SD blir vågmästare?


[column width=”49%” padding=”2%”]
En opinionsundersökning som presenteras idag, utförd av Sentio Research, visar på en stark framgång för Sverigedemokraterna. Enligt undersökningen så är SD Sveriges fjärde största parti enligt opinionsunder-
sökningen, något som säkerligen skrämmer slag på många.Mynewsdesk: ”Sentio Research rapporterar att om det vore val idag skulle Sverigedemokraterna erhålla 7,6 procent av väljarsympatierna och bli vågmästare samtidigt som stödet för Socialdemokraterna skulle minska. Jämfört med februarimätningen från Sentio Research, går Sverigedemokraterna framåt med 1,3 procentenheter och blir med 7,6 procent Sveriges fjärde största parti; större än både Kristdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet. Resultatet är det högsta någonsin för Sverigedemokraterna i en opinionsundersökning.”

Sverigedemokraterna går framåt med 1,3 procentenheter och blir med 7,6 procent Sveriges fjärde största parti; större än både Kristdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet, skriver Sentio, något som borde få samtliga politiska partier att fundera på vad som gått fel i det egna partiet.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]rödgrön

Ännu har ingen av de större tidningarna i landet tagit upp nyheten, men är mätningen hyfsat korrekt gjord så tyder den på att SD kommer in i riksdagen, något som i så fall är ett underbetyg åt samtliga partier i Riksdagen. SD får enligt detta resultat 27 riksdagsmandat och blir därmed vågmästare.

intressant Tags: , , , , , , , dn svd ab t
[/column]


44 svar till “SD blir vågmästare?”

 1. Sentio är ett norskt projekt och det är inte alls säkert att tidningarna ens nämner det. De har inte ett speciellt gott rykte nämligen.

  • Sentio gjorde annars den mest exakta opinionsundersökningen inför det norska valen, så att de skulle ha dåligt rykte är nog inte speciellt sannolikt.

  • Så att om vänstern eller sossarna hade beställt den här undersökningen hade den visat något annat då menar du?
   Tack gode gud att det finns opartiska undersökningar som visar sanningen…

 2. Det är livsfarligt att behandla SD som om de inte fanns. Det kan bli en obehaglig baksmälla för de etablerade partierna efter valet i höst.

 3. Jag har tämligen svårt att tänka mig en röd regering med SD-stöd som förutsättning, det är en allt för smärtsam tanke. Alltså en borgerlig regering – bara det en otrevlig tanke – med SD-stöd som förutsättning är utomordentligt obehagligt – alldeles oavsett vem som beställt denna undersökning.

 4. Man kan förstås undra vem som betalt undersökningen, nu när de försöker göra en gammal kvinna till martyr så kommer väl stödet för dem öka. Skandal!

 5. Ja, opininonsmätningar – och de är ju många numera – kan och skall man ha ett kritiskt förhållningssätt till. Hur korrekt och sanningsenlig denna senaste från Sentio är vet vi ju inte. Men med tanke på vad som nu nyligen inträffat i Landskrona med det så oerhört tragiska mordet på en 78-årig dam på en parkeringsplats där, och tydligen med någon invandrare som misstänkt för detta dåd, ja då passar uppenbarligen lokala sverigedemokrater, med stöd av centrala partinstanser, på att lufta sitt invandrarhat på ett fruktansvärt otäckt sätt. De tror och hoppas att vinna kortsiktiga politiska poänger på denna tragiska händelse. Och jag är rädd för att de kanske i alla fall kortsiktigt räknar rätt, ty så verkar tyvärr opionen vara i dag i Skåne och i stora delar av Sverige. Kan mycket väl bli så att denna och eventuellt kommande tragiska händelser av liknande typ kan komma att utnyttjas av SD och leda dom in i riksdagen. Och med tanke på denna trista utveckling av opionen fram till valet, ja då är dagens mätning från Sentio illavarslande. Men detta eventuella scenario för valet i september, ställer ju vår nuvarande statsminister Reinfeldt inför ett dilemma. OM dessa opinionssiffror också blir valresultat, ja då är hans enda chans att kvarstå på den posten att stödja sig på SD. Och med tanke på hur dom kommer att lägga upp sin valkampanj, med stöd av händelser som denna i Landskrona, ja då är det en MYCKET smutsig statsminister vi får efter valet i september. KAN Reinfeldt verkligen med att bilda en borgerlig moderat regering med detta smutsiga stöd??? Från och med nu måste oppositionen stenhårt ställa Reinfeldt mot väggen och INTE låta honom slippa undan att svara på denna fråga, om eventuellt stöd från SD för en moderatregering, den är inte längre hypotetisk som han tidigare låtit påskina. Allt ljus på Reinfeldt från och med nu. Det är HAN som för tillfället har ansvaret för vårt lands framtid, inte SD!!!

