Mona Sahlins Blåtunga och vänsterpartiets pragmatism


Att Mona Sahlin tillhör högerfalangen inom socialdemokratin känner troligen de flesta till, i vart fall är det bekant bland folket till vänster inom det socialdemokratiska partiet, och bland dem som står till vänster om socialdemokratin.

Hade den omskrivna sjukdomen Blåtunga drabbat även människor så hade min liknelse varit fulländad. Det var en av dem som kom-
menterar här på bloggen som jag snappade upp yttrandet från, och helt utan att göra an-
språk på kunskaper inom veterinärmedicin så insåg jag givetvis att ordet passar in på oppositionens statsministerkandidat. En kandidat vars olika förslag befäster den förändring som den blå alliansen genomfört och kan tänkas genomföra före valet om 728 dagar.

DN: ”Socialdemokraterna är just nu mer intresserade av ett regeringssamarbete med miljöpartiet än med vänsterpartiet. Partiledaren Mona Sahlin vill att samtalen med miljöpartiet ska gå fortare fram.”

Att socialdemokratin sätter upp konstlade hinder tillsammans med miljöpartiet på vägen fram mot en allians beror givetvis på att de tror att de själva klarar att få en majoritet i valet 2010. Reinfeldt har visat att han inte klarar av att leda landet och allt mer talar för att FRA-lagen kan komma att bli en fråga som stjälper alliansen. Opinionsläget är över-
tygande och skulle det vara val idag skulle högern tvingas lämna Rosebad direkt.

Ett av vänsterpartiets problem under regeringen Persson har, enligt mitt sätt att se saken, en alltför utbredd pragmatism. För att inte fälla sittande regering har man tvingats att gå med på, eller i vart fall inte rösta mot, olika förslag som drivits igenom av social-
demokrater och miljöpartister. Partiet har hamnat i en situation där man blivit ett stöd-
parti och gisslan hos regeringspartiet. Att fälla en socialdemokratisk regering är ingenting som av naturliga skäl står speciellt högt på dagordningen bland vänsterpartister.

Nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit fram till att den situationen knappast kommer att förändras om socialdemokraterna får den förväntade framgången i valet 2010. Man anser sig ha råd med att hålla (v) kort och som nu, skylla det på partiets ovilja att acceptera ett budgettak. Men oavsett vad man än tar till för argument så gör man det i den fasta förvissningen om att vänsterpartiet inte kommer att fälla en socialdemokratisk regering.

SD

Miljöpartiet är dock berett att gå över lik för att få en minister i en kommande regering. Man har satt igång en omfattande kampanj för att förmå partiets medlemmar att överge kravet på utträde ur EU, något som bara handlar om taktiska övervägningar inför en framtida regeringsmedverkan. Socialdemokraterna vet att vänstern inte brukar bråka och bemödar sig inte om att ens tala om vänsterpartiet i en kommande regering.

Man låter istället partiets mer blåtungade företrädare agera på det sätt de finner lämpligt och ställer därmed mig i en brydsam situation. Jag har röstat på vänsterpartiet i vartenda val sedan jag blev myndig. Eftersom jag numera är 60+ så har det blivit ett antal gånger. Men om min röst inte längre spelar någon roll så kan jag lika gärna strunta i politiken och rösta på sofflocket.

Risken är mycket stor att andra vänster-
partister än undertecknad reagerar likadant på Mona Sahlins flirt med miljöpartiet. Spelar inte vänsterrösterna någon roll för socialdemo-
kraterna, varför skulle vi då ens bry oss om valet år 2010? Och eftersom allt talar för att högerkrafterna får ytterligare förstärkning av ett rent rasistparti så tycker jag att socialdemo-
kratin borde hålla ner tuppkammen en smula, om inte annat så gynnar det ett högt valdel-
tagande år 2010. –> DN12 SDS SvD AB1 HD it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Blåtunga, Socialdemokraterna, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, Högerregeringen, Val 2010, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Politik, Sofflocket, Pragmatism, Pragmatism, Lars Ohly[/tags]


26 svar till “Mona Sahlins Blåtunga och vänsterpartiets pragmatism”

  1. Det som vänsterpartiet måste göra, för sin egen skull, är att fälla en S/MP regering som isolerar dom. Kortsiktigt är det vansinnigt, men och andra sidan fick vi genomlida Göran Perssons högervridning som byggde på den gisslanlogik som Sahlin nu vil fortsätta. Att inte fälla S vid en sådan här situation är bara att se till att den kommer att fortsätta. Och då är man själv ansvarig för det.

