Folkets seger !


Nu meddelar Aljazeera att militären i Egypten har deklarerat att de inte kommer att använda våld mot civilpersoner eftersom folkets krav är berättigade.

På ren svenska så kan det inte tolkas på annat sätt att folket har vunnit. Den gigantiska demonstrationen i morgon kan bli en segerparad om det inte tillstöter något under kvällen. Det lär bli stora nyheter överallt så denna bloggpost kommer säkerligen att uppdateras under kvällen. Än så länge rekom-
menderar jag engelska Aljazeera.

Det kommer så mycket nyheter just nu, så det är svårt att sortera. Nyss talade Vita Husets presstalesman och försökte förklara att man från Vita Huset hade sagt ”– Presidenten har sagt åt Mubarak att han förväntar sig att överflyttningen av makten sker på ett acceptabelt sätt” (fritt översatt). Om han har talat med Mubarak igen eller om det menas att han har sagt så tidigare begrep jag inte, det visar sig under kvällen.

Aljazeera: ”Army ’not to use force’ in Egypt Explicit confirmation comes before Tuesday’s ”march of millions” to force President Hosni Mubarak to step down.”

Expressen: Enligt många bedömare är den stora frågan i Egypten hur militären ställer sig till folkets protester. Hittills har militären avstått från att använda våld mot demonstranterna, och inför tisdagens massdemonstrationer har man släppt ett uttalande där man säger att man inte kommer att bruka våld och att man erkänner folkets krav som ”legitima” och att man finns på gatorna för folkets trygghet.
– Detta uttalande visar att militären är en del av folket och står på folkets sida, säger den tidigare officeren Mohammed Zaher till al-Jazeera.

it , , , , , ab123 ex123 dn123 svd1 gp1 svt123


17 svar till “Folkets seger !”

 1. Ja det kanske finns anledning till att känna viss lättnad nu. Redan i eftermiddag när jag hörde att det var ca 250 000 ute på gatorna så tänkte jag att Kario är en krutdurk och undrade hur det kommer vara i morgon om det är 1 miljon eller fler ute och demonstrerar, explosivt kanske.
  Fortfarande är dock problemet polis och säkerhetstjänsterna, de har ju egentligen allt att förlora och en med en ledning som kanske redan har satt sig i säkerhet behörigt avstånd. Antagligen är poliser och säkerhetstjänsterna skärrade och oberäkneliga och kan agera hur som helst. Förhoppningsvis är det så mycket folk ute så att de föredrar och tvingas att att gömma sig.
  Det andra jag funderade över var/är om Mubarak lever i i morgon kväll, det är nog inte längre bara ute på gatorna han har folk som vill bli av med honom utan även bland dem som tidigare har stött honom.

  • Ja kanske, samtidigt så undrar jag det. Är det så listigt att mucka med militären? För det är väl så det kommer att uppfattas om polisen börjar skjuta mot civila, antar jag?

  • Det finns ju redan videos som visar hur militären skyddar demonstranter som attackeras av polis och säkerhetsstyrkor så jag tror de gör bäst i att hålla sig lugna. Det här är ju fullständigt fantastiska nyheter om det stämmer.

   Bara att hålla tummarna !!

 2. Det här är givetvis inget annat än början på slutet. Nu är bara frågan hur lång tid det tar innan vi får veta att Mubarak har stuckit.

 3. Bara för att jävlas med regimen och dess propaganda kanaler, la folket upp fyra stora tv-mottagare mitt i tahrir torget för att bevaka aljazeeras samtliga kanaler:))

 4. Just nu är det väldigt förvirrat allting. Mubarak och Suleiman varken ser eller hör. USA:s och EU:s ställning är skampålen. Ingen låtsas om den oblodiga miltära kuppen som inträffade idag. Och Netanyahu hetsar mot egyptierna så han spricker. Vi för helt enkelt förlita oss på de som står i Tahrir square. Har de väntat i 30 år ska ska de klara av 30 dagar åtminstone?

 5. Blir det några demonstrationer i Malmö?

  Det är viktigt att Mubarak avgår. Mubaracks avgång och exil har en viktig symbolisk betydelse bland annat för att klart markera revolutionens framgång, så att fortsatt motsvarande kamp i andra länder stimuleras.

