Wanjas agerande en katastrof för oppositionen

Affären med Wanja Lundby-Wedin och hennes totala brist på omdöme i affären med AMF-chefens löne- och pensionsnivåer kommer med största sannolikhet att tvinga bort henne från posten som LO-chef.

När det sedan visar sig att hon sitter med, och uppbär arvode i 24 olika styrelser, så har hon på mycket kort tid utvecklats till en utomordentligt stor belastning för socialdemokratin. Hon är medlem av socialdemokraternas verkställande utskott, en av de allra högsta positionerna inom socialdemokratin. Det får givetvis direkta återverkningar på förtroendet för Mona Sahlin, socialdemokraterna har definitivt inte råd med den här sortens skandaler några månader före EU-valet, och troligen kan den komma att följa partiet fram till valet till riksdagen nästa höst.

Igår hävdade Wanja Lundby-Wedin att hon inte hade fått någon information om detta, att hon var helt ovetande om vilka nivåer det rörde sig om. Redan i Rapport så konstaterades det att hon hade skrivit under AMF:s verksamhetsberättelse, och att detta framgick av den. Det kunde hon inte förklara, och jag tvivlar på att hon någonsin kommer att gå iland med att trassla sig ut ur denna affär med hedern i behåll.

Nu säger hon enligt media att ”- Vi kan ha haft dålig koll”, hon talar plötsligen som sig själv i tredje person, på samma sätt som kungen, att säga ”- Jag har haft dålig koll” finns tydligen inte i hennes repertoar, något som givetvis slår tillbaka mot både LO och den nybildade koalition som ska utmana högeralliansen om regeringsmakten.

Att LO-chefen dessutom tjänar över 400 000 kronor på sina extrasysslor, utöver sin lön från LO på 700 000 kronor, sticker givetvis i ögonen på alla LO-
anslutna.

Många kommer hävda att det alltid varit på detta sätt, de som redan har är de som också roffar åt sig mest.

Det värsta av allt är förstås att regeringspartierna antagligen får använda både tape och Karlssons klister för att hålla ner mungiporna från örsnibbarna. Den här skandalen kan inte komma mer lämpligt än just nu när borgarna själva anlagt en retorik om bonusar och direktörslöner som om det hade varit Lars Ohly som hade skrivit deras manus.

Andra om: , , , , , , , , it AB123 DN12345 SvD1234

[tags]Wanja Lundby-Wedin, LO, Socialdemokratin, Oppositionen, Röd-Grön, Högerregeringen, Val 2010, Mona Sahlin, Politik[/tags]

  22 comments for “Wanjas agerande en katastrof för oppositionen

 1. jon
  24 mars, 2009 at 07:53

  Finns det något värre än dessa smygborgare som finns i sossepartiet? Kan (S) ens räknas som en del av vänstern?

 2. David H
  24 mars, 2009 at 08:05

  Det är häpnadsväckande ursäkter hon kommer med! Nu på morgonen går AMFs ordförande ut med att att avtalet visst har dragits i styrelsen och att det antogs utan erinran, protokollen finns kvar. I Aktuellt sas det att det tar en lekman 1 munit att kolla upp de stora pensionsinbetalningarna,dubblet mot lönen, och mycket riktigt framgår det svart på vitt så att vem som helst förstår – se här:

  http://www.amf.se/upload/Dokument/PDF/%C3%85R2007/AMFPension_AR_2007.pdf sig

  sid 75-77 (särskilt sid 77).

  Jaja, det som är bra med detta är att bonushysterin kommer lägga sig betydligt nu. Inte ens de borgerliga eller näringslivet gillar längre bonusar och guldkantande pensionsavtal. Borg beskriver det som att bonusarna inom finansvärlden varit en betydande orsak till krisen och drivit på orimligt risktagande. Ungefär det som vänstern har hävdat i alla år.

  LO’s Wanja kommer däremot vara vingklippt i frågan ett par år framåt. Om hon sitter kvar.

 3. 24 mars, 2009 at 08:57

  Det är klart att det är lättare att vara roffare när man redan har tillgångar än när man är fattig, så det är en plattityd.

