I morse när jag skrev om religiöst vansinne så berättade signaturen ”MX” att 17 procent av svenskarna enligt någon gallupundersökning ((MX länkar i texten till http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jPWb3CTnc_vd2UfVDt2M8j9M2vOw)) säger att religion är en viktig del av det dagliga livet. Kommentaren nämner vare sig vad det är för undersökning eller hur man ska kunna hitta den och dess frågeställningar, men siffran låter i och för sig relativt rimlig. Därför beslöt jag mig för att besöka högmässan här i Handen idag. Nej, jag satt inte och lyssnade på någon gudstjänst, jag gick dit för att se hur många av kommunens 75 000 innevånare som ansåg att religion var en så viktig del av det dagliga livet så att de gick i högmässan. Jag gick strax innan showen började. Jag kan berätta att det är såpass få besökare att prästen hann gå runt och hälsa på besökarna, något som är både rart och trevligt. Och för att tillhöra svartrockarnas skara så verkade Gunn, som hon hette idag, vara en riktigt rar svartrock. Eftersom jag har präster i släkten så vet jag sedan tidigare att präster normalt är snälla och hyggliga människor, så dagens prästeliga kontakt skrämde mig inte. Men den förändrade mig inte heller, och som syns på bilden så var det inte speciellt många av kommunens 75 000 innevånare som hade infunnit sig. Det var, för att vara exakt, trettiotre personer som hade kommit. Nu kan det ha varit högmässa även i Västerhaninge kyrka, men den församlingen är väsentligt mindre så promilledecimalen hade knappast förändrats. Nu invänder säkerligen någon som hävdar att antalet kyrkobesökare inte nödvändigtvis står i proportion till det antal medborgare som anser att religion är en viktig del i det dagliga livet. Inte heller är det ett mått på hur många Haningebor som tror på gud. Bevisligen så var minst en av de närvarande gudsförnekare, vilket inte heller säger någonting om religiositeten bland innevånarna i stort. Men, och det är min egentliga clou, om verkligen 17 procent ansåg att religionen var viktig så borde det rimligen varit fler i kyrkan än 33 personer? Har jag rätt eller har jag rätt?
|
Förr i tiden så var det närvaroplikt i kyrkan om söndagarna, man kanske inte behövde sitta i stocken om man inte infann sig, men idag är det faktisk fler Haningebor som sitter i fängelse än i kyrkbänkarna. Nu säger säkerligen någon illvillig att det är därför att de inte följer guds bud, framförallt För att spinna vidare på tråden skulle jag vilja ändra på frågeställningen. Om religionen upplevs som viktig eller inte kan bero på vilka perspektiv man lägger på frågan. Jag skulle vilja ställa den betydligt rakare, typ – tror du på gud? Det skulle vara intressant att läsa en mer seriös behandling av frågan, är det någon som har ett länktips så tipsa gärna i en kommentar. i Andra om: Religion, Haninge, Eskilskyrkan, Kyrkobesök, Troende, Ateism t [tags]Religion, Haninge, Eskilskyrkan, Kyrkobesök, Troende, Ateism[/tags] |
29 svar till “Få troende i Haninge?”
Ja 33 högmässodeltagare i en församling av Haninges storlek är ju knappast något som Svenska kyrkan kan skryta över. Ändå lär det ju vara så att om man räknar ihop allt gudstjänstdeltagande i alla kyrkor/samfund på ett år så överskrider det antalet åskådare till alla idrottsevenemang. Och vi drar ju inte slutsatsen därav, att svenskarna är ointresserade av idrott … Jag är inte så förvånad över att gudstjänstdeltagandet för det mesta är skralt. Dels är man inte bekväm med gudstjänstordningarna, dels vill man inte bli uttittad och utpekad som ”religiös” som man ju blir om man går i kyrkan utan att vara ”tvungen”. Men vid stora katastrofer ropar folk, också de som sällan eller aldrig deltar i gudstjänster, efter kyrkans insatser. Tror att många har uppfattningen att de har en tro, men den är inte så tvärsäker eller så uttalad. De går sällan i kyrkan själva, men de vill att det ska finnas en kyrka och att i alla fall några (andra än de själva) ska delta i kyrkans verksamhet och så att säga bära upp en ställföreträdande tro.
