EU på väg att kapsejsa


Jag börjar tro att vi som är motståndare till EU förr eller senare kommer att få vara med om att man upphäver det ekonomiska samarbetet och att Euron kastas på soptippen.

E24: ”Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuys retoriska skönmålning av de finansiella krishärdarna i euroländerna Grekland, Irland, Spanien och Portugal blir alltmer verklighets-
flyktiga. I hård konkurrens med andra EU-höjdare gör han anspråk på titeln EU:s ”Bagdad Bob”.”

I takt med de allt större svårigheterna så kommer datumet för Eurons upplösande allt närmare. Det började med Grekland, ett land som med hjälp av lögner och bedrägerier kom med i EU-samarbetet, och när det visade sig att lögnerna dessutom bestod av en förfalskad statsbudget så gick unionen in och betalade trots detta bedrägeri. Sedan var det Irland som fick del av ekonomisk socialhjälp från EU.

Det massiva mångmiljardstödet använde man för att sänka bolagsskatten så att man fick mängder av företag att flytta till ön, nu får vi ta hand om Irland också. Nästa på tur är Portugal, och hur många månader det dröjer innan detta blir klart för allmänheten vet jag inte, men det blir i alla fall före sommaren 2011. Dessutom är Grekland på väg in i en andra kris, för man har struntat i de direktiv man fått från IMU och EU och kommer snart återigen behöva hundratals miljarder Euro.

Den dagen som Spaniens ekonomi brakar då spricker hela EU med ett brak. Unionen och det monetära samarbetet tål inte en sådan smäll eftersom Spanien är ett av unionens större länder, då tvingas man att återgå till sina gamla valutor och låta de skuldsatta länderna gå bankrutt, avskriva sina skulder. Antagligen blir det Tyskland som kommer att hålla i skaftet.

Vår högerregering ställer villigt upp på dessa charader trots att vi knappast behöver det. Norge som aldrig hunnit gå med i unionen blir en av vinnarna, och förhoppningsvis så kommer den kommande kraschen inte drabba Sverige mer än nödvändigt. Men risken är stor för att Anders Borg et consortes ska spela duktiga som man nu gör inför Nato i Afghanistan. Ett fjäsk utan folkligt stöd, ett fjäsk som kommer att skuldsätta de svenska skattebetalarna för årtionden framöver.

it , , , , , , dn123 e2412345 ab1 ex12 svd12


21 svar till “EU på väg att kapsejsa”

 1. Men nu står det ju i grundlagen att vi älskar EU (& vänsterpartiet medverkade tydligen i den kärleksförklaringen)?

  • Ja det är märkligt. Jag vet inte om det stämmer, får väl besked idag antar jag.

   Vänsterpartiet: ”I förslaget till ny grundlag står det att ”Sverige är medlem i Europeiska Unionen”. Detta har inte stått tidigare. I den meningen är det en grundlagsfästning av medlemskapet. Grundlagsutredningen har varit helt enig om detta. Men man kan också se det som en uppdatering. Sverige har varit medlem i 15 år, men i grundlagen har det stått att riksdagen som folkets företrädare ensam stiftar lag. Detta har varit falskt, eftersom de flesta lagar meddelas genom EU, beslut om lagar tas som regel med kvalificerad majoritet i ministerrådet och majoritet i EU-parlamentet.”

   Det kommer nog bli gurgel…

   • Det må vara att formuleringen mest är en uppdatering av rådande förhållanden, det är ändå förvånande och, tycker jag, beklämmande att precis alla (utom SD) ställde upp … Inte ens någon som fronderade …

    Och genom att medlemsskapet nu är inskrivet i grundlagen så kan vi riskera att under viss tid vara medlem i en union som inte finns (om det blir så). Ty grundlagar kan bara ändras av två riksdagar med val emellan …

    • Regeringen har säkert inget emot att vara kvar i EU flera år efter att alla andra dragit sig ur. Det är på modet liksom.

   • Även om det inte har några oåterkalleliga juridiska konsekvenser – lagen kan ju med viss möda ändras igen – så har ändå grundlagen särskild symbolisk tyngd och ändringen ger därför EU-förespråkare en fördel i sin argumentation.

    Det är en onödig ändring. Grundlagen ska inte innehålla onödiga skrivelser, bara det väsentliga.

 2. Men det var Tyskland självt som (med Frankrike som lättsinnig första följeslagare) satte glöden till luntan. I sin iver att lyfta upp Östtyskland till västnivå struntade man totalt i unionens budgetregler (högst 3 % underskott), som man själv varit initiativtagare till. Självklart gör sedan småbröderna som storebrorsan.

 3. Nåja, en anledning till att svenska regeringen vill gå in med stödlån är förmodligen att även svenska obligationsfonder har investerat i Irland och vill ha sina pengar tillbaka.

   • Well… svenska staten får i bästa (men osannolika) fall tillbaka lånet jämte ränta och svenska obligationsfonder får betalt. Så för svensk del, i synnerhet för svenska obligationsinnehavares del, är det inte nödvändigtvis bortslängt.

