Falkvinge vs. etablissemanget 1-0


Igår publicerade Aftonbladet en artikel av Rickard Falkvinge på sin debattsida. Det är, till skeptikernas stora besvikelse, en artikel som tydligt visar på Piratpartiets ideologi. Det är också en artikel som jag tror kommer ge partiet många väljare om den sprids. Läs inte vidare nu UTAN att ha läst artikeln.

Falkvinge i Aftonbladet: ”I dag får vi höra att vi inte är kloka som startar ett politiskt parti för att vi vill ha gratis musik. Det är lite större än så. Låt oss förklara. Piratpartiet är nästa generations medborgarrättsrörelse. Förra våren var Piratpartiet väldigt engagerat i tre lagförslag som var på väg, som avskaffade brevhemligheten, gav polisbefogenheter till privata intressen, och gjorde våra mobiltelefoner till statliga spårsändare. Hela vårkampanjen inriktades bara på detta. Men folk trodde inte på oss, så FRA-lagen om allmän telefon- och mejlavlyssning kom – och gick igenom. Ipred, som ger upphovsrättsindustrin större befogenheter att kränka medborgare än polisen, kom – och gick igenom. Under sommaren läggs en lag fram som gör våra mobiltelefoner till statliga spårsändare. Även den väntas gå igenom.”

Idag ses det väl som självklart att PP kommer in i EU-parlamentet, men partiet har större ambitioner än så. Man vill även komma in i riksdagen för att kunna bli tungan på vågen. Och jag skulle själv inte sätta speciellt många kronor på att man inte lyckas. Dessutom är jag övertygad om att man gör det på de främlingsfientligas bekostnad vilket inte gör saken sämre. För som enfrågeparti har de något väsentligt att säga, något som faktiskt berör oss alla.

Vi kan dessutom vara fast förvissade om att frågan om den personliga integriteten kommer att leva vidare över valet 2010.

Vår förra regering hade en justitieminister som gick i USA:s ledband. Man gav polisen möjlighet att ägna sig åt buggning av medborgarna, hemlig husrannsakan hos människor som – inte ens var misstänkta för brott. Den nuvarande regeringen, som sägs innehålla liberaler, har förvärrat situationen ytterligare vilket har lett till omfattande reaktioner från folk i allmänhet.

Bara rättegången mot The Pirate Bay, och alla de reaktioner den lett till, har visat vilken dynamik som det numera finns i ämnet. Berlinmuren revs och de flesta inbillade sig att organisationer som Stasi skulle försvinna helt, istället så spred sig över-

vakningssamhället som en Hongkonginfluensa över Europa. Ett övervakningssamhälle vars mål och medel bryter mot FN:s regler om mänskliga rättigheter, EU:s regler om mänskliga rättigheter samt Sveriges regler om mänskliga rättigheter.

Och det har skett i strid med alla grundlagar, beslutande politiker har bortsett från det faktum att det behövs grundlagsändringar för att införa spionlagarna. Antagligen har de myndigt satt tummarna innanför svångremmen och tänkt ”- Det är vi som bestämmer!”. Därför behöver dessa politiker bytas ut, och det börjar jag tro att Piratpartiet faktiskt kan bidra till. Min förhoppning är att politiker som inte är beredda att riva upp alla tokiga gamla lagändringar inte ska få en chans att ens hamna på valsedeln.

I valet till EU-parlamentet finns det tre alternativ. 1) Piratpartiet 2) Vänsterpartiet 3) Miljöpartiet. Samtliga av de andra partierna är inga egentliga alternativ. När det gäller valet 2010 så är det samma tre partier som gäller. Det kanske inte kommer innebära så mycket i valet 2010, men effekterna av det kommer att märkas mycket tydligt i valet 2014, jag lovar.

i Andra om: , , , , , , , , DN12 EX12 SvD12 AB12 t

[tags]Falkvinge, Piratpartiet, EU-valet, Val 2010, Integritet, Mänskliga rättigheter, Grundlagar, Bodströmsamhället, Politik[/tags]


22 svar till “Falkvinge vs. etablissemanget 1-0”

  1. Välformulerat av Falkvinge och Piratpartiet går från klarhet till klarhet just nu. Frågan är om de kan vara ett alternativ i riksdagsvalet 2010 ? Jag skulle ju önska att Piratpartiet kunde köra upp ett träben i röven på de etablerade partierna. Är det nån som är sugen på att rösta på ”det blåa laget eller det röda”? Blir det verkligen någon förändring?

    Mona eller Rheinfeldt suger stock!

