På spaning efter muslimer

Jag är ständigt lätt förundrad över religion, och religiösa människors tro. Idag börjar Ramadan, den muslimska fastemånaden som förklarats vara helig därför att det anses vara då som ärkeängeln Gabriel började uppenbara sig för Muhammed.

Det finns skäl att anta att fastande muslimer på dagtid slänger långa blickar efter de varelser som jag visar på bilden som får illustrera dessa rader. Ett par betande får kan nog antas vara gott-gotti-gott-gott sett utifrån en muslimsk mage just nu, något som också avspeglas i rubriken på inlägget.

Muslimer ska fasta under den tid solen är uppe, något som drabbar troende i olika landsändar olika hårt. Att vara muslim i Kiruna är betydligt besvär-
ligare än att omfattas av samma tro i Malmö. Lättast alla kategorier torde det vara på södra halvklotet, ju längre söderut desto enklare.

Fastan avbryts med en fest som kallas eid al-fitr som påminner en hel del om den svenska julen, något som affärsidkare i Sverige borde uppmärk-
samma mer. Den som är intresserad hittar massor av information om ramadan på nätet, bla. på Wikin.

i Andra om: , , , , , , , , , , , gp1 dn sds svd dag hd t

[tags]Ramadan, Eid al-fitr, Islam, Muslimer, Fasta, Muhammed, Ärkeängel Gabriel, Religion, Gud, Allah, Jahve, Politik[/tags]

får
– Undrar om gubben där kan vara en hungrig muslim?

  13 comments for “På spaning efter muslimer

 1. 21 augusti, 2009 at 09:26

  Jonas! Jag vet av personlig erfarenhet att muslimer med känsliga yrken äter och dricker som vanligt. Det gäller både piloter, taxichaufförer, dagispersonal och kirurger.

 2. Jom
  21 augusti, 2009 at 13:34

  Rasism undanbedes! / Jinge

 3. 21 augusti, 2009 at 14:54

  Jonas, skulle vi följa din logik skulle alla som arbetar med alkohol och ottilåtna preparat i kroppen också sparkas från jobbet. Du kan vara säker på att muslimen som fastar inte går till jobbet onykter.

 4. 21 augusti, 2009 at 15:56

  hahah..!
  Typiskt!
  Under varje Ramadan dyker upp massor av oroliga islamofober för att varna samhället om muslimer som svälter! :-) Samhället utsätter man för risk! :-)

  Jag fastar inte för att jag ammar lilla Adil. Barn, kvinnor som ammar, kvinnor under mens perioden, människor som är beroende av mediciner eller speciell mat av hälsoskäl, de som är på resan, etc – är utanför plikten att fasta. Nämligen, allt är väl programmerat utan behov att Jonas oroar sig!

  PS! Om man är i Kiruna, så kan man fasta 12 timmar (så räknas det att man har fastat hela dan).

  Sen måste jag tillägga: Lam kött är vanlig för mellanöstern-kulturen under Ramadan. kanske är det vanligt för Afrika och en del Asien också. Men turkar, albaner, bosnier och andra europeiska muslimer prioriterar kalv/nöttkött.

 5. 21 augusti, 2009 at 15:59

  F.ö. måste berömma foto ovan :-)
  Verkar vara s.k. merino-får (en får ras som har päls med högsta kvalité).

 6. Christer W
  21 augusti, 2009 at 19:16

  Jag tror att fåren undrar vad det är för fårskalle som står och micklar med någonting framför ansikte och tror att haqn inte syns! ;)

 7. 21 augusti, 2009 at 20:24

  Jonas!

  En troende muslim dricker inte alkohol. Hon/Han knarkar inte heller. Röker inte (om man vill utföra religiösa plikter noggrant).
  Om en troende muslim (t.ex. 30 år gammal) fastar – så har han redan erfarenhet att göra det.
  Han gjorde det säkert i 10 år! Det betyder att han har hunnit att bli väl disciplinerad för att utföra sina religiösa plikter. Han vet och kan hantera sina behov, även det handlar om grundläggande behov (mat & vatten). Islam lär människa att känna andlig hunger – inte bara hunger med mage. Meningen med fasta är att lära sig ha makten över sig själv, att bestämma över sina egna behov, och att hantera nöd, kriser, svårigheter, brister.
  Du, som lever bara genom att förstå det materialistiska och fysiska behov kommer aldrig att förstå det. Och ingen tvingar dig heller att du måste förstå. Men jag tycker att du borde respektera för att det händer inga olyckor eller strul i samhället pga muslimer som ”svälter under Ramadan”.
  problemet händer pga rattfyllerister – 16 000 om året som dödar 150 svenskar varje år!
  Inte pga muslimer som fastar.
  De gjorde det hela sitt liv utan att du märkte det.

 8. 22 augusti, 2009 at 05:15

  En människa klarar sig alldeles utmärkt utan mat i 16 timmar, bara fånigt att säga att samhället skulle störta. Jag har egen erfarenhet, har både jobbat, tränat tung styrketräning och skrivit prov på fastande mage och det är absoult inga problem.

 9. 22 augusti, 2009 at 11:34

  Jonas: Är det varmt och man jobbar utomhus en hel dag utan mat och vatten kommer man göra ett sämre jobb än någon som normalt gör ett lika bra jobb men dricker och äter.

  Självklart. Men vilken är orsaken till att du pekar på självklarheter? Ska inte muslimer få fasta, eller vill du att de ska utvisas ur landet?

  Frågan är allvarligt menad och jag utgår ifrån att du svarar på den.

 10. 22 augusti, 2009 at 12:08

  Utan mat klarar man sig rätt bra bra många timmar men utan vatten är det lite jobbigare om man har ett rent fysiskt arbete. Själv har jag vattenfastat dagar i sträck vid ett tillfälle. Man intar inget annat än vatten då. De 2 första dagarna är man jävligt hungrig men sen går det över. Man tappar rätt mycket energi då och orkar inte med mycket så det gäller att göra det när man har ledigt från jobbet. Klarar man av de två första jobbiga dagarna kan man gå ner rätt mycket i vikt. På 4 dagar gick jag ner två och ett halvt kilo. Men det är hård självdiciplin som gäller, för när magen kurrar och suger är det en kort väg till kylskåpet.

 11. 22 augusti, 2009 at 12:14

  Vill bara tillägga att självlart så går man upp de kilona snabbt igen om man fortsätter på som vanligt efter fastan så det är egentligen ingen bra metod för att banta. Vill du banta ska du ut och röra på dig mycket. Själv promenerar jag 5-6 km varje dag. Det räcker för att hålla min vikt men inte att gå ner.

 12. 22 augusti, 2009 at 23:54

  Förstår inte alls varför folk ser problem med Ramadan. Själv äter jag vanligtvis varken frukost eller lunch, glömmer ofta att springa iväg och dricka något också när jag jobbar.

  Påverkar inte alls.

 13. Valon
  2 september, 2009 at 12:34

  Vad är det för mening att leva om man inte tror på någonting efter det här livet? Att man kan vara så hopplös och ändå så laglig och skötsam utan att ha tro på konsekvenser? Det är någonting som gör att jag verkligen tror på allas ALLAH. Det är såna människor som gör att jag då verkligen tror på himmel och helvete, dum och smart och framför allt domedagen. För de endast den individuella intelligensen som avgör vart vi hamnar. Logiskt va.

Comments are closed.