God Morgon Egypten !!

Nu är det morgon i Egypten igen, men det är inte en vanlig lördagsmorgon, det är den första dagen utan diktatorn Hosni Mubarak. Till min oförställda glädje såg jag att en Schweizisk bank frös alla hans tillgångar, något som jag hoppas kommer att ske hos samtliga banker där den f.d. diktatorn stoppat undan det han stulit från det egyptiska folket.

Det finns skäl att anta att det är så pass mycket pengar att det skulle påverka den egyptiska statens budget om man fick tillgång till alla stulna slantar, enligt vissa bedömare så rör det sig om femhundra miljarder i svenska kronor, en högst avsevärd summa. Skulle man fördela dessa slantar på de åttiosju miljoner egyptier som inte flytt som skotträdda hundar så skulle det bli närmare sex tusen svenska kronor till var och en om jag har räknat rätt.

Nu tror jag inte att sorgen över förlorade pengar är det som dominerar uppvaknandet i Egypten, det är snarare glädjen över friheten och den demokrati som kommer att spira. Det finns många anledningar till att fundera på konsekvenserna för resten av Mellanöstern, för att detta kommer att få mycket stora konsekvenser inser nog alla. Arabvärldens ledande nation har skrämt iväg sin diktator och det kommer att följas av fler revolutioner. En revolution som startade i Tunisien där grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi, frid över hans minne, brände sig själv till döds då han inte längre orkade med den korruption som rådde där han försökte försörja sig själv och sin familj, och det polisvåld som ständigt var närvarande i hans stad Sidi Bouzid.

Jag undrar vad han själv skulle tycka om resultatet av hans makabra sätt att avsluta sitt liv. Om det fanns en himmel så skulle han sitta på en molnkant och se ner på oss andra och se tämligen nöjd ut, men tyvärr så finns det inte en sådan plats trots att bokens folk och andra troende anser det.

De 29 januari skrev jag en artikel med rubriken ”Grattis Palestina”, så här föll mina ord: ”Jag har inte vetat skriva det rakt ut, men nu är det dags. Det som nu händer i arabvärlden är något som jag har väntat länge på, och något som jag aldrig vågat hoppas på. Men nu sitter jag för tredje dygnet och tittar på Aljazeera på nätet och konstaterar att det faktiskt sker nu och dessutom framför mina ögon.”

Tunisierna och egyptierna har gjort det och fler kommer att följa i deras spår. Det kommer att få en mängd konsekvenser på både kort och lång sikt, de första har vi redan sett och följdverkningarna kan bli större än vad vi anar, och om dessa kommer jag antagligen att skriva en hel del framöver. (Se en del av mina foton på Panoramio)

it , , , , ab123456 ex123456 dn1234567 svd1234567 gp1234 svt1234

  7 comments for “God Morgon Egypten !!

Comments are closed.