Den tillplattade rosen


Igår läste jag en lokal socialdemokratisk blogg här i Haninge (Haninge-
posten.se) där en av politikerna ansåg att ”- Det stockholmarna vill ha är bättre kvalitet, lägre skatt och möjligheten att välja.” Det är en ointellektuell och populistisk beskrivning som har kunnat hämtas från vilket tal som helst av en moderat politiker.

Det är självklart att alla människor vill ha mera pengar i plånboken, och får man en skattesänkning som den högerpartierna lovar nu, på lånade pengar, så protesterar bara de som inser att det blir barn och barnbarn som får betala för det som vi konsumerar idag. Som borgerlig politisk taktik är det ingen nyhet, vi har sett det förr.

AB/Ingvar Persson: ”Klyftorna ökar. Pensionärer, arbetslösa och sjuka har sett ersättningarna holkas ur, utan att få del av skattesänkningarna. Löntagare, inte minst låglönegrupper, får betala allt mer för en grundläggande trygghet, och det saknas pengar i viktiga delar av välfärden som skola och vård. Samtidigt har utrymmet för privatkonsumtion ökat för andra, mest för dem som redan hade det bäst. Den rikaste ¬femtedelen av befolkningen har enligt Socialdemokraterna fått hälften av de moderata skattesänkningarna.”

När de borgerliga kom till makten så var deras första åtgärd att höja priset på kollektivtrafiken till det dubbla för enskilda resor, återinföra zontaxorna vilket fick till följd att en barnfamilj i länets utkant fick en fyr- eller femfaldig resekostnad om man ville besöka något museum i huvudkommunen. Dessutom försvann nolltaxan på museet vilket innebar att kostnaden ökade även där. Om kvaliteten blev bättre är oklart, och visst tvingades många att välja.

AB/Katrine Kielos: ”Socialdemokratin har konstaterat att den måste nå Stockholms lättrörliga medelklass (vilket är korrekt) men ­sedan har man bråkat om vad denna medelklass tycker, inte vad man själv tycker. Man har tagit storstadsväljarna som gisslan och använt dem som slagträ i en intern debatt om politisk inriktning.”

Tyvärr så är den politiska förvirringen inom socialdemokratin det som märks mest. Det har blivit så delvis beroende på de karriärmöjligheter som medlemskap i partiet ger. Det är många människor som saknar förankring i arbetarrörelsen, men som går med i partiet för att på det sättet få makt, göra karriär, eller i vart fall möjlighet till bättre arbete och lön. Jag vill inte peka på något särskilt exempel, men de finns i överflöd. Även i den s.k. bloggosfären som bekant.

När människor som saknar politisk ideologi plötsligt ska peka ut en politisk färdriktning så blir det av naturliga skäl kökkenmödding, som i det citat jag nämnde inledningsvis. Det blir också en annan och långt allvarligare effekt, den politiska förvirringen sprider sig i organisationen. Gradvis blir alltfler av de ledande företrädarna högersossar, men i den politiska analysen diskuteras bara sällan vilken effekt det får för partiets normala väljare.

Nu har socialdemokratin genom det rödgröna samarbetet en unik chans att förbättra sin trovärdighet, men metoden är definitivt inte att återigen platta till sin partisymbol och försöka att tvätta ur färgen.

intressant Andra om: , , , , , , hp ab123 dn12 svd ex1 t


4 svar till “Den tillplattade rosen”

 1. Detta med att tänka innan man öppnar munnen gäller politiker i allra högsta grad.
  Att använda populistiska uttalanden sänker förtroendet för S ännu mer men varför vill inte S-politiker inse detta? Min sossevän förklarar detta med att det är arvet efter Göran Persson som såg till att inte bli ifrågasatt och satte dubbelmoralen i socialdemokratin i system. Det verkar som att man nu kommer på att det inte kommer räcka med och damma av högerspöket eller det vanliga pratet om traditionella värden utan man får sno moderata paroller och spä på politikerföraktet ännu mer.

 2. lägre skatter, mer val är traditionell liberal höger retorik.

  Men som min fru från USA säger när du kommer till en pizzaria med 35 kronor spelar det ingen roll hur många typer av pizza de har på menyn om den billigaste kostar 40 kronor.

  Läser hur man pumpar ut stora vinster ut av nu privatiserade dagis och skolor och hur kvaliteten i vissa av dessa har sjunkigt lika mycket.

  Nu finns det privatiserade skolor och dagis som har blivit mycket bättre när politiker inte är inblandade.

  Men hade inte folkpartisterna i uppsala gjort en undersökning som vassade på att privatisera vissa sjukhus, skolor och dagis hade varit rent resurse slöseri, men om jag mins rätt kastade de undersökningen i sopkorgen.

  vad ska nu social demokraterna göra för att få tilbaka sitt förtroende, jag vet ej men jag har några förslag, läs igenom parti programet och prata utifrån det istället för att försöka sno liberalernas politik, slå upp och läs i en ordlista vad solidaritet betyder och börja praktisera det.

  Jag tror att vårt politiska system håller på att fallera med höger vänster block iställer för självständiga ideer.

  Vi blir ett 2 parti stat i stället för en democrati som är dynamisk och levande.

  • Vi är ju på sätt och vis en tvåpartistat. Det är ju bara höger eller vänster för väääldigt många och precis som du säger så måste det till nytänk och idéer istället för block och populism.
   Makt förblindar även den mest ideologiska människor.