Vänsterpartiet och EU och sponsring

Jag läste en bloggarkollega som hävdade att vänsterpartiet inte alls bör ändra sig och acceptera EU-medlemsskapet, Jag anser att det är fel, (V) kan inte slåss mot väderkvarnar, och hur man än vänder sig så kommer vi att få dras med EU.

Att vara EU-kritiska och agera för att förändra EU inifrån är helt i sin ordning tycker jag, men att stånga pannan blodig och tala om urträde känns inte speciellt meningsfullt. Själv ogillar jag många saker som vi får dras med på grund av medlemsskapet, men hur chans har vi att få Sverige att utträda? På en skala? Dessutom är det en fråga som alliansen kommer att skjuta in sig på i valrörelsen. När vi ändå inte har någon möjliget att gå ur så är det lika gott att ta ifrån högerpartierna det vapnet.

————–
Under strecket: Jag har talat med datorverkstan idag och efter at ha beskrivit vad som hänt med datorn säger de att man troligen måste byta moderkort – och processor. (Det kommer att kosta 4-5000.- I en kommentar uppmanades jag att berätta mitt plusgironummer, och nu gör jag det trots att jag nobbat att göra det tidigare. Plusgiro 199 55 76-4

i Läs även andra bloggares åsikter om , , , t

[tags]EU, Vänsterpartiet, Val 2010, Politik[/tags]

  19 comments for “Vänsterpartiet och EU och sponsring

 1. nature
  29 juni, 2009 at 10:58

  @Jinge: ”men att stånga pannan blodig?”

  Bättre det är att köra huvudet i väggen, än att inte använda det alls!

  Plusgiro 199 55 76-4
  En femhundring får du av mej – det är allt jag kan avara så här på kort varsel, inför semestrar och allt!

 2. 29 juni, 2009 at 13:22

  Nature! Kapitalist! :-)

  Jag hade förhoppningar åp att någr skulle skicka en tjuga, typ…

  Ptja, de slantar jag hade jagt undan till annat smälte framför mina ögon, minst sagt. Det värsta är att jag BORDE VETA BÄTTRE! :-(

  Men, nu har jag iaf sett till att boka in mig på ungarnas datorer så tyst lär det inte bli i alla fall. Nästa dator lär bli en släpbar så mobiliteten ökar, men det är ju attan att inte Dell ska kunna sätta dit processorn i moderkortet utan måste byta. Ska kolla med Claschx och se vad det är för trollkonster han kan..

  Det är synd att inte Googleannonserna ger mer, då skulle jag kunnat skippa eplusgirot.

 3. 29 juni, 2009 at 13:25

  En annan sak som jag ska återkomma till i ett antal bloggposter är hur jämrans störande det är att inte ha internet. Det är MYCKET frustrerande.

 4. Joakim
  29 juni, 2009 at 13:32

  Att vara EU-kritisk är väl en socialdemokratisk paradgren som ytterst handlar om att få föra den borgerliga politik man villigt ”påtvingas”, trots att man säger sig egentligen vilja göra motsatsen! Och vart hamnar man om man börjar ”vrida verktygen” ur motståndandarens händer genom att själv bli likadan..?

 5. Gibson
  29 juni, 2009 at 13:44

  Hej Jinge!
  Tips, skippa och lagga din Dell dator, de har inbyggd kort livslängd och för det priset får du både nyare och bättre datorer, bärbara eller stationära. Har haft Dell på företaget i flera år och de är skräp. Annars går det faktiskt att köpa på Blocket billigt.

 6. Christer W
  29 juni, 2009 at 14:52

  Alldeles riktigt Jinge, nu sitter vi där (i EU).
  Men som vanligt finns det en del skrivbordsgeneraler som anser att det är kartan som gäller och inte terrängen.

  Under strecket, en händig karl bygger allt själv och ger fan i Dell. ;)

 7. 29 juni, 2009 at 15:10

  I det här läget är det väl nästan bättre att köpa en helt ny dator, om den du har inte är nån dundermaskin som skulle kosta fett med cash att ersätta? Du kan nog fortfarande salvagea hårddisken och sätta in i den nya. eller i ett externt hårddisk-case för några hundra om du har viktiga grejer på den. Att byta ut moderkortet är ju nästan som att byta ut hela datorn ändå.