    För irländsk del… bah, vem bryr sig? Hur mycket har de någonsin gett oss partibidrag? ;)

 4. I sak håller jag med dig, men jag måste påpeka vissa felaktigheter i texten. Grekland kom inte med i EU med en förfalskad statsbudget, möjligtvis i valutaunionen EMU som är ett kapitel för sig, en gemensam valuta för EU-området. Långt innan EU hette det europeiska samarbetet Kol och Stålunionen. Det blev sedan EEC, och det var där Grekland gick med 1981, långt innan valutaunionen ens var påtänkt. Det hela utvecklades så småningom till ett samarbete om en gemensam marknad mellan 15 länder av vilka vissa även skulle samarbeta militärt, därav namnet Europeiska unionen. Där ingick de gamla EEC-länderna och några nykomlingar, bl.a Sverige, från 1994. Man hade tidigt en politik som gick ut på att lyfta de sydeuropeiska länderna och Irland genom bidrag och investeringar bl.a. i infrastruktur, som skulle medverka till ökad produktivitet och därmed en större marknad för hela Europa. Det fungerade någotsånär ända tills man införde den gemensamma valutan, som håller på att köra hela Europaprojektet i diket, bl.a därför att man haft för låga räntor i Sydeuropa, vilket skapat en ohållbar lånekarusell. Lösningen är troligen att varje land går tillbaka till sin egen valuta igen, frågan är dock om EU någonsin kommer att återvinna det förtroende de förlorat genom den katastrofala monetära politiken.

 5. förändra eu inifrån och dunkelspiel och sommarhus i Provence…
  vad betyder dessa fördrag och papperslappar som en liten extremistgrupp plitat ihop?
  jag dricker mitt hembryggda öl och äter svensk bacon vid kakelugnen så får det blåsa hur f-n det vill i korridorerna

 6. Dom Europeiska länderna kommer aldrig få tillbaka sina egna landsvalutor, innan denna ekonomiska kris är över så kommer vi ha en mer eller mindre global valuta.. Carl Bildt sa senast i ett tal på utrikespolitiska institutet :

  ”svenska utrikespolitiken ska framför allt vara inriktad på fortsatt globalisering och integrering”

  Integrering av vad och integreras i vaddå?

  Vi går inte till mer frihet och mer självständiga länder vi går åt andra hållet, har ni inte märkt?

  Om vi hade haft en globaliserad ekonomi under 30-talets USA, tror ni då att dom europeiska länderna hade kommit undan 10år av ekonomisk depression? Knappast!

  Nation states are dead: EU chief says the belief that countries can stand alone is a ’lie and an illusion’
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1328568/Nation-states-dead-EU-chief-says-belief-countries-stand-lie.html

  Sök efter Nigel Farage, som nämns i artikeln ovan, på Youtube, lyssna på vad han säger om EU som överstatlig makt… Intressant!

  • men har man inte sagt det ganska länge nu? Att nationalstaten är på utdöende? är det verkligen så stor skillnad på nu och då? har vi inte alltid varit ”integrerade” med vår omvärld? Fast på olika vis? Sedan har vi ju flera nationalistiska rörelser på frammarch. Vi kanske hoppas på att det är dödsryckningar, men det är inte så säkert.

 7. Jag tror också att man kommer att rädda Euron kosta vad det kosta vill, alltså om så varenda europé tvingas sova på gatan och käka barkbröd.

  Dessutom har jag fått för mig, men är inte helt insatt, att vi enligt Lissabonavtalet ska gå över till Euron. Sedan är det bara att vänta på vår tur. Nu knäcker ju storbankerna småstat efter småstat i EU. Projektet kommer, och oundvikligen tror jag, att sluta med att Tyskland sitter som ensam herre på täppan, omgivet av ett antal fattiga randstater som man kan suga all must ur. Några är redan där, Baltstaterna, Grekland, Irland, snart kommer Portugal och Spanien och Italien hänger väl också gärdesgården.

 8. Är det någon som verkligen vill veta hur illa det är ställt med de värst drabbade ekonomierna i Europa? Det är ingen munter läsning i så fall, det kan jag lova.
  Många ekonomier i Europa gör alla av med mer pengar än de har och när det inte går att amortera så skickar de bara fodringarna till någon annan som fortfarande kan låna ännu mer pengar. Så håller det på, och så kan det få hålla på ett tag tills allt rasar ihop. Irland, Portugal, Grekland och Spanien är verkligen illa ute. Grekland och Portugal får allt mindre pengar för var dag som går att betala tillbaka. Till slut så måste länderna krypa till koret. ”Vi kan inte betala och vi får inte låna mer”. Vad händer då? Landet kommer att gå i konkurs. Euron kommer att falla till botten och en Euro kommer inte att vara värd särskilt mycket. Vad händer då med offentlig sektor? Vad händer med skolorna, transporter osv. Det kommer att bli katastrof. Totalt katastrof får hundratals millioner människor. Folk kommer att svälta. Det kommer att bli som i Tyskland i mellankrigstiden.
  ?

 9. Vad jag också tycker är beklämmande är att det i stort sett inte alls varit någon debatt eller ens information om den här grundlagsändringen. Stor skillnad mot förra grundlagsändringen, 1974, den debatterades friskt. Det är mycket illa om det beror på att dagens makthavare inte vill att undersåtarna ska bry sig. Eller är det så illa att vi inte heller vill bry oss ??

  • Det kan ju oxo bero på att många har resignerat, det spelar inte längre någon roll vad sjutton vi än tycker och tänker. Vi har lämnat ifrån oss makten och de som har den isf oss själva bryr sig allt mindre om vad vi tycker. Vi begriper ju inte bättre, det är andra som begriper allt åt oss…

  • Grundlagen har ändrats ett antal gånger mellan 1974 och 2010, vi har t.o.m. fått två nya grundlagar under den perioden, Yttrandefrihetsgrundlagen och, på sätt och vis, Europakonventionen. Så… vi vill väl inte bry oss.

 10. börje perrat tycker på newsmill det är dags att eu går ut
  men är det inte bäst för allmänheten om dom är under kontroll i någon bunker