Piraterna, är de muslimer?


Jag bara väntar på den första tidningen som särskilt påpekar att de somaliska sjörövare som nu fladdrar runt på tidningarnas löpsedlar är
– muslimer. För i den allmänna islamofobin så kommer säkerligen inte olika högermänniskor kunna låta bli ett sådant konstaterande. Att folk som inte ens kan skaffa mat för dagen blir desperata, det talas det aldrig om.

AB: ”Sjökaptenen Richard Phillips, 53, sa åt sina män att låsa in sig i en hytt. Sedan gav han sig frivilligt till de somaliska piraterna – för att skona resten av besättningen. – Han gav sig själv som gisslan, säger svägerskan Gina Coggio till New York Daily. Nu är fartyg från den amerikanska marinen och andra piratskepp på väg till platsen. Bränslet är slut och livbåten, där den amerikanska sjökaptenen Richard Phillips hålls fången av minst fyra somaliska pirater, driver omkring i havet utanför Somalias kust.”

En riktig hjälte är han också, Rickard Phillips den amerikanska sjökaptenen. Och ”the Marines” är förstås på väg i trettio knops fart. Det handlar således om en man, en person som i vissa tidningar är amerikan, i andra tidningar är han dansk. Om detta beror på att fartyget tidigare ägdes av ett danskt rederi eller inte kan inte jag bedöma, men ska det bli underhållningsvåld av denna historia så är det ju en fördel om han är lika amerikansk som sitt amerikanskklingande namn.

Med det sagt så är det lika bra att ta resten också. Jag är definitivt ingen förespråkare av sjöröveri. Hade jag själv varit på sjön så hade jag inte haft något emot beväpning på fartygen, vill då pirater försöka sig på att kapa fartyget så ska de kunna välkomnas på ett effektivt sätt. Att det inte är på det sättet beror säkerligen på en mängd saker, bland annat på fackföreningarna. Man vill inte att

arbetsplatserna ska förvandlas till slagfält, vilket givetvis är en förståelig synpunkt.

Förr i tiden såg folk i medelhavsregionen sådana som bodde i avlägsna länder som Tyskland, Norge och Sverige som barbarer. Idag talar allt fler i dessa länder om muslimerna som barbarer. I själva verket så är vi alla barbarer, själv undrar jag om inte journalister är slående exempel på just det. För när ska vi få läsa om orsakerna till detta sjöröveri?

Andra om: , , , , , , , , it DN12 SvD12 AB12 DB

[tags]Somalia, Pirater, Sjöfolk, Fartyg, Rederier, Islam, Muslimer, Mediekritik, Politik[/tags]


36 svar till “Piraterna, är de muslimer?”

 1. ”Att folk som inte ens kan skaffa mat för dagen blir desperata, det talas det aldrig om”

  Piraterna bor i det landets lyxbostäder, lever det landets playboyliv, är för lata för att arbeta som normalt folk (odla, bygga , vårda och skörda). Troligen är dom även översittare mot den egna befolkningen, personligen är jag förvånad över därvarande eskorterande millitärs mesighet.

 2. Piraterna är väl utfattiga somaliska fiskare som har slagits ut därför att fiskeflottor kommer från hela världen och dammsuger de somaliska vattnen på fisk. Det finns ju ingen somalisk stat som kan hävda landets intressen. Den ordinära somaliska religionen lär vara en ganska avspänd islamisk sufism, men det finns inslag av mer stränga grupper (förmodligen finansierade från Saudiarabien).

  Efter Biafrakriget härjade det mycket pirater utanför Nigerias kust. Kriget ledde ju till en enormt ökad kriminalitet och en del blev i form av piratöverfall mot fartyg utanför Lagos. Dåvarande Sovjet hade dock marinsoldater ombord på sina fartyg och blåste hål på piraterna och lastade av dem i Lagos. Antar att de sovjetiska fartygen fick vara i fred efter det.

  • Piraterna är väl utfattiga somaliska fiskare som har slagits ut därför att fiskeflottor kommer från hela världen och dammsuger de somaliska vattnen på fisk. Det finns ju ingen somalisk stat som kan hävda landets intressen.

   Just!

 3. Jag kommer själv från Somalia och har släktingar där. Jag själv tror inte på vad Bloggaren KAS sade. Dem har piraterna är fattiga och letar efter mat och pengar så dem kan försörja sina barn. Det är vad JAG tror.

