Låt Loreen vila en stund!


Ingen Loreen i SD:s Sverige, så står det i rubriken på Dagens Nyheters ledarartikel i dagens tidning, och en majoritet av svenska folket förstår att rubriken är välvald. Artikeln är läsvärd, men man bör nog också vara lite försiktig, vi får inte krama ihjäl Loreen. Det är ingen som helst tvekan om att hon kommer fort-
sätta att utvecklas som en mångsidig artist, en person som sannolikt kommer att nå betydande fram-
gångar även internationellt.

DN: ”Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, såg Sverige vinna Eurovision. Sedan lade han ut en Facebookuppdatering bestående av ett enda ord: ”Sverige?”

Med detta avsåg han, enligt ett skriftligt uttalande flera timmar senare, att han bekymras över de höga kostnader som är förknippade med att vara värdland nästa år. Han är också sorgsen över bortfallet av Europas rika språkskatt som tidigare präglat ”Mello”. När alla sjunger på engelska innebär det att ”tävlingens tidigare funktion som förmedlare av Europas kulturella och språkliga mångfald” försvunnit.

Det var ett intressant och överraskande klarläggande. Det ligger annars nära till hands att tro, vilket många också gjorde, att inlägget ”Sverige?” snarare visar att Björn Söder är rasist. Att han konstaterar att vinnaren inte heter Liselott och är rågblond utan Loreen och är mörkhårig och att den andra personen på scenen, Loreens dansare, är svart. Och att det alltså inte var ”det riktiga Sverige” som vann.”

Själv frågade jag mig om SD-medlemmar var dumma i -hela- huvudet efter att ha läst Björn Söders förlupna ord och hans mångordiga bortförklaringar efteråt. Pinsamheterna stod som spön i backen och hela historien utvecklades snabbt till att bli ett politiskt och taktiskt misstag helt i nivå med Jimmie Åkessons ökända debattartikel i Aftonbladet 2006, en artikel som dröp av rasistiska schabloner. Läser man delar av Breiviks manifest så förstår man parallellerna med den sortens rasism, och Breivik själv har hjälpt till genom att säga att Sverigedemokraterna är Sveriges bästa politiska parti.

Det räcker, vi behöver inte dra in Loreen i detta, det är inga svårigheter att förstå var hon själv tycker, men kampen mot den sortens nazianstrukna åsikter både inom och utanför Sveriges Riksdag har redan sina motståndare. De av oss som har lyssnat/tittat på de intervjuer som hon gett vet också att det är annat som skiljer denna sång- och danserska från dem som vanligen flimrar förbi i våra TV- och radioapparater. Hon har andra kvaliteter också förutom de rent artistiska.

Kampen mot rasism berör oss alla, vi har alla ett ansvar för att avslöja den och peka på dess kopplingar till strömningar som blommade på 30-talet, och själva bör vi avstå från att dra in andra som inte bett om att bli indragna.

it Andra om: , , , , , dn12345 sr1 gp1234 svd12345 ab123456 Läsvärt? annarkia, 1, 2, lasse, 1, parkstugan, pepprat, 1, varghjärta, 1


5 svar till “Låt Loreen vila en stund!”

  1. melodifestivalen är en svensk tradition som föddes med televisionen, loreen är svensk och tävlar för sverige – riktigt bra gick det också

  2. Som sagt, alla vet vad Björn Söder menade. Alla vet också att hans usla bortförklaring är just en bortförklaring. SD:s partitopp verkar ha en sådan regel: trampar man i klaveret räddar man sitt ansikte genom att spela förnärmad och förklara bort det. Att det görs på ett genomskinligt och pinsamt sätt spelar ingen roll.

    Det där är ett fascinerande och skrämmande inslag i den där rörelsen. Trots att de inte ens lyckas dölja sin rasism är det liksom underförstått att rasism är okej så länge man låtsas försöka dölja den. Jag misstänker att det finns en massa SD-anhängare som faktiskt gläds åt Loreens seger, men som nu lik förbaskat inte kommer på andra tankar om Söder & Co.

    • Är du säker på att ”alla vet vad Björn Söder menade”?

      Det låter som att du dömer på förhand. Det finns de personer som dömer muslimer på förhand. Vad skiljer dig från dem?