Högern krackelerar med jobbcoacherna

Aftonbladet har i en serie artiklar visat på tomheten i högeralliansens satsning på utanförskapet. Man har spenderat tre miljarder på att få arbetslösa och sjukskrivna att komma tillbaka till arbetsmarknaden och en del av metoderna har varit handpåläggning och hypnos, utförda av människor som saknar utbildning. Man har skapat en arbetsmarknad för helbrägdagörare och olika sekter.

AB: ”Landmark education har klassats som en farlig sekt. Nu har rörelsens förra ledare fått tre coachavtal med Arbetsförmedlingen – men i meritförteckningen döljer hon sin bakgrund. –?Jag vill inte skylta med Landmark eftersom de har så dåligt rykte, säger Karin Tenelius, 40. Framgång, tillfredsställelse, storhet. Med de orden presenterar sig Landmark education, ett multinationellt utbildningsföretag med säte i San Fransisco. Kursdeltagarna ska få verktyg som förändrar deras liv. Men många deltagare har vittnat om psykisk tortyr, hjärntvätt, ekonomiskt utnyttjande, akuta psykoser och självmordsförsök. Karin Tenelius var i slutet av 1990-talet vd för Landmarks svenska bolag.”

Idag visar det sig att många av dem som Arbetsför-
medlingen tecknat avtal med är dömda för brott, det förekommer till och med våldsbrott i den uppräkning som tidningen gör. Högeralliansen har talat högt och länge om kampen för att upphäva det s.k. ”utanförskapet”. Visst kan man förklara bort en del av misstagen med ovanan att sitta i regeringsställning. Men man kommer inte undan fakta, den uppvisade oförmågan är ett resultat av – inkompetens.

AB: ”Något ansvar tänker dock arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin inte ta. ”Jag har mycket begränsad makt”, förklarade han i torsdags i riksdagen. Samtidigt kommer årsskiftet allt närmare, och därmed det ögonblick när tiotusentals personer med sjukersättning ska föras över till Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan konstaterade i förra veckan att en tredjedel av de utförsäkrade inom några månader kommer att vara tillbaka som nya sjukfall. Det kan visa sig bli betydligt fler.”

littorin
Även om man tillhör oppositionen
så kan man inte luta sig bakåt och le förnöjt åt allt elände som högeralliansen ställer till med. För till syvende och sist så faller detta misslyckande på dem som varit i störst behov av hjälp att komma ut i arbete. Istället så har det blivit en metod att förflytta en del av skattepengarna till olika slags entreprenörer där en stor del helt saknar kompetens för den uppgift de fått sig förelagda. Och priset betalas av dem som faktiskt har behövt hjälp och stöd för att komma ut på arbetsmarknaden igen.

När Sven Otto Littorin hävdar att han har mycket begränsad makt så är det faktiskt arbetsmarknadsministern som talar. Även om han köpt sin akademiska examen på postorder så hade man kunnat önska att han ändå haft någon slags fallenhet för sin uppgift. Nu kommer det an på de rödgröna att ordna till den röra som alliansen ställt till med under sina snart fyra år i Rosenbad. Det är ingen avundsvärd uppgift.

intressant Andra om: , , , , , , , ab t

  18 comments for “Högern krackelerar med jobbcoacherna

 1. 9 november, 2009 at 11:36

  Det måste vara en fruktansvärd upplevelse att bli utsatt för dessa ”jobbcoacher”. Om jag fick bestämma så skulle man åtala Alliansen för detta övergrepp! Tyvärr har jag ingen makt…

 2. N
  9 november, 2009 at 12:29

  Jag hade en väninna på middag igår. En vacker blond snygg svenska vars enda handikapp är att hon fyllt 50. Efter 25 års arbetet på ett och samma företag slängdes hon ut som onödig bråte. Nu har slarv för hennes förra arbetsförmedlare även lett till att hon förlorat sin sjukpenning. När hennes son blev sjuk och hon skulle stanna hemma med honom istället för att trava mellan arbetsförmedling och jobbcoachfirman. Men då fick hon reda på att hon inte har någon sjukpenning alls. Arbetsförmedlaren hade skrivit att hon inte stått till arbetsförmedlingens förfogande under ett par veckor då hon gick på kurs hos jobbcoachfirman.

  Jag undrar hur länge min väninna kommer att orka. Det hon varit med om de senaste två åren knäcker precis vem som helst. Hon har aldrig mått psykiskt dåligt men jag skulle bli ytterst förvånad om inte hon blir psykfall inom ett par månader. Och då ska man komma ihåg att någon måste sköta hennes familj och någon måste betala husets räkningar.

