Iran nästa för Wikileak?


Iran är en skurkstat, landet är det eftersom det råder en betydande brist på mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, kvinnors rättigheter, dessutom förföljer man minoritetsgrupper som homosexuella. Man säger sig vara en islamisk republik, något som understryks av det faktumet att utanför parlament och politisk ledning står ett väktarråd, bestående av landets religiösa elit. En elit som har till uppgift att godkänna kandidater som ska ställa upp i t.ex. val till landets parlament.
Så långt håller säkerligen de flesta svenskar med mig, men mina åsikter stannar inte vid bara detta konstaterande. Det bor sjuttiofem miljoner människor i Iran, de allra flesta är muslimer och andelen religiösa fundamentalister är knappast högre än i Irans muslimska grannländer. Utan att kunna peka på några siffror så vågar jag påstå att andelen ickereligiösa är hög, likaså är den grupp som helst skulle vilja ha en demokrati av mer västerländsk modell.

Teheran har luftföroreningar som skulle ge gående längs Hornsgatan i Stockholm akuta andningsproblem. I direkt jämförelse skulle luften i Stockholms innerstad närmast te sig som ren fjälluft. Det är en av de bärande orsakerna till varför Iran själva vill avveckla fossila bränslen, industrin och trafiken förorenar luften i en omfattning som knappast är begriplig sett ur svensk synvinkel. Det i kombination med klimatet i landet gör att man anser att det är bråttom att ersätta oljan, elaka kanske hävdar att det beror på att man hellre vill sälja mer av sin olja än att konsumera den själva.

Nu bestämmer inte iranierna sådant själva som bekant. Israel och USA har bestämt sig för att följa en gammal beprövad linje, en politik som fungerade väl när det gällde Saddam Hus-
sein och Irak. Man hävdar med dårars envishet att Iran vill skaffa sig kärnvapen för att på det sättet kunna betvinga sin omvärld genom en förstärkt hotbild. Man har dessutom fått med sig EU på den linjen, precis som förra gången då det gällde Irak.

DN: ”De flesta straffåtgärderna kommer att träda i kraft omgående, då de publiceras i EU:s officiella tidning. Bland de nya sanktionerna är förbud mot försäljning av utrustning, teknik och tjänster till Irans energisektor. Det drabbar raffinaderier, flytande naturgasproduktion och prospektering. Det blir också förbud mot nya investeringar i energisektorn.”

Det är intressant att notera att EU vill slå mot Irans oljeindustri när det sägs att det är deras möjligheter att producera kärnvapen man vill förhindra. Det visar på att EU okritiskt gör sig till redskap för andra intressen än de europeiska.

Wikileaks avslöjanden igår innebar att USA:s metoder i Afghanistan krackelerade inför öppen ridå. Svenska soldater är en del av det som fortfarande är ”Kriget mot Terrorismen”, och det är troligt att även svenskar brutit mot Genèvekonventionerna och krigets andra lagar. Det visade sig att USA fortfarande begår brott mot mänskligheten och att krigets lagar inte gäller USA:s motståndare lika lite som de skyddar civilpersoner, hur oskyldiga de än är. Igår kom rapporter om femtiotre dödade civila, kanske dödade av ett förarlöst flygplan som dirigerades av en civilanställd på ett kontor i USA.

Tack vare Wikileaks så får vi veta hur krigsförbrytelserna ser ut, vi får veta deras art och omfattning. Vi ska ta med oss dessa kunskaper till valurnorna i september och se till att de minst krigiska, de med mest integritet, får så många platser som möjligt i riksdagen. Tyvärr så finns det inget svenskt parti som kräver ett omedelbart tillbakadragande av trupperna i Afghanistan, inte ens Piratpartiet är ett alternativ sett ur den aspekten. Men det kan ju bli ett ämne för en kommande bloggning, vi får se…

i , , , , , , , , , , , , svt12 dn1 svd ex ab hampus zaramis t


12 svar till “Iran nästa för Wikileak?”

 1. Det är väl bara att hacka i sig att USAs ambitioner är större än Adolf Hitlers! De ska ha världsherravälde och fan ta den politiker som försöker göra något utan för det som USA redan bestämt. Vi kommer att få ett krig mot Iran vilket vi vill eller inte. De som kritiserar landet bör tänka över det, säkerligen skummar USA nätet efter kritiker att sparas till den dag landet står i tur för att inrättas i ledet med våld.

