Vart går Vänstern?


Förre riksdagsledamoten Anders Wiklund (V) är fundersam kring Vänsterpartiets politik och skriver därför en debattartikel i vänstertidningen Flamman.

Anders Wiklund/Flamman: ”Men vad pågår i Vänsterpartiet? Det förefaller som om Ohly tycks vilja samla partiet bredvid S och MP under fältropet ”Tillsammans mot mitten kamrater!” Det var ju alldeles nyss som budskapet från Ohly (och partistyrelse och kongress) var ”politik i rakt motsatt riktning”, har man glömt det? Nog var det väl vänster om marsch som då avsågs. Och Ohlys raljerande om trängselavgifter i politikens mittfält, var det bara på skämt det? …

… Här kan man tala om helomvändningar, heliga kor slaktas på löpande band. Plötsligt byter partiet hållning till EU, utträde är inte längre aktuellt heter det. Inte heller arbetstidsförkortningar är längre aktuella. Slakten tycks också ske helt smärtfritt. Inga upprörda protester eller upprivande svekdebatter. I sanning en verklig renässans för den politiska hållningslösheten och dubbla bokföringen. …

…Jag tror två kategorier av väljare nu vänder partiet ryggen. De som vill se V som det tydliga vänsteralternativet, och som är bekväma med partiets traditionella utanförskap. Den här gruppen känner sig hemma när Ohly lägger ut texten om ”V mot resten”. Den andra gruppen utgörs av allmän vänsterväljare som nu börjar tröttna på partiets hejdlösa opportunism och därav monumentala brist på trovärdighet. …

… Är svaret på V:s bekymmer den pågående ”makeover” partiledningen initierat för att råda bot på kräftgången i opinionen? En farbroderligt leende Ohly, eller den mera ödmjukt inlyssnande approachen till medborgarna, som nu ska ersätta partiets traditionella ”vi som vet bäst”-attityd, kan det vara lösningen? PR-folket hålls i alla fall sysselsatt, men jag är rädd att problemen är djupgående och kräver helt andra lösningar.

Diskussionen är intressant, och jag tycker mig ha märkt att den i högsta grad är pågående. Den är så till den grad pågående att jag personligen känner ett par vänsterpartister som kommer att rösta på Piratpartiet i kommande val. Jag känner ytterligare någon som inte kommer att rösta alls och dessutom inte betala medlemsavgiften inför 2010.

Dessa reaktioner kan vara minoritetsyttringar, men kräftgången i opinionsmätningarna talar ett annat språk. Från att ha haft över tio procent så ligger man nu nära fyraprocentsspärren. Återigen, kanske det är bäst att tillägga.

Hur man än vänder sig så har man en viss kroppsdel bak som bekant. Det betyder för min egen del att saken kokar ner till en annan och lite mer drastisk fråga. Ska man medverka till att den borgerliga högeralliansen sitter kvar fyra år till, eller ska man satsa maximalt på att byta ut sittande regering? För mig själv är svaret givet, de frågor som lämnas obesvarade får tills vidare anstå till den dagen den nuvarande regeringen fällts. Men det är inte alla vänsterpartister som tycker som jag, och uppenbarligen inte heller alla vänsterväljare…

intressant Andra om: , , , , , , , , , , ab dps svd dn hd ex t annarkia björnb k&å lasse loke rödam scraber anders jonas s skribenten


41 svar till “Vart går Vänstern?”

  1. Tyvärr är detta som Anders Wiklund tar upp sant!
    En ny vänsteropinon måst antingene komma utifrån eller underifrån. Makt korrumperar. Ohly påstådd sig vara kommunist men, hans dotter gick då i en privatskola samt själv bor han i en STOR flådig fyra på Fersonamla medlklass ön: Södermalm.

    Låt Vänsterpartiet falla och låt oss se ett nytt vänsteralternativ få komma in i dess säte.

        • Ja men vad tusan är det med det då? Det gör de allra flesta som bor i innerstan. Hade du skrikit dig hes om han bodde i villa oxo? Eller menar du att socialister inte får bo i bostadsrätt, ha bil, eller ha en sparad slant?

          Får vi ta en sup vid behov??