  Katastrof för oppositionen? Det hade räckt om det varit katastrof för S+MP. V fick ju ett erbjudande från Sahlin om att stå åt sidan men måste nödvändigtvis hänga sig om halsen på högern i S. Nu står V i en smet där man inte hade behövt vara. V står där och V står inte för vänster!

 4. Sara G
  24 mars, 2009 at 08:59

  En kvinna i hennes ställning kan inte gömma sig bakom att hon inte riktigt visste, och att hon inte alls känner igen besluten. Det gäller faktiskt våra pensionspengar och det är hennes förbannade plikt att läsa även det finstilta i avtalen, vara ordentligt påläst och ytterst medveten om vad hon skriver på.

 5. Gripen
  24 mars, 2009 at 09:12

  Detta är bara en del av den högervridning av hela samhället som har skett.

  Fackföreningarna har i allmänhet slutat jobba för den lilla människan i stället jobbat för att förse sig själva. (det finns undantag)

  Socialdemokraterna har blivit marknadsliberaler och vänstern har blivit vad de gamla socialdemokraterna har varit.

  Men även högern har blivit liberaler nu förtiden, vi har nästan inga konservativa kvar mer en KD och en och annan moderat. Allt är marknads liberalism.

  Girighet var en synd men idag ser det ut att vara en dygd.

  Önskar bara att vi skulle få riktiga politker som stog upp för sina ideelogier, det gäller både på höger och vänster sidan. Denna falska marknads liberlism, neo liberalism eller osm den kallas i USA neo konservatism går bara ut på att suga ut så mycket ur systemt som möjligt.

  Parasiter är vad de är och jag vet riktiga liberaler och konservativa håller med mig så både höger och vänster sidan ser ut att vara överens här. Men partierna är kidnappade.

 6. Nadia
  24 mars, 2009 at 09:26

  ”Redan i Rapport så konstaterades det att hon hade skrivit under AMF:s verksamhetsberättelse, och att detta framgick av den. Det kunde hon inte förklara,”

  Kan det kanske vara att personer som sitter i 24 olika styrelser utöver sitt vanliga jobb slarvar med sina uppdrag. Läser inte mötes pappren noggrant, lyssnar inte noggrant, frågesätter inte noggrant – väljer helt enkelt att bara se hur agerar andra och följer efter och tackar för pengarna.

  Vi har byggt upp samhällen där det är pengar som förblindar vårt sunt förnuft. I finans krisen har det många talat om i decennier bevisat sig nu vara sant. Det finns en nivå när man passerar behovet av ett bra liv till att det blir girighet som bara ökar.

  Detta gäller inte bara pengar man kan även se det i hur vi i den rika världen väljer att roffa åt oss mat från fattiga länder där folk svälter för att vår girighet har blivit så stor att det räcker inte med Svensk potatis, ris från Italien och bönor från Gotland.

  Såg ett inslag i går om personer som kan tänka sig gå ner i lön för att hjälpa till i dessa svåra tider. Fråga de med miljon löner och miljon bonusar, alla våra riksdagspersoner och EU politiker när tänker de dra ner sin lön för att bidra. Varför inte i samma anda se till att EU parlamentet slutar flytta varje månad.

  Om det fortsätter så här med girighets skandaler så kanske V får flest röster nästa val.

 7. 24 mars, 2009 at 10:12

  Sluta tjabba om ”högerfiering” och ”detta är en del av nyliberaliseringen” osv…

  Människor med makt kopplar loss sig från vanligt folk i många fall – oavsett om dom är ”höger” eller ”vänster”.
  En pamp är en pamp, oavsett om det är en direktör, en politiker, en kommunalarbetare eller vad som !

  Problemet är förstås att en snickare som hämtar hem en hel kärra med byggmaterial på fredagen inte blir lika uppmärksammad som en politiker/fackpamp som inte inser att 30 mille inte är en rimlig bonus…
  Båda lider dock av att i deras respektive kontext är det ok att göra så/ta ut ”lite extra” – men för alla andra utanför skrået är det helt fel.