 8. 29 juni, 2009 at 17:10

  Och framförallt: Det är riksdagen och inte Europaparlamentet som beslutar om ett utträde. Att då gå till val till EP på utträde är helt enkelt inte ansvarsfullt. Då är det ju bättre att bojkotta och inte skicka dit någon parlamentariker alls? För E-B Svensson röstar ju hejvilt för olika direktiv väl i Bryssel (även om det är bra saker hon stödjer).

  Att prata sakpolitik, tala om vad man tycker är dåligt och vad man vill uppnå tror jag gör stor skillnad. Carl Schlyter (mp) var hela valrörelsen tydlig med att han vill ha ett öppet EU och minska lobbyisternas makt.

 9. mr Biz
  29 juni, 2009 at 18:25

  Tack vare den här bloggen slipper jag betala för allt jag ändå inte läste i tidningarna jag köpte förut. Dessutom har även jag slängt ut TV’n så en snabbkalkyl gör det lätt att skicka en välförtjänt slant! Varsågod Jinge :-)

 10. nature
  29 juni, 2009 at 19:15

  för den uppmärksamma läsaren framstår kanske Claschx som en pseudonym under jinge; då jinge med sin långa erfarenhet av ”det där med datorer” borde klara av en sådan enkel som att beställa nya delar eller bygga om en dator? Inte borde detta lilla ge jinge något större trubbel; han som varit med innan BBSerna kom. Gamla igården.

  Själv började jag intressera mig för detta meddatorer: ABC-80, Vik 20, Amiga 500, 286, 486, Pentium, Pentium II Osv. Mindes ni föresten att Pentium hade ett räknafel. Trivial enkelt, men det gick att spåra dessa med något enkelt tal i miniräknaren som fanns i oset.

  I början förnekande Pentium all kändedom. Det var första gången som marknaden förstådd kraften: ”Internet.” Folk skrev om Pentium. Pentium bakade och överlevde. Skit i Pentium; Kör något billigare bättre alternativ istället! Bygg själv.

  Nature
  Data-Teknikern!

 11. Gösta Berling
  30 juni, 2009 at 08:18

  Socialdemokratiska EU-motståndare har blivit kritiker, Miljöpartiet har släppt utträdeskravet, Junilistan har aldrig krävt utträde. Det finns bara ett enda anständigt parti som fortfarande står fast, och nu vill du att även Vänsterpartiet ska vika ner sig. Jaha. Då är det bara att gratulera Sverigedemokraterna, de blir ensamma om EU-motståndet.

  Men vi som av andra skäl aldrig kan tänkas rösta på sd, vart ska vi ta vägen ?

  Tycker att EU-valets resultat visade hur tydligt som helst att vi socialistiska EU-motståndare har rätt, EU är och förblir storfinansens och kapitalismens projekt, vad har vi för anledning att legitimera detta? Enda rimliga är att driva en kritisk och konstruktiv politik så länge vi är med men att samtidigt med all kraft arbeta för ett utträde till friheten. Samarbete och handel kan och bör vi ha med andra länder inom och utom EU, helst mer än idag, men vi kan inte stillatigande se på när marknadsideologerna med ett hånleende river ner det som svensk arbetarerörelses pionjärer mödosamt byggt upp, det vore att respektlöst spotta på deras kamp för idealen.

 12. 30 juni, 2009 at 12:09

  Nej Nature! Det är en pseudonym men inte ”under jinge” som du skriver. Jodå, jag har oxo byggt datorer, den första en Imsai 8080 år 1975.

  Men snurran satt fast i kylpastan och bågen som fixerar snurran gick inte att ändra när flänsarna satt fast. Och skilja snurran från flänsarna med en yxa valde jag bort… :-)

 13. huga
  30 juni, 2009 at 14:06

  Först tvingades Ohly backa från att vara stolt kommunist till, ja vadå? Och nu vill man att partiet skall permanenta tvångsäktenskapet med den nyliberala tvångströjan €U och försvinna ut i Borg-kollektivets jagutslätande valium-tillvaro.

  Bara de värsta krigshetsande anglofilerna och sionisterna på DN & Co skulle komma på tanken att kalla €U för en ”demokrati” eller ett ”fredsprojekt”. Hälften och mer än hälften vanliga hederliga medborgare i detta land har varit emot skiten från första början och insett vad Palme insåg för över 30 år sedan: Det är fria och obundna från sådana superstater kan vi påverka, inte assimilerade och neutraliserade i det.