          • Det är faktiskt berättigat att fråga om bostadsrättandet kan ha en korrumperande inverkan på en del människor. Nu har faktiskt även en hel del vänsterpartister personligt intresse av att bostadseländet i Stockholm fortsätter, att det inte vidtas åtgärder för att slå botten ur bostadsspekulationen. För då blir ju deras bostadsrätter mndre värda. Det gäller inte bara Ohly.

            • Nu har faktiskt även en hel del vänsterpartister personligt intresse av att bostadseländet i Stockholm fortsätter

              Överdrift. Det faktum att man tvingas köpa en lägenhet gör en inte korrumperad.

              • Tvingas är nog inte rätt term i alla lägen. Och hur det än är med motivationen, sitter man med en lägenhet som man ”äger” (eller som banken låter dig bo i) kommer andra mekanismer att träda in än gammal vanlig solidaritet. The Media is the Message. Sitter några tongivande V-personer i bostadsrätter kommer politiken att bli därefter. Stora lån, kanske stigande räntor, och fallande borättspriser dessutom …

  2. Jinge, jag förstår att du tänker stödja V och även göra det i valet, men vad tror du skulle hända om partiet struntade i koalitionen och gick den egna vägen utan att snegla åt något håll? Man skulle ändå få in Mona som statsminister och få hyfsat inflytande som jag fattar saken.

  3. Rätt märkligt att det direkt börja handla om dotter, bostadsrätt och Ohly som person. Lite o.t. Ohly har gått på samma blåsning som många andra, egentligen äger han ingen lägenhet, han har bara köpt rätten att bo där, föreningen äger lägenheten.
    Till det väsentliga, en fråga. Det Anders Wiklund beskriver har jag också sett och faktiskt dragit lite på mun åt det, i mina ögon sett är det tragikomiskt. T.ex. hävdade jag att det var vansinne att lägga sjukfrånvaron på arbetsgivarna, min motivering var att det först drabbar de anställda i alla företag och fåmansföretag. Reaktionen var att jag visste inte vad som var bäst och arbetsgivarna ska veta vad det kostar att folk blir sjuka. I dag vill vp att staten ska ta sjukskrivningarna igen.
    Även det att jag ansåg att utträdeskravet i EU var överspelat och skulle flyttas nedåt på prioriteringslistan ansågs inte vara riktigt vänsterpolitik.
    Men framför allt så syns det tydligt att många av dem som tidigare ville och försökte fjärrstyra rikspolitikerna med kongressdirektiv och medlemopioner som nu har fått rollen som rikspolitiker inte lyssnar alls på vare sig kongressen, sina medlemmar eller opinionen.

    Att välja vp är ju att välja s indirekt, visst är det så och man kan fundera över alternativen. Det finns inga!! För ett regeringsskifte innebär ingen större förändring av vare sig s eller vp eller av den borgerliga politiken (tvinga den att gå åt vänster), allt kommer fortgå i samma hjulspår med ett fäktande om mitten i stället för att försöka förflytta mitten åt vänster.

    • För ett regeringsskifte innebär ingen större förändring av vare sig s eller vp eller av den borgerliga politiken (tvinga den att gå åt vänster), allt kommer fortgå i samma hjulspår med ett fäktande om mitten i stället för att försöka förflytta mitten åt vänster.

      Och vad göra i så fall?

      Skapa Det Nya Vänsterpartiet?

      Det är inte avsett att vara en ironisk fråga. Är det enda möjligheten tror du?

      • Ja, jag tror det. Men det kommer möta motstånd, hårt motstånd från både s och vp, kanske mp också.
        Att det kan bli så visade sig redan i turerna runt vägval vänster.

  4. När det gäller vissa saker så har folk i partistyrelsen förklarat att vänsterpartiet fortfarande vill gå ur EU. Det yttrande som Ohly gjort har han inte partiet bakom sig. Partiet har dock sagt att dom accepterar folkomröstningen (till skillnad från vissa partier som inte accepterar folkomröstningar) och kommer inte att driva utträdet aktivt utan kommer att ha kvar det passivt för att kanske driva det aktivt i mitten på 2010-talet, eller om det plötsligt händer något aktivt. Det är på samma sätt som för kungahuset (som vi inte har folkomröstat om). Skulle kungen göra något riktigt korkat så skulle vi ta den chansen.
    Har pratat med vissa inom partiet och fört fram att man kanske ska ha en mer färgstark människa som partiledare. Det fanns en viss acceptans men ändå irritation över att personligheten är viktigare än partiprogrammet. Dom är dock irriterade att Ohly gör uttalanden utan att ha partiet bakom sig. Vem vet. Vi kanske byter partiledare vid nästa kongress.