  2. Frågan är också om VP kommer över 4 % spärren?
    När det gäller oponionsmätningar så ska man inte lita för mycket till dem ännu. Det är lång tid kvar och mycket kan hända.
    I flera gamla undersökningar vid sosse regeringar har ofta den sittande regeringen relativt låga opinions siffror i mitten av en mandats period.
    Dessa undersökningar som gjorts visar också begränsat.
    själv tror jag det är en risk att socialdemokraterna vinner men samtidigt om alliansen hädanefter spelar ut sina politiska kort rätt vinner nästa val. Jag tror att de har några ess kvar i skjortärmen. Flera tunga beslut tog de i början av mandat perioden med tanke på nästa val.
    Jag tror att nästa två åren med alliansen blir mer ”ge mer åt folket” politik.

  3. Jag är övertygad om att du är något på spåret. Jag blev väldigt besvikna över att partiet satt still i båten under Persson, jag har funderat länge på vilket som skulle vara et talternativ. Nu röstade jag på Fi men det hade jag ingenting för. Detta är ett problem som kanske kommer att ta ut partiet från Riksdagen i värsta fall. Törs man inte stå upp mot (s) så är man inne på en farlig väg, mycket farlig väg.

  4. Ett v utanför en regering med s/mp innbär knappast att man inte har något inflytande. V kan formulera sina idéer utan att ta så stor hänsyn till ”chicken race” mot mitten i svensk politik. Men tyvärr tror jag inte att de ledande i partiet kan stå emot frestelsen att få ministerposter.

  5. Bra att du tar upp detta! Jag har länge tänkt på det här och undrat över varför vänsterpartiet inte sätter stopp för detta. De utnyttjas av (s) och (mp) och även av alliansen. Reinfeldt försöker utmåla (v) som det stora spöket och tar inte partiets ledande politiker upp detta så kommer inte jag att kunna rösta på dem igen. Då får man hoppas att några av utbrytarna gör slag i saken istället. varför inte Norbergsfalangen?

  6. På ett sätt så liknar svensk politik, i nuläget, Japans under mitten av 90-talet! I bägge länderna så har den sittande regeringen ett MYCKET lågt förtroende internt; men ironiskt nog har ländernas ekonomi stort förtroende utanför landets gränser! Det är märkligt?

    Tittar man lite i Europa under 2000-talet så är det oftast den sittande regeringen som förlorar valen, oberoende hur ekonomin ser ut – betänk att Persson förlorade trots en stark ekonomisk utveckling!

    Det verkar som att missnöjet, över lag är väljarna drivkraft? Det bäddar för populism! Inte bra!

  7. Uttrycket ’en alltför utbredd pragmatism’ var en snäll omskrivning för att agera dörrmatta åt Den Fete, där rök nog det mesta av deras trovärdighet.

  8. ”Man har satt igång en omfattande kampanj för att förmå partiets medlemmar att överge kravet på utträde ur EU, ”

    Jag röstade för att behålla kravet om utträde ur EU.

    Som utveckling är idag så är jag fortfarande osäker vem som får min röst nästa val. Men jag vet att det blir antigen Mp eller V.

  9. Ett av de viktigaste problemen som v haft det senaste decenniet är det oförbehållsamma sossestödet. Det har hela tiden funnits frön till utbrytningar, och Fi startades väl av den anledningen om än främst beroende på petningen av Gudrun. Själv röstade jag inte i förra valet och kommer inte att rösta igen med mindre än att det dyker upp ett socialistiskt parti. Den enda korrekta vägen att gå i marxistisk anda är att vända vänsterpartiet ryggen. Pragmatism, visst, men då måste dem som röstar på partiet få något för detta och inte bara få en s-märkt högerpolitik.

    Blåtunga var välfunnet! :-)

  10. Att S håller V på armlängds avstånd har nog mest med taktik att göra. Man vet att många mittenväljare skyr ytterpartier som pesten och att de kommer vara ovilliga att rösta på något block som inkluderar såna partier. Eftersom det är dessa mittenväljare som avgör valet så har man helt enkelt inte råd att skrämma bort dem.
    Det enda som egentligen V kan göra åt detta är att bli mer ”mitten” själva, vilket är precis vad MP jobbar på. Sen är det förstås partiets egen fråga om de har lust att överge sina kärnfrågor sin själ för att få sitta med i regeringen eller inte.

    Det kommer en punkt där man måste acceptera att svenskarna faktiskt efterfrågar en mitten-politik, man vill inte ha vare sig tokmoderater eller vänsterpartister vid rodret, utan något där mellan dem.

