen och dess väpnade grupper, som vanligtvis går under beteckningen Fria syriska armén.

I ett officiellt uttalande från oppositionskoalitionen den 21 januari sägs att ”Syriska koalitionen uttrycker sitt stöd för den operation som satts igång med deltagande av Syriska nationella armén [Fria syriska armén] … i samarbete med Turkiet och med stöd av Turkiets flygvapen”.

I uttalandet sägs att syftet är att ”befria ett antal städer och byar i norra Syrien från terroriststyrkor”, det vill säga kurdiska PYD.

Syriens regering har kraftfullt fördömt den turkiska invasionen och hotat skjuta ner turkiska plan över dess territorium. Men möjligheterna för Syrien att stoppa angreppet är små.
Dels kontrolleras området kring Afrin inte av den syriska regeringen utan av kurdiska styrkor som samarbetar tätt med USA:s krigsmakt.

Dels är syriska armén och dess allierade redan indragna i flera pågående operationer för att befria städer och byar i andra delar av Syrien från IS, al-Qaida och andra utlandsstödda grupper. Vilket den turkiska militärledningen är väl medveten om när den nu väljer att gå in i Syrien.

I västvärlden hörs upprörda röster över det turkiska angreppet. Det är bra och viktigt, för det kommer precis som tidigare angrepp att resultera i nya dödsoffer och orsaka än mer förstörelse.

Men det finns ett stort mått av hyckleri bland de som nu kritiserar Turkiet.

Ett exempel på det är Frankrikes regering, som kräver ett slut på Turkiets aggression och vill att FN:s säkerhetsråd ska ta upp frågan. Men Frankrike tillhör de europeiska stater som finansierat och beväpnat den syriska oppositionen och de ”rebeller” som nu strider tillsammans med den turkiska armén.

Ett annat exempel är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Till Sveriges Radio säger Sjöstedt att han vill att utrikesminister Margot Wallström ska kräva av Turkiet att ”lämna det här området i Syrien ifred”. Sjöstedt säger att anfallet på ”kurderna som besegrade islamiska staten” är ”ett brott mot folkrätten och internationell lag”.
Jonas Sjöstedt med V 180122

Det är ett magstarkt uttalande av Sjöstedt med tanke på att Vänsterpartiet har stått bakom Sveriges långvariga stöd till den syriska oppositionskoalitionen. En opposition som från första stund varit nära allierad med Turkiet. En opposition som upprepade gånger krävt att västmakterna ska kränka folkrätten och bomba bort Assad från makten. En opposition vars flaggor varje år syns i Vänsterpartiets första majdemonstrationer.

Turkiet måste ut ur Syrien. Men lika självklart måste USA, Frankrike, Saudiarabien och alla andra länder som direkt eller via ombud deltar i kriget lämna Syrien och dess folk i fred.
För närvaron av tusentals USA-soldater i östra Syrien är i grunden lika folkrättsvidrig och ett lika stort hinder för en fredslösning som den turkiska invasionen i nordväst.

Några artiklar om kriget i Syrien

i Andra om: , , , , , , , , , , ,, ,

  19 comments for “Andra stater måste lämna Syrien och dess folk i fred!

 1. Mats Larsson
  23 januari, 2018 at 08:28

  Jag såg på ryska Första kanalens nyhetssändning kl. 7 (kl. 9 Moskvatid) nu på morgonen. Syrien
  brukar ges generöst med utrymme, men morgonens sändning dominerades helt av doping.

  Det korta inslaget om Syrien visade med all önskvärd tydlighet hur situationen framställs
  för det ryska folket. Första kanalen (Pervyj Kanal) får man betala extra för i Sverige och är identisk med
  den som visas över hela Ryssland. Varje TV från St Petersburg över Moskva, Novosibirsk till Vladivostok är inställd så att knapp 1 på en TV ger Första kanalen (jag vet, jag har testat).
  Turkiet utsätts för provokationer i form av beskjutningar av turkiskt territorium från terrorister på syriskt territorium. I några sekundsnabba bilder sågs arabisk text.

  Hade Ryssland haft en kritisk inställning till Turkiets invasion hade inslaget sett helt annorlunda
  ut.

  • Anders Åberg
   23 januari, 2018 at 11:46

   Mats.
   Det verkar rimligt att Putin spelar på osämjan mellan Turkiet och USA. Kan han försvaga Turkiets band till NATO och få dom att närma sig Ryssland så kastar han grus i maskineriet för det pågående försöket till inringning och försvagning av Ryssland. Nu är det väl fortfarande lite osäkert exakt hur Ryssland kommer att ställa sig till Turkiets invasion, men kurdernas sak verkar dessvärre ingen bry sig om på allvar.