  Det borde demonstreras också för att Bildt ska avgå eftersom han indirekt säger att Mubarak inte ska avgå.
  Bildt verkar vara USAs springpojke.

  P.S. —- Vilket märklig sammaträffande av namn: Hosni MuBARAK, BARAK Obama, Ehud BARAK, El BARAdei …. är allsammans släkt med Ehud BARAK? :-.)

 6. Hur i hela världen tänker EU? Tänker man överhuvudtaget eller svansar man efter USA? Från DN:

  ”21.04: EU vill se en fredlig process i Egypten som leder fram till fria och rättvisa val. Unionens utrikesministrar uppmanar däremot inte president Mubarak att avgå.

  – Det innebär ju bara att man kräver att general Suleiman ska ta över. Det löser absolut ingenting, utan vi måste tänka längre, säger utrikesminister Carl Bildt efter ett möte på måndagen med sina EU-kolleger i Bryssel.”

  Haha, ”tänka längre”, va! Dom har tydligen inte tänkt så långt som att folket i Egypten vill bli av med Mubarak och hela hans gamla garnityr helt och hållet och helst stoppa en del av dom i fängelse eller skicka dom i landsflykt. Att såpass höga politiker inte har bättre fingertoppskänsla än så är ganska skrämmande faktiskt!

 7. :-D Twitter-Google gör det möjligt för egyotierna att komma till tals på nätet via telefon. Man har öppnat fyra gratis internationella linjer som egyptierna kan använda för att ringa och tala in sitt twittrande

 8. Som vanligt vill jag betona nått som gått många förbi här. Varje sekund som Egyptens näringsliv står still förlorar många enorma summor pengar. Det är vad som kan få makten att falla. Officiellt står Egyptens ekonomi på tre olika ben: Turismen (står hel stilla i dag). Egypten har över 5 miljoner turister varje år. Gas och olja samt tullinkomster och den Egyptiska bomullen, som anses som en av den bästa i världen.

  Hur många tänker på är den organiserade brottsligheten när Egypten kommer på tal och den tillväxttakt som turismen skapar. Då talar vi om en tillväxttakt i Egypten som är oförståelig för oss. En liten isolerad fiskeby, kan på mindre än 30 år bli en större turistmagnet än alla Kanarieöarna tillsammans. Och det är här som framför allt den RYSKA maffian har etableras sig. Reser man runt lite i landet, så är detta uppenbart för alla. När man talar om korruptionen, så menar man maffian och speciellt den ryska. Har ej källor här av förståliga skäl, men har man rest och gjort affärer (inte så stora kanske …) och har ögon att se med går det inte att blund för detta. Mubarak har olika intressen att balansera för att behålla makten. Skulle USA lägga ner sitt ekonomiska stöd helt, så skulle landet bli helt beroende av den ryska maffian, tror jag. Den ryska maffian agerar helt öppet. Man ser dem FYSISKT åka runt till olika hotell och ta emot stora buntar cash med olika valutor som de helt ogenerat räknar öppet. Och har man varit på en del hotell i Egypten så vet man att här står Egyptiskt militär på varje hotell och de låter saker och ting helt bero. Alla är mutade. Det vore en välsignelse för det Egyptiska folket att slippa dess herrar, som de är så innerligt TRÖTTA på samt rädda för. Mubara gör ingenting åt detta.

  • Nature, arabvärlden kryllar av ryska showartister, dansöser, cikusfolk, clowner och andra med mindre anständiga yrken. Det kanske var de du såg? Plus ryska israeler? :-D

 9. Skam och åter skam åt EU, USAs och Israels ledare och deras ovilja att i handling att ge stöd till folket. De väljer att fortsätta stödja diktatorn och hans terror. Sanna bilden av EU, USA och Israel är så tydlig i dag. Skulle vilja skriva av mig vad som finns i tanken men det är nog för grova ord för Jinges blog. Var är stora rubrikerna att demokratiernas ledare ger stöd åt diktatorn och hans terror mot folket som vill ha rättstat och frihet?