Ändå lär det ju vara så att om man räknar ihop allt gudstjänstdeltagande i alla kyrkor/samfund på ett år så överskrider det antalet åskådare till alla idrottsevenemang.
Källa?
Källan är en jämförelse som gjordes för några år sedan, dessvärre kan jag inte nu referera till den. Men påståendet återkommer då och då och har, mig veterligt, inte dementerats. Därför vågade jag nämna detta, trots att jag inte nu minns hur uppgifterna räknades ihop.
För den som har tid går det säkert att själv undersöka detta, Svenska Kyrkans gudstjänststatistik hopräknas för hela landet varje år och är offentlig, skulle tro att motsvarande gäller för övriga samfund. Och att idrottsrörelsen på motsvarande sätt har en offentlig åskådarstatistik. Sedan är det bara att jämföra !
Jag är övertygad om att uppgiften är felaktig. Jag har själv haft barn, och numera barnbarn. Jag vet hur många föräldrar som samlas runt idrott varje kväll, de räknas i hundratusentals. Detta helt utöver vad arenaidrotterna samlar ihop, plus all TV-sport etc. Intresset för religiösa tillställningar går inte att jämföra. För ska man räkna en högmässa/bibelkväll och jämföra idrottsevenemang så utfaller inte jämförelsen till kyrkans fördel.
Sedan är det förstås så som jag oxo är inne på i bloggposten, det är svårt att veta vad det egentligen betyder. Tror man mindre på gud för att man inte går i kyrkan? Älskar man fotboll mer bara för att man skjutsar sina ungar på träningen?
Du lär nog behöva plocka fram den där undersökningen för att åberopa den. Det ska inte vara något problem för dig antar jag.
Jag gick före showen..ha ha ha.
Ja sådan är vår gode Jinge. Han klarar inte att hålla sig ifrån en klackspark här och där :-)
Du kan få en bättre länk, till Gallup själv. Metodologi för undersökningen står att läsa längst ner. Det är det vanliga med ca 1000 personer från varje land. Felmarginalen ska vara 4 procentenheter:
http://www.gallup.com/poll/114211/Alabamians-Iranians-Common.aspx
Din egen metodik anser jag vara väldigt slarvig. Det bor exempelvis 11000 i Handen, inte 75000 … Och Sveriges bibelbälte är väl närmare Småland och Jönköping? Dom har du inte alls räknat med.
Hur många besökte förresten moskén i fredags?
Måste man tro på gud för att vara religiös:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kristen_ateism
I Haninge bor det 75000 personer. Idag hade en kyrka gudstjänst, möjligen två.
oj fel….40 000 går på bio
För att få mer heltäckande bild kanske du bör ställa dig utanför den katolska kyrkan och räkna folk som går in. Och finns det inte mormoner och Jehovas vittnen som har lokaler därute? Du har nog fler ställen att kolla upp innan du kan ge ett mer exakt omdöme om trosläget i Haninge!
Jag har aldrig påstått att det var en vetenskaplig avhandling Björn!?
F.ö. har mormonerna hela landet som upptagningsområde, inga Jehovas och Utö/Ornö är för små för att räknas seriöst.
– Idag hade en kyrka gudstjänst, möjligen två.
Eller tre?
Söndag 21 Juni, Utö: Högmässa i Bönehuset. Liturg Korpo kyrkoherde Esa Kilström.
… eller något annat?
Utö… :-)
Nej, Örnö ska det vara den här veckan.
Dalarö-Örnö-Utö församling är med i ditt statistiska underlag för Haninge kommun.
I förhållande till dem som bor i Haninge så är det bara en handfull haningebor som besöker de religiösa lokalerna där, även om man räknar mormoner, jehovas, katoliker, muslimer och de som tror på tomtar och troll( för övrigt skulle jag tro att mormonerna i stor utsträckning är utsocknes). Det blir nog inte ens 10% av odalningarna som gästar templen och månglarna skulle jag tro.
