Begränsa riksdagens ledamöter till 79


[column width=”49%” padding=”2%”]
Med tanke på Europeiska Unionens utveckling och det faktum att den numera utvecklas alltmer i federativ riktning så börjar det väl bli dags att begränsa antalet riksdagsledamöter?

Idag är det 349 ledamöter men till valet 2014 så bör man sänka antalet till 249. Sedan kan man successivt avveckla antalet så att man efter 2022 år val är nere i 79 personer. Personligen kan jag tänka mig 59 också, men trots allt så kanske Sveriges Riksdag har några uppgifter kvar. Samtidigt med den förändringen så kan man krympa antalet ledamöter i regeringen i samma takt. Egentligen så behöver väl landet bara något slags expeditionsministär.

Löner och pensioner till ledamöterna kan också minskas kraftigt. Den senaste tiden har vi sett att ministrarna fortsätter med sina gamla arbeten och visar sig alltmer sällan i Riksdagen.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Riksdagen
Vad ska vi använda detta hus till i framtiden?

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , dn1 svd1 ab1 ex1 t


26 svar till “Begränsa riksdagens ledamöter till 79”

 1. Självklart. Flyttar man makten till Bryssel så behövs det inte en massa politiker i riksdagen. De tycks ju inte ha tillräckligt att göra redan som det är. Bodström hade väl dragit in två miljoner förra året, och trots det hann riksdagsjobbet skötas. Det där har nog inte de sittande tänkt på speciellt mycket, men visst kan man undra vad de ska göra i framtiden?

 2. Det mesta av det de sysslar med kommer att ske i kommun och landsting, man flyttar politiken.

 3. Jag har faktiskt undrat över det där. När man flyttar lagstiftningsmakten så behövs knappast en riksdag som nu.

  Och vad ska de rimligen syssla med?

 4. Ja, nu när man avdemokratiserar Sverige med EU:s hjälp så kan man väl lika väl stänga Riksdagen och kasta nyckeln i Strömmen!
  Eller lämna den till statschefen Kungen som kan ha Riksdagshuset som kunglig propaganda-festhall där veckovisa TV-utsända reportage kan stärka den svärjedemokratiska rojalistiska och nationalistiska svenskheten hos det i sina TV-fåtöljer avsomnade och avdemokratiserade folket.

 5. I Schweiz avgörs kommunala beslut genom handuppräckning på allmän plats. I Sverige har den lilla människan noll att säga till om. Beslutar kommunen om att telenor skall bygga 3G-mast utanför husknuten så kommer så att ske som det gjort här. Våra kommuner är fullständigt korrupta! Det är en skamlig lögn att vi har demokrati i vårt land. Riksdagen är en mötesplats för cocktailpartyn och annan korrupt verksamhet. Under förra året beviljades EN riksdagsmotion. En enda! Det är bra att du belyser detta för vårt land ruttnar inifrån med utgångspunkt från högsta instans! Det enda som skulle råda bot på denna terminala statssjukdom vore att inrätta ett platoniskt parlament med oavlönade ledamöter.

 6. Inser du hur fullständigt omöjlig arbetssituationen skulle bli med ditt förslag för ledamöterna från alla partier utom de två största? Åtminstone miljöpartister och vänsterpartister jobbar redan halvt ihjäl sig för att bedriva en aktiv oppositionspolitik och samtidigt hänga med dels i de beslut som är på gång inom EU (som riksdagsledamöterna förväntas vara insatta i för att utöva inflytande via EU-nämnden) och dels alla ”vanliga” lagförslag (som iofs ofta delvis bygger på EU-direktiv, men de kan tolkas och genomföras på helt olika sätt).

  EU-medlemskapet har minskat riksdagens makt, men det har definitivt inte gjort riksdagsarbetet mindre krävande för de ledamöter och partier som ser sig som något annat än röstboskap. Om antalet ledamöter ska minskas nämnvärt så får man införa tvåpartisystem.

  • Inser du hur fullständigt omöjlig arbetssituationen skulle bli med ditt förslag för ledamöterna från alla partier utom de två största?

   Inte alls. Har man flyttat makten till Bryssel så blir det snarare tvärtom.

   • Du läste visst bara första meningen i mitt inlägg?

    Om riksdagen och de nationella politikerna ska ha någon chans att hävda folkstyret gentemot EU:s byråkrater och lobbyister, så måste de ha rimliga förutsättningar att göra sitt jobb. Men för all del, man kan kapitulera för ”utvecklingen” och ge upp tanken på representativ demokrati helt och hållet. Tvåpartisystem och 59 riksdagsledamöter vore en början.

    • Du läste visst bara första meningen i mitt inlägg?

     Det brukar normalt räcka… :-)

     Har man en gång för alla sålt ut lagstiftandet till EU så har man avskaffat en så stor del av sitt ”jobb” så att man lätt klarar sig med färre människor.

     Och representativ demokrati? Vi har inte ens fått rösta om Lissabonfördraget för vår lagstiftande församling, sådant dödar effektivt intresset för vår representativa demokrati eftersom man i akt och gärning skippat – demokratin. Vad ska vi med ett antal välbetalda politiker till när de ändå nonchalerar folkviljan? Och sköter andra heltidsjobb vid sidan av förtroendeuppdraget?

     Vill man på fullt allvar ha kvar en massa riksdageledamöter, vad ska de då göra? Bära runt pärmar och se upptagna ut?

     Tvåpartisystemet är på god väg redan, och tanken på en representativ demokrati är uppgiven sedan länge. Dessutom är det bara partipiskan som gäller idag, så varför hålla sig med fler än 29 riksdagsledamöter, kanske räcker det med färre.

