Skarp Mona Sahlin i partiledardebatten


Mona Sahlin överraskade mig positivt i partiledar-
debatten. Hon var skarp, välformulerad och utstrålade självförtroende. Hon var långt ifrån den veliga Mona jag sett under hösten.

Nu har bara halva debatten gått, men ingen borgerlig politiker har kommit ens i närheten av Monas retoriska förmåga. Det är givetvis extra kul när hon både visar upp den utomordentliga debattskicklighet hon har – samtidigt som hon stöder den röd-gröna koalitionen så tydligt.

Man kan konstatera att Jan Björklund hade utomordentligt svårt att kritisera Israel, han saknar dessutom en sansad historiesyn, och man kan undra var liberalismen tog vägen. Är det någon som vet?

Som vanligt var Lars Ohly den skarpaste under

debatten, men den som överraskade var Mona. De övriga borgerliga partiledarna försökte sig på angrepp istället för försvar. Det är bra, det bådar gott inför valen till både Europaparlamentet och Riksdagen. Inget borgerligt parti vill säga att de inte ska samarbeta med de främlingsfientliga.

Jag hoppas verkligen att borgarna fortsätter på samma sätt som idag.

AB123 DN SvD12 it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Lars Ohly, Partiledardebatt, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Val 2010, EU-valet, Rödr-Grön allians, Politik[/tags]


33 svar till “Skarp Mona Sahlin i partiledardebatten”

  1. Får försöka hitta reprisen på nätet. Jag vill ju inte sätta på dumburken. Om någon gör nåt bra så skall man ju vara ärlig nog att ge beröm och visst vore det kul om Mona kunde attackera regeringen lite.

  2. Ja, hon pratade inte dagisspråk och kunde helt plötsligt uttala bokstaven ”R” på ett korrekt sätt utan att glida mot ett ”J” varje enda gång.

    Dessutom var hon ganska tuff. Men jag tycker nog att Lars Ohly var snäppet vassare. Han lät som en sosse gjorde för femton – tjugo år sedan.

  3. Har inte sett debatten men tycker att Mona gör bäst i att låta som en riktig sosse om hon inte vill tappa fler röster. Själv gillar jag Ohly, han är rak och direkt och är inte rädd att säga sin åsikt, det är såna ledare vi behöver i framtiden. Mitt lackmustest för politiker är var de står i utrikespolitiken, det visar hur mycket de respekterar det mänskliga värdet. Det avspeglas också inrikespolitiken.

  4. Jag och säkert mer än 90% av folket som jobbar på mitt företag uppemot 100 personer vet hur vi ska rösta 2010.
    Efter mer än 3 år på den arbetsplatsen har jag lärt känna de flesta, och alla kommer i stort sett rösta på S+V!!!

    Länge leve Arbetarna befria Sverige ifrån Stela Alliansen som bara är som hemmorojder för de fattiga..

    Vi som inte är fattiga stödjer folk på botten för att de ska komma upp.

    Jag och många andra fick sina jobb under S styret

  5. V är dåligt för min privata ekonomi oxå, men mitt ansvar stannar inte vid min plånbok. Jag föredrar ett parti som vill ha ett samhälle och röstar således och därför på V. I längden lär det väl löna sig ändå…?

  6. VOTER:

    År 2010 kommer ni nog inte vara så många kvar på er arbetplats, om den finns kvar då.

  7. Vem vet kanske det finns plats för en sansad sossepolitik igen efter åratal av missbruk och tron att pengar och välfärd växer på träd, och att bidrag är en självklarhet ?

    Pendeln svänger ju för närvarande över lite för mkt på den andra sidan kan jag tycka…

    Jag välkommnar en mer individuellt anpassad och mänskligare politik för utanförskap (men 1/3 ? Jinge- kom igen skulle bara 1/3 av alla arbetsföra jobba i Sverige – och arbetslösheten egentligen vara 66 % !? Då skulle det vara dags för en rejäl revolution – från höger alltså – det låter som totalitära staters siffror/förnekelse om arbetslösheten i så fall där alla är statsanställda – men inte får lön eller ngt annat)

    Men med tanke på dubbelmoralen som brukar prägla mycket av vänsterrörelsen (det är fult att vilja ha mer, men vi vill ha mer typ) så ser jag nog hellre att ngt eller några av allianspartierna tunar in verkligheten, alternativt ett nytt mittenparti med lite sundare/mer verklighetsanpassad inställning…

    /K

  8. Efter finanskraschen och FRA-fiaskot kan man fråga sig om det fortfarande finns några svenska liberaler…?!

    Det var väl annars på tiden att oppositionen börjar göra sitt jobb! Det är inte precis några raketforskare de har att tampas med på Rosenbad! Och med en kommande arbetslöshet på runt 10% kan inte ens nuvarande laguppställning misslyckas med att befria de nuvarande stollarna från det tuffa ansvaret att leda Svea rike! Sen återstår ju knäckfrågan; Vem ska förklara för gökungen i slottet att det är dags att han också tar sitt pick o pack och ger sig iväg?!