  5. Hur mycket tjänar du på Googleannonserna Jinge? Är inte det nåt som strider mot en socialists värderingar?

    • Jag ”tjänar” några cent varje dag. Hittills idag 5 cent. Nej jag har inga betänkligheter över att få mina kostnader täckta, däremot så kan det ibland finnas annonser som stör. Får jag tips så filtrerar jag bort dessa. Nej, tyvärr intresserar inte annonserna ens tiondelen av vad som skulle behövas. Allt var bättre förr… :-I

        • :-) Man kan ägna tid åt att anpassa och förbättra dem oxo, men det har jag inte tagit mig tid till. Ska göra det någon dag, kanske redan till helgen.

  6. Nu under senhösten och början på vintern så kommer en del föreningar ha separata nomineringsmöten när nomineringar till alla möjliga årsmöten och kongress och valet kommer att hanteras. Det bästa att påverka partiet är faktiskt att gå på dessa möten och föra fram sina åsikter (även anonymt om ens egen förening har en bra struktur på mötet). Vill vi ha t.ex. Hoffman som partiledare så skulle det vara bra om folk förde fram denna åsikt (sedan skulle det givetvis spela roll om hon var intresserad också). Nomineringarna är viktiga. Nominera även folk som man inte har frågat. Det är ju en av orsakerna till att vi har valberedningar. Vart går Vänstern? Den går dit medlemmarna vill. Och det närmsta halvåret är kanske den perioden som kommer att bestämma om partiet kommer att bestå eller försvinna. Ett halvår som bestämmer partiets framtid. Och den som vekt knyter näven i fickan och mummlar tyst kommer då att förverka sin chans.

  7. Här är min åsikt om detta, Jag tycker vänstern ska fokusera sig på att få bort högern just nu. Valet är bara ett år bort.

    När högern är borta så har man 4 år på sig att forma om partiet och göra en ny plan, detta gällerbåde vänster partiet och socialdemokraterna.

    om vi tar en intern strid i partierna nu så skulle det troligast ge högern 4 fler år och då har de privatiserat allting och vi har nog en legoarme då

    • å det tro du på Gripen. Ditt argument är bara en repris på det som har sagt före val, efter val och mellan val.

  8. Det kommer svida jävligt mycket att lägga sin röst på vänstern i nästa val. Vänstern måste gå vänster ut och bryta samarbetet samt börja prata om saker som berör oss vanliga knegare. Typ 6 timmars arbetsdag, större offentlig sektor och förstatligande av industri, fler billiga bostäder osv. Annars kommer vänsterpartiet försvinna in i Sossarna… Det får vara ett slut på jakten efter medelklass röster!

  9. Några reflektioner:
    1. Den nuvarande styrande gruppen inom partiet utgår i första hand från makt, inte ideologi, och blir därmed opportunistisk. (Undantaget Kalle Larsson och någon till kan jag tycka).

    2. Vår marsch mot mitten startade allas vår Gudrun. Men hade vi låtit henne vara kvar, då hade vi ju haft våra 8-10%, minst.

    3. Förmodligen samma siffror med Fagerstas idol Stig Henriksson eller återvändande Jonas Sjöstedt som frontpersoner.
    Dessa tre är, menar jag, inte opportunister utan de är ideologiskt förankrade i en mittenvänster politik.