 6. Det vore hemskt om ett fascistiskt parti kom in i riksdagen. Det skulle bli att öppna fördämningarna för all unken rasism som finns i landet, plötsligen skulle det bli helt ok att bära små märken med SD-symbolen på, precis som de riktiga politiska partiernas märken. Jag vet faktiskt inte om jag skulle klara av det. Jag är född i Sverige men det syns på mig att jag har anor från mellanöstern, dessutom en knepig blandning med både judar och muslimer i släkten. Själv är jag inte troende och tillhör inte heller något samfund, men jag undrar om det verkligen går att stanna här om rasisterna kommer in i valet. Det finns ju rasister så det räcker redan innan, se bara på moderaterna och skandalen i Vellinge. Ingen ska tro att detta är isolerat bara till Vellinge, det är helt enkelt så att högre upp i partiet lägger man band på sig när det gäller att uttrycka rasism, det gör man knappast längre ens i slutna sällskap med tanke på alla dolda mikrofoner. Men eftersom jag inte tål rasismen, jag blir både arg, ledsen och rent förtvivlad av den, så måste jag nog flytta. Vart är frågan, jag är visserligen svensk så jag skulle kunna flytta till Norge om det är bättre där, men det vet jag inte. Det är i alla fall vackert där.

 7. Som grön borde jag glädjas åt mp 10,8% vilket jag förstås gör men det är samtidigt förjävligt att sd får så starkt stöd. Jag tror att det är så enkelt att verklighetens folk är heligt förbannade både på Alliansen och Sossarna (Mona Sahlin & politruks). Detta tar sig uttryck i att de flesta som är demokratiskt sinnade proteströstar på mp medan de flesta som vill ge Alliansen och sosseriet en fet spark i arslet tyvärr röstar på sd. Det är ett underbetyg åt Alliansens totala avsaknad av respekt för samhället som helhet men också mot gräsrötternas tro på att sosseriet verkligen tillvara tar deras intressen längre…

  Noterat ännu en inkonsekvens i sd politik. Sd hävdar ofta i media att de vill höja biståndet för att kompensera att man inte tar hand om flyktingar i Sverige. Det stämmer inte utan på deras hemsida hävdar man överallt att man vill sänka biståndet kraftigt för att därigenom finansiera fantasireformer.

  Visste ni förresten att sd vill förbjuda undervisning på engelska i skolorna (utom i engelskalektioner) till förmån för ”lokal dialekt”. Hur undervisning i fysik eller ekonomi på skånska skulle göra Sverige mer konkurrenskraftigt i en värld där engelska är arbetsspråk har jag svårt att se… Det är en samling pajasar som gör mig uppriktigt orolig.

  Sd behöver en ordentlig granskning.

 8. Det värsta är att media sköter politiska utspel åt Sd, genom att skriva om vad Sd antas göra och tycka. Samtidigt som deras företrädare kan ligga lågt och slippa ställas till svars för sina åsikter.
  Att det var en person från mellanöstern som slog ned tanten i Landskrona var det värsta som kunde hända alla antirasister. Nu stärks den svenska (urusla) bilden av araben.

 9. Är det SD som är problemet eller är problemet de etablerade partierna? För min del anser jag att det är de senare, t.ex. bristen på vettig oppositionspolitik. SD har blivit bjälken i ögat som skymmer skogen.

 10. Och ett försvar mot anklagelser om fasism och rasism ville Jinge inte publicera. Denna sida är ett skämt mot journalistik.

  • Den här sidan har ingenting med ”journalistik” att göra. Det är en privat hemsida och jag som driver den är antirasist och antifascist. Såvitt jag kan se så har fascisterna åtskilliga bloggar att klottra på utan att behöva använda denna. Dessutom släpper jag inte fram kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna.

 11. Tyvärr är jag övertygad om att kvällstidningarna och även Svd:s ledarsida kommer att spä på hur farliga muslimer och invandrare från Mellanöstern är. Vi kan få ett riktigt skräckscenario efter höstens val. En borglig regering med stöd av SD – hujamej!

 12. Om det parlamentariska läget efter valet blir att SD kommer in och inget av de etablerade blocken får egen majoritet blir det ju besvärligt, minst sagt. Jag tycker nog att i ett sånt läge skulle man åtminstone överväga en bred koalitionsregering över blockgränsen (utan SD). Det är ju inte särskilt lätt men man kan ju bli skrämd till att kompromissa när man ser vilka alternativen är…

  • En kompromiss över blockgränserna skulle i bästa fall vara en kortsiktig lösning. Sd skulle nämligen använda en sån ologisk överenskommelse för att stärka sitt martyrskap och sin roll som politisk outsider i Sverige.

