Minken och Djurrättarna

Jag har medvetet undvikit att skriva om Djurrättsalliansens senaste avslöjande, jag tar nämligen illa vid mig när det handlar om djurplågeri och ett orättmätigt utnyttjande av vår egen makt över försvarslösa varelser.

Men det går inte hur länge som helst, själv har jag svårt att se på bilder av skadade djur och när de kommer i klump så känns det olidligt, framförallt eftersom den bestående känslan är vanmakt eller maktlöshet. Nu var jordbruksminister Erlandsson snabbt ute och sade att man skulle ta tag i problemet, tacka för det, valrörelsen har börjat. Han vill dölja det faktum att vare sig han eller miljöministerattrappen brukar göra något när det handlar om djur som far illa.

Det är förstås extra anmärkningsvärt att det är Center-
partiet som är sämst i klassen när det gäller djurskydd, förr hette de Bondeförbundet och bestod av organiserade lant-
brukare. Det säger sig själv att varje normalt funtad bonde sköter sina djur efter bästa förmåga, det är nämligen olönsamt att låta bli. Men som sagt, det blåser nya vindar och nu räddar man valar och vargar genom att tillåta jakt på djuren. Gud bevare oss från den sortens politiska bedrägerier.

Nu står man återigen med byxorna runt anklarna, päls-
handlaren i början av filmen säger att minkarna sköts som om de vore familjemedlemmar. Min kattsambo, lilla fröken Felin, skulle definitivt inte sluta runt någon tants hals om hon skulle dö före husse. Skulle hennes husse vara den som först lägger näsan i vädret så ser mina barn till att hon får en ny familj. Bägge barnen är nämligen lika mycket djurvänner som far deras.

Jag börjar alltmer tvivla på att centerpartister i allmänhet har en positiv inställning till djur. Jag vet att det är orättvist, men följer man partiets agerande i olika frågor sedan de kom till makten så finns det skäl att undra. Miljöministerattrappen kommer säkerligen ikläda sig en vargskinnspäls i samma ögonblick han åker ur Sveriges Riksdag, troligen har han redan införskaffat en. Han anser ju döda vargar är bra för vargens fortlevnad som skyddad art menar jag. Så det är klart som korvspad att Erlandsson inte vill att djurrättsfrågor ska bli ett ämne för valrörelsen, det har jag stor förståelse för.

DN: ”Jag är förvånad att det ser ut på det här sättet.” Magnus Kindbom, centerpartistisk statssekreterare vid jordbruksdepartementet, fann sig trängd i gårdagens debatt i P1 morgon. Det är en helt rimlig reaktion. Vem vill kännas vid

§ 4 – Sveket mot minkarna from Djurrättsalliansen on Vimeo.

den typen av förhållanden inom minknäringen som nu avslöjats av Djurrättsalliansen? Bilder på skadade och minkar, kadaver i förruttnelse, väcker av naturliga skäl starka känslor. Samtidigt är statssekreterarens förvåning – förvånande. Missförhållandena inom pälsdjursnäringen är knappast någon hemlighet.”

Själv är jag mycket kritisk till vissa djurrättsaktivisters tilltag att ”befria” minkar. Jag har sett åtskilliga minkar ute i det vilda och även om förhållanden i landet gör att minken kan överleva så hör den inte hemma i vår miljö, som t.ex. vargen. Många minkar svälter ihjäl eftersom de varit fångar i massor av generationer. De får helt enkelt svårt att klara sig, delvis beroende på att det kan vara tusentals ”befriade” minkar på samma ställe. Konkurrensen blir helt enkelt alltför hård.

Nu vet alla att Erlandssons plötsliga intresse beror på valet, vinner alliansen så kanske dessa djurrättsaktivister tar sin kamp för djurens rättigheter ett steg vidare på vägen, någon slags radikalisering. Vad det i så fall skulle röra sig om för metoder törs jag inte ens tänka på.

it , , , , , , , dn123 svd123 ex ab1234

  4 comments for “Minken och Djurrättarna

 1. 11 augusti, 2010 at 08:54

  Ganska märkligt att människor vill klä sig i djurhudar från döda djur år 2010? Det borde väl finnas massor med alternativ som framställts på annat sätt?

  Men så är det ju det där med status? Är det status att klä sig med likdelar? Tydligen…

  • Marcus R
   11 augusti, 2010 at 09:54

   Det borde väl finnas massor med alternativ som framställts på annat sätt?

   Det är är nog inte så enkelt som du tror egentligen. Bomullsindustrin i 3e världen har haft en hel del kritik mot t ex barnarbete och syntetmaterial-framställning är säkert inte helt miljövänligt. Visst finns där ekologiska kläder men det är inte direkt jättevanligt och hade det blivit vanligt hade det varit tvunget att produceras i mycket större
   mängder vilket i sin tur hade lett till att det hade varit svårare att hålla det ekologiskt.

   Sedan är det inte jättelätt för klädes-tillverkarna att faktiskt veta om deras underleverantörer i alla led faktiskt håller vad de lovar.

   Med tanke på hur mycket kött vi äter borde det väl nästan vara mest ekologiskt om fler gick klädda i mer läder? Såvida du inte propagerar för att alla ska bli veganer också förstås…

   Men visst, när det gäller just minkar som föds upp enbart för deras päls så är det ju ganska onödigt. Det är enbart status eftersom idag kan du få varmare kläder av andra material.

   När det gäller att släppa ut minkar så kommer jag ihåg -94 eller -95 när jag gick i gymnasiet och några djurrätts-individer hade släppt ut 40000 minkar från någon minkfarm (jag minns inte var). Det var höst/vinter och väldigt kallt ute och av tidningen intervjuade biologer så framgick det att alla skull antagligen frysa ihjäl eller bli överkörda men inte innan de hade hunnit förstöra ekosystemet i området.

   • Peter Pan
    11 augusti, 2010 at 10:36

    Inga aktivister är väl så dumma (?) att de faktiskt tror att frisläppta minkarna kommer få det bättre. Aktivismen handlar ju snarare om att göra det olönsamt för farmarna att ha minkar, för att på sikt få minkfarmandet att upphöra. Samt att få rubriker i tidningarna, så att djurrättsfrågan aktualiseras. ”Ändamålen helgar medlen” är devisen.

 2. Kamelsilaren
  11 augusti, 2010 at 15:02

  Någon centertidning skrev apropå det här: ”men detta är djurens grymma verklighet, så går det till i naturen, djur biter ihjäl varandra.” Att 3 djur är instängda på en yta 0,5 x 0,5 meter, och att det möjligen kan påverka djurens beteende, det togs inte upp. En sådan redaktör måste vara minst lika instängd som minkarna, fast i huvudet. Eller handlar det om ren och skär cynism? Hoppas Centerpartiet tappar mandat på minkaffären, helst tillräckligt många.

Comments are closed.