  För att komma tillrätta med detta så behövs ett antal saker:
  – Omrörning ! Ingen polikitker bör få sitta på fortroendeposter för många år – utbyten med jämna mellanrum är bra. Här är ju S ett skräckexempel på svågerpolitik tyvärr !
  – Öppenhet – allt skall redovisas öppet och granskas !
  – Minimering: Politiker skall inte få föda sig själva – strävan bör vara efter att minimera politikers inflytande i våra liv – och minska byråkrati och administration !

  När det gäller privata bolag är det mkt en ägarfråga förstås, men det bör iaf finnas lagar om öppenhet och öppen redovisning, samt incitament för långsiktighet och långsiktigt tänkande samt en rimligt lönesättning och arbetsstrategi!

  /K

 8. Bert Nauchman
  24 mars, 2009 at 12:45

  Nu är bara Margot som kan greja ett regeringsskifte 2010!!!!!!!!!

 9. blingbling
  24 mars, 2009 at 14:05

  Sossepampar har bevisligen två moraluppsättningar, en för sig själva och sina ryggdunkarpolare och en annan för menigheten.

  Fenomenet existerade förvisso redan innan nyliberalismens intåg, men accelererade när egoismen upphöjdes till ett nationalekonomiskt paradigm, dessförinnan handlade det mer om utdelande av landshövdingetjänster och mörkläggningar av obekväma fakta i stil med Geijeraffären.

 10. Tjalle
  24 mars, 2009 at 14:38

  Jag har hört att Sverige ska anpassa kvalgränserna i friidrotten vid OS 2012 till fodringarna för att få bonus vid statliga verk:

  Om du klarar en meter i höjd så får du vara med. I längdhopp är kvalgränsen satt till två meter.

  Wanja Lundby–Wedin försvarar kvalgränserna med att hon trodde de gällde för kulstötning och spjutkastning !

  Sveriges friidrottstrupp uppskattas av specialister att uppgå till 4.149.000 män och kvinnor.

 11. Marcus R
  24 mars, 2009 at 14:56

  #9 Bert Nauchman – Hon som får ett avgångsvederlag på 5 miljoner och 1.2 miljoner om året i pension?

 12. Micke
  24 mars, 2009 at 16:39

  Makten korrumperar och då speciellt yrkespolitiker. Idealister saknar ofta vassa armbågar och kommer därför inte så högt upp inom partierna. Hur många politiker är beredda att avgå omedelbart om man regerar med stöd av Sd? Man blir förvånad över hur få det är.

 13. Gösta Berling
  24 mars, 2009 at 17:06

  Man blir bara förtvivlad. Har vi inte varit där förut ? Med berättigad ilska över fallskärmsavtal och bonusar ? Då – som nu – står hela det politiska etablissemanget, från vänster till höger, upp och fördömer detta. Sedan är det som om lockets läggs på, det sker inga skandaler som märks så tydligt utåt i varje fall. Men så inträffar något och det visar sej att oskicket har fortsatt hela tiden … Och politikerna kör hela upprördhetskonceptet ett varv till …

  Och någon av dessa ska man rösta på … Visst, vänsterblocket kommer ånyo att få min röst. Men det sker helt utan entusiasm, enbart p g a vetskapen att högern är ännu värre … Jag förstår dem som inte ser annan lösning än revolution. Men det går inte heller att rekommendera, vi vet ju att även revolutioner stelnar i sina former och revolutionens förvaltare har alltför ofta blivit folkens förtryckare.

 14. Johan Larsson
  24 mars, 2009 at 17:12

  Att sitta med i en styrelse innebär ett ansvar.
  Detta ansvar i DENNA styrelse ger henne 80 000 tusen Skr om året! Är man så inkompetent att man inte vet vad man varit delaktig i att besluta, så hör man inte hemma ens i en styrelse för en lokal frimärksförening!!!! Har man så bråttom med att hämta pengarna på stolen, att man inte läser handlingarna man i styrelsen är ytters ansvarig för,så är hon inte lurad, (och föresten av vem) utan hon lurar OSS, att tro att hennes uppdrag och granskning gör skäl för arvodet!!!

