Jimmies nya hälsning?


Skriver man om SDU, som jag gjorde igår, så ska man vara beredd när man vaknar. Orsaken är förstås den mängd skräppost som hamnar i ”skräplådan”, nu på morgonen var det 36 (trettiosex) meddelanden som hade sorterats bort tack vare de ord som användes i kommentarerna.

Jag tänker inte visa exempel på kommentarer som ratats, det vore ju bara ett sätt att upplysa dem som skriver den sortens kommentarer på vilka ord man bör undvika, och trettiosex meddelanden betyder att filtret numera är av hyfsat god kvalitet.

Jag vet inte om det är Anders Behring Breiviks hälsning i tings-
rätten i Oslo som fått rasistiska grupper att byta sätt att hälsa på varandra, tidigare har de anammat de stereotypa armrörelser som var populära i vissa länder från trettiotalet och framåt, men såvitt jag vet så är den sortens hälsningar numera olagliga i många länder, de döms ofta som ”Hets mot Folkgrupp” har jag hört. Det har föranlett många ur den svenska extremhögern att modifiera hälsningen en smula, de vill väl inte gripas av polis varenda dag de är ute och viftar med armarna.

Elaka tungor säger att hälsningen har sin bakgrund i det faktum att Behring Breivik var försedd med handbojor, själv vet jag inte. Men jag har förstått så pass att även vissa Sverige-
demokratiska riksdags-
män borde vara försedda med den sortens armband, i vart fall då de ska besöka krogarna runt Stureplan. I det aktuella fallet så grep riksdagsledamotens egna Säpo-vakter skyddsobjektet och kallade på en radiobil som förde honom till polishuset på Kungsholmen.

Det rättsliga efterspelet väntar vi på med spänning, det antyddes i tidningarna att alkohol inte var den enda drog som vederbörande hade intagit, men själv har jag inte en aning.

Erik Runes bilder är fria att använda som bekant. Jag inser att SD-kuriren kommer att utnyttja detta nu när en bra bild på Åkesson med den nya hälsningen finns tillgänglig. Jag får trösta mig med att jag visade den först…

it Andra om: , , , , , svt sr dn1 ab1 svd1


7 svar till “Jimmies nya hälsning?”

 1. Men härreguuud. Detta säger rätt mycket om SD:s egentliga ideologi, var de faktiskt står, även om de hela tiden försöker förneka det.

  Fy f—–n.

  • Ursäkta mitt svärord, men jag blir så vansinnigt trött på dessa små typer.

 2. Från 30-talet och frammåt är inte riktigt rätt men den hälsningen har blivit associerad med fascister för det var de som använde den senast.
  Jänkarna gjorde så mot flaggan innan Nazisterna gjorde det: http://en.wikipedia.org/wiki/Bellamy_salute och från början var den ju romersk.

  Det är lite som med swastikan som bara associeras med Nazister just pga att de använde den sist; i många delar av asien är det ju fortfarande en symbol för tur eller lycka (och det var den ho väst också innan tyskarna korrumperade symbolen).

  • Att symboler ändrar betydelse är vanligt. Det stämmer att svastikan var (är) en symbol för lycka, välstånd och sol, så det är knappast en slump att den blev använd i nazisternas dröm om tusenårsriket.

   jag kan också nämna korset, som numera är en symbol för kristendom, som tidigare var en symbol – och mer därtill – för en avrättningsmetod, och ännu längre tillbaka en fallossymbol.

   Och så finns det ju en uppsjö av ord som genom historien ändrat betydelse. Hora förr ogift mor, nu något heeelt annat. Fi**a förr våtmark, nu något heeelt annat.

   Egentligen blir det till slut rätt meningslöst om man stirrar sig blind på vad en symbol eller ett ord betydde FÖRST, det är viktigare att se till vad ordet eller symbolen står för NU, med de erfarenheter och de kunskaper just vi har. För det ska man inte vara helt historielös, det är inte det jag menar, men det blir nästan knappologiskt att borra sig ner i ”jamen, för femtusen år sedan betydde ordet det”.

  • Den romerska hälsningen var annorlunda, en kraftfull bank över bröstet med vänstra näven och högra handen höjd med handflatan utåt, men med överarmen mer ut åt sidan och böjd vid armbågen.