   Så utan att delta i den galna krigshetsen mot Ryssland, så måste man ändå inse att Ryssland inte drivs av idealism och människokärlek utan mycket väl kan ta sig friheten att utnyttja fördelaktiga situationer när dom uppkommer, även om det skulle drabba t.ex. Kurderna.
   Däremot kan Rysslands ståndpunkt, om det nu är så att dom inte går emot Turkiet här, delvis förklaras, men knappast försvaras, med ett starkt behov att försvara sig själva mot USA/NATOs aggressiva expansion.
   Den aggressiva expansionen är nog själva upphovet till hela eländet i mellersta östern och måste således fördömas med all kraft, samtidigt som vi markerar starkt avstånd från Turkiets invasion.
   Patrik Paulov träffar nog alldeles rätt här tror jag, även om han knappt ens nämner Ryssland.

   • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    23 januari, 2018 at 12:27

    Anders Åberg,
    Jag märkte det också att Paulov knappt nämnde Ryssland. Ryssland är en stor aktör och har trupper i landet som Turkiet angriper. Och då borde Paulov nämnt mer vad Rysslands och Putins ståndpunkt är i den här uppblossande konflikten.
    Nu får vi enbart spekulera i hur Ryssland kommer att reagera – och det gör media redan!

    • 23 januari, 2018 at 13:10

     Något står i min mail-artikel: Rysslands statliga RIA Novosti nyhetsbyrå meddelar att Moskva skulle kräva i FN att Turkiet upphör med sin verksamhet, med hänvisning till en medlem av Rysslands parlamentets säkerhetsutskott.
     Ryska försvarsdepartementet sa att man skulle dra tillbaka sina trupper från Afrin-området för att ”förhindra potentiell provokation och utesluta hotet mot den ryska militärens liv och välbefinnande”. Turkiet invaderar Syrien för krig mot kurdiska styrkor

   • Mats Larsson
    23 januari, 2018 at 14:09

    Paulov skrev:

    ”Det fördöms av Syrien och omvärlden.” Poängen med min kommentar var att Ryssland inte verkar ingår i ”omvärlden”. Bilden som målades upp mycket snabbt i morgonens nyhetssändning var att Turkiet
    utsätts för provokationer av terrorister på syriskt territorium.

 2. 23 januari, 2018 at 09:22

  Radionyheterna (Cecilia Uddén) rapporterar kl 07.30 att 80 % av de syriska flyktingarna i Libanon vill återvända till sitt på flera ställen förstörda land.

 3. Linje Ett
  23 januari, 2018 at 10:06

  Islams inbördeskrig är permanent. Erdogan är islamist, sunni, turk och kurdförtryckare samtidigt, allierar sig med hezbollah, Assad och ayatollorna, mot saudi och wahabisterna. Islamister allierar sig med sina fienders fiende på ett bekant sätt. Turkiet (sunni) med Iran (shia) mot Saudi (sunni). Det finns väl skäl att anta att saudi kommer att finna det lönt att stödja kurderna mot turkarna, trots att kurderna nyss var fiende med IS.

  Det är inte Israels eller USA´s krig, det är islams heliga krig, det pågår hela tiden i varierande skala, omgivande länder har bara att acceptera. USA och Ryssland utför samma brott, de beväpnar medeltida klaner med moderna vapen. USA och Ryssland försöker skaffa sig starka positioner i regionen, men de positionerna är värdelösa på sikt. Allt de uppnår är att modernisera islams arsenal.

  Det är synd om kurderna. Sossarna har omfattande väljarstöd bland svenska kurder i diasporan, vi får se vad de tycker om regeringens linje(r)…

  • 23 januari, 2018 at 11:33

   Det är väl belagt att detta främst är ett angreppskrig av USA och allierade mot Syrien, med hjälp av främst terrorister.

   Utdrag från tidigare bloggartikel med information som stödjer denna bedömning:Granskningsnämnden accepterar propaganda för terrorism på SvT

   1. I en intervju i TV-programmet Democracy Now i mars 2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen http://www.democracynow.org/2007/3/2/gen_wesley_clark_weighs_presidential_bid)
   3. Enligt dokument från Wikileaks har USA:s utrikesdepartement finansierat opposition mot Syriens regering i London sedan 2006.
   4. 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor, med den största summan från USA. Är inte detta en olaglig intervention?
   5. al-Qaida, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 via sin högste chef Ayman al-Zawahri att organisationen stödde de syriska rebellerna.
   6. Hillary Clinton medgav samma månad att al-Qaida liksom USA arbetade för att störta Assads regim.

