Gör om kyrkan till moské


I dagens upplaga av Svenska Dagbladet föreslår f.d. domprosten H.G. Hammar att man istället för att hålla en massa kyrkor uppvärmda i onödan ska – spränga dem, hellre då ge kyrkorna till muslimer eller till en frikyrka.

F.d. domprosten H.G. Hammar i SvD: ”Ofta talas det om de demografiska förändringarna. De påverkar inte bara samhället utan också kyrkan. Mera kyrktrogna generationer ersätts undan för undan av mera kyrkfrämmande. Det drastiska raset beträffande antalet konfirmerade indikerar vad som väntar. Sedan 1970 har den årliga siffran reducerats till mindre än hälften, från 80000 till 35000. Konsekvensen är ofrånkomlig: kyrkomed-
lemmarna blir allt färre. Under tiden efter år 2000 har nedgången varit mer än en halv miljon vuxna. I detta läge, med allt färre betalande medlemmar, gäller det att se om sitt hus, och göra det i tid. Antalet kyrkobyggnader utgör då något utav en tickande bomb. Den aktuella siffran är 3384. Så många kyrkor behövs inte. Värt att notera är att mer än femhundra nyttjas på sin höjd någon gång per månad. I detta läge finns bara en lösning för att klara ekonomin: stäng ett antal kyrkor, eller lägg dem i malpåse. Allra helst: spräng dem!”
(bilden förställer Bromma kyrka)

Att antalet kyrkobesökare sjunker dramatiskt är ett faktum, svenskarna behöver inte längre någon låtsaskompis vare sig han kallas Mållgan eller Gud. Och Hammar talar också om äldre medeltida kyrkor och kostnaderna för att hålla dessa i gott skick. För något år sedan så konstaterade jag att antalet besökare i högmässan här i Haninge låg runt hundra personer, då var frikyrkorna, mormontemplet och muslimerna oräknade. Men även om man räknar positivt så visar det sig att kyrksamheten minskar.

För mig personligen spelar det mindre roll vem som betalar för kyrkornas underhåll, jag störs inte av att en del rivs, att andra säljs som industrilokaler eller bostäder. Däremot skulle jag uppröras om de medeltida kyrkorna revs, de är kulturminnen och ska bevaras. Möjligen bör församlingarna satsa mer på att hålla gudstjänster i dessa även om de ligger lite längre bort, behövs det kan man antagligen komma överens med det lokala bussbolaget om att köra en eller annan extratur runt högmässan. (forts nedan)

De kyrkor som har kyrkogårdar bör givetvis bevaras, och rimligen bör Svenska Kyrkans resurser gå till detta. Man kan också använda tomma kyrkolokaler för inomhussport, och redan idag så är musikaftnar en av kyrkans mest välbesökta programpunkter, en utveckling som gärna kan breddas och bli större.

Möjligen kan man låta andra religioner ta hand om en kyrka efter att den avhelgats, men den möjligheten finns antagligen bara i storstadsområden, och väljer man att riva kyrkor så kanske man ska lämna kvar en ruin som påminner om att religionen förr var något som engagerade lokalbefolkningen, en sorts minnesmärke.

it Andra om: , , , , , , , , , svd1 dn ab1 ex svt


7 svar till “Gör om kyrkan till moské”

 1. HB Hammar är inte först med idén. Redan i början av 1970-talet utkom en präst vid namn Bengt Samuelsson med skriften “Fyll dem, stäng dem eller spräng dem”. Nu var ju hans huvudsyfte det första ledet, “fyll dem” medan diskussionen helt kom att handla om det något provokativa tredje ledet, “spräng dem”.

  Helt klart finns det övertaliga kyrkor. Som används sparsamt, ibland nästan inte alls. Och kyrkoförsamlingarna är medvetna om problemet med kostsamma reparationer, uppvärmning och underhåll. Men åtminstone på landsbygden har nästan alla kyrkor kyrkogårdar som är i bruk, varför det ter sig svårt att göra sig av med kyrkorna. Ibland har man byggt om kyrkor så att de förutom gudstjänstrummet även innehåller andra lokaliteter av församlingshemstyp och med ett bredare användande (gäller förstås ej K-märkta kyrkor, de får man inte bygga om). Och en ombyggnation värd namnet är ju också kostsam.

  Inte många av dessa övertaliga kyrkor går att sälja, kanske någon av de nyare, men vem vill köpa en kyrka som ser ut som en kyrka ?? Jag tvivlar starkt på att exempelvis muslimerna vill köpa en kyrka, inte bara för att den varit invigd för kristen verksamhet, utan också för att moskeerna brukar ha en helt annan arkitektorisk planlösning.

  Att spränga ? Njaää, det verkar mest demonstrativt och onödigt drastiskt.Återstår då alternativet att lägga en kyrka “i malpåse”. Inget bra alternativ, men kanske i nuläget det mest realistiska.

 2. Absolut göra om dem till moskéer. Då fylls de igen av troende människor vilket är bra.

  • Ja Berlings tankar om minareter är lätt ordnade, nåja, men river man tornet och bygger en minaret vid sidan så funkar det väl. Kupoltak är svårare antar jag. Men det viktigaste är väl att de används, inte till vad de används.

 3. De kanske kunde ta upp frågan nästa gång debatten om skolavslutningar i kyrkan tar fart igen. Det brukar ju ske i maj-juni varje år. Måhända kan alla som envist håller fast vid den traditionen förmås att köpa en andel i någon gammal nedläggningshotad kyrka i trakten. Sedan kan de få sjunga ”Den blomstertid” i den så mycket de vill.

 4. Där jag bor finns inte mindre än fyra 1100-talskyrkor, inom samma nutida församling. När de byggdes låg de förstås i varsin församling. Alla används, högmässan ”turnerar”, så var fjärde söndag får resp kyrka hålla högmässa. Två av kyrkorna ligger nära skolor och har en del samarbete med dem. Ofta hålls konserter i de något större kyrkorna. Den minsta är ungefär i storlek tvåbilsgarage (eller nåja, tvåbilsgarage för limousiner). I alla rings det helgmålsringning kl 18 på lördagar.

  Alla kyrkorna är viktiga landmärken för de boende i området.

  • Jag var tvungen att kolla ditt IP-nummer för att se var du bor någonstans.. Mjaha, fyra. De är knappast lika gamla som kyrkan på bilden, och jag skulle tro att de isf är lite yngre. Men använd gärna kontaktfunktionen och berätta vilka de är så kommer det fler bilder… :-)

   http://jinge.se/kontakt