Mubarak sprattlar fortfarande

Framtiden är oviss säger despoten, diktatorn och USA-lakejen Hosni Mubarak, något som det inte är någon som helst svårighet att instämma i. Den är oviss ur många aspekter, sent igår kväll gick ryktet att han hade lämnat landet men det var fel, han hade sparkat sin regering i ett sista desperat försök att behålla makten.

AB: ”Demonstranterna i Egypten kräver president Hosni Mubaraks avgång. Då svarar han – med att sparka hela sin regering. – Egyptens framtid är oviss, säger han. Egyptens president Hosni Mubarak höll under fredagskvällen tal till nationen där han tillkännagav att han avsatt sin regering. Protesterna i Egypten har pågått hela fredagen, utan att landets ledning lämnat några kommentarer. På kvällen kom uppgifter om att Egyptens president Hosni Mubarak skulle ha lämnat landet…”

Barack Obama sade på en presskonferens att han uppmanat Mubarak att öppna Internet och dra igång mobiltelefontrafiken, och han hade sagt att en ny generation egyptier hade rätt att få göra sig hörda. Det framgår inte av tidningarnas artiklar varför inte alla generationer skulle få ha den rätten.

I praktiken så är Obama kraftigt beroende av Mubarak, om han störtas så riskerar alla länder i Mellanöstern att drabbas av folks strävan efter demokrati, och tyvärr så är det bara att konstatera att det går tvärs emot Barack Obamas strävanden. USA vill inte ha demokrati i dessa länder eftersom de nuvarande despoterna är lydiga lakejer, visserligen betalda, men de har effektivt hållit sina befolkningar på mattan.

Jag nämnde igår att Wolfgang Hansson skrivit i Aftonbladet att – faller Mubarak så faller alla. Precis så är det, Tunisien var möjligen först, men Egypten är störst. Förlängningen av ett sådant scenario är att Jordanien, Jemen och flera andra länder kommer att bli av med sina despoter, revolutionen sprider sig och USA förlorar därmed en hel del av den maktbas som de hittills agerat från. Ett Mellanöstern som inte dansar efter USA:s pipa är definitivt en krigsorsak, problemet är att USA inte har resurser att angripa en hel världsdel.

En sådan utveckling innebär givetvis att Mellanösternkonflikten löses, om alla länder som omger Israel blir demokratier så försvinner landets möjlighet att försvara sig. Vad som då händer är det förstås ingen som vet, men en vän som är från regionen hävdade igår att alla som emigrerat till Israel då får återvända till sina ursprungsländer. Själv tror jag inte att det behöver gå så långt, förhoppningsvis räcker det med att återgå till 1967 års stilleståndslinje.

Men visst, jag skulle tro att många israeler har börjat fundera på konsekvenserna av en demokratisering i omvärlden. Mellanöstern har alltid varit en krutdurk, nu har en serie händelser inneburit att alla överblivna sprängmedel har lagts på det kruthusets tak.

it , , , , , , , , , ab1234567 dn123456 ex12345 svd12345 svt12 gp12

  12 comments for “Mubarak sprattlar fortfarande

 1. Murvel
  29 januari, 2011 at 05:45

  Om du har rätt, i så fall kommer USA att förflytta minst hälften av sina militärstyrkor till Medelhavet för att skydda Israel. Dessutom kommer EU/Nato tvingas ställa upp med flera hundratusen soldater på marken för att stödja USA. Vi själva kommer säkerligen att ställa tiotusen soldater till Israels förfogande, möjligen kommer de muslimska länderna att angripas med kärnvapen, allt i akt och mening att skydda Israel.

  • Palestinier
   29 januari, 2011 at 09:48

   Visst, det kanske blir så, men hur länge orkar ni och har råd att göra så? Ett år? Fem? 100? Har ni inte lärt er av korstågen? I Palestina har inga imperier överlevt. De enda som blev kvar är palestinierna, kristna, muslimer, judar, men av romarriket och alla andra riken är det bara namnet kvar. Ni kan inte ändra tidens gång, särskilt inte i Palestina.

  • N
   29 januari, 2011 at 09:54

   Och hur känns det då? att vilja skydda bödlarna som stal ett annat folks land och förderv dem och förstörde deras byar och än idag begår massakrer mot dem?

  • Road
   29 januari, 2011 at 10:16

   Ja, och våra soldater och EU/Natos och USA:s skulle ha lika stora framgångar som man idag har i Afghanistan.

 2. Sven
  29 januari, 2011 at 08:11

  Det kan bli så, vi får hoppas att det löser sig, men risken är uppenbar för att det inte gör så.

 3. Pelle Svensson
  29 januari, 2011 at 08:47

  Be din mamma förklara reglerna för kommentarer för dig! / Jinge

 4. Nadia
  29 januari, 2011 at 09:37

  Mubarak ska självklart avgå med sin regering. Vill han visa att han är sann, ja då borde han självmant anmäla sig för alla brott mot sitt eget folk. Tortyr, hot, dödande, stöld och hindrandet av en hälsosam utveckling. Att sitta kvar är inget alternativ när han har blod på sina händer.

  Så lätt att genomskåda pjäsen i går. Han håller tal och sedan håller Obama tal en liten stund efteråt. Skam åt Obama att fortfarande välja att fortsätta denna dubbelmoral pjäs när så många Egyptier säger vad de vill på gator och torg. Bort med Mubarak.

 5. Pelle Svensson
  29 januari, 2011 at 11:38

  Be din mamma förklara reglerna för kommentarer för dig! / Jinge

 6. Charlie
  29 januari, 2011 at 13:08

  Det är bara att hoppas att egyptierna lyckas! Då kanske MÖ-konflikten kan lösas äntligen!

 7. 29 januari, 2011 at 14:04

  I USA stavas inte mellanösternproblemet demokrati utan olja. Det är därför dom ständigt skiter i det blå skåpet. Man ersatte på 50-talet en demokratisk regim med Shahen i Iran. Man har stött Tallibaner för att puckla på Sovjet i Afghanistan. Man stödde Sadam Hussein i kriget mot Iran med vapen som han i sin tur gasade ihjäl kurder med. Visst var 11-september ett fruktansvärt terrordåd, men vad har inte allt detta kostat i människoliv genom åren. Jag börjar faktiskt tveka efter det flera år långa Irakkriget att någon Amerikansk regering kan skicka trupper ned för att ge sig in i det här. Hemmaopinionen är nog äntligen för stark . Fler unga Amerikaner som skickas hem i liksäckar, till vilken nytta. Men landet har ju varit experter på att skapa nya små Vietnam överallt så man ska kanske inte bli förvånad.

 8. Kamelsilaren
  29 januari, 2011 at 16:10

  Snacka om tändande gnista när Bouazizi tände eld på sig själv! Hoppas han kunde uppfatta att hans eld började sprida sig utom all kontroll, under de 18 dagar han ännu var kvar i livet.

  • 29 januari, 2011 at 16:26

   En martyr och folkhjälte.

Comments are closed.