Beatrice Ask, den omöjlige?


Jag skulle tro att Beatrice Asks uttalande om lila kuvert på kallelsen till polisförhör för ett misstänkt sexköp skulle ha väckt uppseende oavsett om det var valrörelse eller inte. Det är en grov kränkning av principen att ingen är skyldig förrän man är dömd. Det fick igång debatten och nu skriver den f.d. justitie-
ministern på sin blogg.

Thomas Bodström: ”Om Ask vidhåller sin inställning är det omöjligt för henne att sitta kvar i regeringen. Vi kan inte ha en justitieminister som så uppenbart struntar i den mest grundläggande principen för rättssäkerhet: att man är oskyldig tills man är dömd. Vi kan inte ha en justitieminister som inte skiljer på oskyldiga eller dömda. Mot bakgrund av detta kräver jag att Ask tar tillbaka sitt uttalande eller avgår – något annat alternativ finns inte.”

Problemet med Beatrice Asks uttalande är att det visar på hennes bristande rättskänsla. Det är knappast ovanligt att folk först pratar och tänker först efteråt, det kan gälla Bodström också. Vi är många som har i färskt minne hur olika rättskränkande lagar infördes efter amerikansk modell av typen The Patriot Act. Polismyndigheterna i landet fick möjlighet att installera avlyssningsutrustning och kameror i människors bostäder, detta utan att de ens var misstänkta för brott.

Allt i eftersläpningen av den hysteri som startade den elfte september 2001, och där George W Bush var den person som utropade ett kommande korståg mot ondskans axelmakter. Att Bodström själv intog en plats på barrikaderna för de lagändringar som i praktiken strider mot FN:s regler om mänskliga rättigheter, inklusive EU:s, det ligger honom i fatet. Och det gör det i en omfattning som säkerligen har hjälpt Piratpartiet in i EU-parlamentet även om huvuddelen av den opinionen skapades med hjälp av FRA-lagen.

Att moderaterna gärna pekar med hela handen mot Bodström i nuläget är förståeligt ur den aspekten, men saken kokar likafullt ner till själva grundfrågan. Kan vi ha en justitieminister som har klara brister i sin rättskänsla? Jag ansåg att vi inte kunde ha det under den socialdemokratiska tiden, och jag anser inte att vi kan ha det nu. Därför är det meningslöst att kräva att Beatrice Ask ska ta tillbaka sitt uttalande, hon är helt enkelt olämplig för jobbet.

intressant Tags : , , , , , , svd dn ab ex t


7 svar till “Beatrice Ask, den omöjlige?”

 1. Det enda fel (ickepolitiskt korrekt förslag) som jag ser att hon har gjort sig skyldig till, är väl att detta förslag slår emot människor med MAKT. Att sedan regeringen, med Ask i spetsen, vill TVINGA barn (utan föräldrars medgivande) till drogtester tycks ingen bry sig om. Men nu är ju barn också maktlösa samt rättslösa i samhället.

  • Jodå, jag har tänkt att ta upp det, skulle ha gjort det idag om det inte vore för serverstrulet…

 2. Det enda fel (ickepolitiskt korrekt förslag) som jag ser att hon har gjort sig skyldig till, är väl att detta förslag slår emot MÄN med pengar, MAKT samt en minst sagt unken kvinnosyn. Att sedan regeringen, med Ask i spetsen, vill TVINGA barn (utan föräldrars medgivande …) till drogtester tycks ingen bry sig om. Men nu är ju barn också maktlösa samt rättslösa i samhället -klart de är ju inte MÄN med pengar, MAKT!

   • Vad menar du Erik?
    Vad jag vill belysa är hyckleriet. Om ett barn använder droger, så är det förstås en trasige; för dels barnet i fråga samt för föräldrar och anhöriga. Men faktum är att det drabbar ”bara” några få. Om en lärare använder droger drabbar detta en hel klass. Svara, varför tvångstestar vi inte lärare i stället? Och säg mej en sak? Tvångstestas poliser slumpvis? Om inte, varför inte det då? Varför inte tvångstesta alla i hela Sverige när man ändå är i farten!

 3. Bea är väl kanske inte det smartaste moderaterna har att ställa upp med, där vore det kanske läge att ha med en politisk kommissarie som kan sparka henne på smalbenen när det kommer till något mer avancerat ämne än väderleksutsikterna. Samtidigt personifierar Asken den moderata människosynen tämligen perfekt vilket torde kunna förklara att hon sin blygsamma intellektuella kapacitet till trots anförtrotts uppdraget att ansvara för rättssystemet.

  Det var f.ö. ett tag sedan vi såg Karamelltanten kommentera här ?

 4. Var det inte Ask, jag kan ej erinra mig med säkerhet, som gav vissa försäkringar till upphovsrättsindustrins förkämpar på någon tillställning, som även det inte heller visade något klanderfritt rättstänkande?