  11. Jakob: “Att S håller V på armlängds avstånd har nog mest med taktik att göra. Man vet att många mittenväljare skyr ytterpartier som pesten och att de kommer vara ovilliga att rösta på något block som inkluderar såna partier. Eftersom det är dessa mittenväljare som avgör valet så har man helt enkelt inte råd att skrämma bort dem.”

    Självklart har det med taktik att göra. Men MEST handlar det om politik. Vänsterpartiet är ett socialistiskt parti, låt vara reformistiskt men ändock. Sossarna anser inte längre att de är ”demokratiska socialister” utan mer något slags demokratiska liberaler och marknadsivrare. Det betyder i sin tur att ”vänsterblocket” bara omfattar ett enda parti vilket givetvis gör att en massa vänsterpartisympatisörer känner sig uppgivna.

    Jag har bekanta som slutat rösta trots att de rimligen borde tillhöra dem som stod först i kön till vallokalen, människor som tycker att deras röst helt saknar betydelse eftersom den, om de röstat, ändå skulle tillfallit Göran Persson. Och visst, det är lite det jag själv kan känna oxo, något som jag tror att jag förhoppningsvis fick fram i det jag skrev.

    ”Det kommer en punkt där man måste acceptera att svenskarna faktiskt efterfrågar en mitten-politik, man vill inte ha vare sig tokmoderater eller vänsterpartister vid rodret, utan något där mellan dem.”

    Påståendet är inte korrekt. Tar du loss vänsterpartiets förslag och redogör för dessa för folk så kommer de flesta att tycka att de är bra. Gör du motsvarande med (s) eller alliansen så blir gensvaret inte lika positivt. Sedan är DET ett problem i sig kan jag tycka, men det sist citerade är fel. Det är inte vad svenskarna efterfrågar. Men man skulle kunna tro det sett utifrån valresultaten.

    Men så länge Svenskt Näringsliv, Timbro och liknande organisationer är de vars röster hörs mest, och när högerkrafterna äger massmedia och helt styr dagordningen, ja då får vänstern svårt att göra sig gällande. Vilka konsekvenser det får på sikt är svårt att säga, i bästa fall blir det en ny vänstervåg. FRA-frågan är en sådan fråga som på sikt kan innebära något nytt, för det blir väldigt tydligt att de borgerliga inte har vanligt folks bästa framför ögonen.

  12. ”Det kommer en punkt där man måste acceptera att svenskarna faktiskt efterfrågar en mitten-politik, man vill inte ha vare sig tokmoderater eller vänsterpartister vid rodret, utan något där mellan dem.”

    Förutom att i stor hålla med Jinge så måste jag även lägga till en kommentar till detta: Under de senaste 12 socialdemokratiska åren så fanns det ett konsekvent och stadigt mandat för vänsterpolitik. GP valde av taktiska skäl att inte föra den politik som han fått mandat för, utan drog ytterligare högerut. Han försökte att motivera detta genom att hålla sina egna väljare som gisslan och hota med högerspöket. Detta var en av anledningarna till att de sedan förlorade vid det senaste valet.

    Hade väljarna varit nöjda med denna högervridning av S, hade man 1) inte förlorat det senaste valet, 2) man hade kunnat hitta S väljare som varit nöjda med den faktiskt förda politiken. Att Persson höll V på avstånd handlar inte om att säkra mittenväljare, utan om att tygla den interna oppositionen inom partiet.

    Att Mona Sahlin fortsätter i samma spår som Göran Persson är tragiskt, men tyvärr förutsägbart.

  13. @Nadia
    Samma val här mellan MP eller V!
    Men vi kommer att hinna med många turer och svängningar innan valdagen! Mitt tips är V! Ett starkt V pressar nämligen mittpartiernas ideologer och taktiker mot en rättvisare fördelning.

    Argumenten som sossarna nu för är exakt samma argumentation som SAF förde i slutet av 80-talet:
    -Vi måste få ”kakan” att växa innan vi kan fördela den – på så vis blir vi alla rikare = ökad tillväxt!

    Men betänk att hur lite man än har, så kan man alltid dela lika! Eller hur? Delningens matematik är INTE svår! Alls!

  14. Röstar man inte har man ingen rätt att gnälla sedan :)
    Men visst, att de Svenska partierna liknar USA mer och mer (höger och mer höger – med ett eller annat independant parti som inte spelar någon roll) är ju inte så bra egentligen.