 3. mr Biz
  9 november, 2009 at 12:37

  Hypnos är väl den enda metod som kan få dödssjuka att känna sig friska och arbetslösa att tro att det finns lediga jobb att söka även när arbetslösheten närmar sig 10%.
  Som bevis för att de lediga jobben finns och blir fler för varje dag pekar de på tidningarnas dödsannonser och tipsar om att det är bara att välja och vraka bland de som gått bort och varit i arbetsför ålder. Här är det först till kvarn som gäller men de har hård konkurrens av bemanningsföretagen som utnyttjat denna makabra arbetsmarknad sedan länge.

  Jobbcoacherna är också proffs på, och lär ut, hur man manövrerar bort någon redan anställd och på så vis frigör en önskad arbetsplats åt sig själv. En underskattad konst som när den är väl inlärd öppnar alla dörrar. I all framtid.
  Mycket listigt då entreprenörerna genast får en ny arbetslös att behandla och tjäna stora pengar på.

  Det är hårda bud i Mellerud. :o(

 4. Sara G
  9 november, 2009 at 13:35

  En kvarting om dan har nog bättre verkan – och blir billligare, eftersom den arbetssökande helt säkert själv får stå för kostnanden.
  Vi styrs av idioter som låter andra idioter styra de som ingen för tillfället behöver, utanförskapets medlemmar…

 5. Tobbe A
  9 november, 2009 at 16:43

  Vi måste nyansera den här debatten en aning, sedan 2004 finns en omställningsförsäkring inskriven i kollektiavtalen på hos de företag spm är medlemmar i Svenskt Näringsliv. Försäkringen administreras av TSL, Trygghetsstiftelsen Saf/Lo. Den finnansieras genom avsående i löneutrymmen och betalas av arbetsgivaragiften.

  Hos TSL finns drygt hundra aktörer som innehar ramavtal, från början 2004 så var det drygt tio företag som hadde ramavtal. I borgarnas Sverige så har arbetslösheten skena fritt utan att man vidtar andra åtgärder än att låna pengar till skattesänkningar så att vi skall konsumera oss ur krisen.

  De 3 000 000 000 som har satsats på att konkurrensutsätta Arbetsförmedlingarna med komersiella coachföretag har öppnat dörren på vid gavel för lycksökare av olika slag. Det som jag inte begriper är att inte Arbetsförmedlingen fattar arr der är deras avveckling som Borg/Littorin och deras annhang har påbörjat genom denna massiva coachvåg.

  Låt arbetsmarknadens parter sköta omställnoingsarbetet enligt den sedan 2004 inplementerade kollektiavtalsförsäkringen. Satts istället de 3 000 000 000 kronorna på kompetenshöjande utbildningar för den arbetslösa så att de blir anställningsbara med rätt kompetens. Rensa ut oseiösa aktörer i TSL-systemet gonom att granska leverantörerna i på sömmarna och se vad dom verkligen levererar

  • Tobbe A
   9 november, 2009 at 17:10

   Sorry för dålig stavning, men det var lite svårt att behärska sig när man är engagerad

   • Linda Åberg
    9 november, 2009 at 23:26

    Det gör inget Tobbe!
    Bara man är engagerad!
    Huvudsaken är att man gör något!
    Skriver något!

    • Sara G
     10 november, 2009 at 09:42

     Tobbe, jag har ett svårt synfel som innebär att jag inte riktigt kan se mina fel i texten. Ibland blir det rätt, men ibland inte.
     Men huvudsaken är att folk skriver, eller hur? Jinge modererar ju innehållet.

     • 10 november, 2009 at 10:11

      Sara! Tobbe menade inte DIN kommentar. Han menade sin egen. Språkligt gnäll om stavfel, meningsbyggnadsfel, syftesfel och stavfel släpper jag inte fram. Näver…

 6. nature
  9 november, 2009 at 18:25

  Jag är nog den enda få av ovan, så vältaliga skribenter, som faktiskt har gnagt AMS (må så vara att det var på sossarnas tid) och VET alltså vad detta innebar – till skillnad från de allra, allra flesta. Jag ansåg då att vi nått den absoluta botten i all human hantering av människor. De vittnesmål jag i dag får är att situationen är vida, vida värre!

  Våld. Det handlar om våld mot utsatta grupper. Genom att inte tala om att det är just våld man riktar mot de allra svagaste. Det kallas Konservativ politik och stavas skattefinansierad privatisering. Låt marknaden lösa ALLA problemen; och sedan ljuga sig ut ur det hela. Det är vad moderat polemisk handlar om. Våld mot svaga med en leende på läpparna.

  • Gripen
   10 november, 2009 at 10:33

   I början av 90talet var jag arbetslös och gick i olika AMS projekt, tyckte dessa var total slöseri med tid och det var mer dricka kaffe och spela kort med andra arbetslösa.

