Rödgrönt vallöfte om Vaccinfabrik?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag tar Aftonbladets ledarsida upp det faktum att de borgerliga partierna hade en överenskommelse med de rödgröna innan valet om att bygga en vaccinfabrik, medan de efter valet hellre valde att sänka skatterna för dem som redan har det hyggligt ställt ekonomiskt.

Eva Franchell/Aftonbladet: ”Folkhälsominister Maria Larsson har haft tre år på sig. Från första dagen hade hon risken för pandemi på sitt ministerbord. Ändå utbryter kaos när svininfluensan drabbar Sverige. Ingen tror att hon kan stoppa sjukdomar, så väl är det inte. Men det är hon som är ytterst ansvarig för att hantera pandemier.

Det är också hon som ska förbereda landet inför nästa pandemi, för det är ju tyvärr så att epidemierna avlöser varandra. Det var inte länge sedan vi oroade oss för både Sars och fågelinfluensan. Men Maria Larsson inledde alltså sin period som ansvarig för folkhälsan med att lägga ner planerna på en svensk vaccintillverkning. Och detta trots att WHO varnade för brist på vaccin.

Förre folkhälsoministern Morgan Johansson hade redan avsatt en grundplåt på 200 miljoner kronor för vaccintillverkningen. Tillsammans med de övriga nordiska länderna skulle Sverige bli självförsörjande. Även de borgerliga partierna var positiva till projektet. Vid den här tiden var Sverige drivande i smittskyddsarbetet och Stockholm blev centrum när EU:s smittskyddsmyndighet placerades där. Men när Maria Larsson tog över stoppade hon den svenska vaccinfabriken. Pengarna drogs in.”

Eva Franchell skriver inte att man från högerregeringens sida valde att omprioritera pengarna så att de istället hamnade i plånböckerna hos dem som redan hade slantar i dessa, men jag har skrivit det flera gånger. För den nyliberala inställningen är att staten, som betyder skattebetalarna i det här samman-
hanget, inte skall finansiera något som kommer alla till del. En tanke som känns motbjudande för de flesta borgerliga politiker.

Det är sant att vi inte hade haft en färdig fabrik idag även om borgarna hade stått fast vid överenskommelsen, men vi hade haft den lagom till nästa höst. Frågan om Svininfluensan muterar eller inte vet vi inte idag, men gör den det så kan det bli både en elakare variant eller en snällare, det vet vi ingenting

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Svininfluensan

om. Det enda vi med hundraprocentig säkerhet kan säga är att det kommer fler pandemier.

Kan man slänga drygt fyrtio miljarder årligen på militär-
materiel och försvar, så kan man faktiskt kosta på sig att försvara folket från pandemier och andra vaccintillverkares godtycke, och spendera 200 miljoner årligen för att bygga upp en industri som klarar att tillgodose både vårat eget och våra grannländers behov.

Man kan givetvis fråga sig vad som skulle hända om vi drabbas av en riktigt elakartad pandemi med en femtio-
procentig mortalitet bland de insjuknade. Man behöver inte vara raketforskare för att inse att länder som har en fungerande vaccinproduktion skulle använda sina egna militära förband för att skydda den tillverkningen och se till att det egna landets innevånare skulle få vaccineras först.

Tvåhundra miljoner är en mycket billig försvarsutgift sett ur det perspektivet.

Högern har hävdat att skattesänkningarna är till för att värna arbetslinjen och motverka utanförskapet. Men kan ett utanförskap bli större än den dagen man ligger i sin egen grav?

När gör de rödgröna vaccinfabriken till ett vallöfte?

h1n1

intressant Andra om: , , , , , ab1234 svd1 dn1 ex12 Anders t
[/column]


12 svar till “Rödgrönt vallöfte om Vaccinfabrik?”

 1. Inte när det gäller allt förberedelsearbete, tänk på att det är en högteknologisk industri. Lars Rekke kom fram till att det skulle ta den tiden, det gjorde han i samråd med bland andra vaccinproducenterna.

 2. Bygga en vaccinfabrik måste vara helt enligt ”arbetslinjen” för kommer inte folk jobba där.

 3. Det är synd att både aftonbladet och du gör en partipolitisk fråga av nåt som inte är det. S är inte heller för en egen vaccinfabrik. (Vad v tycker vet jag inte)

  Svårt att förstå?

  V, S, MP, C, KD, M och FP var ÖVERENS om att bygga en vaccinfabrik våren 2006. Man hade tvärpolitiska möten i riksdagsgrupperna och väntade bara på expertisens avgörande om man skulle köra den gamla tekniken eller den nya gentekniken. När det var klart skulle det klubbas – i enighet.

  Sedan vann nyliberalerna valet och valde att skänka slantarna till dem som redan har.

  Vad var det du inte förstod av detta?

  • Och efter valet var det ÖVERENS om att inte bygga en vaccinfabrik. Från artikeln jag länkade till:

   ”Men i slutändan var de ändå överens över partigränserna: det blir ingen vaccinfabrik.”

   ”Han får medhåll från oppositionen.
   – Det hade inte gått särskilt enklare om vi hade en egen fabrik. I den utredning som vi tillsatte avrådde alla expertmyndigheter ifrån att bygga en svensk vaccinfabrik, säger Socialdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson Ylva Johansson.”

