iPhone betyder ”Idiotdosan”
När jag igår för första gången skrev om iPhone så anade jag inte att det faktiskt finns så många som reagerat på ungefär samma sätt som undertecknad. Rubriken har jag fått från en av dem som valt att bara kalla sig ”N” i kommentarerna till gårdagens artikel om fenomenet.

En annan av dem som kommenterat frågade ”Nu är du väl ändå ute och seglar?”, men då hör det till saken att jag rätt så ofta får mejl från damen ifråga, som är en känd bloggare, längst ner i mejlen står det oftast ”Skickat från min iPhone” så jag fäster inget större avseende vid hennes fråga.

Idag berättar tidningarna med stora rubriker om det faktum att USA slarvat bort sex komma sex miljarder dollar som man transporterat i Herculesplan till Irak. I runda tal rör det sig om fyrtiotre miljarder kronor, jag antar att iPhone kommer från samma land som lyckats tappa bort den lilla nätta summan, snacka om att ha sålt smöret och tappat pengarna.

En mig närstående person har Google Earth och en GPS i sin idiotdosa. Det betyder i praktiken att vederbörande kan knappa in koordinaterna till sin lokala Konsumbutik i dosan och sedan navigera sig fram till den genom att bara betrakta en pil på skärmen. Praktiskt som bara attan om man helt saknar lokalsinne. När det gäller Irak så kan man givetvis undra om inte landet i väster kan styra sina kryssningsrobotar med hjälp av idiotdosan?

Man har ju läst att det är vanliga civila kontorsanställda i landet ifråga som styr dessa tingestar, man undrar givetvis om de inte kan göra det även på hemvägen när knallar förbi någon bar? I vart fall skulle det vara en förklaring till varför dessa flygande tingestar så ofta känner sig inbjudna till olika bröllop.

Nu har jag dessutom förstått att man kan spela Simcity med dessa dosor. Man kan antagligen leva merparten av sitt sociala liv på det sättet, bilden till höger ser ut att visa hur folk sitter hos frisören, möjligen ägnar de sig åt idiotdosorna medan frisören behandlar kalufsen.

Bland kommentarerna till gårdagens rader om fenomenet så var det någon som tog upp det faktum att alla pratar i mobil på bussar och tåg. Förr sades det om oss svenskar att vi är så tysta och tillbakadragna, idag måste man ha hörselskydd på sig om man inte vill höra alla pinsamma detaljer om medresenärernas privatliv. För ett tag sedan satt en flicka i femtonårsåldern på tåget och berättade för sin mamma att hon just gjort abort. Flickan grät en skvätt och berättade sedan för modern att hon visst inte tänkte flytta hem igen.

Jag antar att idiotdosan också innehåller en kamera, jag behöver bilder på folk som sitter och grejar med den på allmänna färdmedel. Min egen kamera är inte av det format som krävs för att man ska kunna ta bilder av medresenärer i smyg, insända bilder kommer att ”avpersonifieras” i händelse av att jag kommer att skriva om detta fenomen igen, och tänka sig, det är precis vad jag tror kommer att ske.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , dn1 svd1 ex1 ab1 sr1 gp


13 svar till “iPhone betyder ”Idiotdosan””

 1. Iphone gör begreppet ”ständigt uppkopplad” en ny innebörd? Folk som går och ”pratar för sig själv” och ständigt fingrande på en liten dosa. Om detta är lämpligt borde ju beteendeforskare studera.

  Men först måste alla prova…

 2. Bulls Eye! :-) Idiotdosan är alltför vanlig på bussar och tåg. Folk ser ut som hjärndöda sillar där de sitter och knappar på en fånig liten skärm. Själv har jag många gånger tänkt säga åt dem att visa porrbilderna de har på dosan, men tyvärr är jag alltför feg.

 3. :-D Tänk att uttryck man kommer på när man är sprickfärdig kan bli en sådan succé.

  Men till allvaret. Jag undrar när vi får diagnosen IPhone-sjukan. Visst, vi har hållit på med internet och datorer i många år nu. Men det gör vi när vi inte sysslar med annat, i alla fall inte samtidigt. Men att under barnens träningspass få reda på att gamla morsan är sjuk och därför åkt hem till Irak, att ens kusin i USA har cancer och att ens bästa väninnans barn har dött i Libanon, allt inom loppet av en timme, samtidigt som man måste prata med syrran i Jordanien och stressa och ta bilder på sonens bravader som man måste lägga ut på facebook och ringa jobbet för att ta reda på vem som ska göra vad imorgon, och så ringer dottern och vill ha en pizza på väg hem och så har man inte med sig plånboken och så vill de andra föräldrarna bestämma nåt för avslutningen…

  Är våra hjärnor skapta för den här miljön? Motorhaveri är det möjliga man kan vänta sig av den här livsstilen.