Men jag skulle tro att jinge bevistar paradiset någon gång då och då
Jag har inte tid att söka denna undersökning, men har bollat frågan vidare så får vi se. Jag tror dock att det stämmer. Tänk efter, några få idrottsarrangemang drar många tusen åskådare, ganska många drar hundratals men det finns oerhört många kyrkor runtom i landet som drar allt ifrån en handfull till kanske ett par hundra per gudstjänst. Och medan fotbollslaget har en hemmamatch i veckan under halva året så har sockenkyrkan kanske fyra-fem gudstjänster av olika slag under en vecka. Och under hela året. Sedan tillkommer förstås alla frikyrkor och invandrarkyrkor, där är medlemmarna inte så många men de som finns går nästan alltid till sin kyrka när det är gudstjänst. Självfallet hålls betydligt fler än två gudstjänster per söndag i stora Haninge!! Plus alla under veckodagarna. Självfallet har man inte räknat in idrott som sänds i TV eller radio i denna undersökning. Troende kan man dock vara utan kyrkogång, liksom man kan vara idrottsintresserad fast man inte besöker idrottsplatsen.
Jag hoppas att din kollega hittar undersökningen, jag tycker att det låter häftigt.
Det stämmer ganska bra som du skriver Jinge. Svenska Kyrkan har ju en jättekris där man snarare letar efter sätt att anpassa sig till tidsströmningar som gör att man främmar sig från det urkristna budskapet. Man hugger ner grenen man sitter på.
Fyra stycken blir det som svenska kyrkan anordnade i Haninge idag.
Söndag 21 juni
Söndagsgudstjänst kl. 11.00 i Västerhaninge kyrka
Högmässa kl. 14.00 i Muskö kyrka
Calle Berglund
Sedan har du Heliga Familjens katolska församling med högmässa varje söndag kl 10 samt mormonerna i Västerhaninge.
Pingstkyrkan i Tungelsta har däremot sommaruppehåll. Om det även innebär att de slipper vara troende vet jag inte.
I VH kan det inte ha varit 15 personer.
Muskö? :-) 5? :-)
Mormonerna har inte Haninge som upptagningsområde.
Måste du försvara jesusfolket? :-)
(Sen var det bara tre man anordnade i Svenska kyrkan)
Hur många fastboende är det på Muskö? 500?
Jag får väl trumma ihop 2-3 haningebor inför någon gudstjänsthelg framöver så vi får exakta antalet. Mormontemplet räknas inte eftersom de har besökare från hela landet, inklusive egen hotellverksamhet.
Kyrkan är en verkskamhet som inte bara är på fallrepet, det är dessutom fritt fall…
Kyrkan är en verkskamhet som inte bara är på fallrepet, det är dessutom fritt fall…
Rättelse ”Svenska Kyrkan – inte Kyrkan. ”Kyrkan” är världsvid och innefattar alla strömningar, den har aldrig varit större än nu säger källor – trots högre utbildningsgrad än någonsin.
Som sagt, när man inte vet var man ska söka tar det gräsligt lång tid att söka efter den källa du jinge efterfrågar. Och den tiden har jag inte. Men jag har i alla fall gjort så gott jag kunnat, jag gick in på http://www.rf.se och hittade där en uppgift från SCB om att cirka 8 miljoner svenskar gick på någon form av idrottsarr ”minst några gånger per år”. Det är ju ingen absolut siffra, men det verkar rimligt att anta att dessa 8 miljoner gick i genomsnitt 4 gånger, det blir cirka 32 miljoner idrottsbesök på ett år. Detta ska jämföras med Svenska Kyrkans mera exakta notering 18,8 milj gudstjänstbesök under 2008. Så tillkommer gudstjänstbesöken hos frikyrkor och invandrarkyrkor, där tar det för lång tid att få fram exakt statistik, men en kvalificerad gissning är att det är minst lika mycket.
Mitt antagande är dock av begränsat vetenskapligt värde eftersom det bygger mera på sannolikhetskalkyl än exakt statistik, det skulle onekligen varit bra att ha tillgång till den undersökning jag refererar till!