   Samtidigt är det förstås, antar jag iallafall, otänkbart även för alliansen att sammarbeta med ett facistiskt parti med rasism som enda drivkraft. Blir detta resultat verklighet så lider jag verkligen med alla invandrare som liksom i 1930-talets Tyskland blivit utsedda till syndabockar för allla problem i Sverige. Detta är en riktigt obehaglig utveckling.

   • Troligen har du väl rätt ang martyrskapet. Det beror ju lite på hur stora dom blir också. Är det precis att dom kom in skulle en koalition kanske funka ett tag men säg att dom skulle bli större än tex något/några av fp/kd/v/c som den refererade undersökningen hävdar, så är det ju svårare. Väljarna har ju då sagt sitt och demokratin måste ta hand om det. SD blir ju i så fall en maktfaktor vare sig vi vill det eller inte.
    Bättre då att försöka stämma i bäcken och argumentera mot dom i alla möjliga situationer innan valet så att deras potentiella väljare tar sitt förnuft till fånga. Värt att tänka på i sammanhanget är att även Hitler kom till makten vid demokratiska val.

 13. Vi får bara se avigsidorna hos muslimerna. Varje gång det händer något förfärligt och brutalt med orientaliska invandrare inblandande så slås det upp stort i pressen och då med betydligt större bokstäver än om det hade varit den vite mannen som var inblandad brottet eller dådet.
  När får vi läsa om hur en vanlig muslims vardag ter sig med det vanliga trötta slitet och släpet för få vardagen att gå ihop? När vill pressen påvisa att araben är vår broder, så intill förväxling och förblandning lik oss, att ni borde häpna, ni som inte visste!
  Nej, muslimer är nästan bara islamister och terrorister och absolut inga vanliga människor, det tutar pressen dagligen i oss. Händer det inte i Rinkeby och Rosengård så händer illdåden i Mellanöstern, det kan vi dagligen läsa i tidningarna.
  Vi vitingar går alltid fria, trots vad vi utför i Afghanistan unde NATO-flagg – och vad andra blekansikten gör i Irak och trots att sossar som allians, mer eller mindre öppet stöder Israels snart seklelånga grymheter mot palestinierna…
  Jag är djupt oroad över hur rasismen sprids här och ute i de övriga europeiska länderna, ja, över hela världen.

  För övrig ger jag inte fem öre för alla dessa undersökningar som florerar så rikligt i dessa dagar.
  Det finns en utmärkt bok att läsa som heter HUR MAN LJUGER MED STATISTIK, gör det!
  Skulle bra gärna vilja veta hur vissa institut väljer sina målgrupper, går det rätt till?
  Jag anar att det inte gör det, för mer än fyra procent får inte nazzarna hur välvillig den borgliga pressen är!

  • Jodå jag håller med dig vad gäller muslimerna. Många (de flesta?) svenskar sätter likhetstecken mellan muslimer och islamister, vilket självklart är lika galet som att sätta likhetstecken mellan en sekulariserad ”kristen” svensk och en extremist från den amerikanska söderns kristna höger.

   När det gäller din teori om att SD inte toppar 4 % i valet är jag tyvärr inte lika säker på detta. När det återstod ett halvår till valet 1991 trodde nog ingen att Ny Demokrati skulle komma in i riksdagen. Vi vet ju hur det gick då, folk är så lättlurade.

 14. Vi måste alltså se till att de rödgröna når över 50% i valet, i så fall har sd inte någon chans att bli vågmästare.

 15. Det är ju väldigt viktigt att veta hur frågan i denna opinionsundersökning var ställd, hur många som kontaktades och på vilket sätt samt svarsfrekvens och bortfall. Först när media redovisar dessa faktorer kan man bedöma hur realistisk en undersökning är.
  Tyvärr, oavsett undersökningar, finns risken att sd kommer in. Det är 20 år sedan Ny Demokrati hade lekstuga i riksdagen och många nya väljare har tillkommit sen dess som inte minns alla ohederligheter som Ny Demokratis riksdags- och partimedlemmar begick. De kunde inte fylla alla platser som de vann och kreti och pleti tillsattes, framför allt i kommunerna. Till slut förskingrades hela partikassan. Få i detta parti förstod sig på politik eller demokrati. Låt oss slippa detta igen.

 16. Sentios mätningar bygger på telefonintervjuer. Totalt intervjuades 1 946 personer perioden den 16-28 mars.
  Enligt min mening ett alldeles för litet underlag för att med säkerhet kunna fastställa några förändringar. Med andra ord, icke statistiskt säkerställd.

  Naturligtvis bankar SD på stora trumman på sin hemsida och förklarar detta som en framgång.

  Vid en egen mätning som jag gjort enbart genom att titta på de personer som gått med i olika Facebook grupper för och emot SD blir resulatetet mycket annorlunda.
  Gruppen Sverigedemokraterna i riksdagen-Nej tack. Har i dag 311 563 medlemmar.
  Gruppen Sverigedemokraterna i riksdagen-Ja tack. Har idag 25 720
  medlemmar.

