Grattis Palestina !!


Jag har inte vetat skriva det rakt ut, men nu är det dags. Det som nu händer i arabvärlden är något som jag har väntat länge på, och något som jag aldrig vågat hoppas på. Men nu sitter jag för tredje dygnet och tittar på Aljazeera på nätet och konstaterar att det faktiskt sker nu och dessutom framför mina ögon.

Jag vet inte hur många gånger jag har förban-
nat dessa arabiska diktatorer som agerar tvärs emot folkviljan, tvärs emot sina egna landsmäns vilja, allt för att gå USA:s ärenden. Men nu tror jag faktiskt på fullt allvar att vi bevittnar början på slutet på den perioden. Jag har dessutom misströstat tusen gånger när det gällt möjligheten för palestinierna att få sin egen stat, och jag har också skrivit ett antal gånger om mina tvivel.

Men nu börjar jag tro på att palestinierna kommer att få sin egen stat, dessutom så tror jag att den är tämligen nära förestående. Det första en ny regering i Egypten kommer att göra är att erkänna Palestina, effekten det kommer att få i Jordanien blir antagligen dramatisk. Kung Abdullah II kommer att få stora problem, framför-
allt med tanke på att Jordanien till stor del befolkas av palestinier, och tidigare var en del av det brittiska mandatet Palestina.

Jag tror inte att Jordanien kommer undan den revolution som nu har startats i Egypten, det betyder som det hävdas i artikeln i tidningen Haaretz, att Israel helt kommer att sakna vänner i Mellanöstern.

Haaretz: ”The fading power of Egyptian President Hosni Mubarak’s government leaves Israel in a state of strategic distress. Without Mubarak, Israel is left with almost no friends in the Middle East; last year, Israel saw its alliance with Turkey collapse.

From now on, it will be hard for Israel to trust an Egyptian government torn apart by internal strife. Israel’s increasing isolation in the region, coupled with a weakening United States, will force the government to court new potential allies.”

Och att Israel skulle kunna skaffa nya vänner som bortser från landets historia är inte möjligt, man omges av arabstater, stater som dessutom befinner sig i en explosionsartad förändringsfas. Jag kan mycket väl tänka mig att USA som bäst funderar på vad man ska göra, men jag tror också att USA är försent ute, precis som Israels regering. Man har haft chansen att stoppa utbyggnaden av bosättningarna och även att förhandla med palestinierna, och nu man har försuttit den möjligheten.

Man kan givetvis spekulera i vad det skulle innebära, men 1967 års stilleståndslinje tror jag blir det enda alternativet, och kanske också rätt för alla palestinska flyktingar att återvända till sitt hemland. Möjligen ska man spara med spekulationerna ett tag, det är trots allt så att Mubarak är kvar i Egypten i skrivande stund, fast man kan fråga sig hur länge det varar. Tyvärr så har det dött över ett hundra personer hittills idag, och dagen är inte över. Jag är rädd för att tusentals dör eller skadas för livet innan det här är klart. Men trots allt så har alla palestinier anledning att fira idag, alltid något.

it , , , , , , , , ab12 dn1234 ex1234 svd1234 gp12 svt1234 Läs oxo: k&å, 1, annarkia, zaramis, hompoliticus, annarkia2, mullvad, zaramis2, röda-m, lars l


35 svar till “Grattis Palestina !!”

 1. ”att Israel skulle kunna skaffa nya vänner som bortser från landets historia är inte möjligt, ”
  Med tanke på vad Tyskland ställde till med i sina grannländer under världskriget och hur relationen är idag så kommer nog Israel också att få en fungerande relation till sina grannar om Israel vill det.

  Men jag tycker att det är mycket viktigare att jag ser till alla miljoner som bor i dessa arabländer som vill få sin frihet, sin trygghet, sin demokrati, sina rättigheter och möjligheten till att bygga ett hälsosamt bättre land. Deras krav kommer först och främst.