  9. Gjorde ett undantag och slog på TV:n. Det var Göran Hägglund som talade. Den mannen är fruktansvärt dryg! Vilken hemsk människa!

    Stängde omedelbart av…

  10. Den här debatten vanns STORT av de röd-gröna. Jag har haft lite svårt för Ohly innan men idag växte han stort i mina ögon, han var rak och direkt och talade med stort självförtroende precis som Mona. Däremot tycker jag det blev lite väl lite debatterat om krisen vi befinner oss i och nu ska regeringen tillsätta 7 arbetsgrupper som ska utreda vad som kan göras! Vad kostar inte detta i tid o pengar? Hur kunde de genomföra bl.a sjukförsäkringen så snabbt är en fråga som jag och många med mej undrar över. Hur ska jag som är skadad kunna konkurrera om ett arbete på en arbetsmarknad som krymper, var på avstämningsmöte i måndags (12/1) och de sa jag ska ut och arbetsträna 2 timmar om dagen (gör jag så gärna) men efter att ha varit i kontakt med 4 företag så är det bara att inse att de har ingen nytta av mej som är skadad! Det är nu vi behöver hjälp, vi sjuka och skadade, de arbetslösa, de varslade m.m. GÖR NÅGOT! OCH DET NU! Se på resten av de krisdrabbade länderna, de gör ju något men Sverige…..?????? Jag undrar vem som vinner valet 2010? Låt mej sia: …. vinnare blev… de röd-gröna!

  11. Bahlool, vet? Alternativet till att ha arbetsgivaravgifter är ju att företag får privata försäkringar att finansiera och som de måste betala. Dessutom har inte borgarna någon politik för småföretagare och egenanställda och är inte villiga att hjälpa dessa. De krånglar bara till reglerna ännu mer.

    Du vet amerikanska bilfabriker har högre lönekostnader än våra svenska. Pensioner, sjukförsäkringar, tandläkarförsäkringar och så vidare kostar.

    Småföretagare har det tufft i alla länder. Det är klart att man inte kan få sjuklön från sig själv. Sjukpenning från försäkringskassan kan man ju dock få, som egen-anställd iaf. Till vilken nytta det nu är.

  12. sten

    Electrolux varslar friskt nu också, skillnaden är att vi inte lever i en högkonjunktur som vi gjorde då, men de fick väl ingen hjälp i båda fallen? Det är dock inget konstigt att ha en mer laissez fair-inställning när ekonomin i övrigt går bra.

  13. Lars, Mona och Peter som representanter för Sverige efter valet? Nej tack. Skulle skämmas som svensk om det skulle hända.

    Tack till alliansen för alla de extra tusenlapparna man fått varje månad efter skattesänkningarna. Det konsumerar jag upp på fina råvaror, kläder, elektronik mm. Det är konsumtion som i slutändan får fart på ett land.

    Tycker det är skönt att det blivit hårdare tag mot alla fuskare. Givetvis ska de som inte kan arbeta få någon typ av ersättning så att de kan leva, tyvärr har jag sett alltför många som inte kan arbeta med en viss sak men tackar nej när annat arbete erbjuds. Lever man på skattepengar ska man tvingas ta det arbetet sm erbjuds annars får man försörja sig själv.

  14. David: Tack och lov blir mörkermän som du färre för varje dag. 2010 blir det regeringsskifte!

    Med eller utan Mona Sahlin…

  15. Christer: Tvärtom, såna som jag blir bara fler och fler. Glappet mellan blocken minskar som bekant.

    Bahlool: Men det beror inte på alliansen. Dessa höjningar har med inflationen att göra och den har varit densamma i hela Europa oavsett vilken politik som förts i landet. Hade det inte kommit skattelättnader hade det blivit mycket svårt för den ensamstående undersköterskan att klara räkningarna, nu tack vare skattelättnader går hon till och med lite plus på det.

  16. det är väl inte regeringen som bestämmer priset på hyra, bensin och mat (förutom den del som bestäms av skatt och där här väl inte gjorts några höjningar)

  17. Två saker:

    1. Som företagare med en hoper anställda skär jag guld med täljkniv under den borgerliga regeringen.
    Därför vet jag att allt detta ojande om alla stackars företagare bara handlar om att odla en myt. Myten om den individuelle hjälten som skapar Sveriges välstånd och bara får skit för det. Syftet är politiskt och antifackligt.
    Jag röstar inte mot mig själv. Jag är framför allt människa och måste därför vara socialist!

    2. Jag är inget större fan av miljöpartiet men av det jag hörde av partiledardebatten tycker jag nog att Peter Erikssons efterlysning av borgerliga liberaler var det retoriskt vackraste för dagen.. Majorns taffliga försök att slå tillbaka föll om inte annat på sin fulhet.

  18. Christer #24 ”Glappet mellan blocken minskar som bekant.” Det som verkligen hände var att andelen som inte vill svara eller uppge något parti blev större. Det mest troliga var att andel mörkermän var därför konstant, för den röstar av plikt och inte med kunskap.