 4. De som drar in futtiga hundratals miljoner US-dollar varje år på piratverksamhet kommer för all framtid att räknas som fattiga. Till skillnad mot arbetslösa industriarbetare i Sverige.

 5. Jag har ingen direkt sympati för pirateriet, men Somalia är en stat utan ledning, va tror man ska hända om man lämnar ett land utan något riktigt ledarskap? Självklart så kommer kriminaliteten att segra när folk blir fattiga och är villiga att arbeta med vad som helst för att få lön. Hade man velat stoppa pirateriet på allvar så hade man gjort det genom att stödja ett Somaliskt ledarskap som sätter Somalierna först och ser till att deras behov tillgodomöts. Snälla det va bara några månader sen Somalia ockuperades av Etiopien, folk mördades och våldtogs hela tiden i det här fattiga landet, innan dess så va de inbördes krig mellan ”regeringen” (om man ens kan kalla den för d) och ett gäng självutnämda ”islamiska” krigare som ville ta över makten i Islams namn genom att (ironiskt nog) strunta i Islams regler m.m. Båda gjorde fel och levererade direkt lr indirekt in Somalia i den etiopiska arméns händer. Somalia måste byggas upp. Somalierna har fått lida alldeles för mycket men de mänskliga rättigheterna verkar inte gälla för alla, det ser vi klart och tydligt i u-länderna. Jag hoppas att vi i framtiden inte kommer att se pirater vid den somaliska stranden utan somaliska familjer som grillar och har det trevligt under skol loven.

  Ps för ett tag sen så läste jag även att en pirat sa att dem gjorde detta för att de inte har en regering som kontroller Somalias kust och att de inte tänker sluta förrän de har en regering som tar kontrollen över deras kust:

  Hans förklaring finns här:

  http://www.guardian.co.uk/world/2008/nov/22/piracy-somalia

 6. Jag tror inte de delar med sig en spänn till sin fattiga omgivning:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3829482.ab
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3829361.ab
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3802138.ab
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3802088.ab

  #2 Björn Nilsson – Att skylla en del av Somalias fattigdom beror på västvärldens exploateringar är säkert sant, men där finns även en annan faktor som spelar in här och den är kulturell:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kat
  Kat kan jämföras med amfetamin i styrka – 61% av befolkningen brukar drogen (18% regelbundet). Om Sverige hade bestått av en majoritet av amfetaminmissbrukare så hade vi nog haft en stor del av befolkningen i drakbåtar och vikingahjälmar som hade försökt borda skepp som passerar Öresund.

 7. Om det nu är fullt av utländska fiskebåtar utanför Somalias kust som fiskar upp all fisk, varför hör vi då aldrig om någon fiskebåt som blir kapad? Borde inte dessa båtar skrämmas bort av all piratverksamhet? Den sista platsen i världen som jag skickat min fiskebåt till (om jag hade en) är just Somalias kust.

  Precis som Nigeria fick in en massa pengar på de s.k. Nigeriabreven så får Somalia in välbehövligt kapital genom piratverksamheten. Jag tror visserligen inte att de pirater som får lösensummorna är några godvilliga hjälparbetare som omedelbart distribuerar pengarna bland behövande, men likväl så sprids kapitalet när piraterna spenderar dem på att köpa byggnader, tjänster etc. Tyvärr spenderas väl en hel del på vapen också :-(

  Så länge piraterna inte börjar döda besättningsmedlemmar eller sänka båtar så ser jag inte det hela som något större problem, oavsett om piraterna är muslimer eller inte. Det finns betydligt större problem i världen att bekymra sig över.

  Problemet kommer dessutom lösa sig självt om väl Somalia får en stabil regering som värnar om sina medborgare och upprätthåller lag och ordning. Frågan är väl främst vad vi i väst kan göra för att hjälpa till att åstakomma detta?

 8. Det är bra att det belyses att det inte är ”islam” som är orsaken till allt ont, i det här fallet tycks det vara kapitalismen som vanligt. Surt sa högern.

 9. Jag har läst att pirat verksamhet ökar i hela världen och det är inte bara utanför somalia. Sydost asien afrikas västkust och karibien/syd amerika är andra utsatta platser. Men i dessa platser är det mer eller mindre lyx yatcher de attackerar.