  Tänk er vilken inkomstkälla Egyptierna kommer att få när de kan ta marknadspris på sin olja och gas som annars idag ges bort nästan gratis till ett grannland.

  • Du menar grannlandet som börjar på bokstaven I. Nejdå, jag tror oxo att Israel kommer att få nya vänner, det kan dessutom gå fort men det förutsätter förstås att man behandlar palestinierna på ett vettigt sätt.

 2. Ja det finns all anledning till optimism i nuläget, kanske diktatorn kan hålla sig kvar nåt dygn till, mer går knappast. Jag har följt Aljazeera idag och det är tydligt att Mobarak inte blir kvar. Konsekvenserna är rätt givna, det enda USA kan göra nu är väl att säga åt honom att hoppa av frivilligt, då kanske man skulle kunna rädda lite av sin prestige, men det går inte att blockera gaza för någon regering.

  • ..och i bakgrunden vakar Brödraskapet och väntar på sin tur..
   Nej, jag tror inte att det blir demokrati i Egypten, heller..

   • Brödraskapet har inte en chans, det är marginaliserat, de kommer möjligen att få in en handfull människor i det kommande parlamentet. De kommer inte få många procent i ett val framöver.

 3. Kul nyhet från arabisak aljazeera: Demonstranterna i Alexandria tog just fast några rånare som försökt råna en bank i stan. Rånarna, tagna på bar gärning, visar sig tillhöra hemiga polisen. Hur långt tänker Mubaraks regin sjunka? snart kommer de ut på andra sidan jorden, typ, i närheten av Kina någonstans, antar jag?

  • När jag var liten så hade vi en kille i grannskapet som alltid slog sönder saker omkring sig när vi inte lekte som han ville. Sandslott blev mos och sedan stormade han där ifrån. Denna bild av hans beteende tycker jag mig se i många politiska sammanhang. Gör ni inte som jag/vi vill så ser jag till att göra livet ännu svårare för er. Det blev väldigt tydligt i Irak för mig senaste åren och USAs sätt att tala och agera. Är vi inte kvar som vi vill så blir det värre ect….G

   Mubarak och hans regims gäng av supportrar försöker nog göra samma sak ser det ut som.

  • Jag kan tänka mig att säkerhetspoliserna ”frilansade” för att ha pengar till sin egen flykt eftersom risken att de kan komma få stå till svars för vad de har gjort tidigare är stor.

 4. Ja Palestina, snart är storebror tillbaka efter 40 år!
  Och storebror är förbannad på hur Europas ”redhead stepchild” har behandlat hans småsyskon!

  Magued

 5. Då kan man/Israel fråga sig varför? Varför är enda ”vännen” en diktatur med blod på sin hand?
  Det som kännetecknade USA och Israels politik var det rävspel och taktiska drag (smutsig politik men i hemlighet) De senare regeringarna har blivit så övermodiga/arroganta att de lämnat tänkandet helt. Resultaten är det vi ser nu, inga vänner kvar, inte ens de mest lättrogna.

 6. Det är ingen tvekan om att den arabiska revolutionen är ett slag på USA:s och Israels käft. Jag kunde tydligt se på Obamas ansiktsutryck när han igår mot sin vilja bad Mubarak för fler eftergifter. Det som är pinnsamt är USA:s ständiga lögner om vikten av demokrati i världen. När det kommer till knähundar som Mubarak eller Saudis kung då tiger USA om demokratin. Varför jo för att dessa diktaturer är Israels försvarare. När det gällde Saddam Husseins då var det så viktigt med införandet av ”demokratin” att man sönderbombade landet och dödade hela 1,5 miljoner irakier. Dubbelmoralen är pinnsam. Demokratin för USA är Israels säkerhet och inget mer. Om egyptiska folket får bestämma då öppnar man inte bara Gazas gräns. Man kommer även försvara Palestina militärt.