  19. Torsten: Du är mycket lyckligt lottad. Jag känner inte alls igen mig i den bilden som egenföretagetare, och jag ojar mig inte i onödan…

    Bahlool: Frågan är väl hur mycket elräkningen gått upp på grund av alliansen. Och och det blir röd-grön regering sen, vad tror du då händer med bensinpriset med mp vid makten.

  20. Bahlool:

    OK. Vilka skatter tänker du på?
    Och vad i hela friden skall vi göra åt förstörelsen?

  21. Kanske lite off topic : )

    Inför Lissabonfördragets omröstning hade vi många politiker som höll tal och skrev artiklar om hur just EUs insatser behövs vid krig och katastrofer och vikten av att ta internationellt ansvar. Bland de mycket högljudda var bland annat vår EU-minister Cecilia Malmström. Min undran är var är dessa personer dessa dagar med tanke på allt Israel utsätter den oskyldiga Palestinska befolkningen för. Här har vi verkligen en katastrof och EUs ledande politiker klarar inte av att göra något för att stoppa katastrofen.

  22. Christer: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=863722

    Som du ser har de rödgröna minskat med 0,8% och alliansen ökat med 0,6. Så nog minskar gapet…

    Maria: Skulle vara kul om du kom med lite mer sakliga inlägg. Jag försökte faktiskt inleda en debatt, men de flesta här verkar blunda för allt det goda som alliansen gör och bara se det negativa. Alla regeringar får ta beslut som påverkar folk negativt, min åsikt är dock att alliansen skött det hela mycket bra och jag kan inte minnas att vi någonsin haft en så bra regering.

  23. Nadia: Som du kanske vet är det inte riktigt så enkelt. Det finns en hel del människor som står på Israels sida i den här konflikten. Att du står på Palestinas sida gör ju inte automatiskt att EU ska agera mot Israel. Jag tror säkert att EU försöker medla mellan parterna, och det är ungefär vad de kan göra.

  24. @ David

    Du förenklar när du säger att det är konsumtionen som får fart på ekonomin. Det är det tänkandet som lett oss in i krisen!

    Glappet mellan blocken kommer nog inte minska mer! Att det minskat under en tid beror främst på ”Mona-effekten” men med 10% arbetslöshet kommer allmänheten snart ta Mona till sina hjärtan. Tom Jinge gav ju henne beröm idag….. ;)!

    @ Torsten

    Det är positivt att höra att du håller fast vid dina grundläggande värderingar. Men är du säker på att dina framgångar beror på alliansens politik och inte på ett klokt och hårt arbete från din sida?

  25. David, som vanligt syns inte i opionsundersökningen hur många som vägrade svara eller uppge parti. Observera också att alla uppgivna resultat utom v är inom felmarginalen.
    Vilket innebär att att slutsatsen om minskat gap är bara en gissning och inte statistisk fastsställd.
    Men som jag skrev tidigare, antalet mörkermän är konstant. Det ger konsekvensen att när sofflocksväljarnas andel ökar så får de makten.
    För att sammanfattade det kort, När s, vp och mp får upp bara hälften av sofflocksliggarna, då kan mörkermännen glömma det där med makten.

  26. David som du vet så är det faktiskt väldigt enkelt. Står EU för respekten av mänskliga rättigheter, respekten av internationell lag och respekten av geneva konventionen så bör man aktivt jobba på att dessa respekteras.

    Sedan är de politiska EU förespråkare egna ord om att EU ska vara en aktiv aktör för att förhindra katastrofer – tomma ord igen.

  27. Arebir:

    Framför allt beror mina ”framgångar” på ett sjukt skattesystem där arbetsinkomster beskattas uppåt 50 % (+ arbetsgivaravgifter) men aktieutdelningar (drygt 1/3 av min inkomst) bara 20 % och inga a-avgifter.

    Jag menar inte att skatterna är för höga. Jag menar att förmånerna för företagare är orättfärdiga och att företagare i allmänhet åtminstone bör sluta klaga.

    Borgarna har inte gjort till eller från i den här saken. Lagstiftningen härrör i allt väsentligt från de socialdemokratiska regeringarna.
    Därmed får jag väl tillkännage att jag inte heller röstar på sossarna…

  28. @ sten: Du undrar ”Vad tog sossarna för ansvar när tusentals arbetare och tjänstemän sparkades från LM och Elektrolux för några år sedan?”. Svaret är att de tog ansvar tillsammans med V och Mp genom att se till att det fanns bra trygghetssystem.
    Givetvis kan inte staten gå in och stödköpa kylskåp och tvättmaskiner och lagra i nått bergrum i övre norrland, det borde de flesta kunna begripa. Statens roll är att se till så att de som blir arbetslösa inte utsätts för för stora ekonomiska chocker. A-kassan är tänkt att ge stöd i en omställningsperiod. Efter borgarnas attack på A-kassesystemet riskerar många att förlora alla sina besparingar och hamna i socialbidragstagande. Att genomdriva en sådan politik är inte att ta ansvar för något annat än sina sympatisörers önskan att få skatterabatt.