  2. Det finns flera orosmoln på den europeiska himlen. Jag såg en dokumentär om högerextrema grupper i Tyskland, Italien, Belgien osv, som alla samarbetar. De är övertygade antisemiter samt rasiter och det gör mej verkligen orolig. Den oro kommer aldrig att stillas i mig. Hur ser piratpartiet på dessa grupper? Har ingen tänk på att de högerextrema grupperna i EU-parlamentet representerar makt. För egen del så passerar jag som både blod och blåögd dessutom som urstockholmare samt som äkta svensk, men det gäller ju inte alla i min familj. Hur möter vi detta hot?

  3. Jag tror att många inte riktigt förstår hur EU fungerar. Det är naturligtvis i riksdagsvalet 2010 som PP har störst möjligheter att få reellt inflytande även i EU. Låt mig förklara.

    I Europaparlamentet kommer PP att hamna i antingen den gröna eller liberala gruppen. Den gröna gruppen är redan idag eniga med PP och röstar som dem. PP kommer att bli en välkommen extra röst hos dem och kommer att kunna hjälpa dem att vara en kritisk röst i parlamentet men inte mer.
    Den liberala gruppen röstar ibland också i linje med PPs politik, men inte alltid. PP kommer ha mycket små möjligheter att få tillräckligt inflytande för att få med sig hela den liberala gruppen på deras agenda även om PP stödröstar i alla andra frågor. Det är önsketänkande.

    Dessutom har Europaparlamentet formellt inte lagstiftande makt. Det är ministerrådet som ytterst fattar besluten. Och det är där riksdagsvalet kommer in!

    Om PP kommer in i riksdagen 2010 kommer de sannolikt att bli en välkommen vågmästare eftersom sd riskerar att komma in också. Därför kommer PP då ha goda möjligheter att få stort inflytande i riksdagen. Detta medför att de kan kräva att de svenska ministrarna driver deras frågor i EU:s ministerråd. Detta är i sig ingen garant för tillräckligt inflytande eftersom ett land ensamt sällan kan stjälpa förslag i MR men min poäng är att det är i Ministerrådet – inte i Europaparlamentet – som PP på allvar kan påverka och få inflytande.

    Många Piratpartister pratar entusiastiskt om att de ska lära sig hur EU fungerar. Ni kommer att lära er det och ni kommer inte att gilla det. Frågan är om PP kommer att klara att vara ett så smalt parti efter det eller om de inte måste ta in fler EU-kritiska punkter på sin agenda för att öka sina chanser till inflytande i EU? Frågan är också om det inte kan bli en ”junilistan”-effekt när PP:s väljare ser hur lite de faktiskt kan uträtta i EU.

    Även om jag är grön gillar jag PP:s principer och hoppas ni får ett mandat, men var beredda på att det är svårt att påverka i EU.

  4. ”Mona eller Rheinfeldt suger stock!”

    En mycket bra sammanfattning. Det behöver röras om helt klart.

  5. #5, Tharand

    jag tror i första hand att man ska skicka PP till parlamentet för att ge de etablerade politikerna en fingervisning om att de nu är kommna till vägs ände med nuvarande politik. Om PP sedan lyckas påverka något i EU är en öppen fråga, det viktiga är att få betongrövarna i riksdagen att fatta att ingetdera blocket kommer att uppnå en egen majoritet 2010.

    Kanske kommer vi få se ytterligare fokuspartier formeras under det kommande året, inte minst tror jag att den massiva utslagningen av sjuka kommer att börja få synliga konsekvenser i termer av politiska alternativ.

  6. @nature, i ”Piratpartiets strategi i Europaparlamentet”:
    ”Som det står i plattformen vill vi lämna det öppet tills efter det att vi är valda, och se hur det politiska läget är då. Just när det gäller frågorna om hur vi ska välja rätt väg in i informationssamhället, som ju är vad Piratpartiet handlar om, händer det ganska mycket på den politiska spelplanen.Därför vill vi inte binda oss på förhand.

    Men om man ändå ska gissa in i framtiden skulle jag själv tro att det kommer att bli endera den gröna eller den liberala gruppen. Men som sagt, det politiska läget kan ha förändrats tills dess, så vi vill inte lova någonting säkert på den punkten.

    Det enda jag kan säga säkert är att vi inte kommer att gå med i gruppen för främlingsfientliga nationalistiska partier under några omständigheter, vad de än skulle kunna tänkas få för sig att säga eller göra när det gäller våra frågor. Det beror på att vi inte gillar dem, helt enkelt.”

  7. Utträdeskravet måste upp på agendan igen!

    Det bottenlåga valdeltagandet i Europa visar med all önskvärd tydlighet att medborgarna föraktar maktförflyttningen till stängda dörrar i Bryssel. Det är bara bland propagandaminister Wallström och övriga övergödda Eurokrater i politbyrån som den obefintliga legitimiteten beror på ”att vi inte informerat tillräckligt”. Det är för alla och envar helt uppenbart att folkviljan inte respekteras, de få gånger val överhuvudtaget hålls, eurokratmaffian talar dessutom skamlöst och helt öppet om hur valresultat som inte överensstämmer med den förutbestämda agendan skall kringgås och vad ”fredsprojektet” är värt syns tydligt i alla kolonialkrig , krig för israel och NATO-omringandet av Ryssland för att inte tala om tillsättandet av lydregimer i länder var styre man kullkastat genom samhällsomstörtande verksamhet.