  15. Tänk om ett nytt socialistiskt parti uppstod här i Sverige? Ett verkligt socialistiskt, som vill förstatliga de 50 största företagen här! Det skulle kapitalägarna kalla stöld. Men själva är de beroende av billig arbetskraft för att kunna leva i de överflöd de själva lever i! Då är det inte stöld utan affärsutveckling?

  16. ”Påståendet är inte korrekt. Tar du loss vänsterpartiets förslag och redogör för dessa för folk så kommer de flesta att tycka att de är bra. Gör du motsvarande med (s) eller alliansen så blir gensvaret inte lika positivt.”

    Detta har jag tyvärr svårt att köpa, om V:s förslag skulle falla i god jord hos folk så hade rimligen fler röstat på dem. Att skylla på media räcker inte, se på valet om Euron där i princip samtliga medier ställde sig bakom ett ja men ändå inte fick med sig folket, varför skulle de då lyckas bättre med att skrämma människor från V? Medierna lyckas ju uppenbarligen inte skrämma folk från S, om man ser till opinionsundersökningarna.

    MJE:
    ”Hade väljarna varit nöjda med denna högervridning av S, hade man 1) inte förlorat det senaste valet”

    Nej du, om man inte varit nöjda med högervridningen hos S utan ville ha ett mer socialistiskt alternativ så hade man röstat på V, inte på M. Det är inte så att folk trodde att M skulle vara mer socialistiska än S.

    nature:
    ”Ett verkligt socialistiskt, som vill förstatliga de 50 största företagen här!”

    Varför skulle detta vara något att sträva efter? Vi har redan idag ett antal statliga företag men anställda på dessa företag har det inte bättre än på privata bolag. Har de bättre lön på Vattenfall än på EON tror du?

  17. Jinge: “Påståendet är inte korrekt. Tar du loss vänsterpartiets förslag och redogör för dessa för folk så kommer de flesta att tycka att de är bra. Gör du motsvarande med (s) eller alliansen så blir gensvaret inte lika positivt.”

    Jakob: ”Detta har jag tyvärr svårt att köpa, om V:s förslag skulle falla i god jord hos folk så hade rimligen fler röstat på dem.”

    Ingen tvingar dig att köpa det. Men det är en erfarenhet som de flesta inom partiet har, det skulle inte heller förvåna om man tom har undersökt saken i ngn sorts opinionsundersökning. Jag har för mig det men ids inte rota bakåt ett par år.

    F.ö. säger du att väljarna hade röstat på V om man velat ha en mer socialistisk politik. Därmed underkänner du Persson-faktorn. Folk var trötta på Persson och en röst på V hade automatiskt betytt en röst på Persson.

  18. @Jakob
    Vinsten skulle stannar här! Se på Svenska SPEL! Staten skulle bli ekonomiskt starkare! Vi vanliga så kallade dödliga medborgare skulle då kunna rösta om hur vi ska omfördela vinsten mellan oss! Men där det vet du naturligtvis redan! Det är väl därför som du formulerar dina frågor, eller dina påståenden, du dumt!

  19. S är nuförtiden inte mycket mer än ”Moderaterna Lite”… nästan lika borgerliga som vissa allianspartier.

    V borde tänkta långsiktigt och kräva mer vänsterpolitik eller fälla nästa sosse-regering. För snart är det knappt någon skillnad mellan sossarna och högern ändå. Och jag är antagligen inte den enda som är jävligt trött på alla högerkompensationer och förvirrade mp-nissar med deras förkärlek för friskolor och cykelbroar till Hisingen.

    Nån gång måste man fan ta strid och sluta låta sig utnyttjas av sossarna som röstreserv..

  20. ”Tänk om ett nytt socialistiskt parti uppstod här i Sverige? Ett verkligt socialistiskt, som vill förstatliga de 50 största företagen här! Det skulle kapitalägarna kalla stöld. Men själva är de beroende av billig arbetskraft för att kunna leva i de överflöd de själva lever i! Då är det inte stöld utan affärsutveckling?” -Nature

    Nature.. vi som hänger här på jinges blogg kanske bör bilda ett sådant? ;)

  21. @G-Town
    Absolut, men det är betydligt svårare att att starta ett nytt parti, än det är att försöka ändra inriktningen på ett gammalt!

    Men vi går emot en ny radikal tid, och när de konservativa bolags-USA förstår det, kommer de att starta ett nytt storkrig!

    Vi vet alla att ju mindre ekonomiska skillnader som råder mellan människor, ju mindre politiskt våld! För krig är inget annat än ett avancerat politisk tvål – skapat av ansvarslösa politiker!

    Rättvisa bäddar för fred! Jämlikhet mellan könen skapar fria och kärleksfullare
    människor.