Egypten 2011-02-11

En fantastisk skön nyhet, efterlängtad av många. Jublet på den arabiska gatan vet inga gränser och det egyptiska folket lyckades jaga iväg diktatorn och massmördaren.

Egypten

Vad som nu händer med den som skulle efterträda honom är ännu oklart, men eftersom militären tar över så finns det anledning att hoppas på att Suleiman hålls på en armlängds avstånd. Miljontals egyptier gråter av glädje och lättnad, och nu vet resten av länderna i arabvärlden att despoterna sitter löst. Samtidigt så förflyttas makten ännu längre bort från USA, vilka konsekvenser det får vet vi väl inte i nuläget.

it , , , , , , , , ab123 ex1 dn12 svd12 svt1

  38 comments for “Egypten 2011-02-11

 1. nature
  11 februari, 2011 at 18:03

  Fantastiskt att få vara med om detta – att Arabvärden reser sig upp ur förnedringen. Att detta händer i vår tid.

  Man skulle kanske resa tid? Man kan essa tid.
  Stockholm – Kairo (Egypten), 1 apr 11 – 4 apr 11, 2 vuxna: Budjet 6 284 kr. För den som har råd.

  • 11 februari, 2011 at 18:10

   Ja DET skulle vara häftigt!!

  • 11 februari, 2011 at 18:25

   Nu kan ju dessutom resebyråerna återuppta resorna till Egypten!

 2. Mansour
  11 februari, 2011 at 18:18

  Härligt! Vilken nyhet. Gratulerar alla egyptier. Fantastisk nyhet. Turen har kommit till Iran. Kan de också ge mullorna en spark i Baken. Jag hoppas det. Nu ser jag fram emot med spänning hur balansen i mellanöstern kommer att förändras. Främst tänker jag på palestiniernas situation. Hoppas bara att detta inte leder till ännu ett krig där nere.

 3. Magnus
  11 februari, 2011 at 18:41

  Inte säkert att detta betyder nånting. Mubarak har aldrig varit nån diktator eller envåldshärskare i stil med Saddam Hussein. Han har varit högsta hönset i en komplicerad maktstruktur där militären är en integrerad del och det behöver inte förändras bara för att Mubarak har fått kicken. Visst kan det kan förändras, men jag skulle gissa att det är alldeles för tidigt att jubla.

  • 11 februari, 2011 at 18:52

   Fråga de anhöriga till alla egyptier som ”försvunnit” för gott…

   • blingbling
    11 februari, 2011 at 19:55

    Förvisso, samtidigt vill jag också hålla upp ett varnande finger, vi minns ju förväntningarna på Obama t.ex.

    Alla mina alarmklockor ringer när Den Store Satan är inne och rotar i länders angelägenheter, det brukar i regel ge skäl att fundera över den bakomliggande agendan och fortsättningen.

    Medan vi funderar kan vi ju trots detta glädjas åt att Murbruk kastar in handduken. Om det blir bättre får väl visa sig.

   • Magnus
    11 februari, 2011 at 23:58

    Hur menar du? Naturligtvis så kan man jubla över att Mubarak har fått avgå, men eftersom samma regim, samma styrande råd, samma parti, samma säkerhetstjänst och samma militär fortsätter att styra vidare så tror jag att det är alldeles för tidigt att tro att nån revolution är vunnen. Många verkar ha fått för sig att Mubarak var en klassisk diktator och om han faller så faller maktapparaten och förtrycket, men det är långt mer komplicerat än så i Egypten.

 4. Alexander
  11 februari, 2011 at 18:44

  Fantastiskt! Och en stor eloge till Aljazeera. Utan deras hårdbevakning av händelserna dygnet runt hade kanske utgången varit en annan.

 5. KalleB
  11 februari, 2011 at 18:50

  Höll på att öppna en flaska bubbel men den var fickljummen så det fick vara.

  Man kan bara glädjas med Egyptierna, och all heder till dom som
  stod ut på torgen!

  Tids nog kommer den grå vardagen…vad det nu innebär.

  • blingbling
   11 februari, 2011 at 19:59

   Det som skiljer bra skumpa från dålig är att den bra smakar ok trots rumstemperatur medan den dåliga måste kylas för att bli drickbar.