    Norge har klarat sig alldeles utmärkt med ess-avtalet och vinner bara fördelarna av det men slipper att dras ner i massarbetslöshet nyfattigdom och övervakningshysterin.

    Mikael Nyberg tar upp saken i Aftonbladet:
    http://www.aftonbladet.se/kultur/article5204761.ab

  8. Var lite sur på dig förut för jag tyckte du skrev väl negativt och oinformerat om PP.

    Eftersom jag vet att du tycker att individens integritet och frihet är viktig var jag dessutom ganska förvånad. Nu när sakfrågorna kommer i fokus känner jag igen den gamla Jinge. :)

    Amerikanska politiska och ekonomiska intressen är de huvudsakliga drivkrafterna för att utrota den individuella integriteten och friheten. Ekonomisk och politisk makt fungerar helt enkelt bättre om man har total kontroll över ”den stora massan”.

    Tyvärr har politiker och myndigheter i Europa fullständigt sålt sig själva till dessa intressen och agerar lydiga knähundar. Svenska myndigheter har gått och går i första ledet i denna strävan att göra som USA vill.

    Det började med Bodström, nu spelar det ingen roll, allianssidan spelar på samma sätt.

    Den svenska utrikespolitiken är inte längre svensk, den är en förlängning av den amerikanska. All detta är för jävligt.

  9. För mig var debattartikeln inget nytt. Jag var mer positivt inställd till PiratPartiet än vad jag är nu.

    Det jag har problem med är att jag är vet mer om vad de inte tar ställning till än vad de tar ställning till.

    Precis som Hampus Eckerman sade, så kommer det att stå ”Vi tar inte ställning i den frågan” på Piratpartisternas gravar efter att de helt kallt svarat detta när man frågat de om Israel/Palestina-konflikten – som exempel ska det sägas.

    Vänsterpartiet är för mig det enda att rösta på. Och ska sanningen fram tvekade jag länge om jag skulle rösta över huvudtaget. EU är skit! Mikael Nyberg skrev jättebra om det på Aftonbladets kulturdel idag. (Länkar är ju som bekant förbjudna)

    • Länkar till etablerade media är inte förbjudna. Aftonbladet får väl anses vara just det? :P

      F.ö. tycker jag att PP gör väldigt klart att integriteten är en fråga som kan klassas som 1A.

      Ska de dessutom rösta för mänskliga rättigheter så KAN de inte rösta mot palestinierna. I ett sådant fall skulle de tappa all trovärdighet.

  10. Falkvinges största misstag är hans svart-vita världsbild där allt handlar om Etablisemanget vs Folket. Samma fördummning av förklaringsmodellen är vad som förpassat Feministiskt Initiativ till att vara ett fringe-parti.

    Det är bara att surfa runt lite på nätet på ställen som Deviant Art, Flickr, Elfwood och liknande för att inse att folket är inte bara konsumenter utan i allt större utsräckning också producenter. I dagens IT-centerade samhälle arbetar också allt fler människor med skapande arbete som resulterar i immateriella produkter.

    På det viset är vi rätt många som ser båda sidor av myntet. Falkvinge vägrar göra det utan flörtar med Generation Snylt genom att lova dem gratis musik. Vi andra, som hunnit ut i arbetslivet och sett hur det är att uppleva att får ens arbete missbrukat av snyltande yngel som tror att de har rätt att bestämma över annans egendom.

    Tekniken ändrar mycket, ja. Det Falkvinge inte fattar är att det talar inte per automatik till hans fördel. Den debatt vi nu ser början av sträcker sig långt längre än FRA-lagen eller att snylta musik. Människor kommer att bli varse om konceptet med ”access control” och börja försvara sina egna rättigheter mot de som vill snylta. Redan idag uppmärksammas exempelvis att bilder från sociala nätvärk används som reklam eller hamnar på porrsajter.

    Precis som att radiaklfeminismen inte förstod de fulla implikationerna av det de kämpade för (som exempelvis att vissa kvinnor faktiskt vill göra porr), likaså har inte Falkvinge kommit längre i sitt tänk än att applicera dagens teknik. Det kommer mer… och PP’are skall inte för en sekund tro att det kommer garanterat kommer att gå deras väg.