 4. Tja för mig får folk gärna sitta och knappa på vad som helst när de åker buss, tåg, pendeltåg, tunnelbana or whatever, bara de håller käften. Många klagar på att svenskar är stela och inte pratar med sina medpassagerare på bussen, själv tycker jag att det är en underbar egenskap. Jag njuter av stillheten och lugnet när jag åker buss och tåg. Det är som en oas i en stressad vardag där det krävs ständig kommunikation och nåbarhet. På bussen kan jag stänga av nallen (hörbarhet nolla och ingen täckning förhoppningsvis ;) och sitta och filosofera om vad som helst, och jag har absolut ingen som helst längtan efter att sitta och kallprata med någon total främling under en sådan paradisisk resa. Leve lugnet och tystnaden på buss/tågresan! :-)

 5. Foliehatten på?

  Det är intressant att du tar upp just iPhone som ett exempel, men det som du beskriver kan även göras med andra telefoner också. Andorid, Symbian OS, Blackberry är några som kan göra exakt samma sak som iPhone. Din bloggpost hade varit mer trovärdig och intressant om du hade använt begreppet ”Smartphones”, men just nu så känns artikeln som en fanboy/hatartikel mot iPhones.

  ’Ja, jag har en iPhone, men jag har även en Android och telefoner med Symbian OS, vilket gör att jag inte försvarar märket iPhone med näbbar och klor, utan det jag vill komma fram till är att artikeln skulle varit mer intressant om du hade använt uttrycket ”smartphone”

  Styra missiler med en mobiltelefon? Ja det är ju en möjlighet, men samtidigt så kan man väl styra en missil med vilken dator som helst? Playstation 3 fick ju inte exporteras till Irak för att dessa skulle kunna kopplas ihop och skapa en superdator. Sen att usa har slarvat bort 6,6 miljarder är totalt irrelevant.

  Dock så måste jag dock hålla med om fenomenet på bussen. Ringsignalerna ska vara på max och det pratas väldigt högljutt. Ett annat fenomen/irritationsmoment är när folk ska sitta och spela musik från sin telefon på högsta volym. En vett och etikett utbildning borde vara ett måste innan man får köpa en mobiltelefon.

  • men det som du beskriver kan även göras med andra telefoner också. Andorid, Symbian OS, Blackberry är några som kan göra exakt samma sak som iPhone.

   Sant, men eftersom jag inte följer den marknaden så kan jag inte namnen på produkterna, det kunde du så det tackar vi för. Men vad menar du med foliehatt? Jag är inte teknikmotståndare, jag bara reagerar på att sju av åtta (för ett par dagar sedan) satt och pulade med sin Andorid, Symbian OS, Blackberry eller iPhone på tunnelbanan från Hjorthagen till CST.

   Det verkar lätt fantasilöst och verklighetsfrånvänt…

   • ”fantasilöst och verklighetsfrånvänt”
    Tja kanske eller kanske inte. Skulle du tycka detsamma om de satt helt uppslukade av någon bok eller satt och arbetade med några papper? Eller är det just det faktum att det råkar vara en smartphone som de underhåller sig med – eller kanske i vissa fall t.o.m. arbetar med – som du retar dig på?

    I tunnelbanan som är en rätt deprimerande miljö finns inte så mycket att se. Där kan det kanske vara skönt att kunna ägna tiden åt något annat än att kolla på sina medpassagerare, åker man tåg eller buss kan man iaf titta ut på det förbiflytande landskapet, filosofera och drömma sig bort.

    Själv är jag rätt glad över en utveckling som innebär att mobilen blir alltmer av en dator och att aktiviteterna med densamma går mer mot ett stillsamt knappande än som med tidigare mobiler påfrestande högljudda samtal som medresenärer tvingas lyssna till oavsett de vill eller inte. Nej fram för mer knappande och mindre mobilsamtal, då håller folk i alla fall käften. Till glädje för oss som ser resandet som en lugn oas i tillvaron. :-)

    • ja kanske eller kanske inte. Skulle du tycka detsamma om de satt helt uppslukade av någon bok eller satt och arbetade med några papper?

     Sju av åtta ?? :-P

 6. Med din logik ska vi inte bry oss om vad Du anser om en IPhone.
  Jag får ju ofta mejl från dig och där står aldrig ”skickat från min iPhone”. Nu hör det till saken att så står det inte heller i mina mejl även om de ibland utgår ifrån iFånen. :)

  • Nu hör det till saken att så står det inte heller i mina mejl även om de ibland utgår ifrån iFånen. :)

   Jaså, den visar inte ens det för användaren? Ruggigt… :-P Mejla dig själv så får du se..

   Att mina mejl saknar raden är inget att undra över. Den dagen jag köper en iPhone för 6-7 papp kommer aldrig att inträffa…

 7. du har missat lite saker att ta med, t ex det att iPhone marknadsförs varje gång som en revolutionerande mannick, nya funktioner hit och dit som egentligen är gamla, dom som köper det skitsnacket är det som är de riktiga slavarna för iPhone, dessa personer håller säkert med försvarets reklam också, ”va fan morsan varför vill du inte stoppa piraterna!”