  Det är inte omöjligt att lossa denna fotboja som fortfarande kostar oss 25 miljarder om året, det är hälsosamt, definitivt också för Vänsterpartiet som då kan återfå sin styrka och sjunga frihetens lov för partikamraterna nere i €U…

 14. Sara G
  30 juni, 2009 at 15:23

  EU är ett nyliberalt, jävla helborgligt, råkapitalistiskt projekt, där varor och tjänster går före allt annat, före människorna!(Om man nu inte räknar med de människor som sitter där nere och kammar hem storkovan.)
  Det räcker inte med att kritisera! Det finns all anledning att fortsätta hävda att vi ska gå ur.
  En dag kanske världen och ledarna kommer till besinning.
  Jag tycker inte att vi i Vänsterpartiet ska bli som sossarna, bleka kopia av högern…
  Det behövs ett kraftfullt Vänsterparti som inte schackrar, utan är renodlat socialistiskt och ärligt och inte böjer sig för populistiska kritik, som den som Gudrun S. senast kom med. Igen.

 15. Sara G
  30 juni, 2009 at 15:42

  Har också sänt ett bidrag, för den här bloggen är livsviktig för socialismen och samhällskritikens fortlevnad, anser jag.
  Det finns ytterst få vattenhål kvar…
  Är det fler än jag som kan tänkas göra detsamma, skicka några kronor som stöd?

 16. 30 juni, 2009 at 18:56

  @Gösta Bergling: Men kom igen, det är ju inte EP som beslutar om Sverige ska lämna EU eller inte, det gör riksdagen. Att skicka dit parlamentariker som inte vill vara där är rätt så meningslöst eftersom de i konsekvensens namn ju inte kan göra någonting där utom att rösta emot allt som EU företar sig. Överföringar av mer makt till EU beslutas också av riksdagen (vilken dock körde över svenska folket i Lissabonfördragsfrågan, skyll inte på mig, jag röstade på mp).

  EU har många brister och många marknadsliberala sidor som inte kan vägas upp. Men v måste växa upp i sin kritik och bli sakliga. mp och pp gjorde bra val på att de hade konkret och saklig kritik om vad de tyckte var fel i EU och hur de ville ändra på det. Därmed skiljde de tydligt ut sig från de eu-positiva partierna som bara mumlade men inte kunde säga något vettigt.

  Jag längtar efter de EP val när vi börjar diskutera sakfrågor och inte hur mycket vi vill utvidga eller lämna (tro mig, m och fp börjar redan prata om Ukraina, Albanien och t.o.m. Moldavien… snart tar länderna slut)

 17. A T
  1 juli, 2009 at 15:39

  Köp en ny dator istället, att lägga 4-5000 för att byta moderkort och processor låter galet.

  Kolla t.ex. http://www.xxxxx för bra paket som du kan plocka ihop själv. Byggandet är inte svårt.

 18. Gösta Berling
  1 juli, 2009 at 22:28

  Tharand, du menar alltså att i EU-parlamentet skall bara sitta partier och personer som gillar EU? På fullt allvar??? Tro mig, det skulle sluta i katastrof om där inte fanns bromsande krafter.

  F ö har jag aldrig hört talas om att partier som vill skrota landstingen tackar nej till att ändå delta i de valen, så länge landstingen består. För att göra en jämförelse.

  Visst är det de nationella parlamenten (eller folkomröstningar) som beslutar om medlemskap eller utträde men ett parti kan ju inte gärna ha olika grundsyn beroende på vilket slags val som är för handen.

  Dessutom är det väl helt logiskt att arbeta för förbättringar inom EU så länge vi är med, men samtidigt arbeta för ett utträde (vilket skulle vara den största förbättringen av alla).

  Du kan ju också försöka svara på hur vi socialistiska EU-motståndare ska förhålla oss i nästa EU-val om vi bara har EU-positiva partier att välja på (förutom ett högerextremt parti som vi av andra orsaker inte kan rösta på).

 19. Torsten
  2 juli, 2009 at 08:35

  Gott folk:
  Kom ihåg att EU är politik. ”Marknadsliberala sidor”, ”råkapitlistiska projekt” etc är en följd av att EU tillåtits vara borgarnas lekstuga.
  EU går mot federalism. Därmed kommer EU med nödvändighet att demokratiseras. Är inte vänstern med på det tåget blir uppförsbacken enorm.

Comments are closed.