  Den tunisiske Mohamed Bouazizis själ är gnistan för det som är moderntidens största folkliga revolution. Den arabiska revolutionen. Gränser som skapats i Sykes-Picot-avtalet och som splittrat araber i 20 tals olika länder under 60 års tid har inte påverkat känslan av samhörighet mellan araberna och detta kunde vi tydligt konstatera under de senaste dagarna och vi kommer få se mer.

 7. 9 st privata jetplan har lyft från flygplatser i Egypten ikvälll…..vardet mnne president och generaler och andra som fattar attdet är kört när 80% av poliser vägrar skjuta folketoch militärfordonen tasöver av folket och soldaterna kramar demonstranterna? hoppas på detta. De som demonstrerarropar inte ALLAH E STOR…..de ropar FREEDOOOOMM….och det är inte islamism som kommer efter utan demokrati. det finns massor av välutbildade sekulariserade icke religiösa intellectuel och folkliga ledare och hjältar som kan ta över med många olika partuier i en demokrati.

 8. Det vore oerhört glädjande med beskedet att Mobarak lämnat landet, det skulle vara kul att sitta som en fluga i taket hos Netanyahu då :-P

  Busk-Lars

 9. Blir det en demokratisk regim kommer Israel få det svårt, blir det en Islamistisk regin a’la Iran kommer Israel bombas.

  men verkar ju vara strömningar åt det demokratiska hållet iaf:)

  föresten så har det vart tyst om det hela från SD hållet, borde det inte dyka upp utalanden om ”våldsamma muslimer sänker demokratin” snart?

   • Hoppas Inte att Egypten bombar israel…. är ju inte direkt så att israel skulle stå passivt och titta på… Dom skulle slå tebax hårdare en någonsin mot egypten…. med följd att massa människor i egypten skulle dö…. det vore katastrof …vill verkligen inte att fler egyptier skall förlora livet!

    • Varför tänker du ens tanken? Egypten och Israel har aldrig haft krigiska relationer efter 1967?

     Det räcker väl med att landet slutar gå Isreals ärenden?

     • Det var inte lika mycket en tanke som önsketänkade, kanske? :-D Det är fler än Bosse som nu fantiserar om att hälla tusentals ton med vitfosfor över egyptieirna?

     • Anledningen till att jag skrev så var ju för att alfons skrev: blir det en Islamistisk regin a’la Iran kommer Israel bombas…..

       • Ja jinge det har du nog rätt i!! Sen Mariam så får du gärna förklara varför du säger att jag skulle fantisera om att bomba egypten med vitfosfor? Jag tycker lika illa om israel som dig!! hur du får min kommentar till vurmande för israel kan jag inte förstå överhuvudtaget!!

       • med tanke på rådande situation så är risken för det större än nånsin, dock ej särskillt stor, för övrigt hoppas jag Martin Forsman får rätt, att blokaden hävs.

        lek lite med tanken, vad skulle Israel kunna göra mot Egypten då?

        • Det som Israel kommer att göra är att återockupera gränsen mellan Gaza och Egypten.

    • Egypten kommer naturligtvis inte bomba Israel. Däremot så lär nog en folkvald demkoratisk regering omedelbart avsluta den folkrättsvidriga blockaden av Gaza och kanske även erkänna Palestina som självständig stat inom 1967 års gränser. Det är i o f s illa nog för Israel och med nutcases som Lieberman vid spakarna så kanske det tyvärr blir storkrig endå.

    • Det största hotet för Israel som de ser det är att Egypten har Early warning system, ca 8 -10 flygplan med avancerade radarsystem. Det blir därmed inte lika lätt att anfalla Egypten som något av israels andra grannländer.
     Dessa plan ligga utanför den operationsgräns som israeliska plan har och samtidigt avspana alla flygrörelser över israel, kanske också vad som händer på marken i viss utsträckning. Det tror jag skrämmer israel ordentligt.

