Är SD:are dumma i HELA huvudet?


Frågan besvarar sig själv, när Sverigedemokraternas partisekreterare och riksdagsledamot Björn Söder ifrågasätter om Sveriges bidrag till Eurovisionsschlagern är svenskt så uppvisar han just den rasism som partikamraterna annars är så angelägna att dölja.

Jag tänker inte bemöta honom i sakfrågan, i den illaluktande gödseldammen får han plaska omkring själv med sina partikam-
rater, men vi kan ju påminna oss om radioprogrammet kalibers avslöjande att SD på sin resa med ungdomsavdelningen sjöng nazisternas nationalsång, Horst-Wessel, på resan över Östersjön.

DN: ”Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder orsakade på söndagen stort rabalder på Twitter efter att han ifrågasatt om det vinnande bidraget i Schlager-EM var svenskt.

Kritikstormen orsakades av ett inlägg på Facebook, där Söder svarade på en kommentar om Sveriges vinst med ”Sverige?” Varpå han förtydligade sig med ”Heder åt de länder som värnar om sina egna språk!”

Kommentarerna läckte snabbt ut på diskussionsforumet Twitter och blev det femte mest debatterade diskussionsämnet forumet i Sverige.”

Nu efteråt så ägnar han sig åt skademinimering genom att påstå att det inte var sååå han menade, men alla förstår precis vad han menade, och det är det som gör det till ett så sorgligt att somliga faktiskt kan rösta på sådana partier.

it Andra om: , , , , dn123 ab12 gp12 sr svd12


29 svar till “Är SD:are dumma i HELA huvudet?”

 1. Det här är nog mer ett fall av ”Sverigedemokrater är ofta inte så bra på språket”. Han menade nog inte det han först skrev, men skrev väl det han inte menade. Det blev han sedan tvungen att radera och därefter förtydliga. ;)

 2. Well, om man dels säger att man ska seden dit man kommer och acceptera majoritetssamhällets normer.
  Sen dissar en svenskfödd superartist med en vinnarlåt. För att hon sjunger på engelska vilket sannolikt hjälper att vinna. ( och förstås att hon inte är blondskalle).

  då tycker jag Björn Söder har betett sig så osvenskt att han kan utvisas . Saudi verkar passande, moralkonservativa gnälliga gubbar som hatar kvinnor borde passa honom bra.

 3. Sverige har inte tävlat med en låt på svenska i ESC på typ 20 år och endå försöker Söder påstå att det är faktumet att Lorine Zineb Noka Talhaoui sjunger på engelska som han stör sig på, tror SD borde ha ’alkolås’ på sina datorer :)

  Vore det inte för att hans åsikter är riktigt obehagliga skulle man nästan kunna skratta åt det hela men rasism är som sagt inget roligt oavsett vilket uttryck den tar sig.

 4. Jag har gått och väntat på SD:s kommentar om Loreen som företrädare för Sverige (vilket ju är helt underbart!)och undrat vilken ingång de skulle ha på ”problemet” att hon ju är rejält mångkulturell, begåvad och kvinna. Allt detta är ju inte lätt för en ”manlig arier” att hantera. Att det skulle bli att hon inte sjöng på svenska…tja. Jag tycker att det är bra att SD visar sig i sin totala inkrökthet och just i detta sammanhang när så måmnga i Sverige gläds. Alltid tappar de några röster på det.

  • De gillar ju inte Zlatan heller, han är oxo född i Sverige. Fast ska sanningen fram så tycker jag faktiskt lite synd om dem oxo. De kan inte ha det så lätt..

   • Är du inte en lite för vänlig och känslig människa, Jinge? Inte behöver man tycka synd om människor för att de har en nationalistisk grundsyn, tydliga inslag av rasistiskt tankegods och dessutom inte lätt för göra riktiga analyser av utvecklingen vare sig i Sverige eller världen? Jag träffade häromdagen en av SD:s riksdagsledmöter, hon var inte på något vis dum i huvudet men uppenbart företräder hon åsikter som kommer göra oss alla dummare om vi delade dem.

 5. Undrar om Björn Söder sitter och skriver arga brev till UEFA där han föreslår att mål ska räknas olika mycket beroende på om spelaren som gör mål är ”äkta” svensk, tysk, fransk, holländare och så vidare??