  Några av piraterna är nog rika som troll men jag tror det får fattiga inspiration och tror att de också ska bli rika. Det är nog anledningen till att hur lyckade kappningarna är beror på hur välfinanserade de är.

  De som börjar slåss med sig själva och druknar när de ska komma iväg med bytet tillhör nog de fattiga, de som kommer undan gång efter gång är nog de rika arslena som tigigare inläg talar om.

 10. #11 Malin – Ett skepp lastat med livsmedel åt flyktingar blir kapat och du säger att det är kapitalismens fel? Om högern är döv så måste vänstern vara blind, iaf om man ska använda dig som måttstock.

 11. Det är inte mycket västmakterna kan göra här, att jaga pirater med krigsfartyg är som att skjuta myggor med kanoner.

  Rätt åt dem kan man tycka dock. €USAs blodiga fingeravtryck behöver man inte leta efter sedan de bombade landet sönder och samman och försöker spela ut olika grupper mot varandra, så för min del är det helt ok. att de får betala för bomber och ”piratflottor” som rovfiskar landets tillgångar.

  F.ö är det inte många ryska båtar som råkar ut för pirater på världshaven, de skjuter direkt…

 12. Lätt att raljera om att alltihop är västvärldens fel och att man får skylla sig själv men inte ett ord om det här fartyget är lastat med livsmedel till flyktingar i flera afrikanska länder. Var är de arabiska, ryska eller kinesiska fartygen med hjälp till flyktingar?

 13. Det skulle vara kul att läsa vad nazzen skrev. Men det var väl som vanligt ett personagrepp mot bloggaren himself…?

 14. Det var väl inte så längesen som de islamistiska grupperna hotade att komma och spränga dessa pirater i luften?

 15. Från början handlad det om fattiga fiskare som helt enkelt tog ”tull” från de båtar som stal deras fisk, ja. Men nu finns det som sagt rejäla lyxkåkar som byggts av de pengar som pirateriet skaffat. Det här är en industri som alla stor kriminalitet och de pengar man får in läcker lååångt i Somalia.

  Handlar inte direkt om några troende muslimer. När dessa härskade i Somalia gjorde de också slut på allt pirateri.

  • Så är det. Någon politisk extremism handlar det inte om utan mer kriminalitet, låt vara extrem den oxo.

 16. Säg vad man vill om amerikanerna, men fega är dom inte!

  Fartyg med besättningar från hela världen blir kapade hela tiden utan något större motstånd. När 2 st (!) ensamseglande amerikaner blir attackerade sänker de istället en av de anfallande båtarna och dödar två pirater!

  När nu en större båt med amerikaner blir bordad övermannar de piraterna. Trots det får piraterna med sig kaptenen, men han ger fortfarande inte upp och försöker istället rymma genom att simma iväg från dem!

  Många kan tycka att det är lite dumdristigt att göra så pass mycket motstånd, men jag tycker att det är det enda hållbara i längden. Beväpna fartygen med några.50/.60-kalibriga maskingevär beväpnade soldater/Blackwater, så blir det nog ordning rätt så snart! Européer måste också insé att ibland så krävs det våld, allt går inte att uppnå genom bistånd och diplomati! Men egentligen så räcker det med att USA, Ryssland och Indien slår ihop sina påsår så är hela piratproblemet snart ur världen.

  • Varje båt ska ha ett robotförsvar och sex stycken Gatlingkulsprutor?

   Jag har viss förståense för att olika sjömansfack motsätter sig det.

   Och visst har du rätt, de enda RIKTIGA karlarna är amerikaner.

   Nåt mer?

 17. Piraterna, är de muslimer?

  Ehh … Ja! Hurså?

  Eftersom frågan kom upp – och med den sorgliga upplösningen av det franska dramat häromdagen i bagaget – har jag kollat lite på ställen där jag erfarenhetsmässigt vet risken är stor för att det dras växlar på religion … Men nej, jag måste hålla med David ovanför att det är bara du som tänkar så.

  • Vem är denna ”du” MX?

   Jag?

   Du borde känna mig bättre än så efter att ha läst hundratals texter skrivna av mig… :)

  • MX: Piraterna, är de muslimer? Ehh … Ja! Hurså?

