Sahlin – Reinfeldt oavgjort

Så möttes de då, nu i TV-programmet Agenda. En kort stund efter så upptäckte jag att många twittrade alle-
handa recensioner av mötet och det var en över-
väldigande majoritet som hävdade att Sahlin vann.

Det tyckte inte jag, jag tyckte mer att debatten slutade oavgjort. Sahlin var den av dem som hade både argumenten och sanningen på sin sida, men försöker jag sätta mig in i en publiks ställe, en publik av måttligt intresserade så tror jag inte att någondera sidan vare sig vann eller förlorade. Möjligen tror jag att somliga reagerade på att statsministern hade en så påtagligt skräddarsydd kostym, visserligen både snyggt och representativt, men nu skulle han inte träffa några utländska statschefer utan Sahlin och någon miljon väljare.

Kretsen runt Reinfeldt hade i alla fall förmått honom att använda en neutral slips och inte någon av de neonfärgade slipsar han trivs bäst med. Men vettigast hade givetvis varit om man hade förmått honom att välja en vettigare politik. Nu talade han om skattesänkningar och utanförskapet och han lyckades aldrig bli trovärdig. Sahlin sade tvärtom att det blir skattehöjningar för att rädda välfärden, något som givetvis behövs. Så för oss som sympatiserar och röstar med de rödgröna var han aldrig ens på banan, men att utifrån det utropa Sahlin till segrare i en debatt klarar jag inte. Hon gjorde

sahlin

ett utifrån situationen vettigt arbete, men försätter man sig i den måttligt politiskt intresserades situation så hävdar jag – oavgjort.

intressant Tags : , , , , , , , , ab1 dn12 svd1 t

  15 comments for “Sahlin – Reinfeldt oavgjort

 1. Kurt
  25 januari, 2010 at 08:01

  Fredrik Reinfeldt börjar låna allt fler drag av Carl Bildt, han blir numera mycket lätt irriterad vid intervjuer, och använder sig då av olika former av aggression som svar.

 2. KGH
  25 januari, 2010 at 08:40

  Det beror nog på vilka man följer på twitter om man såg en överväldigande majoritet för Mona eller för Fredrik själv så såg jag det omvända resultatet. Om man tittar på de webomröstningar som var uppe så vann Fredrik på alla jag sett aftonbladet (60%), expressen (69%), dn (64%) och svd (73%). (Jag vet att resultaten för dessa inte är representativa och att de går att manipulera)

  Personligen tror jag att ingen av debattörerna vann några nya anhängare på debatten utan enbart tilltalade de redan frälsta.

  • 25 januari, 2010 at 14:27

   ”Det beror nog på vilka man följer på twitter …”
   Kan nog så vara men det gäller att tagga och följa rätt. Twittrandet runt agenda taggades #agenda #superveckan. Då kan man ju per automatik följa fler än den ”egna gruppen”.

 3. 25 januari, 2010 at 08:41

  Sahlin hade gjort en ännu bättre debatt om hon hade vågat gå på offensiven vad gäller sjukförsäkringen. Reinfeldt och de andra moderaterna kommer göra allt de kan för att utmåla det rödgröna förslaget som att det handlar om massförtidpensioneringar. Så är det ju inte. Det förslag som finns gör tydligt att förtida pension ska kunna erbjudas den som varit sjukskriven länge, inte förväntas återgå till arbete samt fyllt 58 år. Notera att det är att man ska erbjudas, det vill säga att det är frivilligt. Dessutom ska den enskilde om man tillfrisknar själv kunna bryta den förtida pensionen för att återgå till arbete. Detta är en något annorlunda tidsgräns än borgarnas bortre stupstock…

  • 25 januari, 2010 at 08:48

   Sant!

 4. Lars
  25 januari, 2010 at 09:43

  Tycker själva debatten blev oavgjord, förloraren var den svaga debattledaren. Vi får hoppas att Reinfeldt fortsätter med sin mästrande översittarattityd för det lär inte gå hem i långa loppet (undrar om det sitter iM-generna). Tydligen kan en kostym bli så perfekt ad det t o m ser illa ut i ett sådant här sammanhang men Sahlin matchade detta lite med löjliga skor.

 5. Wolfy
  25 januari, 2010 at 09:50

  ”Fredrik Reinfeldt börjar låna allt fler drag av Carl Bildt, han blir numera mycket lätt irriterad vid intervjuer, och använder sig då av olika former av aggression som svar.”