   7. Daily Star skrev 26/8 2012 i artikeln att “nästan 200 elittrupper (SAS och SBS trupper) i eller nära Syrien är på jakt efter massförstörelsevapen. Dessa elittrupper åtföljdes av folk från underrättelseorganisationerna MI6 och CIA, och av franska och amerikanska soldater”.
   8. New York Times har 4/8 2012 rapporterat att Turkiet, Saudiarabien och Qatar tillhandahåller vapen, med hjälp av tjänstemän från CIA som tränar rebeller och arbetar med tjänstemän i utrikesdepartementet.
   9. I en artikel 24/3 2013 påvisar New York Times kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien. ”Med hjälp från CIA har arabiska regeringar och Turkiet kraftigt ökat det militära stödet till Syriens opposition och upprättat en hemlig luftbro av vapen och utrustning för upproret mot al-Assad, enligt uppgifter från flygtrafik, intervjuer med tjänstemän i flera länder och uppgifter från rebelledare.”
   10. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
   11. I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade.”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.
   12. I en intervju våren 2015 erkänner pensionerade generallöjtnant, före detta chef för Defense Intelligence Agency (DIA) Michael Flynn, en tid Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak. Han bekräftar äktheten av en rapport från DIA från augusti 2012 som visar att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen blivit sekteristisk. Obama, Biden, USA-general: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
   13. Förre presidentkandidaten och f.d. militäre NATO-chefen Wesley Clark menar live i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”
   14. Sputniknews rapporterar 7/12 ”Outgoing US President Barack Obama has acknowledged his country’s role in the emergence of Daesh, echoing opinions earlier voiced by Syrian President Bashar Assad and even by his successor in the White House, Donald Trump. “In shaping our response [to Daesh], we refused to repeat some of the mistakes of the 2003 invasion [of Iraq] that have helped to give rise to the organization that became ISIL in the first place,” Obama said during a major speech on the fight against terrorism at MacDill Air Force base in Florida on Tuesday.” Sputnik News
   15.
   Business Insider skrev ”Since 2013, the CIA has been training and equipping various moderate rebel elements in the Syrian civil war in an effort to undermine the regime of Syrian President Bashar al-Assad and force him to the negotiating table. Among the range of munitions and supplies that the CIA has funneled to the various brigades of the Free Syrian Army and other moderate groups through Saudi Arabia, Jordan, and Turkey are TOW anti-tank missiles.”Business Insider
   16. Förra utrikesministern Hillary Clinton kände till stödet till ISIS Clintons e-mail och Patrick Cockburn i CounterpunchI ett e-mail i augusti 2014 skrev Hillary Clinton ”“While this military/para-military operation is moving forward, we need to use our diplomatic and more traditional intelligence assets to bring pressure on the governments of Qatar and Saudi Arabia, which are providing clandestine financial and logistic support to ISIL [Isis] and other radical Sunni groups in the region” .

   isis-toyota-trucks

   17. Medlemmen i USA:s kongress Tulsi Gabbard (Demokraterna) har protesterat mot USA:s stöd till terroristorganisationer. https://youtu.be/_qdf2WH4g9k
   18. I december 2016 beslöt USA att satsa ytterligare 300 miljoner dollar på att beväpna terroristorganisationer. Syrienexperter hävdar sedan länge att rebellerna domineras av terrorister, att ”Fria Syriska Armén”, som sedan länge har försvagats samarbetar med terroristorganisationer.
   19. USA föredrog ISIS framför Syriens folkvalde president. Ljudupptagning visar att USA föredrog ISIS framför Syriens folkvalde president

 4. 23 januari, 2018 at 11:26

  FN:s säkerhetsråd beslöt igår kväll att inte fördöma Turkiets angrepp på Syrien! (http://www.dailymail.co.uk/wires/afp/article-5299687/UN-Security-Council-refrains-condemning-Turkey.html).

  ” US Ambassador Nikki Haley did not attend the meeting in person, a diplomatic source said.”

  Frankrikes position är klar. Man angripper Syrien för att landet vill försvara sig mot terrorism, stödd av bl.a. Frankrike och USA.
  Frankrikes FN-ambassadör French Francois Delattre
  ””The number one party responsible for the humanitarian tragedy in Syria is the Syrian regime.”The number one tragedy happening before our eyes happens in Eastern Ghouta and Idlib.”

  ”If things continue this way, Eastern Ghouta might be the new Aleppo in terms of humanitarian disaster,” Delattre added.

  Vad sa Sveriges FN-ambbasdör vid mötet inom lyckta dörrar?