   Men vad jag har hört om detta med jobb coacherså ser AMS kurserna ut avv varasända från ovan.

   HAr en vän som går till en Jobb coach en gång i veckan och hos coachen gör de inte mycket, det är mer att kolla upp hur många jobb han har sökt. Efter besöket är det bara gå hem och spela tv spel.

   AMS kurserna var kanske inte så effektiva men de fick en att lämna huset och vara lite social, och det skadar inte om man vill ha ett jobb.

   Jag skulle tro om man organizarade möten för de arbetlösa så de kan dela med sig av sina erfarentheter och lära av varandra och backa up varanda så skulle det få dem att vara sociala och mer aktiva.

   politiken vi kör nu ser ut att pasificera dem i stället för att aktivera dem.

 7. Kalleballe
  9 november, 2009 at 21:43

  ”Skattefinansierad privatisering”

  Tack för den,vilket beskrivande ord!

  Inriktningen gäller numera ALL traditionellt skattefinansierad verksamhet i Sverige…sådana där detaljer som sjukvård,skola,pension,socialvård,allmänna försäkringar etc….

  *suck*

  • N
   10 november, 2009 at 07:46

   Apotek, folktandvården, etc…

   De rånar Svergie och kallar det privatisering. Snart går dina barn i privat dagis och skola, i privat barnavård, vårdcentral, tandvård och medicin från privat apotek.

   Vi är den sista generationen som haft glädjen att gå till vårdinstitutioner som vi alla äger. Det är bara en tidsfråga till medicin och läkarbesök, tandvård och skola handlar om klass. De barn som inte har rika föräldrar kommer att märkas redan när de ligger i vagnen, om folk har råd med vagnar i fortsättningen vill säga..

   • Gripen
    10 november, 2009 at 10:35

    Amen och detta är vad som hände i Argentina och nu har hänt i USA.

    Det är så att de rånar ett land totalt på resurser och pengar.

 8. Back
  10 november, 2009 at 08:08

  Efter ett halvår hos jobbcoachen KFG kan jag konstatera att värre slöseri med skattemedel har jag inte varit med om sedan min värnplikt i Kungliga Flottan! Den ”personliga coachningen” bestod av tre möten med en coach på ett halvår. I övrigt uppmanades vi att söka jobb och fick lära oss att skriva CV (vilket jag för övrigt redan gjort genom ett pilotprojekt på AF som avslutades veckan innan jag skrev in på KFG). KFG är numer nedlagt på orten.

  • Christer W
   10 november, 2009 at 11:43

   KFG gick i komkurs efter ha blivit sålt av de tidigare ägarna. Om jag inte minns fel så har köparen väckt en rättstvist mot den tidigare ägaren, köparen anser sig ha blivit lurad. Vad jag har förstått så följde KFG inte det uppgjorda avtalet mellan dem och AF och AF var på väg att säga upp avtalet mellan KFG av det skälet och detta var okänt för köparen.
   I vilket fall som helst, de tidigare ägarna till KFG verkar ha haft som mål att plocka ut hur mycket pengar som helst på så kort tid som möjligt.
   En konsekvens av alla dessa lycksökarfirmor är att även seriösa och bra couchföretag drabbas av generell branch bad will, för det finns några som är riktigt duktiga på hjälpa folk komma vidare, sådana som till och är bättre än AF på det. Dessa företag har existerat i mer än 10 år och uppstod inte för något år sedan.

 9. Sniff
  10 november, 2009 at 10:52

  Hohoho! Bra att någon tar upp alla dessa ”coacher” och ”coachingfirmor”. Jag har kommit i kontakt med bra NLP som var sund och mer som en kulgrej. Det finns dom som bra på det vissa inte. Man fick en del ögonöppnare under kursen och det var ett bra komplement i personlig utveckling.
  Men vad skall alla dessa som inte är utbildade och inte har nätverk med den kunskapen till? Ja det frågar jag mig. Vore det inte bättre att utbilda folk till vettiga yrken? Nu ser jag vilket humbug man tillskriver en dylik ”utbildning”. Tragiskt kul och samtidigt än mer tragiskt för de inblandade. Dessutom är det våra pengar som slösas bort!
  Att staten slösar bort en massa pengar på privata ”utbildare” m.m. är skamligt. De visar på en så enorm inkompetens hos vissa politiker. Marita Ulvskog och hennes kassörskeutbildning är en klassiker. Latrins köpta universitetsdiplom en annan.
  Råkar man ut för dylik behandling så skriv till tidningen eller till de som sitter högre upp på AF och berätta. De hör nog inte ens hälften av det som borde komma upp i dager.

Comments are closed.