Klar framgång för de Rödgröna!


Statistiska Centralbyrån har haft rätt tio gånger av tio när det gäller vårmätningen av partisym-
patierna före ett val, nu visar undersökningen på rödgrön vinst samt, det inte minst gläd-
jande, att de främlingsfientliga inte kommer in i Riksdagen.

AB: ”SCB:s stora partisympatimätning presen-
teras. De rödgröna leder med 50,2 procent över alliansens 44,2 procent i SCB:s majmämtning. Sverigedemokraterna hamnar utanför riksdagen med 3,9 procent.”

Ända sedan 1973 så har SCB haft rätt i sin prognos vilket bör leda till en viss tillförsikt hos de rödgröna, men tyvärr så ligger KD och C på drygt en halv procent från att åka ur riksdagen, det hade känts bättre om de legat under spärren som rasistpartiet. Nu ska det bli intressant att följa tidningarnas olika tolkningar av resultatet, räkna med spinn för det är den här undersökningen som opinionsundersökningarnas opinionsundersökning…

Nu får de rödgröna partierna lite arbetsro samtidigt som motsättningarna inom högeralliansen kommer att bli alltmer synliga. Moderaternas taktik att bli ett nytt ”arbetarparti” är på väg att rinna ut i sanden, de har inte den trovärdighet som krävs, och samtidigt med SCB-undersökningen så visar det sig att moderaterna på alla listor inför valet är de som har högst inkomster i genomsnitt av alla politiker. Det är en tydlig och klar fingervisning för de väljare som kanske trott på talet om ”arbetarparti”.

i Tags: , , , , , , ab12 ex svd dn gp Läs oxo: jens, hampus, k&å, vysotskij, allende, lasse, annarkia, johannes, zaramis, knut


17 svar till “Klar framgång för de Rödgröna!”

 1. Jag delar din inställning till detta främlingsfientliga parti men det riktigt sensationella med denna undersökning är att SD får 3.9 %. Med kännedom om deras snedfördelning i i Skåne och den statistiska felmarginalen är de så gott som säkert inne i riksdagen om det inte finns en nedåtgående trend som fortsätter. Då är det endast 1 – 2 % från ett ”Hunged palament”. Mycket intressant och skrämmande. Sen tillkommer att förändringar skett efter denna undersöknings utförande. Vi får se!

   • Nej, men det kan vara så att det petar upp dom ovanför spärren, sen är ju inte 0,1 % statistiskt säkert ens med 9000 svarade. Kan nog vara både 3,6 och 4,4 eller något sådant. Hade de fått 2,9 hade det nog varit klart att SD inte kommer in. 0,1 % är 9 personer i undersökningen. 3,9 % är 351 personer i undersökningen.
    De blir nog tyvärr peppade av detta.

  • Nja, du gör ett misstag i ditt antagande. Det är långt ifrån säkert att ökningen av stödet för SD har ökat uniformt i hela landet. Större delen av ökningen kan vara på platser där de tidigare inte fanns alls eller var en grupp med inflytande. Framgångarna kan vara i norrland. Så man behöver inte måla fan på väggen än.

 2. ”,men tyvärr så ligger KD och C på drygt en halv procent från att åka ur riksdagen, det hade känts bättre om de legat under spärren ”
  Jag är inte så säker på att det vore så bra, ju färre småpartier så ökar förmodligen risken för att sossar och moderater får igenom att de stora partierna ska gynnas för att få stabila majoriteter i riksdagen.

 3. Marknadsundersökningsföretagens metoder har en del brister, kan man lugnt konstatera, det har jag iofs hävdat hela tiden. :)

  För en gångs skull så blev jag inte dyster av att ha rätt.

 4. Att göra väljarundersökningar idag är ett omöjligt uppdrag – det går inte att göra bra hur man än man vrider och vänder på det.

  Förr i tiden fanns det en fastnätstelefon hos nästan 100% av de röstberättigade som faktiskt gick och röstade. Det gick därmed ganska lätt att göra urval som var statistiskt någorlunda rättvisande. Folk svarade dessutom i telefon och lät sig intervjuas någorlunda villigt. Valdeltagandet var, om inte 100% av de röstberättigade, så iallafall i närheten av 90%.

  Läget idag är helt annorlunda. En stor andel av de röstberättigade går inte att nå för opinionsinstituten eftersom de bara använder oregistrerade kontantkortstelefoner eller jobbmobiler. Svarsfrekvensen har minskat – jag (och många med mig) ser det inte längre som någon plikt att svara på opinionsinstitutens frågor. Dessutom är valdeltagandet betydligt lägre jämfört med 1970- och 1980-talet, jag gissar att nästa riksdagsval kommer att hamna under 80% röstande.

