Ta hem JAS-planen NU!
Från början var den resolution som togs av FN:s säkerhetsråd helt inriktad på att förhindra att den galne despoten Gaddafi skulle kunna använda sitt flygvapen för att anfalla obeväpnade civila demonstranter som kämpar för demokrati i Libyen.

Vem kan säga nej till en sådan aktion, inte jag i alla fall, och inte den svenska regeringen. Således skickar vi ner krigsmaterien, soldater och flygplan, allt för att hjälpa den lilla Nato-koalition som redan är på plats. Dessutom med ett löfte om att svenska flygplan inte skulle delta i angrepp mot markmål oavsett om de bestod av soldater, stridsvagnar eller luftvärn.

Så långt var allt gott och väl, sedan började det spridas bilder föreställande ryskbyggda stridsplan som stod inkörda under träd, plan som uppenbarligen skulle döljas för spaning från luften, dvs. svenska Jas-plan. Vem som distribuerade dessa bilder till svenska tidningar vet jag inte, inte heller vet jag när de var tagna, ja inte ens om de var bilder från Libyen.

Idag är läget förändrat. Nu bombar Natoplan centrala Tripoli, där finns nämligen diktatorns palats och ett antal militära anläggningar centralt i staden. Man har, enligt uppgifter i media, dödat en av Gaddafis söner, man har dessutom dödat ett antal civilanställda i diktatorns olika hus. Vissa uppgifter i media gör till och med gällande att Gadaffi själv har skadats, oklart hur allvarligt.

På TV har de visat nattliga bombningar av centrala Tripoli tre kvällar den här veckan. Bilderna visar en nattsvart skyline, omväxlande upplyst av bombkrevader och eldsken. Idag har uppdraget som FN:s säkerhetsråd gett Natoländerna omvandlats till urskillningslösa bombningar av de hus som Gaddafi anses disponera, helt utan hänsyn till att Tripoli är en stad med 1,2 miljoner innevånare.

Möjligen kan Nato hävda att de använder laserstyrda bomber, men några sådana TV-bilder släpper inte Nato ifrån sig. Orsaken är förstås parallellerna mellan Bagdad och Irak blir alltför uppenbara om man visar sådana bilder. Man vill inte att detta ska se ut som ett nytt Irak, skälet är förstås att man numera helt har frångått det uppdrag man fått från FN:s säkerhetsråd, och istället skaffat sig nya motiv till dessa bombningar.

Det är i det sammanhanget man ska se det svenska deltagandet med spaningsflyg idag. Svenska soldater ägnar nu tid och kraft åt att ge övrigt Natoflyg nya bombmål, oftast inne i en miljonstad som Tripoli. Möjligen kan hemmaopinionen tröstas med att JAS-planen inte dödar några civila i Tripoli, men de medverkar till dödandet, det kan ingen förneka. Därför är det givetvis rätt att kräva att den svenska insatsen ska avbrytas omedelbart och att de svenska flygplanen och den militära personalen ska tas hem till Sverige.

it Andra om: , , , , , , , , svd12 dn12 ex ab12 sr


4 svar till “Ta hem JAS-planen NU!”

  1. Jag blir alldeles utom mig då jag inser att jag medverkar i ett krig där alldeles nyss tolv barn dödades av ”vår sida”.

    Inte i mitt namn!

    Allt samarbete med USA och England är delaktighet rena kolonialkrig – oavsett med vilka förljugna orsaksbeskrivningar de motiveras. Nu är det i alla fall tolv barn färre, som våra goda militärer så gärna ville bygga skola till. Två kvinnor färre att rädda till ett liv i amerikansk frihet.

  2. Men alliansen vill ju ”bli en del av världen”(!) & därför lär sakerna inte förändras fram till 2014. Svenska regeringar vill inte diskutera ekonomisk politik med folket & man brukar heller inte vilja diskutera realpolitiken utomlands. Det serveras bara tal om ”fredsbevarande, stabiliserande initiativ” & liknande. Man är aldrig någonsin imperialismens lilla ivriga hjälpreda som stuckit näsan dit den inte hör hemma, så beskrivs aldrig läget. Vad man än gör & sysslar med så är det alltid ”fredsbevarande” & ämnat att se till så ”småflickor får gå i skolan”! Så ädla är insatserna. Det handlar aldrig om annat. Och att åka hem & bara sköta sitt sägs vara ”oansvarigt”. Den riktiga politiken gissar jag inte går diskutera med folket, många godtrogna, snälla människor skulle antagligen bita hårt i frukostfrallan…

  3. När flygförbudszon ordet användes första gången så var det klart och tydligt vad det hela gick ut på.