 6. moe
  11 februari, 2011 at 18:50

  Nu kommer det nyheter att monstrets schweiziska bankkonto har frysts :)
  Hoppas det blir en tankeställare för övriga diktaturer i arabvärlden, det spelar ingen roll hur mycket makt/pengar/kontakter de har, de kommer att förlora allt så fort folket reser sig!!! Det är bättre de sparar på tiden och stämbandet och tar sitt pick o pack och drar. De har slaktat oss och förnedrat oss, inte ens Israel har varit så grym!!! Men just nu är det bara u n d e r b a r t!!!!

  • Christer W
   11 februari, 2011 at 19:40

   Mest moraliskt riktigt för bankerna borde väl vara att aldrig hantera och förvara en diktators tillgångar. Kan förtryckare inte använda sig av utländska banker begränsas möjligheten att tömma nationen på ekonomiska resurser.

  • Marcin
   11 februari, 2011 at 22:19

   Ingen fara han har nog en och en annan guldtacka undanlagd här och där som inga kontofrysningar rår på.
   En tribunal borde vara större huvudbry för gubben nu.
   Kommer han be bönen högt likt allas vår gode vän Saddam innan luckan öppnas?

   • Christer W
    12 februari, 2011 at 10:30

    Jag tror inte han springer omkring med särskilt många guldtackor. Vår svenska modell väger drygt 12 kg/st, priset i dag är ca 290 till 300 kr/gr, det utgör ett värde av ca 3,6 miljoner kronor.
    Om han har guld så ligger de förmodligen i ett valv någonstans i Schweiz, vilket leder tillbaka till den moraliska aspekten.
    Det finns guldtackor på ca 80 kg och dessa är utformade så att de ska vara svåra att greppa och bära

 7. Dimitra
  11 februari, 2011 at 18:58

  Ett modigt folk med en stor historia.. Nu har de skrivit historia igen!
  Jag undrar hur Calle Bildt kommer att säga om detta.. det verkar som om hans praktexemplar av demokrati: att lämna makten till mr Suleiman är ute ur bilden..

  • Bertil
   11 februari, 2011 at 20:02

   Jag har inte sett/hört CB ännu, men så här säger den ledsna pudeln”

   Uttalande
   Statsrådsberedningen 11 februari 2011
   Fredrik Reinfeldt, Statsminister

   Uttalande från statsminister Fredrik Reinfeldt med anledning läget i Egypten

   ”Folkets protester för öppenhet, frihet och demokrati i Egypten har gett resultat. Detta är en seger inte bara för Egyptens folk och demonstranterna på Tahrir-torget utan för alla som tror på och kämpar för demokratiska värderingar. Mycket arbete återstår ännu och det är viktigt att en bred och seriös dialog med oppositionen förs, som kan bana väg för fria och demokratiska val.”

 8. 11 februari, 2011 at 19:38

  Det verkar av kommentarerna här att döma att det råder full demokrati i Egypten i och med att Mubarak lämnat in. Så är det inte. Landet styrs nu av militären. En militär som åtnjutit stora fördelar med Mubarak som president. Vi får väl se vilka som kommer till makten istället. Antar att USA och Israel vill ha ett finger med i spelet som pågår bakom kulisserna.

  It ain’t over until the fat lady sings…

  • Rawia Morra
   11 februari, 2011 at 20:29

   Det kanske inte råder full demokrati i Egypten men vad som helst, precis vad som helst, är bättre än skräcködlan.

   Och så en fel plus i kanten är att INGEN av dem som stod på Tahrirtorget skulle satsa ett ruttet lingon på vad USA kan ha att säga eller erbjuda. Föraktet är grundmurat och cementerad med 30 års blod, tårar och svält! Det här blir det första feta kvittot på USA:s ansträngningar att hålla nere sådana som man inte anser vara tillräckligt mycket människor för att förtjäna ett värdigt liv. Nu börjar USA plocka frukterna av sin rasism och sin villkorslösa stöd för rasisterna i Tel Aviv.

   • Rawia Morra
    11 februari, 2011 at 20:30

    En fet plus i kanten, ska det stå

   • G.Orwell
    11 februari, 2011 at 23:41

    Håller med!
    Allt är bättre än farao.
    Viktigt är att arabvärlden har börjat att vakna. Ett steg i taget…

 9. Leo
  11 februari, 2011 at 19:40

  En fredlig revolution lyckades! Häftigt! Gratulationer till alla som genomförde detta och som ngn skrev Al jazerra har varit mycket professionella under denna tid. Vilka reportrar! All heder.