  Summan av kardemumman är att väljarundersökningar har intresse för lösnummersäljare och deras gelikar, samt (möjligen) för de som vill kolla effekten av politiska utspel.

  För mig så är väljarbarometrar därför tämligen ointressanta. Men det är klart, för en rimlig ersättning så kan jag tänka mig att analysera mina teblad och komma med ett utlåtande om valet 2010. Jag vet att du Jinge föredrar kaffesump, och mot en lite högre taxa kan jag tänka mig att metodutveckla lite grand… :-)

  • Över 30 % bortfall i SCBs undersökning. Bara lite över 6000 svarade. Exakta siffror kan man nog strunta i, men trender kan kanske upptäckas.

 5. Tyvärr var den här undersökningen bortkastade skattepengar. Min gissning är att de närmast kommande opinionsundersökningarna kommer att bekräfta trenden. Hade SCB gjort sin undersökning mellan den 15 maj och 15 juni så hade nog resultatet inte sett ut som det gör idag.

  Det tror jag de flesta är medvetna om.

  • Och vad hände mellan den 15 maj och den 15 juni som skulle ändrat resultatet av SCB:s opinionsundersökning?

   Det är åtskilliga allianskramare som på olika bloggar och i tidningskommentarer pekar på en ”svängning i opinionen” som synts i de senaste veckornas opinionsundersökningar från Synovate med flera. Eftersom dessa undersökningar genomförts senare än SCB:s så försöker man alltså antyda att SCB skulle ha bommat starten på opinionssvängningen.

   Men vad allianskramarna då glömmer bort är att opinionssvängningen då förklarades med att de rödgröna hade lagt fram sin budgetmotion, och att det var innehållet i den som inte skulle ha fallit väljarna i smaken. Den budgetmotionen lades fram redan den 3 maj, alltså bara ett par dagar in på SCB:s undersökningsperiod, och stora delar av motionen var dessutom känd redan innan den lades fram. SCB har alltså fått med reaktionen på budgetmotionen med. Det enda de har missat under perioden 15 maj-15 juni är just resultatet av de andra opinionsundersökningarna. Vad du i princip säger är alltså att den här SCB-undersökningen skulle vara missvisande för att de tillfrågade inte har fått ta del av de andra undersökningarna först!

   Och om nu SCB:s undersökning var så missvisande som de desperata allianskramarna nu försöker framställa den som, hur kommer det sig att den borgerliga regeringen tar den på så stort allvar att de kallar till krismöte? Har de gjort det efter någon av de andra opinionsundersökningarna? Nej, att de blir hispiga beror på att de *vet* hur tungt SCB:s mätningar väger.

 6. 6% skillnad är ingen övertygande marginal, det räcker med att borgarna tar 3,2% så behåller de makten med nästan minsta möjliga marginal. Håller siffrorna i sig för oppositionen ger det ca 40 fler mandat.
  Dock är det stora problemet med sådan här undersökningar när de går ner på tiondelar för det ger ett sken av exakthet. I verkligheten är det som Klarsyn skriver om SD, att spannet för dem är mellan 3,6% till 4,4%. Ett rimligt antagande är då att SD,s chans till Riksdagen är lika stor som den är liten.

 7. Saxat ur Aftonbladet.

  ”Om förstagångsväljarna fick bestämma skulle det bli en skrällseger för de rödgröna. 57 procent säger att de tycker bäst om något av de rödgröna partierna och hela 18,4 procent att de tycker bäst om Miljöpartiet. Bland väljarna upp till 24 år svarar mer än en av fem att de gillar Miljöpartiet bäst. Sämre går det för C och KD: bara 1 procent av förstagångsväljarna tycker bäst om Centerpartiet och 1,7 procent tycker bäst om Kristdemokraterna.”

  Har för mig att i år är förstagångsväljarna fler än vid tidigare val. Ungdomen vet vad den vill :-)

  • C och KD har nog inte någon framtid på sikt. Det finns många undersökningar som visar att deras stöd bland yngre väljare är väldgt dåligt. Centern verkar också bli helt utplånad i alla storstadsregionerna med tex 0,9 % i Stockholms stad. Undrar vad Stureplanscentern tycker om detta?

 8. Den intressanta frågan som ingen ställer sig i vårt blockfixerade land är vad händer om SD blir tungan på vågen. Denna och andra undersökningar visar att detta är ett i högsta grad möjligt senario. Den nuvarande trenden ihopvägd med denna undersökning gör att man defenitivt inte kan avskriva detta. (S+ fp, C, kd eller M) eller S + V + mp + (fp + C) ja man kan bara gissa. Nu när politiken i realiteten är rätt lika. Ja man undrar.