  Om man gång på gång måste förklara en sådan simpel sak som att världen just haft en kris utan dess like så klart man blir irriterad.
  Detta är ju en sak som INGEN på så hög nivå överhuvudtaget skulle behöva diskutera.
  Fortfarande verkar människor så infantila att dom verkligen tror att Sverige med sitt exportberoende inte skulle påverkas negativt.
  Att vi nu står så bra rustade jämfört med många andra länder beror ju på just ett logiskt tänkande i handhavandet av statens pengar.
  Jag kan garantera (vilket alla experter är överens om)under Socialdemokratisk styre så hade vi haft en otroligt svår situation där vi hade ägt SAAB på ett eller annat sätt och att finanserna inom den offentliga sektorn hade varit i kaos.
  Jag tycker folk ska tacka sin lyckliga stjärna att Sverige hade denna regering under just krisen.
  Det var helt klart en person som stod för logiken och förnuftet medan den andra stod för det känslomässiga.
  Men som alla vet så kan affärer ej göras med hjärtat utan ska göras med ett logiskt tänkande.
  Detta är något det rödgröna aldrig varit bra på.
  Vad gäller sjukförsäkringen så slår det mig hur Sverige kan med sina otroliga trygghetssystem vara världens sjukaste folk?
  Alla siffror pekar på ett fuskande folk!
  Svensken vill gärna hävda sig som ett ärligt folk med hög moral.
  Svartjobben flödar(mest inom byggbranschen),fusket flödar samt att nepotismen aldrig varit så synlig som nu.
  Analysen blir att Mona med partier är inte kapabel att sköta finanser av så stora mått lika lite som hon skulle vara kapabel att sköta ett småskaligt företag med tanke på att finanser ska gå runt och vara långsiktiga.
  Jag tror alla har en önskan om att pengar hade ett mindre inflytande men så är det inte därför faller alla osunda resonemang om obegränsad sjukskrivning samt höjda avgifter på bensin,jobb,hus och hem.
  Den höjda skatten som ska tas ut på såkallade rika kommer aldrig ske då dom enkelt kan skatteplanera att INTE plocka ut vinst ur företaget vilket gör att skatteintäkterna bara ligger kvar i företagen och investeras och festas bort.
  Vissa kommer t.o.m flytta utomlands….en hel skattebas försvinner för att orimligheten i kraven blir utopier.
  Dom som drabbas av dessa kommer inte bli dom förmögna då dom i Sverige utgör en väldigt liten del av befolkningen utan det blir underskötersör,mekaniker,och allehanda normalinkomstagare som inte bara kommer får se en högre skatt utan också högre avgifter på allt annat i vardagslivet.

  • Johnny
   25 januari, 2010 at 16:12

   ”Folk ska tacka sig själva för att vi i folkomröstningen röstade nej till en övergång till euro!”

   Det är helt korrekt. Det är vansinne att byta ut en FIAT valuta mot en annan, speciellt när Euron har medlemsländer med olika finanspolitik och olika näringslivsstruktur. SEK är en fritt flytande FIAT valuta vars värde i förhållande till alla andra FIAT valutor hela tiden bestäms av marknaden, SEK har en finanspolitik och en penningpolitik som vi i Sverige själva har kontroll på. Eftersom alla FIAT valutor kan tryckas i obegränsade mängder så återgår alla för eller senare till sitt inneboende värde, dvs 0. Skall vi ha en ny valuta skall det vara 100% guld och silver som ingen politiker kan påverka mängd eller ränta på, guld och silver har alltid fungerat och aldrig förlorat hela sitt värde.

  • Martin Forsman
   25 januari, 2010 at 22:05

   Skärp dig Wolfy. Fusket i sjukförsäkringen är enligt undersökningar som gjorts ca 2 % så därför ÄR det fel att straffa de 98 % som sköter sig. För övrigt så har jag läst någonstans att svenskar är väldigt produktiva jämfört med t ex amerikaner. D v s, vi producerar mer/bättre produkter/tjänster på samma eller t o m mindre tid. Kanske är det vårt höga arbetstempo och ovilja att stanna hemma från jobbet vid sjukdom som är orsaken till att så många tillslut springer in i väggen.

   Att Vänstersidan skulle vara för ’obegränsad’ sjukskrivning är kvalificerat skitsnack. Det enda man har sagt är att tillfrisknande är något som måste få ta den tid det tar och att det är individuellt hur snabbt det går. Det är faktiskt en smula märkligt att ’liberalerna’ inom alliansen har en närmast stalinistisk syn på människor, d v s att vi är en och samma typ av individ utan indivduella förutsättningar.

   Dessutom känns det beklämmande att du försvarar daltandet med de rika med att de annars skulle flytta sina tillgångar till utlandet. Svaret på detta bör vara att EU samverkar för att bekämpa dessa osunda ’skatteparadis’ med alla tillgängliga medel.

 6. 25 januari, 2010 at 09:58

  Oavgjort är nog rätt, mest beroende på att det är bara är de frälsta som följer debatterna. Och de frälsta behöver knappast frälsas mer.
  Nedslående är det verkligen att så många inte ens vet om jobbskatteavdraget oberoende om vad man tycker om det.
  Jag vill i fortsättningen höra mer om alliansens visioner och om hur de rödgröna tänker förverkliga sina visioner. De frälsta behöver ingen pajkastning, det står vi för själva.

 7. Sara G
  25 januari, 2010 at 11:04

  Det var väl ingen som ”vann.” Men i uppvisning av känslokyla så tog nog Reinfeldt hem priset…

 8. Robert
  25 januari, 2010 at 14:24

  Ofta tycker man väl att det man själv sympatiserar med vann debatten. Det är svårt att vara objektiv.
  Jinge tycker att Reinfeldt borde ha övertalats att företräda en annan ”vettigare” politik i debatten. Men oavsett vad man anser är vettigt eller ej, så ska väl Reinfeldt försvara regeringspolitiken. Det skulle bli lite konstigt om Reinfeldt började driva vänsterpartiets frågor.

  • blingbling
   25 januari, 2010 at 16:46

   Det kommer han att göra närmare inpå valet, triangulering är den nya tidens politiska doktrin. Allt medan sossarna försöker bättra på profilen som småföretagarnas bästa kompisar.

 9. Pete
  25 januari, 2010 at 18:22

  xxx

 10. Johan
  25 januari, 2010 at 20:34

  Facister ej välkomna! IP 83.183.197.50

Comments are closed.