    4. Segerreceptet är tror jag att få många av de som inte röstade senast att rösta. I våra ex. tjugo största kommuner finns många områden med en rösteandel ned mot 65-70%. Alla vet att lågt valdeltagande innebär lågt borgerligt stöd. År 2006 fick vi 325.000 röster lika med 5,85 %. Det är fascinerande att jämföra röststöd.
    OM vi satte in massiva resurser där vårt potentiella stöd är som störst, så skulle vi knocka högeralliansen. Vi skulle återgå till att som politiskt parti hjälpa människor i vardagen med allt, jobb, socialen, försäkringar, deklarationer, rasism, skolor, läxor …
    Men tyvärr – partieliten är inte intresserad av en sådan valkampanj. De vill vara där de känner sig som hemma …

  10. ”Ska man medverka till att den borgerliga högeralliansen sitter kvar fyra år till, eller ska man satsa maximalt på att byta ut sittande regering?”

    Jaa du Jinge, om du vill ha ett ärligt svar så är det nog att det är skit samma.

    Sossarna har blivit det nya småföretagarpartiet och moderutterna påstår att dom är det nya arbetarpartiet. Sanningen är väl att dom simmar i precis samma ankdamm båda två och slåss om vem som är mest positiv till privatskolor.

    Sossarna har inget med socialism att göra utan dom är precis lika mycket borgare som borgaralliansen. Socialism är inte att höja skatten med några ynka procent eller att höja ersättningen i arbetslöshetsersättningen några ynka procent. Socialism är att förändra samhället från grunden och få bort borgartänket helt och hållet.

    Miljöpartiet påstår inte ens att dom är socialister (…på något sätt hederligt ändå).

    Och ändå … så ska vi bilda regering ihop med dessa borgare. Det är helt enkelt ”helt åt helvete”. Det är mycket lättare att pressa borgarna åt vänster om vi inte sitter i regeringen.

    Jag funderar nog mer och mer på att i nästa val hitta nåt parti som vågar stå upp för socialismen och som inte lägger sig platt för borgartänket

  11. Alliansen med s och mp kan bli vänsterpartiets dödskyss. v tvingas acceptera högersocialdemokratisk politik annars inga ministerposter. V kan inte gå ut och driva egna kampanjer för då skulle borgarna hoppa på vänster alliansen med kommunistspöket. Sahlin skulle nog också bli upprörd och mena att v skrämmer bort mittenväljarna. Resultatet blir ett tyst v.
    väljarna drar den naturliga slutsatsen – vad ska vi ha v till.
    henrik

    PS den stora frågan är kommer v att sjunka under 4% före eller efter jul? DS

  12. Man kanske borde inse att man inte kan föröka sig genom delning,det har prövats och prövats….

    Sossarna saknar ledning.

    Högern kör hårt med regi från ”thinktanks”, och lyckas!
    All kritik rinner av som vatten på en gås,allt är egentligen bra om inte bättre.

    Vänstern kanske skulle försöka lämna kotterierna därhän och enas,liiite,liite kanske?

    • Fredrik! Hur många röster brukar SKP få i allmänna val till Riksdagen?

      Kan du ta fram siffrorna från första gången de deltog fram till idag?

      Man kan lika gärna rösta på Kalle Anka-partiet som du vet. Antalet röster blir säkert mindre än 1000 och redovisas under övriga.

      Jag menar inget illa med att påpeka det, men SKP är inte ett alternativ.

      • SKP är en relik från forntiden. Hur kan man va så innehevete knäppa att man fortfarande håller på öststatssocialismen som totalt flippade ur. Enda skillnaden var att en överklass ersattes av en annan, Det har inget med socialism att göra.

        Och Jinge, ja kolla lite på valresultatet förresten, du är orättvis, i valet 2006 fick faktiskt SKP nästan dubbelt så många röster som Kallae Anka, hela 438, mot Kalle Ankas 198 röster….

        • Och Jinge, ja kolla lite på valresultatet förresten, du är orättvis, i valet 2006 fick faktiskt SKP nästan dubbelt så många röster som Kallae Anka, hela 438, mot Kalle Ankas 198 röster….

          Åfan, då har de gått framåt. När skulle de kunna komma in i riksdagen med den utvecklingen? År 2240?

  13. Det är jätteviktigt att ha ett oppositionellt och icke opportunistiskt vänsterparti. Men det får inte gå ut över det övergripande, nämligen att bli av med alliansregeringen.

