ESC-finalen i Friends Arena i Solna 2013


Det skulle förvåna mig mycket om inte Sveriges Television förlade ESC-finalen till Friends Arena. Av den undre bilden så kan man dra slutsatsen att beslutet redan är fattat, men den artikel som avbildas gäller den svenska finalen den nionde mars 2013, inte EBU:s stora final.

Jag utgår ifrån att Sveriges Television väljer att dra nytta av erfarenheterna från den svenska finalen på arenan i mars när vi ska ta hand om den stora finalen i slutet på maj. Om inte annat så verkar det ologiskt att sätta upp och iordningsställa allt en gång i mars för att sedan flytta all utrustning och göra om samma sak i större skala i någon annan stad ett par månader senare. Ett sådant beslut tror jag inte på för ett ögonblick, det vore dessutom ett gigantiskt slöseri med pengar.

Det handlar om vår nationalarena, och AIK Fotbolls hemmaplan, och man får chansen att visa upp det nyinvigda underverket inför alla EBU-länder och den chansen kommer man inte missa. Sedan är det lite småkul att artikeln på SVT:s hemsida kan tolkas som att allt redan är klart, och det är det ju, fast inte inför den stora finalen.

En annan sak, låt vara en liten detalj, i vanliga fall brukar jag vara tämligen avogt inställd till Melodifestivalen även om jag alltid tittar, men så känns det inte just nu. Loreen har gjort intryck, och jag tror att vi är många som är imponerade av henne, något som även påverkar min inställning till jippot i övrigt. Det är dess-
utom skojigt att se att hon och låten euphoria fortfarande trendar på Twitter…

it Andra om: , , , , , , , , , sr ab123456 gp12345 dn1234 svd1234.


5 svar till “ESC-finalen i Friends Arena i Solna 2013”

 1. Jag ska vara lite dryg,
  Det skulle vara bra om finalen hölls på Friens Arena, bygget har ju redan lite Baku-anda i sig, med tanke på korruptionen i bygget.

  • Men va? Ett par av Solnas politiker är ju åtalade för mångmiljonmutor, eller vad det var.. Nää, det argumentet håller inte..

   • Stadsdirektören fick 900000 av PEAB för att dom skulle få bygga arenan i samarbete med kommunen i ett gemensamt bolag där PEAB kan dra sig ur och därmed lägga hela den ekonomiska risken i knät på kommunen.

    Sådant beteende fungerar inte ens i Göteborg.

    • Sådär har de försökt göra i Uppsala också med Gränby arena. Dock uppdagades det av några grävande personer och hela projektet lades på is.

 2. Själv hade jag hoppats att SVT nu skulle gripa tillfället att äntligen göra om hela upplägget kring melodifestivalandet. Även om det visade sig funka i år känns det ju som om konceptet med fyra delfinaler, etc, har gjort sitt nu. Eftersom vi förmodligen inte kommer att vara lika angelägna om att vinna en gång till på raken borde man passa på och pröva något nytt, experimentera lite.

  Det ska hursomhelst bli intressant att se hur årets vinnarbidrag påverkar inriktningen och kvaliteten på nästa års bidrag. Framförallt i Sverige har vi länge varit väldigt konservativa och tyckt att ”Schlagerfestivalen” förutsätter en viss sorts musik, som helst inte ska förnyas och utvecklas. Men när vi äntligen (och överraskande) skickar något nytt och annorlunda går vi plötsligt och vinner.

  I bästa fall kanske alla Christer Sjögrens och Charlotte Perellis, inklusive deras europeiska motsvarigheter, nu äntligen fattar att det är bladvändardags. Eurovision Song Contest 2013 skulle kunna bli den första riktigt moderna.