 15. 24 mars, 2009 at 22:02

  Jag tycker att det bästa hon kunde göra vore att avgå. Det är ju helt enkelt FAN att femton fega förbundsordföringar sitter och uttalar sitt jävla stöd till henne! Vilket stöd har de mandat att ge henne? Ska maila min egen förbundsordförande Hans Öhlund och fråga.

 16. 25 mars, 2009 at 06:08

  Jaha, och nu ska Lundby-Wedin spela dum ”jag visste inte, jag blev lurad”. Det menar du inte? Vad påpassligt när det hettar till.

 17. Viveka
  25 mars, 2009 at 06:36

  Istället för bonusar kan man ju göra som så att skaffa många olika arbetsgivare. Exempelvis granska Maud Olofssons alla inkomster/arvoden, vilka hon mycket högt och tydligt deklarerat anser sig vara värd och ha rätt kvittera dessa, fastän hon är tjänstledighet från vissa, i och med hon sitter i riksdagen.

  Förresten fundera över vad som hände i slutet på -90 talet, när de fackliga förtroendemännen slutade ingå i bolagsstyrelserna.

  Jag minns från den tiden, det var en del infekterade debatter som blossade upp,
  därför förtroendemännen ogillade de nya incitamentsprogram som då börjat dyka upp på ”marknaden”.

  Om det var bra eller dåligt med utträdet av de förtroendemännen från företagens bolagsstyrelserna, kan man ju ta sig en funderare på idag.

 18. MX
  25 mars, 2009 at 07:29

  Om VD:na vill ha del av företagens vinster när det går bra, då kan väl dom köpa aktier i företagen så som alla andra.

  Dom har ju lön så rikligt att det knappast går att slösa bort på vanligt vis.

 19. Sara G
  25 mars, 2009 at 08:49

  Maud Olofsson behöver sina arvoden, för hon måste köpa kläder för minst 10 000 kronr i månaden…
  Inte för att det hjälper, men…

 20. 25 mars, 2009 at 09:32

  ”Några sådana här perversiteter fanns inte innan den nyliberala statskuppen 1985”

  Ok ? Så sossepampar och dirrar med miljonbonusar fanns inte alls innan dess menar du ?
  Och tex Wallenbergarnas samarbetet med sossarna från 2a världskriget till modern tid har inte alls resulterat i att ngn skott sig på andras bekostnad ?

  Läs Ulf Nilssons bok ”Sverige sluten anstalt” – även om den är extremt vinklad så är den en ögonöppnare lite kanske!? Den finns gratis publicerad på nätet – bara att googla och tanka hem…

  F.ö. är det konservatism och inte liberalism som är främst förknippad med att ha ”slutna bubblor” och föda ”pamperi” – liberlismen förespråkar öppenhet och frihet – inte slutenhet och svågerpolitik…
  /K

 21. Lasse
  25 mars, 2009 at 10:06

  SvD:

  Ebba Lindsö, som satt i styrelsen vid samma sammanträde som Wanja Lundby-Lundin, anser att beslutet egentligen inte fattades av styrelsen.

  – Det var ett beslut som togs av ersättningskommittén. Styrelsen fick en kortfattad redogörelse från ordförande utan att några siffror nämndes. Vi fick veta att det i princip var en förlängning av det befintliga avtalet, säger Lindsö till Göteborgs-Posten på nätet.

  Lindsö var vd för Svenskt Näringsliv vid tidpunkten för AMF:s styrelsemöte och var representant för arbetsgivarorganisationen.

  – Jag ställde frågor om nivåer, men fick inget tillfredsställande svar, säger Lindsö.

  Hon följde sedan aldrig upp frågan eftersom hon kom att sitta ganska kort tid i AMF:s styrelse

 22. kristoffer
  25 mars, 2009 at 17:02

  Blir nästan lite komiskt att se alla ur sosseadeln slingra sig. Men det blir lite otäckt att se aftonbladet plocka bort de kritiska artiklarna samt sända fram Helle Klein att skriva att det var inte så farligt,bara wanja går ur en del styrelser så ordnar det sig. Undrar hur många som vet vem som sitter i Aftonbladets egen styrelse. Just det – Allas våran Wanja. Helle funderar nog både en och två gånger innan man antyder något illa om LO adeln. Usch

Comments are closed.