    Hur “blek” vi än tycker att Mona Sahlin är som statsministerkandidat, ska vi inte inbilla oss att det skulle vara möjligt att få en politisk kursändring om inte SAP är med på tåget. Vi kan tycka att sossarna för en borgerlig politik, men tro mig, det är ändå väsentlig skillnad mellan högersocialismen och den öppet borgerliga politiken.

    Jag tycker att man från alla tre partierna borde studera och ta lärdom av den norska situationen (där är det visserligen Senterpartiet och inte Miljöpartiet som tillhör de rödgröna, men ändå.) Det verkar gå bra med samarbetet i alla fall. Möjligen beroende på att de norska sossarna har Stoltenberg i stället för Sahlin…

  14. > …det är ändå väsentlig skillnad mellan högersocialismen och den öppet borgerliga politiken.

    Sorry GB det håller jag inte med om, den enda skillnaden är att i det borgerliga fallet pratar man öppet om vad man tänker göra och gör, i högersocialist fallet tigger man eller öppet ljuger oss i ansiktet och sedan gör!
    På ett sätt anser jag att borgerliga är ärligare i sitt röstfiske.

    • Jupp Sniff du har rätt, sossarna har alltid alltid haft ihop det med storfinansen och det finns nog många hos storfinansen som tycker att det är bättre med sossar än borgare i regeringen för då kan man manipulera mycket enklare och helt mörka en massa saker.

      Vänsterpartiet måste hoppa av den där jävla alliansen med sossarna och miljöpartiet.

      • Om ni har rätt, Sniff och Andreas, så är det helt kört för överskådlig tid. Vänsterpartiet kan öka (eller minska) med några få procent hit eller dit men i det stora hela är det endast sossarna som kan ”make a difference”. Och ni säger att det vill de inte…

        • Jo Berling, vänsterpartiet kan ”make the difference” om man skiter i att vara med i sossarnas och grönborgarnas regering. Är vi inte med kan vi pressa mycket mycket mer eftersom en sån regering kommer att va otroligt maktkåt och skitskraja för att behöva packa ihop. Ska vi va med i regeringen blir vi bara en gisslan. Varför i helvete ska Ohly och gänget ha så innehelvete svårt att fatta det???

          • Ska vi va med i regeringen blir vi bara en gisslan. Varför i helvete ska Ohly och gänget ha så innehelvete svårt att fatta det???

            Jag lär återkomma till det ämnet, kanske redan idag..

          • Vad jag menar är ju att det är omöjligt att tänka sig en svensk vänsterregering där inte SAP är dominerande. Men precis som du tvivlar jag på att en allians med regeringsposter för V och MP är den rätta vägen. Inte för att jag vet om Hilding Hagberg, C H Hermansson och Lars Werner fick så stor utdelning genom att stå till vänster och pressa sossarna, men något kan det säkert ha betytt.

            Om jag inte tar fel så var det väl ändå Vänsterpartiets medlemmar som krävde att denna gång skulle de med i regeringen, det var priset för att stödja sossarna… (Om sossarna sagt nej, vad skulle V då ha gjort? Proteströstat på borgarna??)

  15. Japp Gösta Berling det vill dom INTE! Sorry motsaten hade varit roligare men i vår individualistiska värld är det mammon, snikenhet och egotripp som är kungar.

  16. Min röst kommer INTE gå till vänster i detta val, om jag överhuvudtaget kommer att rösta? Argumenten behöver jag inte ge, ty tråden innehåller alla motargument mot ett Vänsterparti som går mot mitten.

    Politikers driv här i livet är att till varje pris sitta i STYRANDE positioner. För att göra detta anpassar de sig så att de passerar nålsögat – in till maktens finrum. I Dagens Sverige betyder det marknadsanpassning. Detta görs enklast genom att först skrämma upp folket sedan ge dem lösningen via olika populistiska lösningar på svåra samhällsproblem. Alla riksdagspartier arbetat precis efter denna modell. De anpassar sig eller så åker de ut.

    Då vill jag inte längre var med. Bättra att totalt skita i samhällsdebatten. Sluta läsa tidningar, sluta se på TV samt sluta läsa på nätet. Skita i allt och flytta ut i skogen och bo i en husvagn med en hund eller nåt.

    Låt dem hålla på.