     349 är rent ut sagt löjligt många.

 7. Nu är du snett ute Jinge.
  Hur ska vi kunna få ihop alla landshövdingar o generaldirektörer som ’går åt’. :)

  ’Din reform’ måste vi vänta med tills det blir 4 län eller vad det heter.

 8. Varför begränsas sig till 79? Det räcker väl med en musso.., eller nåt annat suspekt.

 9. Bra förslag Jinge. Men politikerna har aldrig någonsin slagits av tanken att det ska ställas krav även på dem att effektivisera, skära ner och rationalisera deras verksamhet. Snarare tänker de tvärt om. Det var ju bara några år sedan riksdagsledamöterna beslutade anställa drygt hundra personer som ska vara sekreterare åt dem. Så trots betydligt mindre att besluta om så krävs det tydligen ännu mer personal. Frågan är hur fan får man politikerna att ta reson och leva efter samma premisser som de påtvingar undersåtarna.

 10. Jag har svårt att förstå det där med att ledamöterna idag ”jobbar halvt ihjäl sig”. Thomas Bodström har ju visat att man kan vara Riksdagsman och ordförande i ett av de viktigaste utskotten samtidigt som man jobbar på halvtid med ett annat jobb skriver böcker och är en fin och jämställd far till fyra barn.

  Länsstyrelserna/landshövdingarna och landstingen kan med fördel avskaffas i morgon, ett land med nio millioner medborgare behöver knappast mer än två politiska nivåer.

 11. 349 är löjligt många.
  Men det var ju bara för att inte alltför många ledamöter skulle bli arbetslösa, fel, utan riksdagsmanna, när tvåkammarriksdagen avskaffades. Det var för svårt att få riksdagsledamöterna att rösta för att kanske beröva sig själva jobb, lön och status! Så antalet ledamöter minskades med motsvarande pensionsavgång.

  Däremot tycker jag att 59 är för få, även om EU blir mer federativt. Vissa saker beslutas idag inte alls på den nivån, en del kommer aldrig att beslutas där.
  Jämför med riksdag och kommunfullmäktige. Vi har inte avskaffat kommunfullmäktige för att riksdagen ändå beslutar de flesta ramar för kommunernas verksamhet. Vissa saker lägger sig riksdagen dessutom inte ens i!

  Så varför inte 100 ledamöter, en ledamot per % och parti, och absolut personval, dvs partiernas mandat fördelas efter antalet personliga röster.
  Ledamöterna kan få bra betalt, och en assistent med normal tjänstemannalön. När en ledamot får ”sparken” får hen lön i sex månader. Sedan får hen stämpla och kanske A-kassa. Självklart ska det betalas in pengar till tjänstepension, som för vilken statstjänsteman som helst, varken mer eller mindre.

  • Man kan inte ha ett jämt antal, då får vi tillbaka lotteririksdagen. 99 ledamöter isf. En regel bör givetvis vara att en ledamot ska ägna 100 av sin arbetstid åt uppdraget och inte göra som vissa.

   • En riksdagsledamot ska självfallet ägna sig åt sitt arbete, arbetet är att ta beslut i de frågor som ligger på riksdagens bord.
    Att lotta fram beslut ska vara förbjudet. Slutar en votering 50-50 återremitteras den för nytt beslut inom en vecka. Ett nytt 50-50 beslut betyder att riksdagsledamöterna vägrar göra sitt jobb, nyval utlyses.

    Hälften av riksdagsledamöterna, här lottas det, diskvalificeras från att kandidera under de närmaste tio åren, den andra halvan från och med nästa val och tio år framåt. De får självfallet inga avgångsvederlag heller, de har ju fått sparken för arbetsvägran.
    Anledningen till att inte sparka alla på en gång är att det nog behövs lite kontinuitet. Fast egenintresset kommer att se till att det aldrig lär hända.

    För övrigt anser jag, oxå, att landstingen bör avskaffas!

 12. Jaha, Sverige med sina 9,5 Mio innevånare har alltså 349 riksdagsledamöter. Tyskland med 83 Mio innevånare har ca. 600 medlemmar i Bundestag i Berlin. Och det skriks nästan varje dag i den tyska pressen om att detta är på tok för många och att ca. hälften borde vara mer än nog. Jag är verkligen imponerad av Sverige!

  • Skillnaden mellan Tyskland och Sverige är att Bundestag nästan alltid är fylld till sista platsen medan de svenska riksdagsledamöterna skolkar från sina uppdrag samtidigt som de lyfter dubbel lön. Tyskland har ett levande och fungerande parlamentariskt system. Har du slagit på TV:n en vanlig förmiddag i svenska riksdagen? Har du någonsin sett fler riksdagsledamöter närvarande än vad du kan räkna på ena handens fingrar? Den svenska demokratin är solkig och genomkorrupt!

 13. Så nu ska vi bara lägga oss ner och tycka att avskaffandet av Sveriges suveränitet är en bra sak, hur ska vi sen kunna stoppa idiotlagar från idiotEU ?? Nån som har nåt bra förslag som kommer att fungera, för Lissabonfördraget fick ju rösta om i våran fina suveräna demokrati, eller?

 14. Har man flyttat makten från Blasieholmen till Bryssel så behövs bara en mindre grupp kvar, 49 låter väl rimligt. Men då ska de 49 ha som heltidssyssla att vara politiker, inte som Måna tycker, att det är bra att de håller kontakten med ”verkligheten” och blir dubbel eller trippelarbetande.