  Personligen struntar jag i schlagern och ser fram emot baljor från både Zlatan och Elmander om ett par veckor. ”Landsförrädarna” som inte firar p g a att fel gubbe gör mål kan dra till Saudi.

 6. Intressant hur Söder får det till att det är journalisternas fel att någon efter hans rabalder hotade skjuta honom. Markeringen är förstås ett varningens finger till medierna. SDs representanter verkar slå allt hårdare mot vår pressfrihet, ytterligare ett uttryck för hur genomruttna de är.

 7. Söder ska vi vara rädda om, han måste vara alla SD-motståndares största tillgång. På några sekunder slår han sönder den image av salongsfähighet som SD kämpat för i många år. Tack Björn Söder för att du finns och visar vad ditt parti verkligen står för. :-)

  • Testa och läsa Kent Ekeroths tankar… Björn Söder framstår som en intellektuell gigant i jämförelse.

 8. Han verkar mer eller mindre körd, sedan raderar han vad han skrivit och tar tillbaka allt, när det redan är kopierat och ute på twitter… :-)

 9. Svenskt ?
  Jag såg en rysk tantkör, en estländare (?) och sedan cirka 23 engelska artister, alla sinsemellan helt utbytbara och utan kulturella egenheter.
  Med undantag av danskans käcka kaptensmössa. Men så kom hon också cirka trea från slutet ? Ironiskt nog tillsammans med den ende ”riktige” engelsmannen.

  • Om du inte lyckades se skillnad mellan Greklands, Turkiets och t ex Portugals bidrag bär du nog skaffa glasögon och skölja öronen. Att allt fler sjunger på engelska är välkommet, tycker jag. Dels underlättas förståelsen, dels ökar chansen för språkligt ”små” länder att vinna.

 10. Om du inte förstår reglerna för kommentarer, be då mamma förklara dem för dig! / Jinge

 11. Tja, det var väl oerhört klokt och vist sagt för dem som begriper. Därmed torde det väl framgå än klarare var de står även om man försökt påstå något annat och för väljarna borde det därmed vara ytterligare underlättat att ta ställning.

  Att det sedan faktiskt är en smula problematiskt med den anglifiering som sedan länge, vi talar förra årtusendet, pågått i musik- och underhållningsbranschen är ju ett annat problem då det tyvärr leder till en utarmning av det egna språket. Där tyx en hel del andra länder ha en lite annan syn. Men vad vet jag, det är ju bra att kunna använda många språk, i synnerhet då det finns ett otal sådana inom vårt kära EU;-)

  Det är oxo kul att se och höra amerikanska tv-serier dubbade till spanska i spanien, tyska i tyskland etc…

 12. Alla klagar på att SD inte kritiserar amerikaniseringen, som ju är den mest uppenbara orsaken till den svenska kulturens urvattnande. Nu har det äntligen skett att någon kritiserat användandet av engelska i Eurovision song contest. Men det är ju 15 år för sent…

 13. Du tycks inte haja att en fungerande mejladress ska användas.. / Jinge

 14. Skrämmande att han har en av topposternaa i sd, man undrar ju hur låg nivå det är på övriga företrädare…

 15. Dråpligast är ändå det förorättade tonfall han (och andra SD:are) alltid använder när de kommenterar och bemöter sådan här kritik. Som han skriver på sin riksdagsblogg: ”Journalister och sedermera andra nätaktiva försökte framställa det som om jag var emot Sveriges vinst på grund av Loreens bakgrund. Detta är dock bara trams.” Tror han/de att man bara kan sudda ut sina tidigare ideologiska ställningstaganden när det behövs?

  • Saken är ju den att även om Söder mot förmodan menade att det är faktumet att låten heter Euphoria istället för Eufori som han störde sig på så borde han ha förstått hur det hela skulle ’tolkas’ med tanke på vilket parti han företräder och vilka åsikter han tidigare ventilerat.

   Således visade Söder prov på samma märkliga betéende som t ex Kent Ekroth gjorde när han fick skämmas för sitt islamofobiska twittrande i samband med bomben mot regeringsbyggnaden i Norge och där triumferande fastslog att de haft rätt hela tiden … vilket de som det senare visade sig inte hade.