Innan jag fick se undersökningsresultatet för några år sedan, trodde även jag att idrotten ”naturligtvis” samlade fler människor än gudstjänsterna, men jag tror man förblindas av att se att stortävlingar drar många tusen åskådare och glömmer den stora kvantitet som finns i fråga om antalet gudstjänster… F ö har flera av samfunden också ibland mycket stora arr, således har det i midsommarhelgen varit kristna konferenser på flera håll med många tiotusentals deltagare.
Att mormonerna har rikstäckande upptagning har ju inte med den här jämförelsen att göra, det är irrelevant. Eller menar du att t ex inte en värmlänning som går på Stockholms stadion inte heller skulle räknas eftersom han är utsocknes?
Googla gärna på t ex ”kyrkor i Haninge” så får ni se att det är många!!
webadressen till Svenska Kyrkan är http://www.svenskakyrkan.se F ö håller jag delvis med Jocke…
religionen Kristendomen är inte död i Sverige många Svenskar bekänner sig till kristendomen utan att sätta sin fot i en kyrka.
idag behöver man inte gå i kyrkan för att klassas som Kristen man kan vara kristen i sitt eget hem det är inget som säger att kristendomen är död bara för att kyrkan får färre o färre besökare.
jag tror att många Svenskar är troende men i Sverige så skyltar man inte så mycket med sin religiositet så som vi invandrargrupper från tex MÖ gör.
Kristendomen är inte en död religion i detta avlånga vackra land utan kristendomen är en religion som har modet att förändras och följa med sin tid.
så länge människan finns så kommer religioner att finnas eftersom människan har ett andligt behov.
Av 400 000 muslimer i landet är det 250 000 troende (de som är registrerade genom betalning av zakat* års skatt till de fattiga). Resten är ateister eller bara logomuslimer* (enligt sitt namn/bakgrund, men utan att erkänna islam som sin tro).
Muslimer har ingenstans plats att be så har man sk ”källarmoskéer”, ofta någon förråd eller annan håla. Istället att bygga upp nya moskeer (vilket kostar mycket pengar), ville man hyra eller köpa kyrkor som ingen besöker. Men det var ganska känsligt: ”Muslimer vill ta över landet och segra över kristendomen..”
I så fall frågade man att använda kanske en del av kyrkor, (att dela lokaler med kristna), men det ville man inte acceptera heller.
PS! Det handlar inte generellt om kyrkor i landet utan en i Uppsala och en i en annan stad (minns inte vilken). Och jag vet inte om det är Svensk kyrka eller en annan.
Men tänk om vi skulle få ett hus för olika religioner! Jag ser det som spännande och mycket intressant.
I Svenska kyrkans gudstjänststatistik inräknas såväl konserter som skolavslutningar. Dessutom räknas naturligtvis all tjänstgörande personal.
Utan dessa ofrivilliga ”gudstjänstbesökare”, dvs musikintresserade och skolelever, blir resultatet betydligt lägre än 18,8 miljoner.
Nej, ev skolavslutningar i en kyrka räknas inte med i statistiken. Även om en präst medverkar så är det ett arr med skolan som huvudman, inte församlingen.
Men kyrkokonserter anordnas av församlingen och de har – helt eller delvis – sakralt innehåll, så de ska förstås räknas in.
Självklart så går det att hitta statistik som bevisar vad som helst. Från min erfarenhet från det år då jag nyligen gick regelbundet i kyrkan varierade besöksantalet utifrån väder, vilken präst, kyrkohögtider, andra högtider, etc. I min dåvarande församling, Ålidhem i Umeå, så varierade det mellan kanske 25 (en varm sommardag i ett studentområde) upp till närmare 90 (ganska liten kyrka) när det var en barngudstjänst. Var inte där under de stora helgerna av olika skäl.
Dessutom så är väl kanske inte Haninge ledande när det gäller kyrkobesökare…
I övrigt så stämmer det självklart att man kan vara religiös utan att gå i kyrkan, eller gilla idrott och nöja sig med tv-sporten. På samma sätt så är det betydligt mer stämningsfullt att vara på plats, oavsett vilket.