Nu Kristdemokraterna sedan Vänsterpartiet?

Efter den gamle frikyrkopastorn Alf Svensson kom Göran Hägglund, en man som idag inte förstår kritiken mot Kristdemokraterna, en person som trots sin relativa trevlighet inte förmår engagera de kristdemokratiska väljarna.

EX: ”Kristdemokraterna balanserar farligt nära fyraprocentspärren och interna kritiker menar att partiet är otydligt och har fokuserat för mycket på familjefrågan. I söndagens ” Agenda” bemötte partiledaren Göran Hägglund kritiken. – Jag håller inte med om kritiken, vi är ett mycket tydligt parti, sade han. Under Alf Svenssons glansdagar hade Kristdemokraterna relativt stort folkligt stöd, men under senare år ha partiets siffror rasat. Enligt den senaste opinionsmätningen låg partiet farligt nära fyraprocentspärren, och flera kristdemokrater riktar nu kritik mot partiledningen.”

Som politiskt intresserad brukar jag ofta följa politiska debatter i radio/TV, och ett bestående intryck av Göran Hägglund som person är att han ger ett trevligt intryck, bortser jag från hans politiska uppfattning så verkar han riktigt sympatisk. Men det räcker knappast för att övertyga väljarna om att rösta på KD eftersom man förväntar sig något mer än en trevlig partiledare för att rösta på ett parti.

Alf Svensson som person har varit tämligen unik för partiet och han var dessutom en röstmagnet, likt en Gudrun Schyman för vänsterpartiet, men ingenting är för evigt och det är inte alls omöjligt att (KD) försvinner ut ur riksdagen i valet i september. Det faktum att Göran Hägglund vägrar att ta till sig av kritiken om partiets otydlighet gör det än mer uppenbart att nedförsbacken fortsätter.

Personligen så menar jag att en allians, eller snarare alla allianser, som kräver att enskilda partier ska underkasta sig ett gemensamt mål, och driva en gemensam politik, riskerar att försätta de mindre partierna i en situation som gör att de drabbas av sotdöden. Det är vad (KD) drabbas av nu, och det är vad andra partier riskerar att drabbas av i andra koalitioner. Botemedlet behöver inte nödvändigtvis vara att neka till sådana samarbeten, men ger man avkall på ett partis kärnfrågor så ska man inte räkna med att väljarna blir trogna partiet i två val i rad. Och de blir det definitivt inte om partiet väljer att agera hälleflundra i frågor som medlemmar och sympatisörer anser vara de som bär partiet.

En klart positiv nyhet i det politiska surret just nu – de främlingsfientliga backar rejält i en ny opinionsundersökning.

i Tags: , , , , , , , ex ab1 dn svd t

  9 comments for “Nu Kristdemokraterna sedan Vänsterpartiet?

Comments are closed.