  Det är i alla fall statistiskt säker. Men det är inget som SD nämner något om. Förstår inte varför?

  Jag vet också vad jag väljer. Och inte är det SD som får min röst.

  • 25 720 / (25 720 + 311 563) = 0,0763 = 7,63%
   Detta, tycker jag, är inte mycket annorlunda utan tvärtom häpnadsväckande likt Sentios resultat.

  • Kanske för att resultatet i stort sett är identiskt?

   25 720 av 337283 = 7,6256%

 17. Hur vore om varje svensk familj skulle agera stödfamilj till varje inflyttad familj. Tönk vad misstäksamheten och rädslan skulle minska. Hela grogrunden för SD skulle minska radikalt.
  Kan inte folkröreslerna och de ensilda göra mer? Först då kommer politkerna at modifiera sina program.

  Rasismen i Sverige skrämmer mig

  • Många tusen familjer skulle ställa upp direkt! Den kategori du tillhör är lyckligtvis en liten minoritet!

  • Bra förslag! Att lära känna människan bakom främlingen är det bästa sättet att öka förståelsen och minska misstänksamheten.

 18. Jag är skeptisk, sist vi fick en vågmästare (Ny demokrati) så krävdes det ett enormt mediapådrag runt partiet för att det skulle komma upp i sådana siffror som krävs för vågmästare.

 19. Både fascistiska SD och utvecklingsfientliga MP skulle säkert få betydligt lägre opinionssiffror i alla mätningar om de utsattes för mer kritisk granskning.

  • Är MP utvecklingsfientligt för att de vill avveckla kärnkraften? Det tyder väl snarare på ansvar för framtiden.
   Vi vill inte ha uranbrytning i Sverige, eller någon annanstans heller.
   Men nog vore det tacknämligt om opinionsmätningarna utsattes för mera kritisk granskning och inte kom med så täta intervall.

   • Är MP utvecklingsfientligt för att de vill avveckla kärnkraften?

    Men Sara! Nu är du väl bra korkad!? Alla högernissar ÄLSKAR ju atomkraft – alltså är motståndarna utvecklingsfientliga och kommunister.. :-)

    • Korkad eller inte, jag försökte bara förstå vad som menades med utvecklingsfientlig. Kanske var det då den förskräckliga möjligheten att bensinpriset höjs ytterligare med ett par kronor om Oppositionen kom i regeringsställning, som föranledde Lars att ge MP det epitetet? Jag kände ju inte till hans preferenser.
     För min del tycker jag däremot att det är Reinsvält regering som är direkt utvecklingsfientlig, den påminner starkt om Hungerskjölds dagar vid makten för flera årtionden sedan. Att utnyttja de fattiga till bristningsgränsen och ge det mesta till de redan välbärgade, det är hans Fredrik Reinfelds signatur. Han som leker statsman i nyinköpta Bosskostym och extremt dyr klocka – men som flyr och blir oåtkomlig så fort det blåser lite runt tönregeringen…

 20. Det beror nog bara på att Sentio inte ses som speciellt seriösa. Det är vare sig tunghäfta eller förräderi…

 21. Tanken om en blocköverskridande regering tror jag kommer inte att funka så bra som vissa verkar tro … i en förtroendeomröstning där majoriteten är knapp är risken stor att SD skulle kunna fälla regeringen. I alla fall borde då den blocköverskridande regeringen ha så pass bred bas som resulterar i radarpar typ tex vänsterpartiet/centern eller miljöpartiet/moderaterna och skulle tro att dessa vore kortlivade. I och för sig, blocköverskridande regeringar är faktiskt regeln i Finland – det är oftast så – men i erann politisk omgivning dessa är svåra att åstadkomma.

  Till det andra, dom flesta postarna här verkar tycka att 7.6 % är för högt. Också en annan riktning är tänkbar alltså att SD kommer att få mer än 7.6 % på grund av skamlighetsfaktorn. Danska Folkpartiet brukar få 1-2 % enheter mer i verklig val än i gallupar, om tex gallup visar 13 % för DF dom får 15 %. Skamlighetsfaktorn i sin tur är oberoende av gallupinstitut – det verkar finnas motvilja att ta Sentio seriöst med 7.6 % och med potential till typ 9.6 %, men lika bra kan det sluta så att en sådan institut som förutspår 5 % också misslyckas och SD tar 7 % på valdagen. Som helhet, även om Sentios gallup verkar något för högt för SD, kan SD:s verklig potentiell väljarkår röra sig i snarare kring 6-7 % istället för 4-5 %, alltså detta med antagandet om skamlighetsfaktorn inräknat.

  Jag skriver potentiell väljarkår – jag inte så insatt i hur motiverade SD-sympatisörerna är att på riktigt rösta.