 5. Linje Ett
  23 januari, 2018 at 11:52

  Islam har existerat i 1400 år, och fört sina religiösa stamkrig helt oavsett om omgivningen varit romarriket, Byzans, yazidier, sydslaver eller hinduer. Det är troligt att USA vill eliminera Assads ryskstödda regim ochelimiera den ryska flottbasen i Tartus, men det är en sidoaspekt av islamkrigen. USA har inte varit framgångsrikt. Rysk imperialism segrar för tillfället i mellanöstern.

  Turkiet är natomedlem med krigsmateriel från USA. När Turkiet angriper kurderna, som också har USA-stöd, ser vi konfliktens egentliga kärna, och varifrån den emanerar. Det är inte USA som är huvudskälet till vare sig inbördeskriget i Syrien eller någon annanstans i regionen, den har sina egna historiska komplicerade konflikter, vilka utgör huvudorsaken.

  När du anser att något är väl belagt, betyder det bara att någon annan påstår samma sak som du påstår. Det är väl belagt att islamkrigen pågått sen 700-talet, och att USA inte fanns då. Du kan länka till ett oändligt antal dokument som påstår att USA gjort det ena eller det andra, de faller på hälleberget pga islams historia. Fullständigt dominerande problem i mellanöstern är islam, de kommer att fortsätta sina stamkrig, med eller utan USA och Ryssland. Men dessvärre med deras vapen. Vi kan inget göra åt islams samhällsförstörande kraft, men däremot bör medeltida krig föras med medeltida vapen.

  • 23 januari, 2018 at 12:17

   Intressant att du inte har några som helst fakta som motsäger alla de fakta jag gav i förra mailet om att krigest i Syrien (och Irak) främst är en USA-aggression.
   Angående Islam-krigen: Krigen i kristna Europa har sedan 700-talet pågått med större kraft än ”islamkrigen sen 700-talet”

  • Anders Åberg
   23 januari, 2018 at 12:44

   Linje ett.
   Att Islam som idé skulle vara orsaken till alla dom krig du kallar Islamkrigen är högst osannolikt.
   Dom organiserade religionerna har alltid varit härskarnas redskap för att kontrollera sina folk och sina arméer, men krigsorsakerna är med största sannolikhet i första hand rent materiella. Makt och ekonomi.
   Att bara välja bort den västliga imperialismens förödande härjningar i arabvärlden dom senaste 1000 åren, som en troligen avgörande orsak till dagens situation är helt enkelt inte seriöst. Det är ett idealistiskt feltänk som bortser från den materiella verkligheten.
   Verkligheten är 1000 år av krig, imperialism, plundring av naturtillgångar, förstörelse, rasism och medveten splittring och större delen av det har den kristna västvärlden stått för.

 6. Korp
  23 januari, 2018 at 11:59

  Förenta staterna erkänner de turkiska myndigheternas rätt att legitimera åtgärder för att skydda sin säkerhet, men Washington uppmanar Ankara att ”begränsa” och koncentrera sig på att bekämpa terroristorganisationen ”Islamic State”.
  Triumviratet – Ryssland-Turkiet-Iran kommer inte att falla ifrån varandra. Erdogan drömmer om att återvinna de territorier som förlorades av Turkiet i Lausanne-avtalet 1921.
  Den 20 januari tillkännagav den turkiska generalstaben officiellt lanseringen av den militära operationen ”Olive Branch” mot väpnade kurdiska formationer i Afrina (en förort till Aleppo vid Eufratflodens västra sida). Turkiska medier rapporterade att turkiska flygplan bombade 45 mål i Afrina. Den turkiska armén lyckades avancera i det syriska territoriet med 7,5 km, Haber Turk-rapporter. Ankara är övertygad om att utrotningar av kurder som är koncentrerade i norra Syrien är kopplade till Kurdistans arbetarparti som förbjudits i Turkiet och hotar Turkiets integritet.
  De ryska myndigheterna har upprepade gånger betonat att, principen om att bevara Syriens territoriella integritet anses vara grundläggande. Men enligt Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov har Förenta staterna tagit en kurs mot skapandet av alternativa myndigheter på en stor del av det syriska territoriet. ”Afrin är inte amerikansk, men en rysk inflygningszon, vi täckte luftrummet där.”
  ”Washington utövar öppna leveranser av vapen till Syrien för att överföra till de trupper som samarbetar med dem, främst Syriens demokratiska styrkor, baserade på den kurdiska milisen”, sade Lavrov.