 2. Jag har sett någongstans att det ursprungligen var USA som för många år sedan, troligen under shahen, krävde av Iran att de skulle starta upp kärnkraftsanläggningar för att Iranierna inte själva skulle göra av med så mycket olja. Oljan ville ju USA ha! USA levererade då också teknik för kärnenergi till Iran.

 3. Min fiendes fiende är min vän och så ser jag på Iran , det enda hopp som finns kvar för den muslimska världen är Iran.
  Det enda land som hotar Israel är Iran som är stark och om Israel eller USA besegra Iran detta betyder att hela den muslimska världen kommer att bli ner trampad och besegrad för evigt och mellanöster kommer att bli under Israel och USA.s kontroll.

  Jag vet inte hur kommer det att bli men jag önskar att Iran skulle åtminstone läxa upp Israel och USA , det är min dröm och de flesta drömmer är svåra att förverkliga.
  Det finns många likheter mellan Iran och Israel:
  1 – Båda har religion baserade systen
  2 – Båda har stor population av icke troende som lider i händerna på de radikala organiserade fanatiker
  3 – Båda bedriver ett systematisk förtryck av etnisk minoritet , Israel mot palestinierna och Iran mot sina minst 8 minoriteter
  4 – Båda har en underrättelsetjänst som ofta anklagad för grymma tortyr och mord
  5 – Båda har ambitioner att leda mellanöster som en grupp som vald av gud
  6 – båda inväntar inkomsten av en messia som ska förvandla omvärlden till ett religiöst paradis
  7 – Båda har ett parlamentarisk system men berövar rösträtt till stora delar av befolkning
  8 – Båda läders ledare säger sig vara heliga än andra men i själva verket är de korrumperade
  9 – Icke troende i båda länderna trakasseras , Iran förbjuder spriten och dem religiösa i Israel förbjuder människor att köra sin bil på lördag
  10 – Båda har hemliga kärnvapenprogram

  Om någon skulle fråga mig vem som ska attackers då är det självklart Israel

  • Ja AIPAC och USA gör allt för demonisera Iran, problemet är att israel är som du säger mycket värre men slipper allt vad sanktioner heter.

  • Dina observationer och slutsatser ar det inga fel pa alls. Det ar det viktiga.

 4. Nyfiken, de få fel man kan upptäcka i din text är sådana där fel alla gör lite då och då. I övrigt är du långt över medel när det gäller stavning och meningsbyggnad. Inlägget ser helt ok ut för mig iaf, och jag är ändå rättstavningsfascist. :)

 5. Och om vi nu säger att Iran skulle lyckas framställa 20-30 kärnladdningar under stort hemlighetsmakeri – so what? De lär knappast använda dessa i ett anfall mot Israel – regimen i Iran är inte självmordsbenägen, trots att många tycks tro det. Det är också extremt osannolikt att Iran skulle släppa iväg en av sina kärnladdningar till en terroristorganistion (vilket t.ex. John Bolton däremot är helt övertygad om).

  Med tanke på hur extremt svårt, dyrt och tidskrävande det är att få fram en kärnladdning så kommer de knappast att ge en av dessa till t.ex. Hamas på vinst och förlust. För mycket som kan gå fel längs vägen för att de ska våga ta en sån risk.

  Och om Iran velat ge terroristorganisationer massförestörelsevapen så borde vi redan sett X antal attentat med giftgas eller biologiska stridsmedel inne på israeliskt territorium.

  Dessa vapen är mycket billigare och enklare att producera och inte lika enkla att spåra tillbaka till en avsändare.

  Att tänka sig att Iran som inte ens betrott Hamas med ett provrör mjältbrandssporer skulle lämna ifrån sig eventuella kärnvapen är rätt befängt.

  • Du har ratt i det du sager, men det fattas en pusselbit – vad skall dom da ha karnvapnen till? Dom saknar andraslagskapacitet, sa dom kan inte anfalla forst med karnvapen. Men karnvapen ar utmarkta for att avskracka mot invasion. Dari ligger poangen. Jamfor Nordkorea och Irak. Irak pastods ha karnvapen men alla visste att dom inte hade nagra => USA kunde invadera bekvamt och enkelt (att man sedan inte kunde vinna freden efter att man vunnit kriget ar en annan sak). Nordkorea skryter med karnvapen och har dom sannolikt ocksa, aven om man inte kan skicka dom sarskilt langt annu och aven dom saknar andraslagsformaga och darmed inte kan anfalla. Men ingen amerikansk president med sjalvbevarelsedrift skulle vaga anfalla Nordkorea, just p g a karnvapnen.

   Iran gor en fullt logisk kalkyl!