   Och det man kan säga om slantarna är väl att de gick till bolaget som har den existerande fabriken och inte till de som skulle bygga en ny fabrik (vilka det nu skulle ha blivit). Sen får vi väl hoppas att man sparade pengar på kuppen också. Att sen borgarna gjorde andra saker med de pengarna än vad s hade gjort om de hade haft kvar makten är en annan sak.

   • Och det man kan säga om slantarna är väl att de gick till bolaget som har den existerande fabriken och inte till de som skulle bygga en ny fabrik (vilka det nu skulle ha blivit). Sen får vi väl hoppas att man sparade pengar på kuppen också.

    Fabriken skulle kosta en miljard att bygga, det var tre företag som slogs om jobbet. Ylva Johansson vet faktiskt inte vad hon pratar om, det var Morgan Johansson som var minister, jag intervjuade både honom och Lars Rekke som utredde. Vaccinen vi köpt in, men inte fått mer än 1/6-del av än, kostar närmare fyra miljarder.

 4. Samtliga partier verkar vara helt allergiska mot statliga företag? Jag tycker nog att det saknar grund. Tvärtom vore det fint med en egen vaccinfabrik. Hoppas att det blir en valfråga…

 5. Det är väl självklart att vi ska ha en egen tillverkning av vaccin. Det vore dessutom bra om den rödgröna gruppen kunde gå ut med ett sådant löfte.

 6. Om det kommer en situation inom överksådlig framtid med en pandemi med dödlighet på 50% lär inte en vaccinfabrik vara det avgörande. Även om man har en egen statlig vaccinfabrik så tar det för lång tid med produktion och distribution för att kunna stoppa en pandemi med sådan dödlighet.

  En rimlig pandemiplan bör innebära insatser för bättre akutmottagningar (som separerar folk med olika sjukdomar), vilket inte alltid fungerar så bra idag. Satsningar på informationsspridning (i USA finns flera framgångsrika försök där läkare agerar på ”spelmarknader” om spridningen av influensa) för att kunna fatta bättre beslut (ska skolan stängas o s v), bygg om publika platser för att motverka onödig kontaktspridning (t ex automatiska dörröppnare, toalettkranar m m). Kanske viktigt av allt, sociala normer och seder…detta dock svårare att direkt påverka (igår satt jag på centralen i Sthlm och väntade på ett tåg, och fullt av folk på bänkarna som hostar rakt ut, nyser utan att skydda närasittande o s v). På ett policyplan är de asiatiska länderna av högsta intresse (även om det inte var så denna gång, startar influensavågorna ofta där) och det behövs åtgärder i dessa internationella regioner i första hand.

  Att nu i panik börja lova en vaccinfabrik ser jag inte som ansvarsfull politik, snarare just populism. Även om en vaccinfabrik kan ha (små) positiva effekter, är det bara en liten del av en bra pandemiplan. Det oerhörda fokus på denna frågan visar ju att det snarare är partipolitik och populism i frågan nu.

  • Att nu i panik börja lova en vaccinfabrik ser jag inte som ansvarsfull politik, snarare just populism. Även om en vaccinfabrik kan ha (små) positiva effekter, är det bara en liten del av en bra pandemiplan.

   En ansvarsfull politik innebär inte, att som nu, vräka ut närmare fyra miljarder för ett vaccin som dessutom fördröjs flera månader. Hade vi haft egen genbaserad produktion så hade vi kunnat tillverka en miljon doser om dagen minst. Räknar vi med att de skandinaviska länderna går ihop så hade varenda person fått sin dos tillverkad och levererad inom en månad.

   Bara det faktum att man oxo kan producera vaccinet till den vanliga influensan där så betalar sig en sådan fabrik redan första eller andra året.

   Att kalla försvaret av folks hälsa för populism sänker nivån på din kommentar under det acceptabla.

   • Nu finns det inte en enda fungerande storskalig genbaserad vaccinfabrik i hela världen – teknikerna är helt enkelt inte färdigutvecklade ännu – vilket var en viktig anledning till att flera kloka politiker insåg att det nog inte var så smart att göra en jätteinvestering i gårdagens teknik.

    Men: vill du ha en genbaserad fabrik pratar vi tyvärr inte om 200 miljoner, utan patentkostnader på åtskilliga miljarder kronor för att få använda teknikerna.

    Visst är själva vaccinationerna slarvigt skötta idag, men det ansvaret faller på landstingen (med blandade politiska färger) – och den delen hade fungerat precis lika dåligt om vaccinet producerats t.ex. av SBL.

    Vad gäller själva vaccinet ligger företaget (GSK) långt före den garanterade tidsramen, men 2-3 veckor efter uppskattningen från i somras. Den främsta anledningen till det var tydligen långsammare virustillväxt än beräknat, och jag förstår inte riktigt hur virus skulle växa snabbare i statliga än privata ägg, men det kanske du vet bättre ;-)

    Så vitt vi vet har GSK levererat vaccin minst lika snabbt som en statlig fabrik skulle gjort, till en lägre kostnad som gör att vi kan lägga de pengarna på annan sjukvård. Personligen tycker jag det är bättre än att vi skulle köpa massa byggmaterial till en onödig fabrik.

    • Du svamlar lite, men det är fredagskväll och då svamlas det ofta…

     Begär att få ut Lars Rekkes utredning så får du se priserna på genfabrikation och skillnaden mot hönsäggsditon. Då kan du bjäbba mot dem isf mot undertecknad…