    Så att Falkvinge seglar upp just nu är inga garantier att han kommer att lyckas i längden. Minns att en greve och en skivbolagsdirektör lyckades ta sig till riksdagen på 90-talet…

    • Men behöver han lyckas HELA vägen då? Är inte budskapet tillräckligt? Och det går GARANTERAT fram.

      En period i EU-parlamentet och en i Riksdagen räcker för att få de andra partierna att svänga om.

  11. @Kjella
    Jag är nog rätt att dina försäkringar inte räcker så värst lång! Vet vet väl alla vad politikers ord är värda EFTER ett val, på en blogg? Nej, jag talar om min familj (mina barn) med judisk börd!

    Det är verkligen skrämmande att högerextremisterna nu är så tydliga i Europa med vad de vill åstadkomma. De säger bland annat att “rasblandning är folkmord” intressant, eller hur?

    Dina vaga försökringar om att: “beror på att vi inte gillar dem, helt enkelt”. Det är för svaga signaler i ett parlament där ni dagligen kommer att frotera er med dessa människor. Nej Kjella, det räcker inte! Gå i så fall ut offentligt från PiratPartiet och markera att Ni alltid kommer att bekämpa antisemitismen, var den än finns; och då menar jag den RIKTIGA antisemitismen, inte dravlet från makthavarna i Israel vill få oss att tro! Go public, och framställ en offentlig försäkran. Fast ni kommer ju bara att vinna en enda röst (en säker röst dock) på detta, och om de inte är värt utspelet, så vet vi ju all var ni står i frågan!!!
    Vänligen
    nature

  12. Ett fjärde alternativ, Jinge, är att inte rösta alls. Ska vi verkligen legitimera ännu mer utspädning av väljarmakt som ju EU innebär. EU är helt i händerna på de multinationella företagen, att vi får makt genom att rösta är en illusion. Det är kommissionen/lobbyisterna och ministerrådet som styr. Storföretagen har kidnappat politiken. Kanske bra att visa att vi inte tror på det och skiter i valet.

  13. Hela den här grejjen med Piratpartiet känns lite störande, Vänster som jag är.,., Eftersom att vi i stora drag har samma politik som PP i deras profilfrågor(hur de kommer rösta i andra frågor har man ju ingen aning).

    En känsla jag har fått är att framförallt unga vänstersympatisörer istället kommer att rösta på PP. Och som vi alla vet är så är vänstern alltid som starkast i de yngre väljargrupperna. Om det däremot blir så som Jinge skriver, att de framförallt är höger folk de tar sina röster ifrån, då är det ju bara plus, eftersom det blir fler som driver den enda vettiga linjen i EUP.

    Sen att PP inte inser att EU är skit och vi borde gå ur m.m. Det är en helt annan historia.

  14. Karnefors #13. Handlar inte allt om Etablisemanget vs Folket. Om du gör en betraktelse utanför svedalas gränser, närmare bestämt storbrittanien så ser du ett vackert exempel på Etablisemanget vs Folket.
    Nu ser det ut som folket där vill ha nyval och byta ut sitt etablissemang.
    Frågan är om inte ditt nedvärderande av företeelser som inte passar dig i termer som ”fördummande förklaringsmodeller” faller tillbaka på dig.

  15. Artikeln är bra, men historieskrivningen i början av artikeln lämnar mycket övrigt att önska. Det tillskriver jag dock Falkvinge i hans egenskap av liberal, inte som piratpartist… :)

    ”När arbetarrörelsen slog igenom runt 1920…ett krav-lön”
    Goddag yxskaft! De två stora frågorna som lades fram från 1889 och frammåt var rösträtten och arbetstiden. Lite bredare kan man ju säga…

    Poängen är bra, men träffar inte helt rätt. Både liberalerna och socialisterna hade en bredare grund från början. Jämförelsen med Mp är däremot korrekt.

    För övrigt håller jag med #5, Tharand, i vad som är skillnaden mellan riksdagen och EU.

  16. Att inte rösta är inget allternativ Leif P för det är att samtycka till hur det är.

    Efter allt det finns ett talesätt som säger: Den som tiger samtycker.

    Därför är det viktigt att rösta, soffan är inget alternativ.

  17. Nej, det är inte tillräckligt Jinge. Falkvinges stora problem är att han är kortsynt och trångsynt. Han har inga ordentliga visioner. Han kan tekniken för dåligt. Han kan inte människorna utan delar helt korkat in dem i två grupper: Producenter vs Konsumenter.

    Detta duger inte… om han inte förstår verkligheten och han inte ser vart den är på väg, då kan han inte forma någon som helst politik som håller längre än en mandatperiod.

    Piratpartiet är som Ny Demokrati och F!… en fluga. De påstår att de är de enda som tänker på sina specialfrågor, men dels räcker det inte, och dels är det fel. Skillnaden är att de stora partierna förstår att det finns fler sidor av myntet.