    • Israels ”storhet” hade de bara pga att några arabiska hundar hade alltid skyddat de!! Herregud, de klarade inte ens av lilla Hizbollah som hade några få tusen stridande man under Libanonkriget! Deras gamla skrämseltaktik funkar inte längre på araberna (folket).

 10. Tidigare hörde vi argument: ”Israel är mellanösterns enda demokrati” och nu kommer det en ny mening ”Israel är mellanösterns äldsta demokrati!” – oavsett, kommer man säkert hitta något tråd att hålla sig i för att inte drunkna.
  Jag tror också att det finns möjlighet att Israel lever i fred med sina grannar: När arabländerna ordnar egen situation, så är det onödigt att vara bitter och arg på andra. Dvs. Inget krig mot Israel. Men bojkott av Israels varor som kan sätta press på EU, samt erkännandet av Palestina är ett faktum. Låt Israel vara ett enda land i regionen som bombar andra! Arabvärlden har chansen att visa hur demokrati funkar genom att stödja folkrätten och mänskliga rättigheter – utan bomber.

 11. Militärt så skulle ett krig mellan Egypten och Israel troligtvis sluta oavgjort, med stora förluster i båda länderna.
  Egypten har en toppmodern stridsvagnsflotta, en mycket modern och 3 ggr så står flotta som Israel. ett modernt flygvapen som dock inte kan mästa si med Israels. Men däremot ett mycket modernt luftvärn.
  Armen är mycket väl tränad för en konflikt med Israel, ett faktum Israelerna har gnällt om mycket. Egypten har även en egen spionsatellit som kan läsa av Israels trupprörelser lika bra som Israelerna kan läsa av Egyptens.
  Israel har kärnvapen medan Egypten har satsat hårt på långdistans robotar för vedergällning. Dessa kan laddas med allt möjligt.
  Slänger man in Hizbollah och Iran som inte skulle sitta still vid en konflikt så kan man börja ana vart det hela skulle barka

  Det springande punkten i detta är att Israel nu helt plötsligt inte har ”carte blanche” att göra som dom vill. Nu måste dom avväga allt dom gör med hotet från söder. När Campdavid avtalet tog bort detta hot så blev resultatet ett Israel med fria tyglar. Sabra&Chatila, invasioner av Libanon, nya bosättningar, intifador, slakten i Gaza 09, kapade hjälpfartyg mm mm. Och en arrogans som bara det kan reta fram ett krig.

  Men redan nu hör vi hur Israelerna pratat om hur dumt det var av dom att inte inleda riktiga förhandlignar med Palestina innan detta hände i Egypten.

  • Lust att länka till det sista om förhandlingarna?

   sedan kan jag ju nämna att Egypten har 240 F-16 plan nästan lika många som Israel har, däremot har Israel mera erfarenhet av att använda sitt flygvapen

 12. Flygvapnet är mycket bättre än förr men kan inte användas head to head mot det Israeliska. De har mycket bättre träning. Men iden är att tillsammans med luftvärnen vägra Israel luftherravälde.
  Doktrin i händelse av krig mot Israel är att binda upp Israelerna och använda sitt numär överläge i artelleri och infanteri. Samtidigt som man undviker stora förluster tack vare ett det tekniska gapet nu är överbryggad.
  En annan väldigt viktig doktrin är att försöka komma in nära och fort den Israeliska armen för att på det sättet förhindra deras flygvapen. Den Egyptiska armen känner att de skulle vinna på närkontakt. Detta såg vi tydligt 2006 i Libanon när israelerna flydde mot hezbollah när det blev närstrid.

  Många i Haaretz har nämnt det saudiska budet som kom för 8 år sedan, medans det också är intressent att läsa kommentarerna

  En bra artikel är denna.
  http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/the-egyptian-masses-won-t-play-ally-to-israel-1.340080

  Jag tror detta verkligen kan hjälpa fredsprocessen nu när Israel har en ska vi säga piska och inte bara morötter…