   Själv använde jag det i rubriken för att peka på den främlingsfientlighet som finns, och den islamofobi som är den förhärskande. Religion har ingenting med dessa kapningar att göra. Om nu någon trodde att jag ansåg det… :-/

 18. ”Piraterna är väl utfattiga somaliska fiskare” borde nog vara ”Piraterna VAR väl utfattiga somaliska fiskare”
  Idag är de rika som troll, mer pengar än vad vi som sitter här och skriver har de iaf.

  Sen om muslimerna.. Minns att jag läste att den period då nån muslimsk milis tog makten i kustområdet i Somalia så upphörde piratverksamheten, för Muslimerna hade ingen tolerans alls mot den verksamheten. Sen kom USA (och FN?) och hjälpte till att röjja bort Muslimerna, då kom piraterna tillbaks igen. Men som sagt, detta är taget ur minnet, var ett tag sen jag läste de artiklarna :/

 19. Sjömansfacken motsätter sig det till stor del p.g.a. oklara regler.
  Jag kan väl tycka att det bästa är om detta sköts riktiga militärer, men dessa måste ombord på fraktfartygen. Skulle vara ett betydligt billigare sätt än att fylla hela området med krigsfartyg, även om det självklart inte skulle skada med några krigsfartyg och ett hangarfartyg som understöd.

  Det absolut bästa sättet vore dock att ta ett stort lyxyacht som man låter vara som lockbete. På den har man ett gäng ur nån specialstyrka som låtsas vara rika västerländska turister. När piraterna kommer nog nära plockar man fram några .50 maskingevär och raketgevär och gör slut på problemet!

  Mvh

 20. Tycker Tomas har helt rätt i sin uppfattning och i slutändan tror jag att det kommer sluta med Blackwater motsv. Politiker i Europa måste börja växa ett par och inse att ibland måste man möta eld med eld.
  Hur det än diskuteras så kommer det att sluta med att mer väpnade styrkor positioneras där nere för att skjuta tillbaks på dom som inte förstår eller vet bättre.

 21. Om nu någon trodde att jag ansåg [att religion hade med saken att göra]…

  Det var du som tog upp ämnet och ingen annan :-/

  • Det tror jag inte att någon tror, ja om man undantar ett antal rötägg i en visst politisk gruppering i alla fall, det läbbiga var mer att några kanske trodde att JAG var av den åsikten. Muslimer är precis lika korkade som kristna, judar och alla andra som tror på tomtar och troll, vare sig mer eller mindre…

   Men det är farligt att vara ironisk, och det räcker inte heller med ironiparenteser eftersom majoriteten ändå inte vet vad de betyder.. :-I

 22. Å alla kokainodlare är katoliker, alla hembrännare är lutheraner, alla amfetaminkokare är kalvinister osv.
  Tacka vet jag ateister, de tror ju på ingenting och då är de ingenting. ;)

 23. Somalia har varit ett laglöst land sen 1999 .När Islamisterna tog över makten över stora delar av Somalia blev det lugnare men sen kom Etiopien som drev bort de och skapade kaos runt landet.Just nu har Etiopien åkt bort för att låta landet ”vara ifred”(Etiopien kunde inte besegra Islamisterna).Men sen kom de så kallade Al-Shabaab som kallar säg själva för Islamister och gör saker som inte finns i Islam.Islamisterna sa att de skulle bomba sönder piratverksamheten och jag tror att de händer snart.Piratledaren svarade:Om ni är landets Al-Shabaab så är vi havets Al-Shabaab.Ingen kan ta oss bort från havet.
  Jag tror inte att ett fungerande stat kommer att tas till Somalia på lång tid eftersom alla blundar för de landet.
  Tack!!

 24. Intressant att notera är att Somalia är ett laglöst och enligt piraterna själva och en del ”experter” så fiskar Asiatiska företag upp fisk till ett värde av över 300 miljoner dollar om året i somaliska vatten. Piraterna i sin tur tar ut 100 miljoner dollar om året i lösensummor. Peter Lehr från University of St. Andrews is scottland kaller det ett ”resource swap”, alltså ett sätt för Somalia att ta betalt för att andra länder utnyttjar dess resurser.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Somali_pirates

 25. En av de största piratnationerna 200 år tillbaka i tiden
  var Storbritannien. Varför denna upprördhet när det kommer upp nya entreprenörer? Somalierna ligger bara lite efter i tid.

 26. Ett bra sätt att hålla trålarna borta är att sänka större skrotfartyg så det inte går att tråla.
  Sen får man oxå föryngringsplatser.