 7. Korp
  23 januari, 2018 at 12:32

  USA gick från att stödja syriska kurderna, för att istället stödja Turkiet mot dem – på bara 9 dagar.
  Washington kämpar desperat för att undvika bli avstängt i Syrien av sina egna allierade – efter en kris som det hjälpte till att provocera för några dagar sedan.
  13 januari.. USA tillkännager en 30.000-stark kurdisk YPG-ledd gränsstyrka (BSF) för att avvärja en islamisk stats ”återkomst”, till det syriska territoriet som den kurdiska minoriteten nu kontrollerar.
  15 januari.. Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan kallar BSF en ”terrorismens armé” och lovar att ”krossa den innan den är född” och säger att den snart kommer att invadera Afrins nordvästra enklava. Ankara säger att USA inte rådfrågade det över BSF, och insisterar att Washington bröt sitt löfte att inte längre arm YPG, som Turkiet anser som separatistiska terrorister.
  20 januari.. Turkiet attackerar Afrin. Turkiet säger att det kommer att skapa en 30-km djup ”säkerhetszon” inuti den syriska gränsen och meddelar planer på att driva offensiven längre österut.
  21 januari.. ”Turkiet är en NATO-allierad. Det är det enda NATO-landet med aktiv uppror inom sina gränser. Och Turkiet har legitima säkerhetsproblem”, säger amerikanska försvarsminister Jim Mattis. ”Vi kommer att sortera ut det här.”

 8. Jan Nybondas
  23 januari, 2018 at 13:01

  Utan Turkiets hjälp hade kriget mot Syrien aldrig kommit igång. Via Turkiet kom de flesta krigarna och de mesta vapnen. Till Turkiet fraktades den stulna maskinparken från Aleppos industrier. Att USA nu lyckats med konststycket att få Turkiet emot sig visar på nivån av kompetens därborta. Och om Syriens försvagning är centralt för Israel, så är Turkiet för USA trots allt den viktigaste aktören bland alla, Israel undantaget. Ett utträde av Turkiet från NATO skulle vara rena katastrofen för både USA och NATO. Därför var lelle Jens snabb med att komma ut till Turkiets försvar. Samma fras som då Israel bombar palestinierna: ”De har rätt till självförsvar.”

  Att Ryssland ligger lågt är högst naturligt. Deras roll har från början varit stablisera Syrien med hjälp av en relativt liten styrka, främst flygvapnet. De har varken önskan eller möjlighet att sända stora kontingenter dit. Dessutom skramlar Porosjenko med vapnen i Ukraina, en angelägenhet mycket viktigare för Moskva.

 9. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  23 januari, 2018 at 15:27

  Har du läst Erling Folkvords artikel om Syrien och kurderna på Folket i Bilds hemsida? Erling har en helt annan åsikt om kurdernas roll – och han borde veta eftersom han rest i området och pratat med människorna – än vad du har, Ander Romelsjö!
  Det har funnits många artiklar om kurdernas situation nu på FiB/K hemsida. Konstigt att du – du som verkar vara så hemma på Syrien – inte har skrivit en egen artikel som svar på de andra artiklarna på sajten.
  Vad kan du säga om Erlings artikel?

  • 23 januari, 2018 at 17:41

   Christer Lundgrens analys är klart bättre, fast Folkvord skriver en del man kan instämma i. Han är nog för ”blåögd” eller okritisk då det gäller kurderans samarbete med USA. Kurdiska SDF och USA har transporterat undan 3 500 IS-krigare från Raqqa för strid i andra delar av Syrien, före Raqqas fall.

   Folkvord skriver ”PYD, ideologisk tvilling till PKK, och USA hade plötsligt ett gemensamt intresse av att slå ned IS, terrororganisationen som hade växt fram som ”en USA-baby” efter Irakinvasionen 2003. I Kobanê led IS sitt första nederlag i januari 2015. Kurderna säger att Kobanê är IS’ Stalingrad. Hade PYD inte samarbetat militärt med USA mot IS från oktober 2014, hade IS tagit över Kobanê och kungjort ännu en seger.

   När IS är militärt besegrat finns inte längre grund för den militära alliansen. PYD och USA har motsatta politiska mål i Syrien.” Allt talar för att USA planerar att SDF och PYD ska vara huvudstyrka i den arme på 30 000 jihadister/terrorister de planerar att sätta upp i Syrien. LÄS mitt blogginlägg och dess källor. Om Afrin mm

   Syriens regering har lovat kurderna ökad självständighet och erbjöd sig att strida mot turkarna i Afrin nyligen – men USA-anknutna SDF sa nej.här
   Vidare – om SDF samarbeat med Syriens armé i Raqqa hade man nog slagit ned IS lättare. Syriens flyg+ marktrupper ärnog en starkare styrka än USA:s flyg.

Comments are closed.