Religiöst vansinne – Iran


Det verkar som om situationen i Iran har förvär-
rats. Men på hemsidan http://presstv.ir så är demonstrationer och sammandrabbningar ingen större nyhet, det verkar bara vara det i västliga media, vilket bör noteras.


AB:
”Våldet tog på nytt över Teheran på lördagen. Flera personer uppges ha dödats i sammandrabbningarna.
– Situationen är orolig här, säger frilansjournalisten Rashelle Tehrani till Aftonbladet. Protesterna mot presidentvalet fortsatte när tusentals personer på lördagen trotsade mötesförbudet och polisens hot om våld. Kravallpoliserna svarade med tårgas och vattenkanoner för att skingra grupperna. Flera personer uppges ha gripits och misshandlats, enligt obekräftade uppgifter.”

Jag fick ett e-postmeddelande från en av sidans besökare som befinner sig i Iran, men i en annan stad än Teheran, han hävdade att det var lugnt där, dessutom påpekade han att det går utmärkt att använda Internet. Det är andra gången han berättar det och han skrev också en kommentar för ett par dagar sedan med ett IP-nummer som är från Iran. Det betyder inte att myndigheterna inte tillämpar censur, det gör de säkert, men det betyder att nätet i varje fall inte är helt blockerat.

Att motsättningarna trappats upp råder det inte någon tvekan om. CNN talar om nitton döda i Teheran och det finns inte någon större anledning att ifrågasätta siffran. Det verkar också som om Khameinis ställning som religiös ledare vacklar lite. Hans tal vid fredagsbönen prisades av Ahmadinejad samtidigt som Mousavi talade om martyrskap och generalstrejk.

Jag har tidigare varit inne på USA:s roll i Iran. Det som är känt är att USA satsat många miljoner dollar på att stödja oppositionella i Iran, något som också Barack Obama tog upp i sitt Kairotal. Jag anser att sådant agerande är att lägga sig i ett lands inre angelägenheter, en fientlig handling mot landets regering. Att man på goda grunder ifrågasätter demokratin i landet betyder inte nödvändigtvis att man kan ta sig rätten att motarbeta den lilla demokrati som faktiskt finns.

De flesta av oss här i Sverige ogillar starkt teokratier, och när man börjar tala om en islamsk republik, eller judisk stat och liknande, så känner säkerligen många en bestämd motvilja. Personligen är jag mycket skeptisk till kyrkans roll i Sverige och brukar ibland raljera om ”svartrockarna”. Religionen har alltid varit en maktfaktor och i många länder utnyttjas också religionen av makteliten.

Att folk tror på gud, tomtar och troll beror på mänsklig svaghet, men den svagheten uppmuntras av olika sorters präster oavsett vilken religion de säger sig företräda. Det värsta av allt är att de också utnyttjar den för sina egna intressen. Det vore förmätet av mig att tala om vad Irans folk behöver, men man behöver knappast vara raketforskare för att inse att man i första hand behöver demokrati och frihet från diverse religiösa lagar och påbud.

Demokrati, inte ”gud”. Religion är f.ö. något som jag avser att återkomma till under dagen.

t i Andra om: , , , , , , , , ab12 dn1234 svd12345 dbl1234 ex1234

[tags]Iran, Teokrati, Ahmadinejad, Demokrati, Präststyre, Khameini, Mousavi, USA, Politik[/tags]


12 svar till “Religiöst vansinne – Iran”

  1. Så för att man har en tro på en gud så är man enligt din definition en svag männsika !?.Tycker faktiskt riktigt synd om dig för att du visat ett stort prov på att sätta dig över och dömma andra för deras sätt att leva något som du samtidigt skriver om i fallet Iran.

  2. Inte nödvändigtvis, men man är offer för vanföreställningar och sagor. Tyck gärna synd om mig för att jag inte tror på tomtar och troll. :P

  3. Gallup undersökningar visar på att 95% av iranierna är djupt religiösa vilket avspeglas i styret. Det tycker jag skall respekteras oavsett om man kan/vill förstå en sådan kultur eller inte.

    Religiösa minoriteter åtnjuter också den samexisterande tolerans som erbjuds som t.ex den största judiska utanför israel vars representanter finns med i landets ledning och som också stödde Ahmadinejad f.ö.

    Att landet sedan inte heller i modern tid ockuperat invaderat eller uttövat aggressioner mot sin omgivning pekar på att dena urgamla civilisation har nått en beundransvärd mognad i dessa avseenden.

    Vill man leta efter ”religiöst vansinne” är det bara att titta på den paranoida rasstaten israel som inte tolererar någon annan religion eller ras än sin egen, sant är att alla judar där nödvändigtvis inte definierar sig som religiösa men som lik förbannat anser att gud gett dem Palestina…

    • Gallup undersökningar visar på att 95% av iranierna är djupt religiösa vilket avspeglas i styret. Det tycker jag skall respekteras oavsett om man kan/vill förstå en sådan kultur eller inte.

      Självklart. Religionsfrihet är en mänsklig rättighet. Likaså är ifrågasättandet av religion en rättighet. Sedan tror jag inte att man ska jämföra olika länder på det sättet, en stat som säger sig vara islamisk eller judisk eller vad det nu är kan man alltid ifrågasätta. Hur många nationer är inte ”kristna” t.ex?

    • MX: I Albama är motsvarende siffra 82%, i Zimbabve 80%, i Sverige 17%

      Jag ska återkomma till dessa 17% senare idag..

  4. jag hoppas att militären inte är med mullorna
    när detta ställs på sin spets,
    jag tror på ett oblodigt regimskifte, men väst
    varför är media och politikerna tysta?
    sätt press på iran!!!!
    tror att iranierna är smått avundsjuka på irak.

  5. Förlåt mina svenska landsmän men jag tycker väst är en lika stor skämt som mullorna i iran.
    alla nyheter skriver fortfarande om lördagen och idag är det tisdag. väst världens nyheter hoppar över söndag måndag och tisdag eftersom nu är det lugnt i iran. väst lurar sig själv igen, mousavi som är älskad i iran är ingen israel älskare, han jobbade ihop med män som hatade israel som pesten. en del tror vi vill ha västerländsk livs still och ja det är en liten del av iranier som vill ha det så men majoritetn vill vara iranier men vara likvärdiga som länder i väst.
    ola endast en del av iranier i iran vill se en regim skifte för vi vet vad väst gör med oss om regimen försvinner, vi glömmer inte vår historia. ola militären = revoultion gardet och ser de att iran är i fara gör de vad som helst. regimen skifte är det sista de gör eftersom de vet att efter det kommer inte finnas någon iran men en lyd stat till USA.