  • moe
   11 februari, 2011 at 22:00

   Håller absolut med!!!
   Det är första gången jag ser en tv-kanal gör så mycket skillnad! De hjälpte folket och omvärlden med info när propagandan strömmade från den lokala tv-kanalen! Upplevde t o m att de ”styrde” demonstrationerna mot regimbyggnaderna och tv huset när de visade var de låg med hjälp av kartor :)
   Just nu visar de rapporter från olika håll av Egypten och olika håll av arabvärlden, man ser att det firas överallt och man ser hur nöjda reportrarna verkligen är även om de försöker hålla god min :)

   • 11 februari, 2011 at 22:09

    ”Upplevde t o m att de ”styrde” demonstrationerna mot regimbyggnaderna och tv huset när de visade var de låg med hjälp av kartor :)”

    Det du säger är ju egentligen ett svidande underbetyg åt Aljazeera. Media ska inte ta ställning, de ska rapportera. Är bara hälften sant så får jag fundera på om jag ska ta bort Aljazeera från mina bokmärken…

    • moe
     11 februari, 2011 at 22:30

     De visade hur nära tahrir torget var till de ”viktiga” byggnaderna, dan innan de blev ockuperade av folkmassan! Men det kanske var bara en slump??

 10. Lars J
  11 februari, 2011 at 19:46

  En glädjens dag även om faror finns. Sorgligt att vi har Bildt som regeringsmedlem i någon form. Gillade inte Palme helt, men med en man som honom hade vi haft fina kontakter med de som i framtiden kommer att styra Egupten.

 11. Rawia Morra
  11 februari, 2011 at 21:03

  Synd faktiskt att man inte befinner sig i ett arabland. Det festas hela natten lång nu från Marrakesh till Mecka! Det hade varit kul. Hade jag varit i Egypten nu så hade jag festat på bästa sättet jag vet, att åka en hästdroska gata upp och gata ner och stanna till slut vid någon strand och beställa vattenpipa :-D och bolma på tills det blir ljust :-D

 12. MX
  11 februari, 2011 at 22:10

  Än så länge har inte tärningen slutat rulla och ingen vet vilken sida som kommer att vända upp när väl yran lagt sig. Jag avvaktar med gratulationer tills läget klarnad.

 13. Alfons
  11 februari, 2011 at 23:36

  tyvärr gick makten till militären som det verkar som, varför tyvärr? USA har väl mutat generaler förut?

 14. G.Orwell
  11 februari, 2011 at 23:46

  Frågan är bara vilken regim står i tur…
  Algeriet? Jordanien? Jemen? Sudan..?

  Vi ser bara en historisk början på någonting som kommer definitivt att förändra världs historia.

  Och ja: Varje gång vi ser bilden på Mobarak, så kommer vi att säga
  fyyy faraooooooo! :-D

 15. G.Orwell
  11 februari, 2011 at 23:59

  Frågan är också:
  Vad ska man göra med Mobarak just nu?
  Ska han stanna i landet?
  Kanske flytta till USA?
  Söka asyl hos vänner i Tel Aviv?
  Ställas inför rätta i Haag?

  Eller: Kanske alla faraoner i arabvärlden kommer att samlas i Saudiarabien?

 16. KG
  12 februari, 2011 at 00:03

  En ros för varje glädjetår, Egypt!
  Det seglar en båt av hopp över ett hav av tårar skapad av mammor, pappor och alla som har levt under den föregångna regimens förtryck. Alla som har förlorat någon utan att veta hur, varför..
  Det är en poetisk känsla, en känsla som jag har tidigare bara drömt då jag har läst sagor i böcker.

  Jag kan inte glädja med er på samma sett som jag led med, ty jag har mer erfarenhet av den andra.
  Det sjuka är jag är så stolt över er Egyptier trots att jag aldrig varit där och har inga kontakter med landet. Men när ”min” revolution kommer, ja, då kan sitta på befrielse torget och röka vattenpipa..

