En del av hemsidans besökare har sett att jag börjat intressera mig för kyrkor, men inte vilka kyrkor som helst. Det ska vara gamla kyrkor, helst riktigt gamla.
Bromma kyrka uppfyller kriterierna mer än väl, själva tornet byggdes år 1160 och sedan har kyrkan byggts ut stegvis. En bidragande orsak till mitt intresse är förstås Albertus Pictor, vår mest kände medeltidskonstnär. Räkna med att det kommer fler bilder på Bilderblogg.se, vilket det nu gjort. Och då blir det mer om Albertus, eller Målar-Albert som de mer vanvördiga kallar honom.
it Bromma kyrka, Albertus Pictor, Kyrkokonst, Medeltid, 1100-talet, 1400-talet, Dagens bild, Foto, Bilderblogg.se
10 svar till “Bromma Kyrka”
Hoppas du tog dig en tur och tittade på lilla fina Kyrksjön också, och kanske såg en av de ursprungliga de Geermoränerna.
Den ser rätt fin ut den med.
Nu har jag bytt bild till en i motljus. Tycker att den gör sig lite bättre faktiskt..
Fast det du kallar ”tornet” är ju den ursprungliga kyrkan – en s.k. rundkyrka, som också var befästning. Och Albertus Pictor var ju egentligen tysk… Men visst är Bromma kyrka värd ett besök!
Du menar Albrekt Ymmenhusen, jo jag vet historien bakom Bromma kyrka, jag har fått en privat visning och även läst de beskrivningar som finns. Du kan kolla på fler av Albrekts bilder på min andra blogg, http://bilderblogg.se
Frågan är om inte tornet -ursprungligen- byggdes för att vara ett försvarstorn, den frågan är nog inte avgjord tror jag.
Många tidiga och medeltida kyrkor var ju kastaler som folk kunde ta sin tillflykt till när det brann i knutarna. Oftast låg ingången/porten till kastalen en bra bit över marken för göra det besvärligt för angriparna. Med tiden har de flesta torn/kastaler byggts om och inte så sällan med porthål i marknivå.
Många större gamla kyrkor kan ha ett helt nätverk av dolda gångar och trappor i vägarna, undra varför.
I know! Jag har erbjudits att klättra i sådana.. :) Gamla kyrkor har ofta skottgluggar oxo..
Himla snygg bild!
Förresten Jinge, många av de flesta riktigt gamla kyrkorna ligger ofta på ännu äldre religiösa offer-platser. Så mest troligt satt dina gamla Asa-huldande föregångare där och tömde en och annan mjöd och spetsade med svamp.
Jo jag vet, Österhaninge kyrka ligger strax bredvid en gammal offerplats..