 17. Magued
  12 februari, 2011 at 00:29

  Gratulerar till hela den demokratiska världen. Detta är större än många förstår.
  Den Arabiska människan, så hånad och föraktad i världen idag har fått tillbaka sin storebror.
  Detta kommer att förändra allt.
  Gratulerar till den Egyptiska ungdomen som så stolt stod imot regimen med icke våld, och när de blev attackerade stod imot allt Mubarak kunde skicka med ett mod som skulle göra alla i vår 7 000 åriga historia stolta!
  De jagade bort säkerhetspolisen och de hyrda asen med ett ofattbart mod!
  Tack till Tunisien som tände gnistan och tack till den Egyptiska armen som vi Egyptier aldrig för en sekund tvivlade på skulle gå imot folket stod upp idag. För alla Er som forfarande tvivlar på vår arme att den skulle beröva folket demokrati. Jag förstår er oro, men detta är den Egyptiska armen och vi älskar den och den älskar sitt folk för den är folket. Och inte minst, Palestina. Förlåt men Ni kommer aldrig mer stå ensamma!!

  • MX
   12 februari, 2011 at 02:41

   Magued.

   Det är inte den Egyptiska armén som är problemet – de är säkert hyggliga. Det är hur USA kommer att hantera situationen, korrumpera och smida ränker:

   – Egyptians would be well advised to learn from the Palestinians that the window of opportunity for real change comes all too infrequently. They should therefore be very clear on what they desire from this historic episode. I’d guess that the US state department already has more than a few scenarios in place and dealing with these is what the Egyptian people will really be up against in the coming weeks.

   http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/feb/07/palestine-arab-democracy-unrest

 18. 12 februari, 2011 at 02:24

  Det egyptiska folket har gjort en beundransvärt snygg maktdemonstration och de lyckades tydligen avsätta både Mubarak och Suleiman. Det har man anledning att gratulera dem till.
  Men – vi har ingen aning om vad som försiggår bakom kulisserna. Vad jag förstår så har USA betalat stora summor till militären. Undrar just om den vill förlora dessa pengar? Undrar också vad den måste göra för att få behålla dem. Jag har mina aningar.

  Kan alltså än så länge bara hoppas att det här utfaller väl och chansen finns ju – trots att det finns många orosmoln vid horisonten som måste blåsa bort innan ser riktigt bra ut.

 19. Celsius
  12 februari, 2011 at 09:03

  En lejontämjare kan bara kontrollera lejonet så länge lejonet inte vet att det är starkast. Lejonet kan mutas med mat och bekvämlighet eller hotas med piskan. Men i det ögonblick rädslan för piskan försvinner blir det motsatta maktförhållanden. Det är vad som händer i hela mellanöstern nu. Folk förstår att dom har makten om dom bara tar den. I Bahrain hörde jag att regimen givit USD 2500 per person (eller familj) för att motverka uppror (ekonomin är dålig och många är drabbade). I Algeriet har regimen gjort eftergifter av rädsla för att avsättas. Liknande i Jemen. Diktatorerna verkar skräckslagna på många håll.

  Jag hoppas och tror att när väl folket insett att dom har makten och förhoppningsvis militären i Egypten inser att det folket gjort nu kan dom göra igen, så länge självförtroendet och beslutsamheten består, då går inte det som uppnåtts att reversera. Militären måste lyda folkviljan så länge den är starkare. Enbart ett massivt våld av en grotesk skala skulle kunna återföra Egypten till diktatur och det tror jag knappast en arme av folket skulle ta till. Enbart säkerhetsstyrkor kan knappast räcka till nu, för att åstadkomma det våld som skulle krävas. Enbart hot om våld räcker inte länge, det skulle ignoreras.

  Det var över tjugo år sedan sist som något av den här betydelsen inträffade. En viktig skillnad jag observerar är att då stod USA på den vinnande sidan – kommunistdiktaturerna föll en efter en. Nu är det USAs allierade och handgångna diktatorer som åker ut. Kan det vara ett tecken att USAs inflytande i världen håller på att urholkas i en vidare mening?

  • 12 februari, 2011 at 09:06

   Det var över tjugo år sedan sist som något av den här betydelsen inträffade. En viktig skillnad jag observerar är att då stod USA på den vinnande sidan – kommunistdiktaturerna föll en efter en. Nu är det USAs allierade och handgångna diktatorer som åker ut. Kan det vara ett tecken att USAs inflytande i världen håller på att urholkas i en vidare mening?

   Min sista artikel handlade om just det, om en ny världsordning. Men det blev för långt.. Jag återkommer i ämnet.. :-)

Comments are closed.